23 Май, 2022 19:00 2 090 19

Орбан ще възпитава нов "патриотичен елит"

  • виктор орбан-
  • орбан-
  • ес-
  • унгария-
  • русия-
  • конрад аденауер-
  • патриотизъм

Проект на унгарското правителство си е поставил за цел възпитаването на ново патриотично поколение

Орбан ще възпитава нов "патриотичен елит" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германската фондация "Конрад Аденауер" описва на сайта си "Матиас Корвинус Колегиум" (МКК) като "уникална общност на ценности", която се стреми към "високи цели". Какви са те става ясно от сайта на въпросния колегиум: "да бъде подготвено следващо патриотично поколение".

Проучване на политическото списание "Контраст" на АРД описва как партньорът на фондация "Аденауер" се стреми да установи контакти с националисти по цял свят. Макар да се представя като академична структура, MКК не е нито висше училище, нито университет. Институтът предлага допълнителна квалификация на около 4000 студенти, организира политически дебати и издава книги.

"Идеологията, която поддържат - дори да се крие под интелектуална маска - е радикална, националистическа и опасна за едно плуралистично и мултиетническо общество", твърди Аника Брокшмит, изследователка на конфликти и авторка на книга за религиозната десница.

В отговор на въпрос говорител на MКК отрича унгарската институция да има "крайнодясна" ориентация - според него тя е независима от партии и идеологии. Въпреки това многобройни изяви и публикации, свързани с института, както и финансирането му пораждат съмнения за неговата независимост.

"Не на масовата миграция"

Германският политолог Вернер Пацелт, който от миналата година е гостуващ преподавател в МКК, казва за "Контраст": "Всъщност голяма част от работещите в МКК или симпатизират на партия "Фидеш", или са нейни членове".

В ръководството на МКК има високопоставени представители на партията на Орбан. Доживотен председател на фондацията донор е Балаш Орбан, който няма роднинска връзка с унгарския премиер, но като политически директор е пряко подчинен на Виктор Орбан.

Балаш Орбан разясни политическите си позиции на Конференцията на националния консерватизъм в Брюксел в края на март, спонсорирана от унгарския институт: "Ние казваме "не" на масовата миграция и държим на ангажимента си да защитаваме границите". Както и: "Чрез референдум ще защитим децата си от ЛГБТИ пропагандата, която вече е завладяла детските градини и началните училища в някои западни общества".

Подобно "завладяване" няма, но твърденията на Балаш Орбан бяха посрещнати в Брюксел с овации. Унгария на Виктор Орбан е един вид "модел" за консерваторите наицоналисти, казва Брокшмит. Мечтата им е "християнска националистическа или етнонационалистическа държава, управлявана авторитарно, в която десните християни играят доминираща роля във всички сфери на обществото".

Непрозрачната структура на фондацията

Брокшмит е убедена, че MКК е проект на унгарското правителство. Свидетелство за това са огромните активи, които държавата е прехвърлила на фондацията през 2020-а година с парламентарно решение. Сред тях са 10-процентни дялове в петролната компания MOL и във фармацевтичния гигант Gedeon Richter. Правителственото дарение възлиза общо на около 1,4 милиарда евро.

В последния си доклад за върховенството на закона Европейската комисия разкритикува това прехвърляне на държавни активи в частен тръст като непрозрачно. Заместник-председателката на Европейския парламент Катарина Барли призова системата, въведена от Орбан, да бъде премахната. "МКК е образователна институция, а образованието трябва да е независимо от идеологическа индоктринация", заявява Барли за "Контраст". Според нея фондацията трябва да промени структурата си, за да се гарантира независимостта на науката и преподаването.

Фридрих Мерц на унгарски

Сътрудничеството с чужди и особено с германски партньори е част от стратегията за легитимация на Виктор Орбан, казва още Барли. Трябва да се внимава да не се участва в тази игра.

За повишаване на имиджа си МКК дори използва името на Фридрих Мерц. Книгата на председателя на ХДС "Ново време. Нова отговорност." бе публикувана на унгарски от вътрешното издателство на унгарската фондация в началото на 2022-а година. Това засега е и единственото ѝ издание на чужд език.

Благодарение на това издателство Мерц попада сред радикално десни автори като Давид Енгелс, който - също преведен - излага размишленията си за "щурм на парламентите". Унгарското издание на "Finis Germania" от спорния исторически автор Ролф Петер Зиферле също е публикувано там.

На Мерц всичко това очевидно му е безразлично - лидерът на ХДС не е пожелал да отговори на въпросите на "Контраст".

Сътрудничеството с фондация "Конрад Аденауер"

Християндемократическата фондация "Конрад Аденауер" се отнася към МКК като към свой партньор - съвместни събития с унгарския институт се организират по няколко пъти годишно. Последното беше през февруари и на него политикът от "Фидеш" и началник на кабинета на Орбан Гергей Гуяш посочи в своя реч:"В германската преса няма многообразие".

Директорът на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в Будапеща Михаел Винцер бе сред публиката и слушаше. "Трябва категорично да опровергая впечатлението, че на нашите събития се разпространява пропаганда на "Фидеш", заявява Винцер пред "Контраст". Неговото оправдание - фондация "Конрад Аденауер" била само един от многото организатори на събитието. А то бе обявено на уебсайта на германската фондация само като сътрудничество с МКК.

Интензивните контакти на МКК с германската фондация помагат и за привличането на гостуващи лектори от Германия, какъвто е случаят с Вернер Пацелт. Почетният професор, който е член на ХДС, разказва, че за пръв път е влязъл в контакт с МКК чрез фондация "Аденауер".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Орбан е крадец на идентичност.

    13 27 Отговор
    Матиаш Корвин е син на трансилванския войвода Янош Хунияди, който пък е потомък на секеите, а те са с български произход, но впоследствие след 10 век се поунгаризират ! Орбан е една кукла на кръволокът путин !
  • 2 А Кирчо

    28 3 Отговор
    Твърди че е върхът Еверест и няма да падне по-ниско от него....... За сметка на българския народ който потъва все по-дълбоко и все по-дълбоко. Примери не са необходими...... Не съм путинист нито герберасти а просто реалист.
  • 3 Фактите

    8 20 Отговор
    Браво. Да включва изискването Унгария да не е Троянския кон на Путин!
  • 4 ханс

    22 2 Отговор
    Далеч от плювните на вкиснато зеле!
  • 5 мутрафон

    3 0 Отговор
    аааа така Требе как ги вазпита боко банкянския бугарите
  • 6 Извънреден коментар

    1 4 Отговор
    България трябва да стане ЖИВКОВА и да стане "любовница" на Македония !
    Решете, но без да се подчинявате на ОВЧАРИНЪТ си!
    Заради него България и българската нация е породена !
    Осъзнайте!
  • 7 Кочо

    23 6 Отговор
    Ех какъв лош човек! А трябваше да възпита безродници ката наш Кирчо и джендъри като наш Кокорчо! Истински възпитани евроатлантици!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мдаа

    7 2 Отговор
    В една държава мнозинството граждани следва да са патриоти..тия просто се чудят как да стоят вечно на власт
  • 10 Перо

    14 2 Отговор
    Браво на Орбан!
  • 11 DW БЛАГОДАРЯ УНГАРЦИ 1990

    15 2 Отговор
    ЛЕЛЕ КАТО ЧУЯТ ОРБАН СОРОСОИДИТЕ ХВЪРЛЯТ ПЛЮНКИ КАТО ПРЪСКАЧКА АМА НА УНГАРЦИТЕ НЕ ИМ ДРЕМЕ / ПАТРИОТИЧНИЯТ ЕЛИН НА УНГАРИЯ Е СЪЗДАДЕН ОЩЕ 1950 СЪС СЪБИТИЯТА ТАМ И ПОСЛЕ ТЕ ПЪРВИ ПУСНАХА ИЗТОЧНИТЕ НЕМЦИ НА ЗАПАД НО КВО РАЗБИРА БЕЗГРЪБНАDWЧНИЧТ ПИСАЧ ОТ ЗЕЛЕТО
  • 12 Бойко Тиквата

    4 1 Отговор
    Аз ГЕРБ младежи създадох, ГЕРБ жени създадох, а Орбан чак сега се е сетил. Ха ха ха
  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    10 1 Отговор
    УНГАРЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ ИМПЕРИИ,
    КОГАТО ГЕРМАНЦИТЕ СА ЖИВЕЕЛИ
    В ЗЕМЛЯНКИ В ЩВАРЦЕ ГОРА
    ....
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    6 2 Отговор
    НЕ СЛУЧАЙНО СА СЕ КАЗВАЛИ АВСТРО - УНГАРСКА ИМПЕРИЯ. АВСТРИЯ Е НЕУТРАЛНА , А УНГАРИЯ ГИ ДРАЗНИ И ТЯ
  • 15 Наталия Кобилкина

    4 3 Отговор
    Крайно време е Западноевропейските фирми да започнат да напускат Унгария

    Коментиран от #19

  • 16 боко харам

    6 0 Отговор
    "Конрад Аденауер" в България. Сикаджийски гангстери "уникална общност на ценности" в България.
  • 17 Комон Сенс

    1 1 Отговор
    В такъв случай защо тази фондация възпита у нас най-левичарските нихилистки псевдодесни, които е виждала историята, а не възпита няколко Орбановци?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.