Last news in Fakti

17 Май, 2022 18:20 4 419 57

Обвиняват Европа в двойни стандарти по отношение на бежанците и мигрантите

  • бежанци-
  • мигранти-
  • европа-
  • европейски съюз

Тези, които пристигат, главно в Италия, Гърция и Испания, често са настанявани в лагери и са изправени пред дълго чакане, за да бъдат разгледани молбите им за убежище

Обвиняват Европа в двойни стандарти по отношение на бежанците и мигрантите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бързото приемане на украинците, бягащи от руската агресия, постави в светлината на прожекторите "двойния стандарт" на Европа за мигрантите, в противовес на нежелантите мигранти, бягащи от насилие в Африка, Близкия изток и другаде, каза Франческо Рока, президент на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, цитиран от Associated Press.

Той заяви, че не смята, че "има някаква разлика" между някой, който бяга от региона на Донбас на Източна Украйна, и някой, който бяга от екстремистката групировка "Боко Харам" в Нигерия.

"Тези, които бягат от насилие, тези, които търсят закрила, трябва да бъдат третирани еднакво", каза Рока, чиято организация работи в повече от 192 държави с почти 15 милиона доброволци.

Говорейки на пресконференция, той каза, че има "морален императив" да се помогне на хората, бягащи от насилие и катаклизми и "политическият, общественият и хуманитарният отговор на кризата в Украйна показа какво е възможно, когато човечността и достойнството са на първо място, когато има глобална солидарност."

"Надявахме се украинската криза да бъде повратна точка в европейските миграционни политики", каза Рока. "Но за съжаление това не стана така."

Той каза, че 27-членният Европейски съюз все още има различни подходи към миграцията на източната си граница от Украйна и южната си граница от Средиземно море.

Войната, отприщена от Русия, предизвика една от най-тежките хуманитарни кризи в Европа след Втората световна война.

От нахлуването на Русия на 24 февруари повече от 6 милиона души са избягали от Украйна, като Полша е приела повече от 3,3 милиона, над 900 000 са отишли в Румъния, 605 000 в Унгария, 463 000 в Молдова и 421 000 в Словакия, според агенцията за бежанци на ООН.

За разлика от тях, каза Рока, мигрантите, бежанците и търсещите убежище, които се опитват да стигнат до Европа, все още умират, изправени пред насилие и се борят за достъп до основни услуги.

Над 48 000 мигранти са загинали или изчезнали от 2014 г. насам, докато са пътували в морето, а най-смъртоносният маршрут е този, който мигрантите избират през Централното Средиземно море към Европа, с най-малко 19 000 смъртни случая, каза той.

Тези, които пристигат, главно в Италия, Гърция и Испания, често са настанявани в лагери и са изправени пред дълго чакане, за да бъдат разгледани молбите им за убежище.

"В Европа има голямо сърце и душа, защото общността в Европа успя да отвори обятията си, като за няколко дни прие милиони украинци", каза Рока. "Така че те лъжат за заплахата, която идва от Средиземно море, когато става дума за няколко хиляди души.

Той каза, че "етническата принадлежност и националността не трябва да бъдат решаващ фактор за спасяването на животи".

"Има двоен стандарт", каза Рока. "Това е очевидно. Това става пред нашите очи и не можем да го отречем, когато става въпрос за търсене на защита."

"Правителствата имат право да определят миграционната си политика и да управляват границите си", каза той. "Те обаче са длъжни да го правят по начин, който предотвратява страданието и смъртта."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аааа не така

    113 23 Отговор
    между украинците и останалите бежанци има една основна разлика. Укрите са русофоби. Затова трябва да бъдат богато възнаградени от западните фашистки правителства.

    Коментиран от #33

  • 3 Гост

    53 18 Отговор
    Много гадно. Тези хора и те търсят спасение. Абе гадна работа, дано се променят времената.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1111

    97 7 Отговор
    В Европа по принцип са царе на двойните стандарти ,няма страшно важни са еврейските "ценноти"
  • 7 Грульо

    98 8 Отговор
    Наистина има двоен стандарт в туй ЕС. Ето, България вече толкоз години в тоз двуличен съюз, а заплатите и пенсиите на народа са като в третия свят.
  • 8 БОЛШЕВИК

    72 6 Отговор
    Европа с тия отрепки и без никакви значими фигури и лидери къде управляват държавиците в Европа се превърна в най-нещастният континент, къде всеки си прави каквото иска, а тия къде имат възможност да крадат и безчинстват го правят на воля!
  • 9 честен ционист

    38 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ще се променят ми, като вкарат закон за отнемане на втори и трето жилище в полза на гостите от Магреб..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЕСовците

    63 7 Отговор
    Тоа откри "топлата вода", че Европа е лицемерна !?!? Хаха
  • 13 Дух на хан Аспарух

    14 3 Отговор
    Драги хора, ако вие ми уредите живота аз на вас ще ви подарявам по 25 бона на месец !
  • 14 толерко

    27 16 Отговор
    Еми укроменшите все пак са бели
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дългият

    55 8 Отговор
    Тези двойни стандарти лъснаха с войната в Украйна.. Другите бежанци от Афганистан, Сирия, Либия, Ирак си нямат Зеленски и Куляба да притискат европейците.

    Коментиран от #24, #54

  • 18 SCH JVLIVS II

    33 14 Отговор
    След като ЕС е решила да приема мигранти трябва да има справедливост не може една раса да се ползва с привилегия за сметка на друга това е расизъм .Така или иначе и украинците са мигранти не са туристи или чузденци в Европа само се провокират другите и ще стане беля
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Проблем ли е двойния стандарт?

    55 27 Отговор
    Аз нямам проблеми с украинските майки по детските площадки. Много по-възпитани от мнозинството българи. Оказа се, че в София е пълно, просто са кротки и тихи ненабиващи се на очи. Още когато руснаците вкараха зелени човечета в Донбас и Луганск и подкладоха огъня, в България дойдоха много украинци. В нашата фирма имаме над 10 души, единия е IT рускоговорящ украинец с баба българка изгонен от руснаците. Тия хора са интелигентни и имат респект към нашата държава. А другите какво да ги коментираме от африка и близкия изток. Брадясали ножари без образование, но нагли и нахални, отказващи да възприемат нашия начин на живот. Няма място за сравнение.

    Коментиран от #25

  • 21 Дедо Z

    35 14 Отговор
    Абсолютно точно! Лицемерна Европа, лицемерен ЕС, лицемери Брюксел ски зелки...
  • 22 БЪЛГАРИН

    23 10 Отговор
    за украинците - КАКВО Е ТОВА ЧУДО БЕ ,ХОТЕЛИ - ЛАГЕРИ КАКТО АФГАНИСТАНЦИТЕ ,РЕАЛНО УМСТВЕНО И ИНТЕЛЕКТУАЛНО ТЕ СА НА ПО НИСКО НИВО ОТ АВГАНЦИТЕ - АЗ НЕ ГИ ПУСКАМ ДРЪЖКАТА ВА ВРАТАТА НА МАГАЗИНА ДА ХВАНАТ - КРАДАТ
  • 23 Добре де

    31 16 Отговор
    Европа като е лоша,защо мигрантите от Африка и Азия не идат в Русия,тя е толкова добричка и гостоприемна,например ще ги заселят в Сибир,раят на земята.Ама нещо не щат,натискат се за загниващия Запад и гадната разпадаща се Европа,да им се чудиш на акъла.

    Коментиран от #53

  • 24 SCH JVLIVS II

    29 15 Отговор

    До коментар #17 от "Дългият":

    На практика какво излезе Путин си прави чистката a в Европа идва лошия материал виждам някой е писал ама те са бели и като са бели какво ?Да ги пуснем в нашите къщи ние на улицата с какво са повече от другите мигранти мисля че расизма е забранен а в момента САЩ и ЕС подкрепя русофобия и ни натрапва украинци и защо си мислят че хората ще търпим това
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Не е същото

    32 14 Отговор
    Не, не приемам това обвинение!!! Едните са предимно майки с деца, докато другите са млади момчета и мъже!!!
    Разликата е огромна!!!
  • 27 ха ха

    12 0 Отговор
    Двойни са стандартите. Жените и децата са с предимство. Като подпишат Истанбулската конфекция на юг от Средиземно море и си направят армиите от джендъри, ще ги приемаме онеправданите и годни да носят оръжие мъже. А, таа шорошка подлога ще сложим началник лагер... на угнетените...
  • 28 ъхъ

    34 14 Отговор
    Едните минават през КПП-то на границата, другите се мушат по шубраците. На едните мъжете им остават да защитават родината си, другите оставят жените да се оправят и бягат през девет планини в десета. Едните отиват в съседна държава докато свърши войната, другите отиват точно в западна Европа и завинаги.

    Коментиран от #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нямам Срам

    26 7 Отговор
    Да наистина има двоен стандарт... Украйна не е член в ЕС и преминаването на границата в ЕС трябва да е по надлежния ред ... А те си преминават свободно .. За какво от всички войни които са водени в Африка Азия всичко бяга към Европа.. а тези войни главно е замесена САЩ... Те да си ги приемат
  • 31 Бончева

    25 12 Отговор
    Точно така.Двоен стандарт и почти нечовешко отношение към всички други емигранти освен към украинците.Общото между всички тях е,че са жертва на мракобесната политика на САЩ.Защо тогава за едните хотели,пари,училища и фризьорски услуги😜,а за другите нещастници и много дечица коптори с ужасни условия🤮Отвратително,несправедливо и нечовешко.Никой не бяга от доброто и за това за всички еднакво отношение,ако сме хора и не робуваме на пропагандата..

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 zor

    11 13 Отговор

    До коментар #2 от "Аааа не така":

    до 2 ком -грешиш другарю -украинците най много мразят руските кумунисти дето 1933 година умориха от глад и избиха около 6 милиона украинци защото не даваха кумунистите да им вземат земята

    Коментиран от #42

  • 34 ТуентинКарантино

    8 4 Отговор
    Теа па, ми сложете си по една свастика и ще ви ностанят в хотел бе алоооу гламавите
  • 35 12783

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "ъхъ":

    АБСОЛЮТНО ТОЧНО ДРУГОТО Е ПЛЯВА
  • 36 ПЪЛНОПРАВЕН ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ

    11 6 Отговор

    До коментар #31 от "Бончева":

    ДРУГАРКО БОНЧЕВА КАКВО ПРАВЯТ РУСНАЦИТЕ В СИРИЯ АФГАНИСТАН ЧЕЧНЯ КРИМ УКРАЙНА ? ЧЕТЕТЕ ДРУГАРКО БОНЧЕВА КОЛКОТО ДО МЮСУЛМАНСКИТЕ БЕЖАНЦИ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ИМА АБСОЛЮТНА НЕТЪРПИМОСТ ЕЛАТЕ ДРУГАРКО В ГРАДИНКАТА НА ЦЕНТРАЛНА БАНЯ И РАЙОНА ТАМ И ЩЕ СИ ОТГОВОРИТЕ НА ВЪПРОСА НЕПРИЯТНА ВЕЧЕР
  • 37 Хahaha

    10 5 Отговор
    Най-накрая някой официално да каже за този двоен стандарт. Аре сега срещу всички държави с двойни стандарти по едно дело в съда за правата на човека. Ако съм адвокат доста парички ще изкарам. А всички засегнати държави да наложат санкции на Европа за нарушаване правата на човека.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 12345

    11 3 Отговор
    Франческо Рока да си ги прибира у тях, тръгнал да ми сравнява питомното с дивото.
    Платени подлоги, които продължават да унищожават Европа.
  • 40 Gen Gurko

    7 4 Отговор
    Значи всички черни бързо да се настаняват безплатно в 4-звездни крайморски хотели и да им се плащат богати дневни издръжки. Така ли джендъркретени?
  • 41 Ужас

    8 1 Отговор
    Тука е такава цензура, че всичките ми коментари са все премахнати от модератор. Явно истината се цензурира. Отврат !

    Коментиран от #43

  • 42 Зззз

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "zor":

    Не е кумунистите, а комунистите ,ама то е така сороското образование ще промени и правописа.
  • 43 Зззз

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ужас":

    Че ти сега ли го разбра?
  • 44 Весела

    7 2 Отговор
    Двоен стандарт има и съм работила 15години в Италия,жалко за България.Виновно е правителството.ВИП бежанци.
  • 45 Пясък в очите

    12 7 Отговор
    Тръгнал да ми сравнява истински бежанци, защото в Украйна има война с мигранти, които европейците да хрантутим. От Украйна идват майки с деца и възрастни, които имат документи за самоличност и преминават през граничните пунктове, при все, че са европейци, а другите са все млади и прави мъжаги, които нямат документи и газят границите ни или са накачулени в гумени лодки. Украинците са образовани, нормални, възпитани хора, които не идват да ни изнасилват и колят... Другите е безсмислено да ги коментирам. Цяла Европа пропищя от тия първосигнални неграмотници.
    И да настаниш на едно място белите, руси и синеоки майки с деца и тия брадати и страшни главорези и изнасилвачи, граничи с лудост. Колко украинки пропищяха от тия в Швеция и искаха обратно в Украйна ....Толкова са загрижени от Червения кръст за младите украинки, че нямат търпения да ги съберат с ебливите гости.
  • 46 Тома Неверни

    12 5 Отговор
    За да разберете двойния стандарт ,вижте украинците в какви хотели се намират , какви пари получават и привилегии и отидете да видите при какви условия живеят сирийците, иракчаните, афганистанците в концлагера, извинете, центърът за бежанци в Харманли!

    Коментиран от #47, #48

  • 47 Грета

    13 8 Отговор

    До коментар #46 от "Тома Неверни":

    Украинците са европейци, къде да отидат в Африка или в Азия ? Много ясно, че ще ги подслоним в Европа. И става дума за майки с деца и възрастни.
    Сирийци, афганистанци, сомалийци, бангладешци, египтяни, еритрейци и всяксква арабска и африканска паплач...те какъв го дирят в Европа ? Защо арабите не отиват при богатите си арабски братя в ОАЕ, Кувейт, Катар, СА, Оман, Бахрейн...ами се довличат християнска Европа ? Защо не се спасяват в съседните им държави, ами тръгват на дълъг поход към Европа ? Европа замяза на гето, все едно си в Африка и Близкият Изток едновременно. И къде другаде има война, освен в Украйна ? В Сирия. Но никой не се погрижи за сирийските християни. От години има война в Йемен, но няма бежанци от там.
    Затова пък страшни афгани открай време прииждат, както и всевъзможни африканци.
    Ако почнат и тях да настаняват в луксозни хотели, за нула време ще ни превземат, те по тия лагери нямат край като хлебарки са. Друг е въпросът в какво ще превърнат хотелите. В кочините, от които идват. Виждаме им гетата на какво мязат. А те се и множат като зайци.
    Отделно да ги настаним до майките с деца ли предлагаш, че да им направим мечешка услуга на тия майки. Бягат от война и им натрисаме джихадисти и изнасилвачи. Много мило !

    Коментиран от #49

  • 48 Една жена

    13 5 Отговор

    До коментар #46 от "Тома Неверни":

    Разликата между едните и другите е от небето до земята.
    Разликата между европейци, християни, 95% млади майки с деца и възрастни хора, образовани, пристигащи с документи на граничните пунктове...
    ....и чуждоземни ислямисти, араби или африканци, между тях и джихадисти, предимно 95% неграмотни млади и прави брадати мъжаги, които нито бягат от война, защото иначе биха били масови дезартьори, нито идват да работят, а да ги хрантутим, а те за благодарност да ни изнасилват и колят. Така, че инстинктът ми за самосъхранение и здрав разум надделяват над емпатията. Хич и не ги искам в Европа, те нямат място сред европейците. Нито спазват законите и правилата, а си идват със средновековните порядки, превърнаха Европа в кочина и опасно място за живеене. Защото уж бягат от война, а пренесоха личните си войни по улиците на Европа. Разни арабски банди беснеят в Швеция, Германия, Франция. Стокхолм е един Кабул, гърмежи, престрелки, бомби денонощно в жилищни комплекси, надупчени с куршуми жилищни сгради, Швеция на първо място по изнасилвания...Доволно ни обогатиха. Да се пръждосват...
    Точно за тях ще седна да мисля колко им било зле по лагерите. Някой да не ги канил ? Меркелица вече я няма.
  • 49 Хahaha

    8 5 Отговор

    До коментар #47 от "Грета":

    НА т.н. от теб паплач европа и сащ им ограбиха и разрушиха държавите. Що да не дойдат при грабителя?
  • 50 Запознат

    5 0 Отговор
    Статията е написана правилно ,но има ли се в предвид че бялото или Европеидното население в Световен мащаб е само 7% и трябва да е най толерантното между останалите раси. Да......звучи расистко но, дали другите раси са толкова толерантни с 7% към които принадлежим. Не забравяйте че човешкия живот в Азия,Африка,Южна Америка не е зачитан със същата тежест както в Европа. Разбира се че Европеидната раса има основната вина за това с АГРЕСИВНАТА си политика към останалия Свят . Нищо добро не ни чака в Европа , Северна Америка и малка част от Австралия . Това е действителността....... Мислете.
  • 51 Ами да

    5 5 Отговор
    Двойният стандарт е абсолютно основателен!
  • 52 Бай Лисан

    5 0 Отговор
    Демокрация, бате - по добре 18 годишна силиконова украинка, отколкото дърт брадат пакистанец, не ли?
  • 53 И не само

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Добре де":

    Саудитска Арабия и Кувейт са много богати държави. Религията е същата, езика..ако щеш и климата.
  • 54 Камераман

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Дългият":

    Другите бежанци си нямат и такива манипулатори, производители на фейк-новини, режисьори и постановщици като украинците.
  • 55 Хахах

    0 1 Отговор
    Какви двойни стандарди ви гонят, бе русофили и либерастчета? Германистан прие над 2 милиона талибана, и едва 100-200 хиляди украински бежанци.
  • 56 Емо

    1 0 Отговор
    Всички избягали украинци са долни ФАШИСТИ,Евроатлантически подлоги!
  • 57 Асен

    1 0 Отговор
    Точно тази паплач дето ще плъзне из Европа ще приключи ЕС! ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО!
Новини по държави: