Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Май, 2022 19:37 4 832 75

Зърнената война на Путин

  • одеса-
  • украйна-
  • русия-
  • пшеница-
  • владимир путин

Външните министри на водещите индустриални държави Г-7 призоваха Русия да сложи край на войната в Украйна и незабавно да прекрати блокадата на украинския износ на зърно

Зърнената война на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия блокира украинските пристанища, през които досега се осъществяваше износът на украинско зърно. Така Москва провокира световна криза с храните. Може ли руската блокада да бъде заобиколена?

„В пристанището на Одеса в момента са блокирани 25 милиона тона зърнени храни. Това е прехраната на милиони хора по света, от която има особено остра нужда в африканските страни и в Близкия изток", предупреди германската външна министърка Аналена Бербок. Очевидно тя има предвид очертаващата се международна криза с храните заради блокадата на украинските пристанища от страна на Русия.

Изпълнителният директор на Световната организация по прехраната Дейвид Бейсли също предупреди в Туитър, че съществува заплаха от срив на селското стопанство в Украйна и от глад в световен мащаб. „Пристанищата трябва да бъдат отворени отново, и то сега."

Десетки милиони хора са застрашени от глад

На своята току-що приключила тридневна среща в Германия външните министри на водещите индустриални държави Г-7 призоваха Русия да сложи край на войната в Украйна и незабавно да прекрати блокадата на украинския износ на зърно. В заключителната декларация на министрите се казва, че безпричинната война на Русия в Украйна е влошила глобалните икономически перспективи чрез рязко увеличаващите се цени на храните, горивата и енергията. Към 43 милиона души са на крачка от глада.

Благодарение на плодородната си почва Украйна е един от най-важните доставчици на зърно в света. След Русия, САЩ, Канада и Австралия тя е била петият по големина износител на жито в света през 2021-а година, а при ечемика и царевицата е заемала трето място. 90 процента от украинското зърно се било изнасяно през черноморските пристанища, преди мините и руската флота да спрат движението на корабите.

На срещата на външните министри от Г-7 украинският първи дипломат Дмитро Кулеба каза, че Русия не проявява никаква готовност да освободи пристанищата. Украина би искала да продължи да преговаря, но „Русия предпочита войната пред преговорите".

Русия "краде": плячкосва хранилища на зърно

Една от междинните военни цели на Русия е да лиши Украйна изцяло от достъпа ѝ до море. Германският министър на земеделието Джем Йоздемир упрекна московското ръководство, че използва глада като оръжие във войната. Не се цели „изключването на един конкурент", а се води „икономическа война за присвояване на собствеността на селяните". Русия „краде", каза Йоздемир, споделяйки мнението на украинското ръководство, съгласно което Русия плячкосва хранилищата за зърно, откарва земеделските продукти на своя територия, след което или ги унищожава, или ги препродава.

Поради всичко това се обсъждат алтернативни маршрути по реки, по шосе и по релси към съседните западни държави. Но транспортът по суша е много опасен - заради руските атаки. Освен това по чисто логистични причини транспортирането по суша би било възможно само в ограничен мащаб - вагоните и камионите могат да поемат само малка част от количествата. Към всичко това се добавя и фактът, че междурелсието в Украйна е различно от европейските стандарти и ще се наложи влаковете да се пренастройват.

Военният експерт от Международния институт за стратегически проучвания в Лондон Джонатан Бентам предупреждава, че идеята за ескортиране на търговските кораби е добра само на теория. Русия може да ги обяви за легитимна военна цел и да ги атакува, добавя той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Верно ли

    111 15 Отговор
    Хаха, Русия крадяла! А вие не крадохте от Русия! Сега яжте "пасти"!
  • 3 BOB

    87 8 Отговор
    А СТИГА ГЛУПОСТИ ,,ТЕ И ДОСЕГА БЯХА ЗАКРИТИ ГЛУПОСТИТЕ НА ДОИЧЕ ВЕЛЕ
  • 4 Анти-маймуна

    112 9 Отговор
    Кога Путин ще получи Нобела по медицина за 2022 г за това, че спря пандемията на 24.02.2022?

    Коментиран от #9

  • 5 Умно

    88 6 Отговор
    Сега като огладнеят ще дойдат в Европа, гости на баба Меркел!
  • 6 Путин

    96 10 Отговор
    я пък тя лицемери! Първо си оберете фашистите и военната техника от Украйна и чак тогава може да молите за прошка!

    Коментиран от #53

  • 7 Деда Ваня

    91 6 Отговор
    Яжте Макдоналдс.

    Коментиран от #65

  • 8 АнтиГост

    15 95 Отговор
    И зърнената война ще се окаже пълен провал за руснаците,
    както газовата, петролната и специалната операция.

    Коментиран от #68

  • 9 Писах ти го преди дни

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "Анти-маймуна":

    Ти си го знаеш!
  • 10 СССРБарета

    69 9 Отговор
    Аз пък си мислех че Украйна щяла да спечели до края на годината ХАХАААА
  • 11 хах

    14 58 Отговор
    ЗАСЕЧЕНА Е СЕЛСКОСТОПАНСКА ТЕХНИКА С GPS ОТ УКРАЙНА В ЧЕЧНЯ// ВЕЛИКИТЕ КАДИРОВЦИ СЕ ОКАЗАХА СУПЕР МАРОДЕРИТЕ В ТАЗИ ВОЙНА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пич

    77 9 Отговор
    Нас не ни интересува зърнената война на Путин , а зърнената война на Кирчо и Кокорчо !!! Нашето жито вече е продадено до степен , в която земеделците нямат семе , което да засеят . Не казвам скъпо , казвам няма ! Това е важна тема , за която журналистите се правят , че не знаят ! Ами , да идат в Добруджа , и да питат !!! Хляба няма да е скъп зимата , защото няма да го има !!!

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А Украйна

    53 5 Отговор
    Тя няма ли нужда от собственото си жито. И не е ли изнасянето на жито за Европа и САЩ, престъпление и спекула спрямо украинският народ. Много добре знаем, кой държи бизнеса със жито, олигарси спекуланти, занимаващи се с износ на ресурси, докато Украйна тъне в нищета, корупция и война.. А България с точка някоя си, подмолно изнася житото на страдащ народ, по-скверно действие узаконено от НС не зная. Изобщо българските диПутати дадоха ли си сметка, какво правят? Затова Оставка на ПП, ДБ, ИТН, ГЕРБ, ДПС, БСП.
  • 19 Гост

    17 60 Отговор
    ТОЛКОВА СА ПРОСТИ НЕЩАТА....РУСНАЦИТЕ,НЯМАТ НИЩО ОСВЕН ПЕТРОЛ И ГАЗ,И ДРУГИ СУРОВИНИ.....ОТ 10г СЕ ЗНАЕ,ЧЕ СВЕТА ОТИВА КЪМ ИКОНОМИКА БЕЗ ТЯХ....И ТЕ ЩЕ СА ,,АУТ,,.......И ЗАТОВА НАПАДАТ УКРАЙНА ЗА ДА МОГАТ ДА ВЗЕМАТ ,,ПАПАНЕТО,, И ПАК ПО ТОЗИ НАЧИН ДА СА ФАКТОР В СВЕТА......И ДА ,,РЕКЕТИРАТ,, КАКТО СЪС СУРОВИНИТЕ...ВСИЧКО ДРУГО Е ЗА ,,ЗАБЛУДЕНИТЕ ДУШИ..

    Коментиран от #27, #70

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кенеди

    50 7 Отговор
    Зърното е на ДНР и ЛНР. Украйна няма нищо общо с това зърно.
  • 24 Hoho Boho

    10 51 Отговор
    Десетки милиони хора са застрашени от гладна смърт.
    Рашистите само това могат - да сеят смърт и да крадат хладилници.
    А крадат хладилници, за да могат с парите от тях, да си купят водка и да забравят за позора си

    Коментиран от #62, #71

  • 25 Скръндзи

    54 6 Отговор
    Много са стиснати Запада. Наложиха над 10 000 санкции на Русия, с което предизвикаха световна криза, а са недоволни от една единствена за сега санкция наложена от Русия - блокажа на пристанищата на Украина. Да не се отчайват има изход през границата на братска Полша, от там където влизат оръжията, а от там на морето. Нещата се подреждат - газ от САЩ, жито през Полша.
    Значи жито има, ама друго няма...
  • 26 Левски

    38 9 Отговор
    Айде честито първата супермодерна американска гаубица MS 777 вече е в ръцете на руската армия!
  • 27 от Русия с любов

    17 5 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Толкова са прости расъжденията ти, че се разбира само едно, празно пространство между двете уши.
  • 28 Алибаба

    40 2 Отговор
    От кога пък богатите ги интересува какво става с бедните?! Щяло да има глад? И сега има. Руският петрол е лош, но зърнените култури не са. Така е.. Колата може и да стой в гаража дълго време, но стомахът иска храна, него не го интересува от американка или руска пшеница е хлябът. Гладът е най големият враг!
  • 29 А Украйна

    42 6 Отговор
    Освен престъпният Акт на НС на България, да се изнасят ценни ресурси на държава страдаща от конфликт през Варна, за алчния Запад. Законно ли е, същият този Запад да усвоява 300 милиарда долара на предприятия на трети държави.Това си е обикновена кражба. Както изнасяха през Гражданската Война, отново спонсорирана от Запада Черноземът на Русия с влакови композиции. Франция задържа две ценни картини от дадените й от Русия за изложба. С изчезналата част от Руското злато през Гражданската е изградена Шкода, въоръжавала нацистите ВСВ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Земеделския министър

    18 1 Отговор
    Бен Йоздемир ,чистокръвен ариец!
  • 32 Hoho Boho

    8 29 Отговор
    "Русия "краде": плячкосва хранилища на зърно"

    Установиха, че нефтът и газът не стават за ядене, а трябва да се яде нещо...
    Примерно крадено украинско житце

    Коментиран от #36

  • 33 Той и Хитлер

    43 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ироник":

    Така говореше. И Хитлер замразяваше сметки, цензурируше медии и опозиционни издания. Крадеше житото и ресурсите на Европа. По-полека с расистките теории и Пропаганда. Че на народите на Европа взе да им писва, включително Германия и Полша, Франция, Ватикан, Австрия, Унгария, Чехия, не им харесва Бандеровската пропаганда.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Соросоидна марионетки

    45 5 Отговор
    Ще ядете русофобия вместо жито САЩ сервират всеки ден порции.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иван

    13 5 Отговор
    Хох..ли.те са зомбита.....зомбита не ядат.
  • 38 Русофилите

    27 5 Отговор
    Чичо Сорос ли пита къде е руското зърно от Малоросия и Новоросия, ми там си е ще го ядът зимата, защо жито ли нямате?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Руснаците са благородни

    19 7 Отговор

    До коментар #39 от "DW дежурните лъжци!! Тези пристанища са":

    И на Западна Украйна ще дадат, ако видят че страдат.

    Коментиран от #50

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 оня с коня

    10 23 Отговор

    До коментар #39 от "DW дежурните лъжци!! Тези пристанища са":

    Няма как Украинското зърно да е собственост на Луганската и Донецката Рупублики,защото Според Медународното право НЕПРИЗНАТИ СУБЕКТИ от Света НЕ МОГАТ да притежават каквато и да е Собственост- просто са НЕЛЕГИТИМНИ,СЪЩЕСТВУВАТ ИЗВЪН ЗАКОНА.Русия обаче твърдо заявява че не се интересува от Западните закони и си има Свои,според които Двете Републики съществуват,нещо повече- Путин заявява че който не иска да се съгласява с Него,ще има "Разговор" с Шойгу.Западът пък заявява че Путин е на Грешен път и на Разговор със Шойгу ще отиде НАТО.Очакваме РЕЗУЛТАТА от разговорите.

    Коментиран от #48

  • 43 Фффффф

    9 22 Отговор
    Гладът на Русия и лакомията на Путин ще заличат империята на злото
  • 44 нахалник

    34 4 Отговор
    Да дигнат санкциите. Само Запада ли има право да блокира? А другите не? Спорта стана оръжие, културата, модата, веригите за бързо хранене, гражданката авиация, всичко стана оръжие. Но когато Русия спре да изнася, това е "кражба". Хайде стига, и едно дете ще разбере.
  • 45 ОЙ" ИЗТИНА"

    16 1 Отговор
    КРАДЕЦА КАЗВА= ХВАНЕТЕ КРАДЕЦА!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ще умрат

    14 1 Отговор
    от глад тия,които не искат да работят,а искат да имат много пари.Яжте пари,пийте пари повръщайте пари-нали вси не ви стигат!
  • 48 Додо

    10 2 Отговор

    До коментар #42 от "оня с коня":

    Стигне ли се до разговор между Шойгуинато по-добре си купувай билет от Илон Мъск за колонията на Марс,защото на Земята няма да има безопасно място.
    Ако задокеанците и Европа си въобразяват,че както подпалиха (О)крайна така ще подпалят Източна Европа и ще гледат сеир-жестоко се лъжат.Всички ще се пекат без изключение.
    Който оцелее осем години(в най-добрия вариант) в бункерите,когато изпълзи на повърхността ще се радва на ядрена зима с температури от - 62 С .
  • 49 asas

    19 3 Отговор
    Вие престъпни,лицемерни,високомерни,над мени хитри и подли колонизатори - пирати облечени в костюми и със вратовръзка се " трогнахте " и проливате " крокодилски лицемерни сълзи" за Африка?. Къде бяхте до сега ?. Защото самите Вие ще гладувате и искате тези 25 милиона да ги присвоите сякаш те на вас принадлежат ?. - естествено няма да платите тъй като доставихте на " без защитната Украйна оръжие която воюва срещу "агресора" Русия за свои и Европейски ценности.).
  • 50 Пипо

    16 4 Отговор

    До коментар #40 от "Руснаците са благородни":

    Украинците няма да гладуват тази година.Но догодина ще страдат жестоко.Тогава ще се питат струваше ли си да загубят четири области, инфраструктура,индустрия ,пет милиона емигранти .Нямаше ли да им е по-евтино само да спазват Минските споразумения и да си щракат с пръсти?
    Въпрос на избор!
  • 51 Излезат ли от Харков

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "Стойко":

    ВСУ ще бъдат унищожени на мига.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 МИлиев

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Путин":

    Какво има в главите ви се питам -бръмбари няма , то е ясно , вероятния отговор е нищо . Като станеш сутрин и се погледнеш в огледало -какво виждаш : Да позная ли ..Творение на Мордор виждаш . Приятен живот ви желая в СССР , вовеки да сте там
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 От чужбина

    8 2 Отговор
    Кое точно блокира пристанищата - Руските ввоенни или украинските мини???
  • 56 Зелева чорба

    6 1 Отговор
    Брееййй, като чета високопарните думи в писаниците на немското зеле ,излиза ,че до сега Украйна е прехранвала Света ...та чак до "Световна криза по прехраната,щяло да доведе блокирането на пристанищата за износ на зърно ".
  • 57 Оги

    10 1 Отговор
    Нали пристанищата на Джендосъюзчето са затворени за руски кораби. Какво ревете?
  • 58 Олег

    10 3 Отговор
    Турчето Чем се пеняви, Русия крадяла :). А кой открадна 300 милиарда от Русия нейни пари, а турче? Сега ще продадат зърното и ще си ги избият.
  • 59 1957

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "АнтиМилена":

    Ти имаш ли нещо за ограбване?
  • 60 Hoho Boho

    4 9 Отговор
    Русия "краде": плячкосва хранилища на зърно

    Какво странно има?
    Откраднаха хладилниците, сега крадат каквото намерят.
  • 61 Киевская Русь

    4 3 Отговор

    До коментар #54 от "М Илиев":

    Е от 8 век, а Киев от кой век е украински, маке дебългаризирано?

    Коментиран от #66

  • 62 123

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Hoho Boho":

    Само като видя думата "Рашистите" и ми става ясно на чия хранилка е човека, дано се зада-вите с тея зелени хартийки
  • 63 Руский

    3 5 Отговор
    Престъпник и крадец до последно. Това е подполконикът от КГБФ .
  • 64 КГБ

    3 3 Отговор
    Престъпник и крадец до последно. Това е подполконикът от КГБФ .
  • 65 Отгоре на 7

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Деда Ваня":

    Може би си от групата на крадците. Тогава си оправдан. Да краде чуждия труд е присъщо на " комунистите.
  • 66 МИлиев

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Киевская Русь":

    А Киевска Рус какво е бе умник ?
    Мексиканска държава ли ще да е бил . Ай малко да прочетеш туй онуй . Варяги , пройзход на думата "рус" - ей такива нещица
    Идея си нямах , че в централна Ст планина има македонци , ама щом казваш ...То видно мн добре я разбираш историята .

    Коментиран от #74, #75

  • 67 Зърно

    0 1 Отговор
    Злото човече се оказа и закоравял крадльо.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Гостинино,ходи си при овците

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Щото,по история и икономика си пълна нула,всичко си имат те( руснаците)но,ще продават на когото искат,и както искат- стоката е тяхна...а ти,саво овците си имаш,ама...дори и ти,колкото и да си ...чобанин,няма да продадеш едно агне,или овца,за жълти стотинки,или да ги подариш( дариш на " беднити укръинци",дето сега харчат милиони в цял свят,и неискат да работят( ще бачкаш ти,за да храниш тия милионери)...😁😁😜😛🤘🤟👍
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Уффф

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "МИлиев":

    Между другото,споменаваш варягите,я обясни на аудиторията,кои всъщност са тия,по дявулити,че си многу начетен тип ,бре,да му са не вшди😜😂😂😂😂😂чул си нещичко,айде да ни открехниш и нас- например,кои са,кога са дошли в тогавашните територии,и...откъде...хайде да те видим,синко...и...кои са посполитите,сигурно и за тех си чувал,а???
Новини по държави: