Last news in Fakti

2 Май, 2022 18:20 1 464 15

Номинираха Орбан за премиер

  • виктор орбан-
  • премиер-
  • ес-
  • унгария-
  • янош адер

В Унгария се проведе учредителната сесия на новия парламент

Номинираха Орбан за премиер - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На учредителната сесия на новия унгарски парламент унгарският президент Янош Адер номинира Виктор Орбан за министър-председател, предаде БГНЕС.

В Унгария се проведе учредителната сесия на новия парламент, на която избраните депутати положиха клетва и получиха своите мандати. "Въз основа на конституцията предлагам на новото Народно събрание да избере Виктор Орбан за министър-председател", заяви Адер на заседанието, което беше излъчено по М1.

Ако парламентът преизбере Орбан, той ще стане министър-председател за пети път в кариерата си. Процедурата за избор на министър-председател ще се проведе след две седмици. По-рано на парламентарните избори в Унгария алиансът на Орбан Фидес - Християндемократическа народна партия (Фидес - ХДП) спечели 135 от 199-те места в Народното събрание. Коалиция от шест опозиционни партии, ръководена от Петер Марки-Зай, спечели 57 места. От останалите седем места шест отиват при дясното движение "Наша родина" и едно при Германската национална листа.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    1 26 Отговор
    Чакаме да последва Земан.

    Коментиран от #3

  • 2 Нормално.....

    5 30 Отговор
    И с Разбойко беше така. С бандитите е така. Избират ги с голямо мнозинство, до момента в който влязат в затвора.

    Коментиран от #14

  • 3 Да бе да

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Земан е мафиот и се водеше разследване срещу него в Чехия, докато Орбан.... не стои толкова ниско.
  • 4 Вече

    5 12 Отговор
    милиардер !

    Коментиран от #10

  • 5 Българи приятели

    31 4 Отговор
    Браво!!!!! Честито на унгарския народ за спокония,жизнено успешенблагоприятен живот който унгарското правителство води. УНГАРИЯ !?! Поздравяват ви бедни българи от сърце ! ,,,,,другите бг са америкофили и не ви харесват !!!
  • 6 Чума

    4 29 Отговор
    Още едно диктаторче се радва на превзета държава добре, че е безопасен пък и Европа го държи на каишка щото ако не слушка ще му спрат кранчето от което цоца.
  • 7 Хиоидидо

    21 3 Отговор
    А Кирчо ще го номинираме за Портиер
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 аор

    7 4 Отговор
    Виктор Орбан и Зоран Миланович попаднаха в украинския списък за екзекуции Сайтът се администрира от Службата за сигурност на Украйна и служители на Министерството на вътрешните работи, сайтът Myrotvorets публикува лични данни на така наречените "врагове на Украйна". Няколко лица, чиито имена бяха публикувани на сайта, бяха убити, а правозащитни групи и правителства многократно призоваваха за отстраняването му.
    Името на унгарския премиер Виктор Орбан се появи в скандалния украински сайт Myrotvorets.center (буквално „Миротворец“).
    58-годишният политик е посочен като "съучастник на руски военнопрестъпници", "съучастник в престъпленията на руските власти срещу Украйна и нейните граждани", за "участието си в актове на хуманитарна агресия срещу Украйна", т.к. "антиукраински пропагандист", и за общото му всестранно "сътрудничество с руския агресор".
    Конкретните "престъпления" на Орбан включват отказа му да позволи оръжия, предназначени за Украйна, да бъдат изпратени през територията на страната му, и отказа му да откаже доставките на руски газ дори в дългосрочен план. Споменава се и готовността на премиера да плаща руския газ в рубли.
    Заедно с Орбан към страницата беше добавено и името на хърватския президент Зоран Миланович. Миланович е посочен като „съучастник на руските нашественици“ заради предполагаемата му „хуманитарна агресия срещу Украйна“ поради „разпространение на кремълска пропаганда“ и така наречената „подкрепа и оправдание на руската агресия срещ
  • 10 Киро Ракетата

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вече":

    Със здраве да си ги харчи и още да натрупа. Докато мисли за народа и хората живеят добре надали на някой ще му дреме.
  • 11 При десетки хиляди загинали

    1 12 Отговор
    и стотици хиляди ранени унгарци на източния фронт тия да се мазнят на Путин е просто невероятно. И маджарите изперкаха подобно на нашите путинисти !
  • 12 Снимката

    1 1 Отговор
    предизвиква в мен спомени от този тип : :Слава на БКП! Урааа! Да живеее!!!"

    Коментиран от #15

  • 13 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Той заслужава мястото и на корумпираната и тъпа Урсула.
  • 14 мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нормално.....":

    Бате явно не си запознат каква е политиката и защо не могат да го свалят. Това е единствената държава в ЕС, която не са фалшифицирани изборите. Нито една държава в тая смраад ЕС няма такава демокрафска политика като на унгарците: солидно финансово подпомагане за всяко новородено. 12 години съм в Германия и само унгарци не съм срещал, не че няма, но са единици. Дори с французин съм работил.
  • 15 ооаь

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Снимката":

    По-скоро е едно към едно към англопарламента!!! Обаче унгарецът мисли ПЪРВО за поданиците и народа си, а не за клептоманите от обора ес.
Новини по държави: