Last news in Fakti

16 Май, 2022 22:40 905 10

Турция и ЕС си сътрудничат за продължаване на хуманитарния коридор към Сирия

  • турция-
  • европейски съюз-
  • сирия-
  • башар асад

Мандатът на ООН за механизма за трансгранична помощ за Сирия изтича на 10 юли, като международната общност все повече изпитва опасения, че Русия може да му наложи вето

Турция и ЕС си сътрудничат за продължаване на хуманитарния коридор към Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция, ЕС и международните партньори са ангажирани да осигурят продължаването на хуманитарния коридор към Сирия, който е от жизненоважно значение за сирийския народ на фона на продължаващата война в страната, заяви днес ръководителят на делегацията на ЕС в Турция Николаус Майер-Ландрут, съобщава в. "Дейли сабах".

"Това, което искам да видя, е, че въпросът за Сирия продължава да заема челно място в дневния ред на ЕС", каза Николаус Майер-Ландрут при посещение в граничещия със Сирия окръг Хатай (Южна Турция).

Той изтъкна, че неотдавна ЕС проведе конференция за Сирия в Брюксел и че на тази среща отново е била подчертана подкрепата на съюза за Сирия, както и необходимостта от политическо решение.

"От 2011 г. насам ЕС и неговите страни членки продължават да са най-големите донори от гледна точка на подкрепата, предоставяна във връзка с кризата в Сирия. На конференцията за Сирия, състояла се през последните седмици, беше обещана подкрепа в размер на още 6,5 млрд. евро. Над 4 млрд. евро от тази сума включва подкрепата от ЕС", посочи Майер-Ландрут.

Той подчерта, че тази помощ е от жизненоважно значение за сирийците от другата страна на границата, и добави, че една трета от помощта минава през този коридор.

Мандатът на ООН за механизма за трансгранична помощ за Сирия изтича на 10 юли, като международната общност все повече изпитва опасения, че Русия може да му наложи вето, което може да доведе до катастрофа в засегнатата от войната страна.

Русия се застъпва за прекратяване на всякаква трансгранична помощ за Сирия с аргумента, че тя подкопава суверенитета на Сирия, въпреки няколко доклада за това, че режимът на сирийския президент Башар Асад възпрепятства хуманитарната помощ към райони, които не са под негов контрол.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нещо за Азовстал

    3 1 Отговор
    Има ли новини?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    13 1 Отговор
    Едва ли някога ще имаме такъв лидер като Ердоган. Толкова неща е построил за страната си,направо завиждам на турците,че имат такъв лидер.....Мостове,тюнели,язовири,летища...най голямото летище е в Турция,в цял свят има пет летища, които са построени във водата,двете се намират в Турция....Да е жив и здрав и още дълги години да управлява страната си

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Човек

    0 7 Отговор
    Турция и хуманизъм са несъвместими понятия.
  • 10 Изселник

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Да ама унищожи.другото модерно летище и по такъв начин мшлярди долара в боклука
    И.затова почна на глас да се казва ,че народът гладува
    Защо?????
Новини по държави: