10 Май, 2022 18:40 1 175 9

Историческо! Принц Чарлз за пръв път откри сесията на Камарата на общините вместо кралица Елизабет Втора

  • принц чарлз-
  • великобритания-
  • парламент-
  • елизабет втора-
  • камара на общините

Законодателните инициативи на кабинета, изложени от престолонаследника, включват малко преки мерки за облекчаване на домакинствата, за да могат те да се справят с покриването увеличените разходи за битова енергия и храна

Историческо! Принц Чарлз за пръв път откри сесията на Камарата на общините вместо кралица Елизабет Втора - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският престолонаследник принц Чарлз и синът му принц Уилям влязоха днес в централната роля при откриването на сесията на Камарата на общините, замествайки кралица Елизабет Втора, предаде Ройтерс. След като вчера бе решено, че 96-годишната кралица поради проблеми с придвижването няма да е в състояние да изпълни задължението си, 73-годишният Чарлз пристигна в Уестминстърския дворец, за да прочете законодателната програма на правителството.

През последните няколко години престолонаследникът придружаваше майка си за откриването на парламента, при което названието на всеки законопроект бива съпроводено по традиция от думите: "Правителството на Нейно Величество желае. . .“. През 70-те си години на британския трон Елизабет Втора е пропускала само два пъти да изпълни това свое церемониално задължение - през 1959 и 1963 г., когато е била бременна със синовете си Андрю и Едуард.

Днес принц Чарлз изреди 38-те законодателни инициативи на консервативното правителство на премиера Борис Джонсън, сред които мерки за затягане на контрола срещу незаконни финанси и за превръщането на лондонското Сити в по-привлекателно място за световните инвеститори след излизането на Великобритания от ЕС. Измежду приоритетите на кабинета ораторът посочи осигуряването на растеж, укрепването на икономиката и помощта за семействата. По думите му правителството "ще направлява икономическия растеж за подобряване на жизнените стандарти и за устойчиво финансиране на публичните услуги", което да става при "отговорен подход към публичните финанси, намаляване на дълга и реформиране и орязване на данъците", посочи Ройтерс.

АП допълни, че законодателните инициативи на кабинета, изложени от престолонаследника, включват малко преки мерки за облекчаване на домакинствата, за да могат те да се справят с покриването увеличените разходи за битова енергия и храна. Някои от намеренията на правителството вече бяха критикувани от опозиционните партии и от правозащитни групи. Сред тях е планирана законова промяна, която да забрани тактики на протест, използвани от организации като "Бунт срещу унищожението".

Правозащитници се обявяват и срещу подготвен законопроект, наречен "Британски закон за правата", който да замени досегашните законодателни актове, основани на Европейската конвенция за правата на човека.

Според еколози пък друг законопроект отваря вратите за навлизане в страната на генномодифицирани храни, които сега са забранени.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трупът на вожда

    9 3 Отговор
    елизабет 2 е до мумията на ленин няма как холограма да открива церемонни
  • 2 Дон Кихот

    9 0 Отговор
    Ами, кралицата, меже би, веке не мой да открива.

    С тоя къса памет, си мисла, колко колонии има Великобритания?
    15 или 20 ?
    Канада, Австралия, Нова Зеландия. Антигуа и Барбуда, Бахами, Барбадос, Белиз, Гренада, Папуа-Нова Гвинея
    Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Соломонови острови, Тувалу, Ямайка
    Акротири и Декелия, Ангила, Бермудски острови, Британска антарктическа територия, Британска индоокеанска територия, Британски Вирджински острови, Гибралтар, Кайманови острови, Монсерат, Питкерн, Света Елена, Възнесение и Тристан да Куня, Търкс и Кайкос, Фолкландски острови, Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови

    Мното запетайки в тази Великобритания.
    И, то след като колониалния строй вече отминал. :)
    и още поне 15
  • 3 Хан Кубрат

    7 3 Отговор
    Кралицата още 200 години да е жива в състояние на мумия, за да може никой да не я управлява тази крадлива страна Англия. Борис Джонсън да се прави на шеф искам още поне 20 години, за да потъне острова завинаги!

    Коментиран от #4

  • 4 Дон Кихот

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хан Кубрат":

    Хал им са на англичаните и американските военни бази на тяхна територия.
    Да ги пазят от всички злини на света.

    Коментиран от #6

  • 5 сноу

    1 0 Отговор
    Бай чавуч явно вече му дърпат черджето ..само го ползват чат пат да се пъчи нагизден ..гледам и стария ролс вече здраво го е захапала ръждата /над малкото прозорче планката/
  • 6 Хан Кубрат

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дон Кихот":

    Една американска база имат в Англия. Аз нямам против Англия, обаче ако не краде, не колонизира и не лъже.
  • 7 Май

    2 0 Отговор
    на бабето скоро ще и бият шута.
  • 8 КУБРАТ

    3 0 Отговор
    Пък в Русия и Китай власта била Авторитарна. Една фамилия управлява по хиляда години . От къде на къде и каква по различна кръв имат от моята, че да командват и да се разпореждат по наследство. После Путин бил авторитарен че бил на власт 20години, пък техните царе и царици можело.Айде бе.
  • 9 Камила Паркър Топки

    3 0 Отговор
    Ох, горкия Чарли, цял живот на една ръка разстояние, а вече е на 75. Един живот в очакване... Обаче Елизабет с орлите планира да живее, кво да се прави. Симпатично бабе, ама не пуска кокала.
Новини по държави: