Last news in Fakti

13 Май, 2022 16:11 1 064 13

Протести и безредици в Иран заради цените на хляба

  • иран-
  • хляб-
  • криза-
  • инфлация

Държавата обмисля купони

Протести и безредици в Иран заради цените на хляба - 1
Снимка: Shutterstock

Покачващите се цени на хляба предизвикаха протести в Иран, някои магазини бяха опожарени, което накара полицията да арестува десетки "провокатори", съобщи официалната иранска агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс.

Протестите бяха предизвикани от намаляване на правителствените субсидии за внос на пшеница, което доведе до покачване на цените с до 300 процента за различни основни продукти, произвеждани от брашно.

Официалният процент на инфлация в Иран е около 40%, а някои смятат, че е над 50%. Почти половината от 82-милионното население на Иран в момента живее под прага на бедността.

Правителството планира да предложи дигитални купони през следващите няколко месеца за ограничени количества хляб на субсидирани цени. Останалите ще се предлагат по пазарни цени. Други хранителни продукти ще бъдат добавени по-късно към купонната система.

Според иранската агенция е имало разпръснати протести в редица градове, при които недоволните граждани са скандирали лозунги срещу повишаването на цените, а някои магазини са били опожарени. Общо са арестувани 22 души.

"Въпреки опитите на провокатори да подтикнат протестиращите, събиранията приключиха с намесата на силите за сигурност", пише агенцията, добавяйки, че спокойствието е било възстановено.

Най-големият протест е бил проведен в град Дезфул в богатата на петрол югозападна провинция Хузестан, където според ИРНА, около 300 души са били разпръснати от силите за сигурност, а 15 души са били арестувани за "опит да създадат хаос" в града.

При първите признаци на недоволство от покачването на цените миналата седмица иранските медии съобщиха за нарушени интернет услуги, очевиден опит да се спре използването на социалните медии за организиране на митинги и разпространение на видеоклипове.

Докато новината на ИРНА в петък е първото признание за протестите от официалните медии на Иран, видеоклипове, качени от потребители на социалните медии тази седмица, показват протести в Дезфул и други градове с лозунги срещу повишаването на цените и срещу лидерите на страната.

Цените на пшеницата се повишиха драстично в световен мащаб от началото на руската инвазия в Украйна през февруари, което увеличи цената на субсидиите в Иран. Иранските власти също обвиняват за повишаването на цените контрабандата на субсидиран хляб в съседните Ирак и Афганистан.

Генералният секретар на ООН заяви в началото на месец май, че последствията от руско-украинската война се усещат ясно както в Африка, така и по света.

За да се преодолее продоволствената и енергийната криза, всички ненужни ограничения за износ трябва да бъдат премахнати, каза Гутериш.

Генералният секретар на ООН подчерта, че продоволствената криза може да бъде разрешена чрез възобновяване на доставките на пшеница на световния пазар от Украйна, Русия и Беларус.

Припомняме, че Русия е блокирала украинските пристанища на Черно море, които са основна врата за износ на зърно от Украйна към целия свят. Въпреки това министърът на земеделието на Украйна Николай Солски посочи, че страната е изнесла 1 090 милиона тона зърно през април.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    3 6 Отговор
    Бай дън ще ги нахрани ако русия реши
  • 2 Радио Козяк

    5 3 Отговор
    Не мое се запрем!
  • 3 ха ха

    5 2 Отговор
    За сметка на това имат сателити...
  • 4 Императора Путин

    8 3 Отговор
    Продавам жито за рубли и злато. Зелена шума не искам.
  • 5 Радо Калинов

    8 1 Отговор
    Аааа, чакайте сега, не беше ли по опорки това съдбата на Запада, а сега изведнъж при приятелите на рашастан?!
  • 6 Gen Gurko

    6 1 Отговор
    Навремето, в Йордания заради минимално повишение на цената на хляба избухнаха безредици, които стигнаха дотам че се постави въпроса за замяна на монархията с република. Крал Хюсеин се уплаши много и веднага върна старите цени.

    Коментиран от #13

  • 7 Грульо

    7 1 Отговор
    Там са с 230 долара средна заплата, нормално е да се бунтуват за тройно увеличение на хляба. В София с 900 долара средна не им се бунтува за скъп хляб и олио.
  • 8 абе Олга Садик

    7 1 Отговор
    Защо не пишете какво се случва в Шри-Ланка?
  • 9 Гост

    2 4 Отговор
    Аааааа не, това не мога, а и отказвам да го повярвам! От много време се информирам за положението в света, четейки коментирате на много от тук пишещите и от тях знам, че купони, недоимък, и вдигащи се цени има само в ЕС, и в България. Невъзможно е да се вдигат цените и да се въвеждат купони в Иран, те са приятели с Русия, и са в БРИКС!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.