Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Април, 2022 08:58 3 818 46

"Никога вече няма да говоря на руски" - шок от руските нападения в Одеса

  • военни престъпления-
  • одеса-
  • руски-
  • руски език-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • цивилни жертви-
  • украинци-
  • руска агресия

Москва предпочита да мълчи за цивилните жертви от нейните нападения

"Никога вече няма да говоря на руски" - шок от руските нападения в Одеса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Цяло чудо е, че Олексий е жив", казва 20-годишният Михайло от Одеса. Току-що е посетил в болницата приятеля си Олексий Парадовски, на когото е направена спешна операция, след като бил докаран с масивни изгаряния. Тъкмо се намирал в банята, когато руска ракета улучила неговия жилищен блок.

“Бил е затрупан под развалините, но някак успял да се измъкне от разрушения апартамент и да стигне до подземния паркинг, където съседите му оказали първа помощ”, разказва Михайло за оцеляването на приятеля си.

За да бъде заплатено скъпото лечение, което предстои на Олексий, Михайло събира средства. Само за ден и половина в сметката за дарения има повече от 7000 евро - огромна сума за държава, чиято икономика е унищожена от войната.

"Семейства се бяха върнали в Одеса за Великден"

Шокът след руското нападение на Велика събота е огромен. “Много семейства се бяха върнали в Одеса, за да празнуват Великден. Седмици наред се бяха крили из провинцията или в Западна Украйна, опасявайки се, че руснаците ще атакуват. Но Одеса дълго време беше пощадена от сериозни бомбардировки и много хора решиха, че е безопасно”, казва Михайло. Фронтът е на повече от 100 километра източно от Одеса.

В първите седмици на войната в осиротелия град бяха останали основно възрастни хора, но ракетният удар в събота се оказва фатален за много семейства. Жена и тримесечното ѝ бебе, както и младо семейство са сред първите цивилни жертви в Одеса. По информация на украинското правителство 8 души са загинали и около дузина са със сериозни наранявания в резултат от ракетния удар по жилищен блок.

“Беше ужасен удар. Ракетата разтресе сградата по обяд, докато си почивах”, казва Виктор Йорш пред ДВ. Два дни след атаката той, заедно с много други доброволци, разчиства последните отломки около блока. “Между 30 и 40 апартамента бяха унищожени или засегнати”, казва Йорш.

Предполагаемата цел на нападението: военно летище

Москва отрича ракетният удар в Одеса да е довел до цивилни жертви. Според официалната руска информация атаката е била срещу украинско военно летище, което било улучено с “прецизен ракетен удар”. Нито дума за последствията сред цивилното население. Жилищната сграда, която е ударена, се намира на около километър и половина югоизточно от военното летище. Това съвпада с информацията на украинската армия, че руските ракети са изстреляни от югоизточна посока – от Каспийско море.

Дори експерти не могат да определят колко точна може да бъде една руска ракета, която е изстреляна от хиляди километри разстояние. Повече от ясно е, че подобно нападение може да причини сериозни „колатерални щети“. Само един поглед на картата и става ясно, че военното летище граничи с множество жилищни сгради, търговски центрове, кино, детска площадка, манастир.

23-годишната Олга, чийто дом е понесъл сериозни щети от нападението, не вярва, че е било случайно попадение. “Руснаците искат да предизвикат паника в Одеса. Готови са да ни унищожат, както вече направиха с хората от Мариупол”, казва младата предприемачка пред ДВ. Тя се разминала само с леки наранявания. “Бях в кухнята и готвех, когато ракетата удари в съседство. Предупредителните сирени свиреха десет минути по-рано, но аз безразсъдно ги игнорирах. Досега никога не е имало проблем. Ако се бях скрила в банята обаче, щях да съм мъртва. Ракетата улучи точно тази част от апартамента ми”, разказва Олга.

"Никога вече няма да говоря на руски"

Студентът Михайло се гордее с приятеля си Олексий, който е в болницата. “Той е герой. Не е за вярване как е успял да се измъкне от развалините, въпреки тежките си изгаряния”. Като много други хора в Одеса, Михайло е гневен: “И аз, както и приятелите ми, никога повече няма да мога да говоря с добро за руснаците. От малък говоря руски език, както и голяма част от хората в Одеса. Но това, което правят руснаците в момента, е шок за всички ни. Оттук нататък ще говоря само на украински. Не искам да имам вече нищо общо с Русия“, казва 20-годишното момче.

Той смята, че е лицемерно руснаците да оправдават войната с аргумента, че защитавали рускоговорящото население. Както мнозина в Одеса, той гледа с тревога на бъдещето. Властите в Москва все по-често обявяват, че градът ще е следващата цел на инвазията в Украйна. “Ще защитим Одеса”, кълне се Михайло. Обвинява и всички руснаци, които вярват на държавната пропаганда, разпространявана от Кремъл.

Не сме ние. А какво правим тогава в Украйна?

Видео на популярния руски комик Максим Галкин показва, че все пак не всички руснаци вярват на официалната пропаганда. “Русия вече е виновна за толкова много неща, а продължава да разправя, че е невинна. Клането в Буча? Не сме били ние. Сваленият самолет на Malaysia Airlines? И това не бяхме ние. Мариупол бе изравнен със земята – че ние какво общо имаме с това? Ракетен обстрел в Одеса - не е наше дело. Но какво правим в Украйна тогава?” - такива въпроси задава Галкин, който междувременно живее в изгнание в Израел. Неговото видео е споделено стотици хиляди пъти.

Автор: Ойген Тайзе


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    44 19 Отговор
    Ми научи английски.И после си купувай газ с рубли,кво толкова?!
  • 2 стария моряк

    57 19 Отговор
    Тогава ще трябва да мълчиш , защото повечето украинци не знаете измисления си език!

    Коментиран от #46

  • 3 Кадир

    54 19 Отговор
    По-тъпа пропаганда не съм чел. Одеса си е руски град, построен от руснаци. Явно не са ходили в източна украйна да видят на какъв език се говори там.
  • 4 Гошо

    43 7 Отговор
    А я сега кажете и колко пък са се зарекли никога да не говорят украински
  • 5 Пич

    43 8 Отговор
    Сега , само стойте и гледайте цирк , като изгонят украйнците от хотелите !!! Късогледите и алчни български политици и хотелиери , въобще не помислиха , на какви яйца се насадиха !!! Бързаха да вземат едни пари !!! А скандала ще придобие международен характер , като изреват изгонените !!!
  • 6 Шин Фейн

    40 13 Отговор
    Най долнопробните сайтове разпоростряняват пропагандата на ДВ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Путин

    30 8 Отговор
    Каква война в Украйна...Сефте чувам за война.
  • 9 И на какъв език

    35 17 Отговор
    А какъв език ще говори тоя хибреден изклесавец,като не знае хохълски? Докато Украйна 8 години избиваше в Донецк и Луганск тоя дришльо поне да беше научил хохълски. Писна ми от хохлета дето плещят на руски. Даже програмата им по един от операторите е на... руски. Авеей... хохълската ви мешавица е световно непозната.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аз също

    16 9 Отговор
    Обещавам да не говоря повече никога на руски
    Може и да не го знам но ако го науча няма да го говоря

    Коментиран от #15, #23

  • 12 Орцето бре

    21 4 Отговор
    Язе прикажувам на развален бугарски.И укрите са као мене.Абе лъжем се като пияни роми с книжки за Фадроми..

    Коментиран от #41

  • 13 Точно в Одеса знаят истината

    21 13 Отговор
    Медийната война е поразяващо нагла.
    02.05.2014година, когато запалиха живи хора в Одеса и никой не забеляза.
    Пацифистите се родиха на 24 февруари 2022, осем години по-късно
  • 14 Дойче веле

    21 7 Отговор
    Първокласен фейк

    Коментиран от #19

  • 15 Фашизъм

    26 13 Отговор

    До коментар #11 от "Аз също":

    ... в действие!!! А когато изгориха живи хора в Културния дом на Одеса, къде бяхте!!! Защо не излязохте и не осъдихте този акт!!! Недейте да говорите руски- вие явно и въобще не говорите, камо ли да протестирате!!! Одеса ще е последната цел на Русия в денацификацията на Украйна!!!

    Коментиран от #27

  • 16 Kcaniba

    22 6 Отговор
    пълни лъжи и манипулации!!
    Явно сайта е вече тоталитарка!! Бавно ни превръщат в тоталитарно и промито общество, досущ като окраина!!!
  • 17 Както каза Зеленски, когато беше клоун

    18 5 Отговор
    Учим английски, за да забравим руския и за това ни помагат американските инструктори, които са на всяка крачка в Киев. А в събота и неделя ходим на вилата, да укрепваме бункера.
  • 18 Иванушка  🇷🇺

    8 21 Отговор
    Ахаа...най-сетне почнаха и Одеса. Прогнозирам че това е последния град който ще руснаците ще завладеят и голямата войната практически приключва. За повече явно нямат силици. Украйна ще си остане на 80% непокътната и Вечен Враг натъпкан с оръжия, фактически протекторат на НАТО. Русия прекъсва достъпа на Украйна до море. Абе далеч по-големи мераци имаше ВоФката, но поне видя Реалното Плачевно състояние на "Великата" руска армия.
    Хайде Христос Воскресе на взички и да палим на море в Одеса 😄😄😄

    Коментиран от #21, #22, #36

  • 19 Не е първокласен

    14 5 Отговор

    До коментар #14 от "Дойче веле":

    Сатанинска лъжа, няма нищо свято за англосаксонската сган
  • 20 цербер

    9 1 Отговор
    Колатерален:страничен; второстепенен; косвен, допълнителен.
  • 21 Какво се правиш на умник

    11 3 Отговор

    До коментар #18 от "Иванушка  🇷🇺":

    Че и знаменце си си закичил, а дано ти сложат плюсче.
  • 22 Беше натъпкана

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Иванушка  🇷🇺":

    Сега нищо не се знае, кое къде е, има ли го изобщо.
  • 23 Затова пък

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Аз също":

    С такова управление ще говориш на македонски
  • 24 Голям праз

    9 9 Отговор
    Като не говорят руски ще се превърнат в истински натурални русофили. Не познавам владеещ руски език човек който да е русофил. Всеки научил езика на Пушкин, Лермонтов, Толстой , Солженицин и чел произведенията им се излекува окончателно от болестта.
  • 25 Геша

    11 6 Отговор
    Правилно.Иначе рискуваш да те изгорят жив като нещастниците в Дома на профсъюзите.

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ти от

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Фашизъм":

    Ирония не разбираш ли бе човек
  • 28 И ти

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Геша":

    Не разбираш от ирония
  • 29 Тредстоун

    7 13 Отговор
    Рашистите на адолф путлер продължават с касаплъка , гадове , високо точно оръжие .... произведено в просия ...хахахахахаха , те половината им ракетки дето мятат като полудели не се взривяват , .... високо точно ..... , като се изтипоса онзи павиан пред камерите да бърбори за великите дела на рашистите , секретарката на адолф путлер и като спомене за високо точно оръжие , смях ... , то паднало на километър в страни , некъдърници
  • 30 Напомням само

    8 4 Отговор
    за "алеята на ангелите" , а.
  • 31 Otoplitel

    2 11 Отговор
    Сега ми е ясно,че РФ тотално печели войната.Руснаците стрелят и убиват,а нещастните украинци само плачат и отказват да говорят (по закон)на руски.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 От страни

    7 6 Отговор
    Къде пък намерихте тоя пе.дал Галкин (Алкин). Тоя си изгуби "рекламните" пари и "гастролните" та сега ще ти каже всичко кво искаш. Ама щом са в Украйна това не означава че останалото са те? И Буча и самолета са провокации които не свършиха работа и се раскриха много бързо ама тоя ги расказва като истина? Май не искат ония избраните да си дават шекилите за неговите смешки та ще обеднее.
  • 34 Миро

    8 3 Отговор
    Руска ракета или украинска ракета?!
  • 35 ясно

    7 4 Отговор
    дойче веле .... ..... коментар не е нужен
  • 36 1944

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Иванушка  🇷🇺":

    троле , пусни седмичния график да се види кога си анти и кога про путлер. другото е чиста шизофрения. не случайно в рООсийската митология иванушка винаги е дурачок. замислям се защо сме казвали на асвабадителите дядо иван. велика е народната мъдрост.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ПЕНКО

    0 7 Отговор
    КОЙ Е ИЗГРАДИЛ ОДЕСА КАТО ГРАД -- ЦИПЛЯКА- УКРА- ОТ ЛВОВ !??? НЯМА ДА ГОВОРИШ РУСКИ В ПОЛЬСКАТА ПРИМШАТ !!! ЧЕТИРИТЕ ОСНОВНИ ПЛЕМЕНА НА УКРИТЕ - ТРЯБВА ДАСЕ РАЗДЕЛЯТ --И ПРОЦЕДУРАТА ВЪРВИ !!!!! ВСИЧКАТА ЮГОИЗТОЧНА ПРОРУСКА ЗОНА ЩЕ БЪДЕ ПРЕВЗЕТА И ВСИЧКО ДО ДНЕСТЪР !!!!!!!!!!!!!!
  • 41 456

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Орцето бре":

    Укарайна е съществувала като отделна държва през средновековието , заедно с Русия и Полша , но винаги е била тъпкана и във война с тях . По твоята логика , рснаците не признават и финландците за отделна нация , а езикът им , какво общо има с руския ? Пишете неща , които не са ви ясни и сляпо поглъщате пропагандата на Путин
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Факт

    0 0 Отговор
    DW , от "извора" от който излезе Хитлер, ми правят ... хуманна пропаганда!
  • 44 д-р Косев

    1 0 Отговор
    Който не говори свободно украински, по-добре да се изнаваса моментално от Одеса - нема да има живот за рускоговорящите в нова Украйна. Да се сърдят на байко си Путлер и невиждано некадърната му армия.

    Шанс рашките да докопат Одеса е точно нула, немат сили да вземат толкова голям и важен град. Та те за 60 дена дори в Харков не успяха да влязат, а е на 40 км от границата им. За резила с Мариупол да не отваряме дума, там специалната перация още буксува, а день победы е само след седмица 😂
  • 45 сороснерес

    0 1 Отговор
    от 2014г такова нещо се случваше всеки ден в Донбас..и никой не дигна аларма..имаше минските съглашения ,но само на хартия Зеления пък накрая искаше атомното оръжие..ИДИОТ...а получи бункер и наркотици..
  • 46 ле ле

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "стария моряк":

    дойче соро-гьобелс прапаганден..
Новини по държави: