Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Април, 2022 19:00 3 219 40

Нина Хрушчова: Украйна ще устои, за Русия ще е втори Афганистан

  • украйна-
  • нина хрушчова-
  • никита хрушчов-
  • русия-
  • война-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • афганистан-
  • ссср-
  • крим-
  • сталин

Войната на Русия ще я покрие с позор, също както инвазията в Афганистан

Нина Хрушчова: Украйна ще устои, за Русия ще е втори Афганистан - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нина Хрушчова е професор по международни отношения в нюйоркския университет New School, занимава се с политология и пише книги. Правнучката на Никита Хрушчов заминава да учи в САЩ в края на 1980-те години, получава докторска степен по философия в Принстънския университет и остава в Америка. Пред ДВ тя изразява несъгласието си с популярната версия, че Хрушчов е подарил Крим на Украйна, но отказва да предскаже колко бързо ще се срине властта на Путин.

Никита Хрушчов е заемал ръководни длъжности в съветска Украйна по време на Втората световна война и след това. Дали тогава е могъл да си представи, че Русия ще нападне Украйна?

Н. Хрушчова: Мисля, че не би могъл. От друга страна е въплъщавал политиката на Сталин – например, когато през 1939 година се обединяват Западна и Източна Украйна. Всичко това е ставало по много твърд и жесток начин, а той го е организирал. Затова вероятно за него не би бил изненадващ фактът, че Русия е убедена, че може да диктува желанията си на Украйна и да определя украинската политика.

Мога да кажа обаче защо той би бил против такава война. Защото дори когато е провеждал политиката на Сталин, много се е възмущавал – това е известно, има документи. Той е смятал, че Украйна е независима, много важна и забележителна страна. Между другото, през 1947 година точно след войната Сталин е бил много недоволен от това, че Хрушчов е започнал да се „украинизира“ и дори е пращал свои сътрудници да го очистят. Слава богу, не са го „очистили“

В Русия твърдят, че с анексията на Крим Москва си е върнала нещо свое, което Хрушчов бил подарил на съветска Украйна. Как ще коментирате това?

Н. Хрушчова: Никита Хрушчов никога не е предавал Крим на съветска Украйна. Той е бил ръководител на Комунистическата партия на Съветския съюз, но не и на съветското правителство. Под документите от онова време подписи на Хрушчов няма – след смъртта на Сталин през 1953 година ръководството е било колективно и именно то е решавало всички важни въпроси.

След това решават да стоварят отговорността на Хрушчов, защото винаги е удобно да обвиниш някого или да кажеш, че властта е била еднолична. Хрушчов не е бил едноличен ръководител до 1958 година, затова не е могъл и да предаде Крим през 1954 година – това е дело на съветското ръководство.

А как да се отнесем към държавната позиция, че с анексията на Крим Москва си е върнала нещо свое?

Н. Хрушчова: По същество това е било предаване на Крим в друга съветска република – в този смисъл промяната е извършена в пределите на Съветския Съюз. А онези, които са подписали въпросното решение – Клим Ворошилов и Георгий Маленков в днешна Русия ги смятат за герои. Путин също обвини Хрушчов, че е предал Крим на Украйна, а в същото време твърди, че много обичал историята. В такъв случай би трябвало да знае, че това не е вярно, но твърдението му е удобно от пропагандна гледна точка.

Според Вас как ще завърши за Русия сегашната война в Украйна?

Н. Хрушчова: Ще завърши ужасно. Ще стане като в Афганистан. Ще се наложи или позорно излизане, или позорно признаване – или пък непризнаване – на грешките. От моя гледна точка това, което започна на 24 февруари, е едно от най-страшните и най-ужасни решения, които Кремъл би могъл да вземе. Това ще свърши зле за бъдещето на Русия. Мисля, че Украйна ще устои, ще издържи и ще бъде по-добре, отколкото е била преди.

А как мислите, колко бързо може да рухне популярността на Путин?

Н. Хрушчова: Не знам, не мога да кажа. Засега тя само расте – вече е стигнала 83 процента, макар че тези цифри може и да са преувеличени. Но в тази атмосфера на страх е възможно много хора да не се решават да кажат това, което мислят наистина. И да се съгласяват, че това е велика операция, макар да са на друго мнение.

Но популярността расте именно поради това, че Западът като че ли спусна нова Желязна завеса. Така че Путин има популярност, но тя ще се задържи само дотогава, докато не започнат реално да се усещат икономическите санкции. Ще започнат да изчезват продукти, няма да има възможност за избор на дрехи. Нали помните каква беше ситуацията в Съветския съюз? А когато се появи дефицит, недоволството започва да расте – след две, три или четири години котелът отново ще започне да кипи. Но не мога да предскажа точно кога ще се случи това.

Нека да си спомним как свалят Хрушчов от власт – то става напълно неочаквано – макар и да е знаел, че ще го свалят, той не се е борил да го предотврати. Все пак и за него, и за апарата, и за цялата страна това става неочаквано. По същия начин стоят нещата и с Путин – всичко може да се случи във всеки един момент.

Автор: Тим Себастиан


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ComfortablyNumb

    34 60 Отговор
    Русофилите целувайте русия за сбогом след 5 години тая държава няма да я има.

    Коментиран от #9, #15, #23, #34

  • 2 Пич

    45 10 Отговор
    Това е единствено възможно , ако визира , че Русия ще гони враговете си , както в Афганистан гонеха краварите , та тия си зарязаха танковете и хеликоптерите от бягане !!!
  • 3 Не говори глупости госпожо Хрушчова

    57 18 Отговор
    Украйна вече не съществува..... И вие много добре го знаете..... Новият световен ред е в действие и България ще бъде най-потърпевша след изказването че на никой не му пука на каква цена ще плащаме енергоносителите..... И това изказване от нашето правителство.... Всеки нормален българин трябва да се замисли дали трябва да остави нещата така за своите наследници.
  • 4 Tая жена е доста по интелигентна

    27 46 Отговор
    от нашите русофили!
  • 5 Aлфа Bълкът

    17 36 Отговор
    Путин е агент на ЦРУ, аз не виждам кой печели от тази война освен САЩ големите европейски държави.
  • 6 Хрю. Щоф

    46 15 Отговор
    По тьпа от баща си украинеца Микита Сергеевия . Изумително постижение..
  • 7 Някой

    45 4 Отговор
    Чак се чудя как тук още не са изключили коментарите. То не беше облъчване, не беше лъготене. Колкото повече ни натрапват еднополюсното си мнение, толкова повече намалявя броят на хората, които им вярват.
  • 8 ВАТИРАН

    20 35 Отговор
    60 -те ХИЛЯДИ "БЕЗАНАЛОГОВИ" С ГУМЕНИ БОТУШИ ПРЕВЗЕХА ЛИ НАЙ-СЕТНЕ ....ЗАВОДА Е МАРИУПОЛ ИЛИ...ПАЗАЧИТЕ НА СМЯНА ГИ ОШАМАРИ...ПАК?!?😂
    ПУТЯ - СИЛА...Ъ?😂
  • 9 4 месеца

    15 11 Отговор

    До коментар #1 от "ComfortablyNumb":

    Адолф щеше за 4 седмици да я ликвидира...
  • 10 рашист

    14 30 Отговор
    Фашистите от русия искат да избият евреите в Украйна като започнат от президента, но лошо са си направили сметката.
  • 11 товарищ сталин

    24 4 Отговор
    крайна уже бахнула и сдохнула
  • 12 безпартиен

    29 2 Отговор
    Най важната способност на номенклатурата е да се самовъзпроизвежда!Тази внучка на висшата комунистическа номенклатура е получила всички привилегии по наследство!Така и с нашите деца и внуци на АБПФК ползвали привилегии за обучение,работа,жителство,а сега и за избиране на политици!
  • 13 Тъпа укра

    31 4 Отговор
    Бащейко ти ли,дедо ти ли,прадедото ти ли, беше шут на СТАЛИН.И пробута Крим на любимите ти бандери.Радвай се че ПУТИН,а не някой ДИВ БЪЛГАРИН РУСОФИЛ не ръководи военната операция!!!
  • 14 Шаг на абарот

    12 22 Отговор
    Рашаните в Афганистан пак избягаха позорно,гонени от някви по анцуг и джапанки,изоставиха оръжията си,и преоблечени като жени напуснаха Афганистан

    Коментиран от #24

  • 15 Верваш ли си?

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "ComfortablyNumb":

    Помисли още 2-3 часа,и отговори,папуняко.
  • 16 Грульо

    20 3 Отговор
    Добитъка още не осъзнава, че го зануляват по всички параграфи.
  • 17 Всъщност управлението на Путин има

    13 24 Отговор
    една единствена цел - да съсипе окончателно Русия и да я превърне в лесна плячка на Запада. Скоро Путин ще докладва на Байдън, че задачата му по линия на КГБ и ЦРУ е изпълнена. Путин и чекистите победиха КПСС и превърнаха СССР и Русия в азиатска дива республика. А както знаете пловината чекисти отдавна са в САЩ. Даже и Чубайс - таткото на Путин вече е в Америка.

    Коментиран от #21

  • 18 Студопор

    18 4 Отговор
    Да не стане обратното само...?
  • 19 1122

    20 6 Отговор
    Когато операцията или мисията на росия стане война след 10 дена Украйна ще капитолира
  • 20 Интелектуалец

    12 24 Отговор
    Дано не се стигне до ядрена война. Русия и да спечели няма да има полза. Загубиха доверието на много хора. Дори Путин да падне от власт Русия ще й отнеме доста време за да се докаже като нормална държава.
  • 21 Интелектуалец

    8 12 Отговор

    До коментар #17 от "Всъщност управлението на Путин има":

    И аз така си мисля. Опасявам се че Шаломов съзнателно обезкървява Русия.
  • 22 ПРЕДАТЕЛИТЕ ИМАТ ЕДНА. СЪДБА

    23 8 Отговор
    ОТРОЧЕТО НА ОНЯ. ПИЯНИЦА. УСРАИНСКИ. ДЕТО. ДАДЕ. КРИМ. НА. УСРИТЕ
  • 23 Терминатор 🇺🇦

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "ComfortablyNumb":

    Дай боже
  • 24 Черен ангел

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Шаг на абарот":

    От Афган всички са бягали позорно: англичаните 2 пъти, руснаците а също така us of a се измъкнаха изключително жалко след 20 годишна война в подкрепа, така де срещу тероризма
  • 25 Sобака

    15 3 Отговор
    Неблагодарна си ти Н.Хрушчова...позориш се и се продаваш
  • 26 Бачи Кики

    17 3 Отговор
    Кое по точно е "устояването" за което говорите? Държавата на украинците е разрушена. Милиони бежанци. Десетки хиляди жертви. За какво "устояване "говорите вие дето се чудите днес каква дреха и нова кола да си купите? На кой беше нужно да се предизвика тоя Путин? Е видяхте ли, че е сериозен и може да удря? И сега? Докога с войната? Докато Русия затрие Украйна? Защо така мразите славяните?
  • 27 Питащ

    3 8 Отговор
    Москва ке падне?
  • 28 Мамул

    16 3 Отговор
    Жената е избрала да живее в Америка. Там и е дома, работата, банковата сметка. Там са приятелите й, там е живота й. Нима няма да е с официалната американска политика? Окрайна винаги е била област в Русия до 1991г. Населена е с етнически руснаци , етнически поляци, етнически унгарци, етнически румънци. Това е народа на Украйна.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Баба Ванга

    4 10 Отговор
    Москва ке путъне, Руските ке пият газ.
  • 32 Кирил

    4 8 Отговор
    Русия се застреля в главата
  • 33 Кostas

    11 2 Отговор
    Правнучка на боклука Хрушчов, създател на тая нацистка пасмина наречена украина!!!
  • 34 AlienMind

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "ComfortablyNumb":

    Путин каза ясно че няма ли Русия няма свят! Колко пъти да ви го повтаря! Кабуууууум!
  • 35 Три пъти

    7 2 Отговор
    Шут на Сталин и главен организатор на репресиите в Московска област,а после се изсули като върбов клин,че за всичко е виновен Сталин. Хрешча заложи днешната бомба в Украйна един път като амнистира бандеровците,втори път като върна татарите в Крим и тети път като подари Урим на Уsрайна.
  • 36 Шаранът

    5 0 Отговор
    Колко трябва да си пр@ст за да искаш в Украйна да стане това което е станало в Афганистан? Каква демокрация има в Авганистан сега? Никаква? Какъв е стандарта им на живот? Нулев. Къде е населението? Пръснато по Европа и света. Земята им зарината от снаряди и мини. Ако това ще бъде резултата за Украйна да свалят Зеленски част по-скоро и да се помиряват. За всички е ясно че украинците се хванаха на американската въдица, как ще се освободят незнам.
  • 37 сороснерес

    4 0 Отговор
    Хрущови.. какво искаш да чуеш от тях...Това са едни бивши партийни лидери...След началато на воената операция стотици руски "творци" избягали в чужбина...Паричките се изкарвали в Русия, обаче живота си винаги представяли само в чужбина..и плюенето на Русия превърнали в втората професия..ИЗРОДИ..
  • 38 Оракула

    3 0 Отговор
    Интересното е, че дори и децата на тези Руски диктатори политици,
    не живеят в родната им страна,
    а се заселват все в хубави кътчета ,
    в Швейцария е и Путинската любовница , Кабаева и 4 от децета на Путин?
    А татко Путин работи, като "цар на Олигархията в Русия"?
    На това се казва ,предвидливост на сигурността,
    относно наследството !!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Нина Хрухчова?? Бащай беше една червена2

    1 0 Отговор
    Номенклатура! Оставил е пари угоената номенклатура и добре преживява!!