16 Май, 2022 11:15 1 721 10

Сегрегация и системен расизъм: каква е причината за клането в САЩ

  • бъфало-
  • сегрегация-
  • расизъм-
  • клане-
  • стрелба-
  • сащ-
  • чернокожи-
  • афроамериканци

Усилията за икономическо възраждане на Бъфало са донесли малко неща в полза на чернокожото население

Сегрегация и системен расизъм: каква е причината за клането в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Високата концентрация от афроамериканци в източната част на Бъфало, която по думите на стрелеца от събота го е мотивирала за кръвопролитието там, е пряк резултат от десетилетията сегрегация и системния расизъм, пише днес "Ню Йорк таймс", като се позовава на анализи на учени. Според изследване на Мичиганския университет, основано на преброяването на населението от 2010 г., зоната Бъфало-Ниагара фолс е шеста в страната по скалата за сегрегация, която отчита дяловете на чернокожи и бели обитатели, предаде БТА.

Експерти изтъкват като основна причина сегрегацията, тъй като усилията за икономическо възраждане на Бъфало са донесли малко неща в полза на чернокожото население. Доклад на Университета в Бъфало от миналата година установява, че условията на живот на чернокожото население на града - здравеопазване, жилища, доходи и образование - са се подобрили в малка степен, а на някои места даже са се влошили през последните 30 години, съобщава нюйоркският вестник.

Установено е също, че за сегрегацията е допринесла и скоростната магистрала "Кенсингтън", прокарана през 50-те и 60-те години през места, окачествявани като "гръбнак" на зараждащата се средна класа сред афроамериканците. Магистралата е осигурила бърз достъп до центъра на Бъфало за обитателите на "белите" предградия, но с изгорелите газове от автомобилите е влошила здравето на живеещите край нея. Освен това пътната артерия е отрязала за жителите на Ийст сайд (източната страна) достъпа до банки, универсални магазини и други ключови обекти, сочи доклад на организацията "Партньорство за обществено благо", съобщава "Ню Йорк таймс".

Мотивите на заподозрения в убийството на десетима души в супермаркета в Бъфало се коренят вероятно в конспиративна теория, извежда в заглавие "Вашингтон пост". Според властите в града 18-годишният стрелец се е ръководел от документ на движение, проповядващо превъзходство на белите, в който са говори за заговор за изместването на бялото население от имигранти. Тази крайнодясна конспиративна теория, известна като "теория за голямото заместване" през последните години вдъхнови много прояви на насилие, включително масовото убийство през 2019 г. в джамия в Крайстчърч, Нова Зеландия, където стрелецът предупреждаваше за предстоящ "геноцид срещу белите". Впоследствие той се призна за виновен за убийството на 51 души, за опит за убийство на 40 души и за извършването на терористичен акт, припомня вашингтонският вестник.

Британският "Индипендънт" пояснява, че въпросната теория проповядва лъжливото твърдение, че Демократическата партия в САЩ се опитва да замести белите американци с латиноси и хора с друг цвят на кожата, за да постигне радикална промяна в нагласата на гласоподавателите. Освен за касапницата в Крайстчърч през 2019 г., този "манифест" е допринесъл за стрелбата с 33 убити по-късно същата година в търговски център в Ел Пасо, Тексас.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 йоко

    18 3 Отговор
    Ами причината колкото и да е странно е украйна.Въпросният стрелец е със нашивки на "черното слънце" което се използва от азов и другите им там неонацисти,подбудите са съшите...така че ,всеки си прави изводите!
  • 3 Махмуд

    24 1 Отговор
    Понеже е много хубав живота там затова се застрелват всеки ден.
    Да си го държат начина но живот том. Не ги искаме
  • 4 ура

    18 1 Отговор
    Пратете тежки оръжия веднага !
  • 5 Про митак

    19 1 Отговор
    така е при великите демокрации...министерство на истината и бой за бебешко сухо мляко...добре че не ги настигнахме американците
  • 6 Най-големият агресор и убиец

    21 1 Отговор
    Е хамериканското правителство.
    Води войни почти винаги с чужди ресурси на чужда територия.
    Духат супата яко Европа и Африка.
    Сега поредната хамериканска война е в Украйна, МИСЛЕТЕ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 От страни

    7 1 Отговор
    В тях е силата в Америка. От белите са останали малко "реднеки" ама основната част са изгубили всяква воля за живот и борба а тия са готови и в бъдеще те ше са победившата страна. Така че кой е бял бягай..
  • 10 ценов

    11 1 Отговор
    Двуличните кравари смятаот,че като забраниха думата не ър и я замениха с измишльотината афроамериканец ,са решили проблема с човешките им права,дълбоко се заблуждават! Лумпенизираха ги,създадоха 3-4 поколения безработни и какво очакват! След стрелбата на този неонацист ще последва жесток отговор,защото и черните имат оръжие! Ида нестане така,че гражданската им война да приключи преди специалната военна операция!!!