Last news in Fakti

23 Май, 2013 10:24 2 208 1

Застреляният чеченец убил трима заедно с Царнаев

  • тамерлан царнаев-
  • ибрахим тодашев-
  • бостън-
  • тройно убийство-
  • атентат
Застреляният чеченец убил трима заедно с Царнаев - 1
В тази сграда вчера бе зстрелян чеченският имигрант Ибрахим Тодашев. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Застреляният от агент на ФБР чеченец Ибрахим Тодашев е заподозрян за тройно убийство, извършено в навечерието на 11 септември 2011 г. в предградие на Бостън заедно с по-големия от братята Царнаеви – Тамерлан. Преди да бъде убит, Тодашев бил готов да подпише самопризнания“, съобщи Ей Би Си Нюз, позовавайки се на източници, имащи достъп до материалите по делото.

По време на разпита 27-годишният чеченски имигрант „изведнъж се вбесил“, извадил нож и нанесъл няколко удара на човека от ФБР, но раните не били опасни за живота му. Реагирайки на нападението, агентът обаче използвал огнестрелно оръжие и прострелял смъртоносно заподозрения в жилището му в Орландо, Флорида, е първоначалното обяснение на Бюрото.

В появило се по-късно на сайта на бостънския отдел на ФБР се казва, че Бюрото „проверява“ инцидента от 22 май, по време на който разпитваният „инициирал ожесточена схватка“ с представители на правоохранителните органи, ранил агент и бил убит. Подробностите по случая щели да бъдат публикувани по-късно.   

Washington Post предполага, че Тодашев може да се е опитал да отнеме пистолета на федерален служител. По време на разпита агентът на ФБР бил съпровождан от двама полицаи и сътрудник на група за борба с тероризма.

Полицията се заинтересувала от Тодашев след взривовете в Бостън, тъй като намерили името и номера му в списъка с контактите в телефона на главния  предполагаем организатор на атентата Тамерлан Царнаев. Двамата се занимавали с бойни изкуства в един и същ спортен клуб, като Тодашев бил известен като състезател под името Ибрахим Тоди.

В същия клуб тренирал и Брендън Мес - един от тримата американци, намерени с прерязани гърла през септември 2011 г., точно на 10-годишнината от атаката срещу Световния търговски център в Ню Йорк. Труповете им били посипани с доларови банкноти и марихуана. Както Факти.бг писа, тогава Царнаев е бил разпитван по случая, но бил освободен. По време на вчерашния разпит на Тодашев се оказало, че двамата са заподозрени за престъплението, което накарало Ибрахим да се почувства заплашен и да се хване за оръжието. 

В началото на май Тодашев, който по принцип бил буен и агресивен, бил арестуван за побой над двама мъже и освободен под гаранция от 3500 долара. Няколко дни преди ликвидирането му в близкия град Кисими били разпитани още няколко чеченци, съобщи Orlando Sentinel.

Бащата на братята – Анзор Царнаев, който живее в Дагестан, също е потвърдил, че Тамерлан и Ибрахим са се познавали. „Всички чеченци по света са си като роднини“, обяснил той и изказал предположение, че на Тодашев, както и на синовете му, е устроен капан, за да ги набедят.

Според Си Ен Ен Ибрахим Тодашев получил политическо убежище в САЩ през 2008 г., но според негови приятели не се придържал към радикалния ислям.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснака Руския

    0 0 Отговор
    ами след като го застреляха, могат да го "заподозрат" и в причинителя на глобалното затопляне, и в избиване на мамути и динозаври