Last news in Fakti

10 Май, 2022 22:39 3 635 63

Германците се притесняват: цените скачат, бедността ще расте

  • германия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • бедност

Изследването на "Еpap", проведено през април 2022, стига до извода, че всеки трети купува повече, отколкото му е необходимо - именно поради опасения от покачване на цените и липси

Германците се притесняват: цените скачат, бедността ще расте - 1
Снимка: shutterstock

"Храните не само ще поскъпнат. Някои може и съвсем да изчезнат от пазара", опасяват се германски експерти от хранителния бранш. По-високите цени ще доведат и до по-висока бедност. Мнозина вече се презапасяват.

Браншовите съюзи бият тревога: хранителните продукти не само поскъпват, но скоро някои от тях може и съвсем да изчезнат. Заради опасенията от дефицит на храни няколко асоциации на производители са се обърнали с призив към земеделския министър Джем Йоздемир да стори нещо: "В един момент въпросът вече няма да бъде колко скъпи ще бъдат суровините на световния пазар, а дали въобще ще ги има", казва президентът на Федералното сдружение на германската хранителна промишленост Кристиан фон Бьотихер, цитиран от "Билд".

"Бедността ще расте"

Бьотихер призовава министъра, който е от Зелените, да премине от "зелено земеделие към кризисен мениджмънт". Когато цените растат неудържимо, а в света има и 50 милиона гладуващи, как да обясним на хората например това, че германските фермери в бъдеще трябва да използват 20% от обработваемите площи само за биопродукция, а 10% от тях дори да спрат да бъдат използвани поради екологични съображения, пита Бьотихер.

В същото време през следващите седмици цените на млякото и хляба може да се повишат значително - очакват се поскъпване с до 20% при млечните продукти и с до 30% при печивата. Техните производствени разходи са нараснали с между 25% и 30%. Не бива храната да се превръща в лукс, предупреди и шефът на Централния съюз на германските хлебопроизводители Даниел Шнайдер.

За очакван ръст на бедността пък предупредиха в същата връзка от благотворителната организация "Diakonie". "Ще има много повече бедни, отколкото сме предполагали. На много хора няма да им стигат парите, за да изкарат месеца - няма да имат достатъчно за храна и за образованието на децата си", казва Мария Лохайде от ръководството на евангелистката организация.

Заради страха от поскъпване хората се презапасяват

Според актуално изследване на хановерската фирма за пазарни проучвания "Еpap", 90 процента от германците се опасяват, че продуктите ще продължат да поскъпват. Заради това много от тях се презапасяват - например с олио, брашно или тоалетна хартия. Затова и в търговската мрежа се стига до дефицит на тези продукти. Жените са по-притеснени от скока на цените, отколкото мъжете, показва още изследването. И още нещо любопитно: делът на притеснените от евентуално ново покачване на цените е по-голям, отколкото дела на германците, които се опасяват от дефицит на хранителни стоки.

Изследването на "Еpap", проведено през април 2022, стига до извода, че всеки трети купува повече, отколкото му е необходимо - именно поради опасения от покачване на цените и липси. Същевременно цели 81 процента от анкетираните са заявили, че заради празните рафтове не са успели да напазаруват всичко, за което са влезли в магазина.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    124 2 Отговор
    Ами да продължават да се подлагат на Вашингтон и по-зле ще стане ,не само в Германия а в цяла Европа...амерския интерес не предвижда силна и богата Европа,затова англетата избягаха от ЕС..

    Коментиран от #52, #59

  • 2 Тотален гърч

    95 2 Отговор
    за тъпите шваби - те загробиха ЕС.

    Коментиран от #4

  • 3 Немският бизнес

    109 0 Отговор
    е бесен. Вместо да, хъм на окупаторите и Канцлер Акт. Да се разберат с Русия и сбъднат кошмарът на САЩ. Кротуват като пеленачета. Събудете духа на Шилер, уважаеми немци. Не сте създадени да слугувате на англосаксите.

    Коментиран от #6

  • 4 ЕС ще фалира

    92 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тотален гърч":

    Крах и за четвъртия Райх.

    Не им е писано на немците да управляват Европа.

    Коментиран от #23

  • 5 Hoho Boho

    28 15 Отговор
    "всеки трети купува повече, отколкото му е необходимо"

    Дай Боже всекиму такова блаженство!

    Коментиран от #43

  • 6 нямат избор

    23 19 Отговор

    До коментар #3 от "Немският бизнес":

    При нарушение на канцлер акт, 50 хил. американски и британски войници на територията на Германия ще "възстановят демокрацията".

    Коментиран от #11, #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 керкел

    65 0 Отговор
    Те са си избрали пед....аси да гиуправляват и дърти к.....ви.Дано тънат в л...на.
  • 9 г-жа Миндер

    66 0 Отговор
    Не мрънкайте, аз си направих пари с Бурла от ваксините и есента, ще му звънна пак да направя още! Трябва да сте солидарни с Украйна нищо, че и те ни спряха газа днес! Това са европейските ценности! "Когато печеля, печеля само аз, когато губя, губите само вие" г-жа Миндер!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 нашия

    37 0 Отговор

    До коментар #6 от "нямат избор":

    нека пробват ...пък каквото сабя покаже...
  • 12 Рошко

    56 0 Отговор
    Дойче зеле. Ами образовай те си децата в джендърство и ще се оправите. Докато има кратуни в ек подлоги на краварски евреи Европа и ние ще страдаме, сега е момента Европа да покаже че е неутрална и мисли в свой интерс
  • 13 с когото сме се хванали все е потънал

    79 0 Отговор
    Евродепутат от партията на Орбан, буквално попиля правителството на България в реч пред комисията по международна търговия на ЕС в Брюксел. Публикуваме без редакторска намеса:
    -“ Едни продали се на САЩ, измамници рушат интересите на ЕС, опитват се да разрушат всички търговски връзки между ЕС и Русия в полза на частните си интереси. Тези хора в момента управляват България, а премиерът на тази страна може да се окаже и гражданин на Канада, същата тази Канада за която вече на всички е ясно, че имат военни офицери в Украйна“
    „Може и да си им обещали нещо повече от това да са на власт и да грабят най-бедната държава в ЕС – България, САЩ може и да имат план за Балканите, но това не трябва да е на гърба на всички страни членки в ЕС“
    „Българското правителство, което явно е решило да срине не само собствената си държава и икономика, вече става опасно за цялото съществуване на ЕС, разделението в България вече е видно от месеци, но това не трябва да рефлектира на всички страни. Относно ембаргото за петролни продукти, българските управници явно са решили да убият българската икономика, която е зависима от руският нефт на 95%, но това няма да го допуснем за Унгария и ще се противопоставим с всички средства на тази лудост.“

    Коментиран от #58

  • 14 Гьобелс

    53 1 Отговор
    Германия не е това, което беше.Къде е "славната" арийска нация.Напълниха гащите от страх.Ето в какво ги превърнаха САЩ. Посмешище. RIP
  • 15 А всеки

    55 0 Отговор
    а над 30% вече са длъжници, с над 700 евро месечно, ей това го напишете. Това чака и България, ама в най-лошите ни кошмари.
  • 16 все по зле

    56 0 Отговор
    Удрят дъното, този Шолц се оказа абсолютно неадекватен, по-зле от краварката Меркел.
  • 17 Я я шнела

    20 0 Отговор
    щприц ми, я я вундабааа
  • 18 Таки

    47 0 Отговор
    Техния фюрер е тарикат ,ако спре вноса на руски газ и особено на петрол ,качва германците на каруци, тогава ще разберат що значи инфлация.
  • 19 34567843234567

    39 0 Отговор
    ммммдаааа
    вече бях писал
    не парите а суровините са важни
    не който има пари поръчва музиката .....волята е на музикантите, ако ги има
    збогом запад
  • 20 С Русия и Китай

    46 0 Отговор

    До коментар #6 от "нямат избор":

    Имат шанс. А сега открито и Бразилия след изборите, редом с Индия и Иран, и държавите от ОПЕК. Сега е моментът да се отърват от англосаксите. Трябва политическа воля.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Интелектуалец

    35 1 Отговор
    И аз се притеснявам като зареждам с бензин. Беше 2,90 после започнах да зареждам за 2,95 днес пак заредих но вече за 3 лева. Викам на момчето "вече три лева ли стана" и то вдига рамене. Но за мен няма значение защото винаги зареждам за 50 лева - ха ха. Майтапя се да не ме помислите за идиoт.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 директно

    57 1 Отговор
    Германия винаги е докарвала само национални катастрофи на България! Този път е по-лошо, защото Германия е на дистанционно, командвана от най-голямото Зло, към момента- САЩ, които са в дъното на човешките нещастия след втората световна! Всичко друго е следствие на "Америка над всичко", така че стига илюзии!

    Коментиран от #40

  • 25 kvy

    36 3 Отговор
    Важното е да сме солидарни с Украйна. А това, че ще има гладни.....техен си проблем. Ние политиците няма да гладува е.
  • 26 Баден Вюртенберг/

    7 46 Отговор
    Ама вие..сериозно ли ?!?
    При заплата от 4800€ , изобщо не съм забелязал това така наречено "обедняване"! Такива твърдения са единствено за..вътрешно- политическо "успокоение" на бездарното БГ - Правителство и Безродни Русофилчета.

    Коментиран от #30, #39, #44, #49

  • 27 Ахъ

    47 1 Отговор
    След време като започнат да им фалират и заводите от недостиг на газ,ще има не само недостиг,ами и безработни. ЕС начело със Урсулата ще докарат Европа до колапс.В опитите си да натрият носът на Путин,и да върнат Русия 100 години назад ,ще има обратен ефект.Тя Русията си има всичко...Ние да му мислим....Да не минем европейски в режим на тока
  • 28 Hoho Boho

    4 24 Отговор
    "всеки трети купува повече, отколкото му е необходимо"

    А всеки трети от рашистите вече не може да купува това, което му е необходимо..
  • 29 майтаки

    35 0 Отговор
    Аз ли им вдигнах цените или дебилната слугинажна самоубийствена политика, на полуграмотните брюкселски корумпета?
  • 30 Няма начин

    29 3 Отговор

    До коментар #26 от "Баден Вюртенберг/":

    4800 евро заплата😳Къде се взимат толкова?

    Коментиран от #41

  • 31 Руснака

    30 0 Отговор
    Страшното мина сега идва по страшно а Урсула се еже за ембарго тази бензиностанция доста неща обърка поне засега няма ракети
  • 32 Дръж ми члена

    20 1 Отговор
    демокрацията не е евтина, майнен херен. Цвай пръстен горен!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 user

    34 1 Отговор
    Хм, цитирани са точни цифри и данни, които показват слабост в управлението на ЕС - това не се ли води Руска пропаганда според западните медии ? Докога мислят либерастите да управляват масата с медиите и наистина, ама наистина ли си повярваха, че ще се получи за дълго време ? На 20 май изтича срока за плащане на газ в рубли - великият приятел сащ може да осигури само 15, от общо 155 млрд. м3 газ - откъде ще вземете останалите 140 мл м3 газ бе джендъри ? Дали пък причините за провала не са защото гинеколожка е начело на ЕС, заобиколена с колебаещи се относно пола си индивиди, назначени от най-демократичният терорист отвъд океана ? Неееее, просто кофти година ха ха
  • 35 В.В.П.

    22 1 Отговор
    Германия винаги е била ,мизерна .Спасяват ги турските, мазни ,дюнери .В неделя ,немците обичат да си похапват ,,любимите дюнери,,.Хихи..
  • 36 В.В.П.

    2 10 Отговор
    Немция и Турция,завинаги !
  • 37 оня с коня

    8 20 Отговор
    Ама къде останаха едни Умници,които тука настоятелно призоваваха да се Спасяваме през Терминал-2,щото България била най-лошото място на Света?А да има празни Рафтове у нас?А да има Горива по 5лв. Литъра като в Гърция?А да има Мераклии за Емиграция в Русия или Китай?Няма.Това което ще има,са Напливът от Автомобили към Нашето и Гръцкото Море,само още малко да понапече!

    Коментиран от #46, #60

  • 38 И още нещо.

    28 1 Отговор
    Парите,които ЕС раздаде на Украйна,и на украинците зимата ще си ги върне двойно.Урсулата ще задвижи пазара на ваксините .Ковида ще възкръсне
  • 39 Франко

    21 2 Отговор

    До коментар #26 от "Баден Вюртенберг/":

    Само в съня си ,Дойчо ще види 4800 евро ..
  • 40 Ако ми позволите

    25 0 Отговор

    До коментар #24 от "директно":

    Англосаксите финансираха ВСВ. Фитлер е проект на англосаксите. Англосаксите вкараха Русия в ПСВ, и махнаха 2-рия фронт Япония и първата, и втората.. Германците и руснаците бяха пушечното им месо, както сега украинците. 57 милиарда долара печели бизнеса на САЩ за 6 г. война само от Германия петрол, автомобилостроене, химикали, изчислителна техника. Затова най-големият кошмар на англосаксите е съюз между Германия и Русия. Дълги са нещата за обяснение. Там цъфти и Монтегю Норман, Банка Англия, финансиране на Фитлер и съдаване на Швейцарска банкова тайна, и МБР. Там сега в Банка Англия е 27 тона българско злато. Дълго е за обяснение. Фурсов ги обяснява накратко събитията, има го в тубата.
  • 41 Баден Вюртемберг/

    5 9 Отговор

    До коментар #30 от "Няма начин":

    О,..има ,..Фрайбург!
    Нещо повече, при висока квалификация и...Много Повече!

    Коментиран от #45

  • 42 САЩ

    1 16 Отговор
    САЩ е спасението с корабите....
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бубарак

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Баден Вюртенберг/":

    Недей тъй, друже. Те и говедарите взимат по няколко хиляди,ама бият тъпана.Никой не иска да плаща чужда сметка.
  • 45 Мадам

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "Баден Вюртемберг/":

    "Квалификация" перфектната с вирка може и да се доближи до тая цифра .
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А в БГ

    16 1 Отговор
    Всичко е стъбилно, здраво сме стъпили на дъното😁 и цените не ни интересуват щото пари нема, минаваме на фотосинтеза 😁 гарантирано от кирето харварда!
  • 48 Истина

    12 0 Отговор
    Нека да им е, ние сме така от 30 години.
  • 49 Братле

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Баден Вюртенберг/":

    Никой не взима толкова като %.. Освен това имаш 49%данък върху заплатата си.

    Коментиран от #55

  • 50 факт

    8 1 Отговор
    Много е важно да няма какво да ядеш , но за сметка на това да се презапасиш с ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ! ! ! Е.ати цирка аз ! Пълен смях !Тея изобщо усещат ли се какви глупости пишат ? С 1 кубик вода мога да си измия г.за около 1000 пъти !
  • 51 Каква я мислихме,

    7 0 Отговор
    Каква става? Който е живял бедно, няма да усети обедняването, но който е премествал непрекъснато дупките на колана от преяждане може да изживее неприятни моменти
  • 52 Хахахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    Това са дреболии в сравнение с удоволствието да правиш секс с родителите си , без значение от какъв пол са! Слава на ЛГБТ, знамето се вее над Райхстага! Краят наближава, идва ГДР-2
  • 53 Анонимен

    10 0 Отговор
    Въпреки всичко ще продължат да обучават украински артилеристите на това му викам Мазохизъм. Много изтребени тия германци ей.
  • 54 Гръч

    7 0 Отговор
    Няма проблем нека тренират укрофашистите на артилерииска игра а цените да си растат няма проблем,като се наиграят да ревнат
  • 55 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Братле":

    Той ти говори за бруто. А, данъка зависи кой щоерклас си. Моя е 29-30% от брутото.
  • 56 ЕС КАПУТ

    7 0 Отговор
    Олееееееее,до къде стигнахме!?В дойче веле да четеш проруска пропаганда!Ама моля ви се,дойчовци,как така в богатата западна европа бедност и инфлация?Нали всеки ден ни набивахте в кухите кратуни колко сме бедни ние и колко са богати западноевропейците
  • 57 12345

    0 4 Отговор
    Нищо. Важното е Украйна да победи.
  • 58 Много гневна

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "с когото сме се хванали все е потънал":

    Завиждам на унгарците- имат достойни политици, които не се поддават на американските изнудвания
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Стрелата

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "оня с коня":

    Типично за бгто гладен си като Отмънлййски чакал ама продължаваш да лаеш. Кеф.
  • 61 Ах, милите

    3 0 Отговор
    германци... ПуснАх сълза за тях. Важното е че си имат чернушки.
  • 62 ежко

    4 0 Отговор
    Да не се притеснява Кристиан фон Бьотихер.Трябва да се мине и през този етап.Като гласуват за "зелените", германците са приели техните глупави политики и трябва да си изживеят избора.Като не гласуват за Алернатива за Германия, ще плащат по скъп бензин и газ.Не може хем така,хем така!Германците бяха ОК с политиката на Меркел да вкарва т.н."бежанци" и сега ще си търпят негативите и ще ги хранят.Точка!
  • 63 Не и не

    2 0 Отговор
    Ама това не пречи на Ханс или на Гертруд от снимката да ходи с по 600 лв в портфейля, нЪли? Я отвори на баба Пена портмомето да видиш колко 5 лева има вътре, и се чуди жената хапове ли да си купи, лекарсва ли, тока ли да плати..Хич не ги жалете германите, да видят и те къде akaт бедните и гладните!
Новини по държави: