Last news in Fakti

9 Май, 2022 22:03 3 385 57

Politico: САЩ, Великобритания и източноевропейските членове са бъдещето на европейската сигурност

  • европа-
  • русия-
  • украйна-
  • великобритания-
  • сащ-
  • пентагон

Единственият начин ЕС да оцелее е, ако англосферата продължи да подкрепя тези принципи, които вдъхновиха неговото създаване

Politico: САЩ, Великобритания и източноевропейските членове са бъдещето на европейската сигурност - 1
Снимка: shutterstock

Съдейки по броя на лидерите на Европейския съюз, посетили Украйна през последните седмици, би било лесно да се предположи, че Брюксел е единственият отговорен за екипирането на смелата съпротива на украинския президент Вoлoдимир Зеленски и неговия народ, пише за "Политико" д-р Еоин Дреа, старши изследовател в Центъра за европейски изследвания Wilfried Martens.

Но докато председателят на Европейския съвет Шарл Мишел говори за "безпрецедентния" отговор на ЕС на руската агресия, казвайки, че ЕС е "решен да направи всичко възможно, за да подкрепи Украйна", тъжната реалност е, че под цялата реторика, снимките и повтарящите се обещания, ЕС продължава да се измъква, докато англосферата е заета да помага на Украйна да се спаси".

Всъщност, ако украинците разчитаха само на ЕС, войната може би вече да е приключила. И ние щяхме да гледаме една слаба, разчленена и контролирана от Русия Украйна.

Монолозите за "европейското бъдеще" на Украйна от лидерите на ЕС не спират руските танкове и ударите на руската артилерия. Не ЕС предотвратява покоряването на Украйна. По-скоро споделянето на оръжия, материали и разузнавателна информация, предоставено незабавно и без условия, от англосферата - по-специално Съединените щати и Великобритания - е от решаващо значение за войници на Киев да имат шанс да се борят за свобода.

През първия месец на конфликта военната подкрепа, предложена от САЩ - близо 4,4 милиарда долара - бе повече от два пъти по-голяма от предлаганата от страните-членки на ЕС и европейските институции, взети заедно. И това бе преди искането на президента на САЩ Джо Байдън към Конгреса за допълнителни 20 милиарда долара пряка военна подкрепа, с допълнителни 12 милиарда долара за икономическа и хуманитарна помощ.

Дори Великобритания — да, ненадеждна, отделена, вбесяваща Великобритания — предостави на Украйна повече военна помощ през този ключов период, отколкото която и да е страна-членка на ЕС. И тази подкрепа наскоро бе разширена, след като премиерът Борис Джонсън се обърна към украинския парламент.

Такава е скоростта на реакцията на Великобритания, дори президентът Зеленски признава, че другите западни страни трябва да "следват примера на Обединеното кралство".

Толкова за Вашингтон и Лондон, които не се интересуват от Европа.

Забележително е, че докато САЩ и Обединеното кралство са заети да помагат за въоръжаването на Украйна и защитата на европейската демокрация, единствената ядрена сила на ЕС - Франция - остава до голяма степен непредвидима по отношение на военната помощ. И подкрепата от най-голямата икономика в Европа продължава да се изтегля от Берлин като едно от онези полупразни складове за доставки на Бундесвера, докато Италия, както винаги, остава видима, но безнадеждно ирелевантна.

Дори страните от ЕС, предоставящи смислени материали на Украйна - Естония, Полша, Литва, Словакия и Чехия, главните сред тях - са улеснени от попълването (и модернизирането) на военните си запаси на САЩ. Този подход позволи на чешките танкове, словашките системи за противовъздушна отбрана и много други да помогнат на място в Украйна - подход, който в крайна сметка е възприет от Германия като част от по-широката международна коалиция, водена от САЩ.

Но истинският урок, който трябва да се извлече от всичко това, е, че реториката за европейската "стратегическа автономия" е парижка фантазия, предоставена с кислород от Брюксел.

Брекзит остави ЕС лишен от член с водещи световни военни способности и способности за събиране на разузнавателна информация. Продължаващият конфликт обаче гарантира, че британските въоръжени сили — и оборудване — ще трябва да останат важен елемент от стратегията за колективна сигурност на ЕС, независимо от преобладаващия политически климат.

И най-важното, тази война показа, че НАТО - подкрепено от САЩ и Великобритания и с източноевропейски членове като основа - е бъдещето на европейската сигурност. Скандинавско-балтийска дъга, вероятно включваща Финландия и Швеция, простираща се от Балтийско море до Адриатическо море - тези обединени сили ще бъдат снабдени в по-голямата си част с оборудване на САЩ, британско разузнаване и логистична подкрепа на НАТО.

Бъдещото лидерство на отбраната на Европа трябва да лежи на изток, но за Брюксел сега предизвикателството е да съпостави грандиозния образ за себе си с реалността на доминирана от англосферата защита на украинската свобода - и на европейските ценности.

За да се случи това, е необходимо малко смирение. ЕС няма да може да се защитава сам в обозримо бъдеще. ЕС не може да проектира сила в непосредственото си съседство, нито да действа като важен военен партньор за САЩ или Великобритания.

Брюксел трябва да ухажва Вашингтон, Лондон, Канбера и Отава, а не да ги презира.

Обявявайки доставката на бронирани превозни средства в Украйна, австралийският премиер Скот Морисън каза, че вярва, че "тази битка е важна, защото не само са заложени украинските животи и техните земи, но и принципите на свободата и върховенството на закона".

Единственият начин ЕС да оцелее е, ако англосферата продължи да подкрепя тези принципи, които вдъхновиха неговото създаване.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    81 10 Отговор
    Разбирайте, ние ше ви асимилираме ограбваме и ще робувсте в наш интерес, аааа и ще бъдете мишените
  • 2 Ротшилд

    56 7 Отговор
    Защото англо-сферата я управлявам аз директно. А ЕС косвено. Затова те с активни, а ЕС пасивни. Англия и САЩ са 2 века наши колонии.
  • 3 А аа не

    80 10 Отговор
    Мога да умра за България, но не за и САЩ,НАТО и Британия. И цяла Европа няма да умира за интересите на "шепа глабалисти".

    Коментиран от #23

  • 4 Да бе

    71 15 Отговор
    По-добре да сме с руснаците,а не с американците
  • 5 Бай Лисан

    34 5 Отговор
    Ааа, мен не ме бройте.
    Хед шотове за каубойците!
  • 6 честен ционист

    50 8 Отговор
    Великобритания и САЩ пак ще гледат от страни, докато мечката смиля източноевропейските сателити. Хубавото на БГ е, че ще играе ролята на Холандия през ВСВ за 6 дни и ще развее байрака.

    Коментиран от #22

  • 7 no name no face no number

    58 7 Отговор
    Докато сащ са впити като кърлеж в Европа, последната не я чака нищо добро.
  • 8 Човек с памет

    50 5 Отговор
    Мисля че принципите на англосферата са добре познати от геноцида на индианците, през подтискането на индийците, южноафриканците, безброй завователни войни. Сега ще разберат българския израз "да се простираш според чергата си".
  • 9 СКОРО

    46 5 Отговор
    НЕЩАТА СТРЕМГЛАВО СЕ ТИКАТ КЪМ КРАЯ ,.......НА СВЕТА ....КРАЯ !
  • 10 Ася

    39 5 Отговор
    Политико иска да каже САЩ ,Англия и техните глашатаи приключиха с фашистките мераци, света ще бъде друг ,без тези агресори !
  • 11 Иванушка  🇷🇺

    46 3 Отговор
    "...САЩ, Великобритания и източноевропейските членове са бъдещето на европейската сигурност.." - я пак ??? САЩ и Великобритания са извън Европа, а аз не де чувствам готов да отговарям за сигурността на когото и да било. Готов съм само да набивам украински укроканчета. Забелязвам днес че проамериканските ни укрофили са необичайно срамежливи. Потънал ли е някой или Клоуна пак Реве за прахче ??? 😄😄😄

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ал Бунди

    7 25 Отговор

    До коментар #11 от "Иванушка  🇷🇺":

    Каквито и локуМи да теглиш, днес сме свидетели на най-грандиозното о с..не в историята на Русия. И точка по въпроса. Благодаря за вниманието.! ХАУ!!!

    Коментиран от #24

  • 14 Киiвска Русс

    28 4 Отговор
    Англосаксони искат касичката на цивилизация. Обещават зелени папири на беднише люди из задунайските земли. Цирк- Вашингтон и команда!
  • 15 pepy

    23 15 Отговор
    "... Всъщност, ако украинците разчитаха само на ЕС, войната може би вече да е приключила..."

    Да... но се получи нещо като Lend-Lease - 2022 год., с тази разлика, че Великобритания този път не получава, а дава...

  • 16 ТаУмВзе

    22 7 Отговор
    Няма Бъдеще! Явно само по краварски медиики и Слигинаж го РАЗДАВАТ БЪДЕЩЕТО!
  • 17 Не ми ясно

    25 4 Отговор
    tупанът който е написал това дали сам си вярва.
    И да му кажа на tупана да мисли малко по-критично.
    Във Великобритания се чудят как да си платят тока обаче, видиш ли, техният министър-председател се е загрижил за Украйна.
  • 18 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    7 24 Отговор
    СЛЕД ВОЙНАТА НАТО ЩЕ ИМА АВАНГАРД НАЧЕЛО СЪС САЩ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ПОЛША👍👍👍И РАЗБИРА СЕ ХРАБРИТЕ УКРАИНЦИ👋

    Коментиран от #21, #41

  • 19 Славянско братство

    35 7 Отговор
    Бъдещето на мръснишките провокации срещу Русия, с вероятно катастрофален завършек.

    Англо-сакската империя на злото трябва да бъде унищожена!
  • 20 ххххххх

    23 7 Отговор
    Има идея САЩ да направят второ НАТО за война с Русия.
    Ще го оглави Полша, влизаме и ние. На германци и французи не им се мре за американските интереси.
  • 21 Готов сте

    1 10 Отговор

    До коментар #18 от "НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝":

    За новия прекрасен свят!
  • 22 Патологичен социален майдан в БГ

    32 4 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Баце ,българите няма да се бият с/у Мечката. Сигурен съм, че нито един Български войник няма да вдигне оръжие! То все едно да се бием в гражданска война, а всички който познавам не искат война! Имаме много чужди примеси тласкащи ни към размирици и има само едно обяснение, защо службите не реагират! Това е централен мастър план и не е естествен ход на нещата!...
  • 23 ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "А аа не":

    Предполагам едно към едно така са мислили преди 700 години нашите и византийските велможи...
  • 24 Иванушка  🇷🇺

    26 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ал Бунди":

    " ..днес сме свидетели на..." - „Ние обезателно ще победим, ще направим всичко, което се изисква от нас“, обеща Путин и благодари Руския народ за подкрепата.

    Днес руснаците погребаха 100-на фашаги на Змийския остров и удариха някакви укропи в Одеса. Затова някои са много тъжни и ще бъдат все по-тъжни докато не им се стъжни 😄😄😄

    Коментиран от #30

  • 25 Край

    28 4 Отговор
    Зад "любовтта" на англосферата към Украйна се крие огромната и ОМРАЗА към славянския ицзточноправославен свят към който принадлежим и ние.
  • 26 Маргинал

    30 4 Отговор
    Politico: САЩ, Великобритания и източноевропейските членове са бъдещето на европейската сигурност - разчитай - вече стара Европа се отиентира към Русия а сега остават пуделите от източна Европа и дай да ги надъхваме . Тъпи наглосаксонци сами сте . Англия и САЩ - олигофрените които объркаха света .Заради вашите тъпи завоевателно- психо мераци да плащаме прескъпо елеметнарни условия на живот ....НЯМА ДА СТАНЕ
  • 27 В.В.П.

    31 5 Отговор
    А не.!! България вън от НАТО.!САЩ да се махат от България.!
  • 28 Българин

    27 1 Отговор
    България над всичко . Не ми пука за ничии интереси . Интересува ме само ние да сме добре а ако някой си мисли че ще ме използва за чужди интереси за някви войни нещо се е объркал . ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ .
  • 29 Бат Пешо

    28 3 Отговор
    Повтарям се, обаче си трябва - чикагски съвет за глобални афери 2015г. Интервюто на Джордж Фридман. Точно там обяснява, как англичаните са владеели Индия. Англия не е имала толкова голяма войска да покори и да владее цяла Индия. Затова Англия е насъсквала единия раджа срещу другия раджа. Така омаломощени и раздирани от конфликти ги е управлявала. Divide et impera. Това правят САЩ и Англия в момента, а ние българите румънците, поляците, украинците, руснаците, молдовците и др сме просто поредните раджи

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пешо z

    23 5 Отговор
    Ако не унищожим англосаксонците ,те ще ни асимилират.Постигат го като заплащат и наемат хора с английски език преимуществено пред други кандидати за работа и така внедряват хора за изпълнение на техните цели.
  • 32 Зззз

    21 3 Отговор
    САЩ не е в Европа, Великобритания не е в ЕС. Въобще не ме интересуват техните извращения, стига Европа да се измъкне от техните лапи.
  • 33 ЕС е една престъпна

    19 1 Отговор
    Организация с двойни стандарти която облагодетелства центъра и използва, потиска и вреди на периферията където е и България
  • 34 Ал Бунди

    2 9 Отговор

    До коментар #29 от "Бат Пешо":

    Повтарям се за кой ли път, ама се вижда, че е необходимо. Пич, запознай се с Планът Механический апельсин в подробности. Само да отбележа нещо много важно- Публикуван е в Росийски журнал на 21.04. 2008. Та, както казах, запознай се в детайли и после ела да дискутираме за ролята на раджите в разделното хранене на африканските слонове.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 someone

    18 2 Отговор
    това ще е сигурната смърт за ЕС, тези от англосферата и организираха всички конфликти в Близкия Изток, същите са и подбудителите на много други войни по света.
  • 37 Източна ромелия

    19 1 Отговор
    А питахте ли обикновените граждани на Източна Европа
  • 38 Българче

    22 5 Отговор
    Мен никой не ме е питал, искам ли в НАТО. Да си кажа, НЕ ИСКАМ! Казах си. Който без да пита Народът на България, еднолично и диктаторски, реши съдбата на цял народ, да се бие! от мен фанфарите и 5 лева за втора употреба каска и бронежилетка, и за една лодка с повече дупки около мините на Одеса. Преди това безплатно една свастика до знамето на НАТО ще им татуираме с един приятел, да са по-Куул. Ще ги уредя с връзки в Азовстал, да гният в бункерите като ПлъХове, като приятелчетата си от НАТО. Ще им давам по 2 филийки на седмица срещу 2 кюлчета злато от българското в Лондон. 27 тона ще го върнат в България, няма да го открадна. И един аспирин на седмица ще им давам срещу Една Българска Концесия.

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Завет 8ог al

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Българче":

    Sfqqttt xaaax🧎🚵🪂🧙🧜🙍⭐💘🕳️🕳️🕳️🕳️🕳️🦸🧟🏄🪂🪂🪂🪂💖🧡💫🤑🤥🎊🎊🎊❤️🎉🎉❤️❤️💝💚💚💚💚🧙🏋️🏋️🏋️🏃🏃🏃🏃🏃🏃🏃
  • 41 Събуди се бе

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝":

    Тва в коя игра ? Фашетата са опечени
  • 42 баба Вуйна

    18 2 Отговор
    Редно е да се махнете от нашия Континент САЩ,, Ние сами ще се оправим ,,, без вас
  • 43 Човече...

    19 1 Отговор
    Големия бял брат действа с нас като с индианците ... Унищожавай, завладявай. Един ден нацията ни ще бъде навряна в резервати с евтин алкохол и казина.
  • 44 Ясно

    12 1 Отговор
    Запада се разпаднА
  • 45 lud

    17 0 Отговор
    Запада загуби идеологическата война с Изтока . Тази загуба предвещава и тотоалния им разгром .
  • 46 Нещастна работа

    15 0 Отговор
    Мечти на болни хора.Дразнете още руснаците и накрая ще си го получите ! "Който не познава лъва,го дърпа за опашката".
  • 47 Ясно

    13 0 Отговор
    Тогава предлагам ,ние да вземаме месечно въьнаграждение,колкото Ханс от Баварските Алпи,а Ханс да мизерства в емиграцив у Перник примерно.Става ли?
  • 48 Ясно

    10 0 Отговор
    И всичко ще е ок.Щом от тия на запад нищо не става вече, значи да стават и да здават!
  • 49 Бивш канадец

    14 1 Отговор
    Ако това се случи, то "1984" ще ни се стори като градините на Едем! Защото няма зло по земята през последните 70 години, в чиято основа да не са англосаксите!
    И сериозно се опасявам, че това нагло племе няма да миряса, докато не подпали Третата Световна и!
  • 50 Не на войната, не на САЩ

    12 2 Отговор
    Нали западащите империалисти САЩ и Великобритания разпалиха войната. Те имат изгода от нея, сега те я подклаждат. Всички останали страдат, понеже нямат топки да им кажат НЕ.
  • 51 д-р Мушков 4-и км

    9 0 Отговор
    Точен анализ. За съжаление това е дереджето в ЕС. За БГ въобще да не говорим.
  • 52 положението е неспасяемо

    1 12 Отговор
    И без англо-саксите Русия е една бавно развиваща се държава със затихващи функции. Периода 1998 -2014 Англо Саксите се опитаха да приложат изкуствено дишане, но тази морално пропаднала Евразия все дърпаше към дъното. След 24 Февруари Русия скъса всички връзкикоито я крепяха и процесът просто се ускори.

    Коментиран от #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 🇧🇬🇷🇺

    9 1 Отговор
    Вън България от нато и ес
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Чудят се какви брътвежи да измислят сега

    6 1 Отговор
    Наглосаксите, за да “оправдаят” как са обучавали и инструктирали укрофашагите да убиват по особено жесток начин рускоговорящите хора в оКрайна, нали Путин изкара тези дни, наглосакски инструктори с развети бели гащи и бели знамена от подземията в Азовстал!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.