Last news in Fakti

18 Май, 2022 04:19 2 763 21

18 май 1877 г. Българското опълчение се заклева пред Самарското знаме

  • самарско знаме-
  • българско опълчение

Бойната светиня на свободата

18 май 1877 г. Българското опълчение се заклева пред Самарското знаме - 1
Снимка: Архив

На 18 май 1877 г. сформираното в Плоещ българско опълчение получава Самарското знаме. То е ушито от монахините на Иверския девически манастир (гр. Самара) от тежък копринен плат от три цвята – малинов, бял и светлосин. От двете му страни имало черен кръст, обшит с красиви златни арабески. В средата на кръста от едната страна била изобразена Иверската икона на Божията Майка, а от другата страна -светите братя Кирил и Методий и съответно надписи: „Города Самара, болгарскому народу в 1876 году“ и „Да воскреснет Бог и расточится врази его.“

На 18 май 1877 година в Плоещ делегация от Самара, начело с Ефим Кожевников връчва Самарското знаме на Българското опълчение на специална церемония, в която знамето е заковано на дръжката със златни пирони. Последният пирон е закован от старият поборник войводата дядо Цеко Петков, който сваля калпак и с вдигнат към небето поглед възкликва:

„Да даде Господ това свято знаме да премине от край до край през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие.“

Когато приключва церемонията, руква проливен дъжд, а над Карпатите блесва ослепителна светкавица. Всичко това било изтълкувано като знамение за добро начало и залог за успех на освободителното дело.

Самарското знаме, докато траят военните действия на Бъларското опълчение, се развява над сражаващите се опълченци и ги въодушевява да проявяват чудеса от героизъм.

Известно е, че Самарското знаме е символ на Освобождението ни от турско робство. Но почти не са познати чудесата, които Божията майка извършва чрез Самарското знаме. По време на тежките боеве за Стара Загора през юли 1877 г. Божията майка се явила над сражаващите се с последни сили опълченци и с меч в ръка бранела знамето си. В боеве само за един ден загиват петима знаменосци на Самарското знаме. Но светинята била спасена от плен и поругаване. Така Самарското знаме поставя началото на традицията българско бойно знаме да не попада в плен.

Месец по късно започват епичните сражения на Шипка. Командирите нареждат всички руски войници и български опълченци преди бой да пеят химна, посветен на чудотворната казанска икона на Св. Богородица. Позициите на Шипка биват задържани, а противникът отблъснат. Пленени османски войници разказват: „Ние виждахме, че сте малко хора, но изведнъж, неизвестно откъде при вас се озова пехота, артилерия и още кавалерия и ние бяхме принудени да отстъпим!“

Години по-късно тази случка описва един руски офицер на монасите от руския манастир „Св. Пантелеймон“ на Атон. Своят разказ той завършва с думите: „Явна е била дивната закрила на Света Богородица над нашата войска…Тя именно се е сторила на противника голямото множество воини!“

Но все пак да отбележим, че знамето се прочува по време на Битката при Стара Загора. Знаменната рота попада под фронтален противников огън. Загиват знаменосците унтерофицер Антон Марчин, унтерофицер Авксентий Цимбалюк и опълченец С. Минков. Известен в историята остава подвигът на подполковник Павел Калитин, който с героични усилия и цената на живота си успява да спаси знамето от турски плен. Изнесено е от бойното поле след свиреп ръкопашен бой от спонтанно формиралата се Знаменна група-унтерофицер Тома Тимофеев, опълченец Никола Корчев, Павел Малкия, Д. Минков, Попов, Радев, Мицов, Донев, Никола Кръстев, осетинеца Николай Караев-Дудар и други.

Носено е и в битката при Шипка и Шейновската битка.

След войната III-а Опълченска дружина е преобразувана в III-а пехотна Радомирска Пехотна дружина и Самарското знаме се пази в гарнизона ѝ в Радомир, от където е последният му знаменосец Никола Корчев.

През 1881 г. дружината получава друго знаме и между 1881 и 1946 г. Самарското знаме се съхранява в Двореца в София (дн. Национална художествена галерия).

В 1946 г. е пренесено в Националния военно - исторически музей, където се съхранява и до днес в камера при специални условия.

По случай третата годишнина от кръвопролитните боеве при Стара Загора на 19 юли 1880 г. се състои юбилейно честване. По време на тържеството на знамето на Трета опълченска дружина – Самарско знаме – за пръв път е връчена първа степен на ордена За храброст. Самарското знаме е единственото знаме наградено с ордена За храброст, като знакът му е вграден в богато декорираната дръжка.

През 1958 г. са изработени две копия на знамето, като едното е изпратено в Централния военен музей в Русия, а другото остава в България. През 1978 г. реставрационният отдел на Военно-историческия музей изработва друго копие за музея.

През 2004 г. президентът на България Георги Първанов дарява четвърто копие на знамето на Зографския манастир. През 2006 г. монахините от Княжевския манастир „Покров на Пресвета Богородица“ даряват на Военно-историческия музей пето точно копие на знамето, което заема мястото в експозицията, а третото копие е дарено на гвардията за военни ритуали.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георгиев

    36 8 Отговор
    България и Русия вечна дружба.
  • 2 Урюрвкос

    22 1 Отговор
    Иверския женски манастир е основан в 1850г а 1862 се завършва строежа на главното здание. 1925г. манастира е затворен и постройките са разрушени. От 1992г започва възстановяването и сега е голям църковен комплекс. Намира се в Град Самара на високия бряг на р. Волга на ул. Волжски проспект №.1. Имат официален сайт.
  • 3 Слава на Русия

    39 8 Отговор
    През 1878г. българския народ е освободен от османско робство от Русия и бълг. опълченци. Не е ясно обаче как пра-дядовците и бабите на ГЕРБ , ПП , ДБ и Атлантическия съюз са се оказали окупирани и поробени от Русия ......дали не са били жители на помашките махали и села,, няма друго обяснение .

    Коментиран от #8

  • 4 !!!?

    27 6 Отговор
    При поредната руско-турска война българският Народ се освобождава турско иго. Слава на българските опълченци и румънските, руските, украинските, полските, финландските, осетинските войни помогнали за нашето Освобождение !!!?

    Коментиран от #9

  • 5 Xxx

    26 3 Отговор
    Самарското знаме е български боен флаг, национална светиня, един от най-важните военни символи на Българската армия. Създадено е от монахини от град Самара, Русия, и е дарено на Българското опълчение по време на Руско-турската война (1877 – 1878). Единственото знаме в историята на България, наградено с Орден „За храброст“.
  • 6 Радо

    26 1 Отговор
    Вред, адски огън в боен ред!
    Вечна... Слава на Героите!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сергей

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Слава на Русия":

    Ами прочети малко повече и ще разбереш историята. Само с това, кой какво казал не стига. Българите са горд и силен народ. Да освободили сме се с помощта на Русия. Но не само с опълченците, а с помощта на целия народ. Да живей България. Слава на България

    Коментиран от #10

  • 9 1234

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    Имало е и японци. Следващия път споменавай и това, че япония ни е освободила.
  • 10 1234

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сергей":

    чак с целия народ не. Нашите са се крили като мишки от руснаците, страхувайки се турците да не ги обвинят, че оказват помощ на противника. И тогава сме били неблагодарници като днес.
  • 11 До # 4

    20 6 Отговор
    По време на Руско-турската освободителна война няма такова нещо - украинци. При преброяване на населението в Руската империя през 1897 г. (след войната), с посочване на езиците, които се говорят, НЯМА нито украинци, нито украински език. Покрайнина/Украйна е измислена и изкуствено създадена държава от Ленин и болшевиките през 1922 г. като към областта Галичина в Западна Украйна, около гр. Лвов, болшевиките са присъединили огромни руски територи, заедно с руското население в тях и са решили да се казва Съветска република Украйна. Населението в началото протестирало,че ги наричат украинци и пишело протестни писма: "Защо ни наричате украинци, мьi ничего не украли"(ние нищо не сме откраднали). Та, никакви украинци не са ни освобождавали.

    Коментиран от #12

  • 12 !!!?

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "До # 4":

    Тази История я чухме от Путин. За вас путинофилите Историята на Света започва от Ленин, което означава че и първо и второ българско царство не е имало, а азбуката ни е писана на коляно от Ленин !!!?

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 психо

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Приказките на децата преди лягане! Иначе си да освидетелстване!
  • 15 Студопор

    8 1 Отговор
    Никой нищо не каза за Баташкото клане. Вчера беше третия ден от клането. Обикновено на тази дата си спомняме за жертвите в него, има молебен и така нататък. Вече нищо! Ще слушаме само за Украйна!

    Коментиран от #17

  • 16 Студопор

    7 2 Отговор
    Интересно нещо. Русия се споменава само до толкова, че руските офицери разказвали за битката. Как така са разказвали, ако не е имало руски части там...? Пък не се споменава да има. Ако чете човек само статията без да е учил история излиза, че сам-самички сме се освободили.
    Защо промиват мозъците ни?! България помни!!

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ФАКТ

    1 2 Отговор
    Самара е еврейско име.За това йок Велика България.Питайте Пасито.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Студопор":

    Учил си "ИСТОРИЯ", ха-ха-ха??! Българофобската пропаганда е промила мозъците на българите...като тебе! Самарското знаме е ушито за Априлското въстание, остава в Русия до началото РУСКО-ТУРСКАТА война. Хилядите пушки, закупени с дарения от българските емигранти за това въстание, така си ИЗГНИВАТ в чуждите складове. Само търговецът-патриот Николай Миронов закупува 8 000 пушки „УИНЧЕСТЪР“, които ръждясват в одеските складове, защото Русия ги блокира. Затова въоръжението на въстаниците, срещу войските на Османската турска империя, бе с ДЪРВЕНИ черешови топчета и кремаклийки с хартиени фишеци, които се навлажниха от кроткия майски дъжд.
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО Я ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    Руcкият бoтуш дo 1877г. зa 3 вeкa 11 пъти прeoрaвa Бългaрия c нaдeждaтa дa ни зaтриe физичecки.
  • 20 ще изгорим този парцал

    1 1 Отговор
    и ще развеем байряка с Булгарския орел !
  • 21 Гневен бургазлия

    0 0 Отговор
    Браво момчета ..ще помним вечно вашия подвиг!!! Никой не може да изтрие от съзнанието ни ,вашия подвиг !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания