Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Май, 2022 12:00 6 937 107

„Не искаме да имаме нищо общо с безумните Z-хора“: руснаците, които се отказаха от руските си паспорти

  • военни престъпления-
  • руски паспорт-
  • руснаци-
  • русия-
  • война-
  • българия-
  • символ z-
  • украйна-
  • фритьоф нансен-
  • нансенов паспорт-
  • дмитрий голдиз-
  • софия-
  • владимир путин-
  • флора ахметова

Руснаци се отказват от руските си паспорти, защото не искат да имат нищо общо с държавата на Путин

„Не искаме да имаме нищо общо с безумните Z-хора“: руснаците, които се отказаха от руските си паспорти - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След като страната им започна непредизвикана война, те вече не искат да имат нищо общо с нея. Руснаците, които вече не искат да са руски граждани, започнаха инициативата "Нансенови паспорти 2.0", пише "Свободна Европа".

Може ли един полярен изследовател, живял преди век и половина, да има връзка с руските граждани, които днес се противопоставят на войната на Владимир Путин в Украйна? Може и да звучи странно, но отговорът е да. Два месеца след началото на руската инвазия група руснаци, живеещи в Словакия, стартираха инициативата "Нансенови паспорти 2.0" - на името на норвежкия изследовател, опитал да покори Северния полюс, Фритьоф Нансен. Такива документи са издавани първоначално през 1922 г. на руски емигранти, които са избягали от страната след Великата октомврийска революция. За въвеждането им помага именно норвежецът Нансен.

Още новини от Украйна

Точно сто години по-късно руснаците извън Русия, противопоставящи се на руската инвазия в Украйна, призовават подобни паспорти да бъдат издадени и на хората, напуснали страната заради несъгласието си с режима на Путин. "Не искаме да имаме нищо общо нито с Руската федерация, нито с безумните руски Z-хора", казва Дмитрий Голдиз - един от руснаците, които подкрепят инициативата за нови "Нансенови паспорти". Голдиз вече 7 години живее в България. Но какво точно са Нансеновите паспорти? Кой ги е използвал? И защо сто години по-късно руснаците отново имат нужда от тях? Отговорите са в следващите редове.

Какво е "Нансенов паспорт"

В началото на 20 век полярният изследовател Фритьоф Нансен, известен с експедициите си в Арктика, е Върховен комисар по бежанците на тогавашното Общество на народите (ОН). Докато е на тази длъжност, той се сблъсква с проблем - хиляди руснаци напускат Русия след Великата октомврийска революция и се озовават в различни, предимно европейски страни. С решение на Владимир Ленин тяхното руско гражданство е отнето и те се оказват без статут, без лични документи и без право да пътуват.

Затова Нансен помага за въвеждането на временни документи, които да заместят техните паспорти и да удостоверят идентичността им. С такива се сдобиват стотици хиляди руски емигранти като писателя Владимир Набоков, композитора и диригент Сергей Рахманинов, художника Иля Репин, композитора Игор Стравински и други. Самите документи пък стават известни под името "Нансенови паспорти". Признават ги повече от 50 държави в света, а по-късно същите са издадени и на други бежанци, които не могат да получат обикновен паспорт. Стотици хиляди арменци, избягали от геноцида в Османската империя, стават притежатели на Нансенов паспорт.

Кой стои зад новата инициатива

Наскоро руски граждани, живеещи в Словакия, призоваха за нова версия на същите документи, използвани от руската емиграция в началото на миналия век. За целта те основаваха инициативата "Нансенови паспорти 2.0". Този път причината не е несъгласие със съветския режим, а с този на Владимир Путин. Конкретният повод - непредизвиканата руска военна инвазия в Украйна.

"Всеки от нас, събуждайки се на 24 февруари 2022 г., изпита страх, шок, срам и безкрайна болка от осъзнаването на случилото се. Хуманитарните аргументи и собствените ни морални принципи не позволиха на повечето от нас да останем безразлични", пише на сайта на инициативата. Участниците в нея казват, че "биха желали да прекъснат връзките си с родината си и да престанат да се свързват със страната, която отприщи и продължава войната".

Един от хората, които стоят зад искането за нов вид документи, е Евгений Бугреев. Той емигрира в Словакия през 2016 г., защото по думите му започва да вижда твърде много аналогии между случилото се през 20-те и началото на 30-те години в Съветския съюз и случващото се в началото на 2000-те години в Русия. Като конкретна причина да започне инициативата "Нансенови паспорти 2.0" Бугреев определя страха, че може да бъде наказан за гражданската си позиция. Пред руската служба на Радио Свободна Европа той разказва, че не само отказва да нарече военната инвазия "специална военна операция", но и помага на украинските бежанци, идващи в Словакия.

"Тъй като сега по някакъв начин показваме нашата гледна точка, не мълчим, помагаме на гражданите на Украйна, за всичко това можем да се окажем в затвора", казва Бугреев. Той се опасява, че заради публичните му позиции и действия Русия може да анулира паспорта му или да го принуди да дойде на руска територия, за да го поднови, след което да не го пусне - "и така да унищожи целия ни живот, всичко, към което сме се стремили". "Доколкото е известно от исторически данни, Фритьоф Нансен навремето е предложил този документ точно за руски емигранти, изпаднали в подобна на нас ситуация след революцията и Гражданската война. Ние искаме същото. Искаме връзката с Руската федерация, благодарение на която можем да бъдем репресирани в Русия, да бъде унищожена", отбелязва Бугреев.

Кои са поддръжниците на идеята в България

Идеята за нов вид документи, подобни на тези въведени от Фритьоф Нансен преди век, които да важат на територията на Европейския съюз (ЕС), има поддръжници и в България. Дмитрий Голдиз, който живее в София от 2015 г., разказва, че е напуснал Русия заради невъзможността да живее в общество, ръководено от такива ценности. Със съпругата му взимат решението след анексирането на Крим и агресията срещу Украйна.

"Още в онзи момент разбрахме, че Русия не я чака нищо добро. Оказахме се прави и не съжаляваме", казва Голдиз в интервю за Свободна Европа. Той е бил част от различни опозиционни движения още от 2000 г., бил е най-вече член на "Руски радикали", клон на "Транснационалната радикална партия".

"Избрахме България като страна за емиграция, защото харесваме България, обичаме България. Стремим се да се интегрираме в българското общество, работим тук. Докарахме в България най-скъпото си – трите ни деца, те учат в българско училище от първи клас, владеят български на ниво майчин език и в момента не се различават по нищо от български деца", казва той. "Молим българските власти да подкрепят концепцията за "Паспорт Нансен 2.0" на ниво ЕС или ако е възможно, да опростят процедурата за получаване на гражданство за политически емигранти от Русия."

"Несъгласните със системата, които просто изчезват"

Тежката процедура по получаване на хуманитарен или бежански статут е другата основна причина стотици руснаци вече да са подкрепили идеята за нов вид документи. "По принцип само хората, които имат някакво публично присъствие и които са по-познати като личности, получават бежански статут", казва Флора Ахметова, която също живее в България. Тя напуска Русия преди 7 години, защото става жертва на имотна измама, в която са намесени общински служители. Когато решава да свидетелства срещу тях, започва да получава заплахи и е нападната.

Ахметова кандидатства за убежище в България още през 2018 г., но получава статут чак в края на 2021 г. Според нея именно заради трудния и бюрократичен процес е необходимо руските емигранти да имат достъп до алтернативна форма на документи. Днес тя е част от учредения наскоро български клон на организацията "За свободна Русия". Една от целите ѝ е да покаже на българските граждани и политици, че в Русия има хора, които искат свобода и демокрация в родината си и се противопоставят на режима на Путин. "В Русия хората, които не са съгласни със системата, понякога просто изчезват", казва Ахметова.

Паралелите между тогава и днес

Поддръжниците на инициативата подчертават, че новият вид документи, за който призовават, няма да им донесе някакви специални права или облаги. Единствената му цел ще е, както преди 100 години, да осигури безопасността на тези руснаци, чиито "ценности не им позволяват да останат в Русия". Както Евгений Бугреев, така и Дмитрий Голдиз са на мнение, че сравнението между Съветския съюз през 20-те и 30-те години и Русия на Путин действително не е преувеличено.

Голдиз вижда много паралели, като основният е, че точно както тогава, и сега от Русия са избягали "най-добрите, най-трудолюбивите и най-честните хора". "Що се отнася до правата, човешките свободи, отношението към човешкия живот, примерите [за паралели]са много", допълва и Бугреев. "Аз съм вярващ - виждаме например как свещениците са съдени за това, че носят проповедта "Не убивай", противопоставят се на войната и – моля, ето ви една глоба. Връща се тази логика, при която, така да се каже, болшевишката целесъобразност замества въпроса за морала."

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван

    117 62 Отговор
    Слава РФ

    Коментиран от #7, #36, #47

  • 3 Теле

    43 37 Отговор
    Какъв анализатор. Поклон.
  • 4 Йорго

    102 34 Отговор
    Отказвам се от теб Денис
  • 5 Поздрав

    2 4 Отговор
    За зетковците

  • 6 Грульо

    109 29 Отговор
    Пленниците от Азовстал си чупят смартофоните преди да се предадат. :D

    Коментиран от #13

  • 7 Hhhhhhh

    21 35 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Съгласен от мен един +
  • 8 дедо Герчо

    62 16 Отговор
    КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ,КЕРВАНА СИ СТРЕЛЯ...ХЪХЪХЪ...
  • 9 СОДОМИТ

    61 23 Отговор
    И ДА ИСКАТЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ИМАТЕ ЩОТО СТЕ БЕЗГРЪБНАЧНИ И ГОТОВИ ДА СЕ ПРОДАДЕТЕ ЗАЕДНО С РОДИНАТА СИ
  • 10 Интеграла

    83 27 Отговор
    Признавам Джумба е най-добрия във фейка. Ще стане момчето писател на научна фантастика някой ден !

    Коментиран от #39

  • 11 Коментар

    89 25 Отговор
    Ееехх ДжамбаZZZее, кога ли ще ти потърсят отговорност за фалшивите новини?!

    Коментиран от #20

  • 12 Българка

    33 67 Отговор
    Сега не е моментаът в ЕС да се издават паспорти на руснаци. Сега е моментът масово да се анулират/ отнемат на такива. Европа е пълна с кремълски агенти и проводници на всякакви атаки от Путин

    Коментиран от #28

  • 13 Истината

    41 50 Отговор

    До коментар #6 от "Грульо":

    И ти ще си счупиш смартфон като тръгне депутинизацията!

    Коментиран от #52, #71, #96, #104

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Рушляк

    28 23 Отговор
    Трябва да се направи обмен на путинофилите от Бг и путинофобите от Русия

    Коментиран от #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахаха..

    65 28 Отговор
    Смешковци..Истината е че РОССИЯ МАЧКА Сатанистите ОТВСЯКЪДЕ!

    Коментиран от #27, #48

  • 18 Сандо

    44 13 Отговор
    Добре де,бягайте при спонсорите си в чужбина,процеса не е нов и не е само за Русия.Но добре е да знаете,че грантовете не са безкрайни и борбата за тях е жестока.А и палачинката има странното свойство да се обръща.
  • 19 В щатите

    48 20 Отговор
    Искат да избягат толкова много хора от цял свят, особено от Мексико. Защо не им издават Нансенови паспорти, а ги гонят обратно? Само защото глупавата Европа, слугувайки на САЩ, вече е на път да се разпадне от вътрешни ежби за надмощие и приема какви ли не извратеняшки идеи за самоубиване. Защото врагът на Европа не е Русия, Русия е част от нея. Врагът е САЩ, който я разединява за да я подчини.
  • 20 Ха ха ха

    17 32 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    Ами,чети само "истински", чети газета РУ, какво търсиш тук?
  • 21 Анонимен

    45 18 Отговор
    Вие наистина ли пишете че войната е непредизвикана… Смях и некомпетентност
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 А нееее

    18 29 Отговор

    До коментар #15 от "Рушляк":

    Не ги плаши така, че те много обичат Русия, ама пак си хващат автобуса за "прогнилия" запад!
  • 24 Защо изтрихте коментара !

    25 38 Отговор
    Чета писанията на путинистите тук
    и не мога да повярвам на логиката им ! Значи, влизам във вашия апартамент убивам вас, изнасилвам дъщеря ви и жена ви, накрая запалвам и апартамента ви. За свое оправдание казвам в съда, че според мен вие сте нацист и аз съм постъпил правилно , защото вие като нацист трябва да бъдете убит по право ! След това, съдът ми разрешава да взема синовете ви и аз да ги възпитавам в омраза към вас, защото съм решил, че вие сте нацист и фашист !

    Коментиран от #33, #65

  • 25 цитат

    35 9 Отговор
    Според неназовани източници, както се съобщава от подземията са евакуирани и около 300 готвача и сътрудници към полевите кухни май.Очакват се шивачи,обущари и други с неназовани професии май.
  • 26 Самата истина

    31 10 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Това е безспорна истина. Само че вместо Русия, се пише САЩ. Така е по почтено.

    Коментиран от #30

  • 27 Само питам

    5 17 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха..":

    Видяхме как Русия мачка в Чернобаевка, Белогоровка и Змейни! И да ГРУЗ 200 не остана материал!
  • 28 Хихихи..

    11 7 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Бе бая овце съм виждал,ама като тебее..
  • 29 оня

    34 16 Отговор
    Пак пропаганда. Краварите предизвикаха войната, после руснаците им винавни. Долен капитализъм:))

    Коментиран от #32

  • 30 Истината

    6 15 Отговор

    До коментар #26 от "Самата истина":

    Значи ти ли си умният русофил, който преписва постовете и вместо Русия слага САЩ!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Само питам

    14 18 Отговор

    До коментар #29 от "оня":

    Я още веднъж, кой нападна Украйна?

    Коментиран от #57

  • 33 И, не би ли го направил?

    23 6 Отговор

    До коментар #24 от "Защо изтрихте коментара !":

    Ако преди това, комшията ти е направил същото с теб, а останалите комшии му викат "Браво" и "А така"?
  • 34 CR2407

    12 27 Отговор
    Умен човек няма как да е на страната на путин
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 zor

    9 16 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    до 2 ком -като толкова го обичаш тоя путин -ура ми ли търсиш тука-отивай при него
  • 37 Ned

    27 8 Отговор
    Винаги ще има изменници на родината си!

    Коментиран от #41, #107

  • 38 Браво руснаци

    11 22 Отговор
    Това е руския народ а не некви си путинисти!
  • 39 Посетител

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Интеграла":

    Той вече е! И не в научната фантастика а във фентъзито, защото в НФ все пак трябва да има нещо реално! Докато във фентъзито си съчиняваш на воля. 😁
  • 40 Иванушка  🇷🇺

    25 15 Отговор
    "...руснаците, които се отказаха от руските си паспорти..." - значи вече не са руснаци а някви безродни безполезни боклуци. Какво ни интересуват или може да са ни полезни ?

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Посетител

    30 10 Отговор
    Лошо няма. Тъкмо Русия ще се изчисти от предателите.

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Έχε χε χε

    26 8 Отговор
    Свободна Европа-медия финансирана от американското правителство.
    И какво друго да напише тази медия?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Само питам

    10 23 Отговор

    До коментар #40 от "Иванушка  🇷🇺":

    ..... вече не са руснаци а някви безродни безполезни боклуци...... Приятелю, все едно описваш съществата с български лични кари, които развяват руски знамена и славят психопата Путин и руските мародери, садисти и убийци!

    Коментиран от #98

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Посетител

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Подкрепяш Путин":

    Зомбита кръв нямат.
  • 50 Дядо Николай

    12 21 Отговор
    Русия нападна Украйна и това е богопротивен грях! Тази война се води върху душите на всички православни християни по света. В е казано "не убивай" и това е Божия заповед, която никой няма право да я промени. Ако някой се колебае на чия страна да застане, да попита в съвестта си. Исус Христос на чия страна би застанал? На страната на нападателя или на нападнатия? Уверявам ви, Христос би защитил нападнатия!
  • 51 Ned

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Възможно е да бъдеш интелигентен и в същото време прозд............
  • 52 Транжор

    11 7 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Няколко "скършени" ми сирски, опа,джамбазовски вратлета и пак ще има новини.
  • 53 1234

    8 6 Отговор
    Петата колона в Русия е разгромена.

    Коментиран от #61

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българин

    7 25 Отговор
    Има и нормални руснаци, не всички са Zомбирани путинисти. Да си фен на Путин и руските агресори е диагноза, която показва, че си далеч от човешкият морал и ценности!
  • 59 далекоглед

    18 2 Отговор
    Пропагандата в Русия е успешна както и тази в Украйна.Има диаметрално противоположни мнения в двете страни.Това ще тлее и гори поне две поколения повече от 30 години а как ще свърши никой не знае.Русия е свикнала да живее бедна и изолирана Имат достатъчно ресурси ( водка).Украинците който е имал контакт с тях по бригади курорти или е работил с тях меко казано не са обичани( нахални до наглост със самочувствие и бавни)Сред тях е пълно с престъпници и това са тези които дойдоха първи с джиповете американски размер.Трябва безусловна подкрепа за българските райони и тяхното социализиране.Те са наши работливи и добре възпитани
  • 60 Кочо

    26 5 Отговор
    Кой руснак може да се откаже да бъде руснак?! Само предатели, слуги на САЩ, джендъри, извратени творци, псевдоинтеректуалци, хора от рода на Максим Галкин и други от ЛГБТ- общността! Това се нарича очистване на организма на Русия от всякакви зараза и гнойни язви! Сега е момента да изрежат в Русия всичко болно и разлагащо организма и!
  • 61 Българин

    6 20 Отговор

    До коментар #53 от "1234":

    Петата колона в България скоро ще бъде ДЕПУТИНИЗИРАНА!

    Коментиран от #66

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Серсем

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Защо изтрихте коментара !":

    Аз виждам нещата другояче. Влизам си у дома и виждам някакъв дрогиран седнал, отворил си бира и псува ли псува. Е как мислиш, че ще постъпя?
  • 66 Кочо

    24 5 Отговор

    До коментар #61 от "Българин":

    Не знам дали си българин, но със сигурност си увреден от денонощно гледане на БНТ, БТВ и НОВА! Американската пропаганда дава плодове сама в главите на хора без критично мислене, меко казано!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Иванов

    9 1 Отговор
    Юди винаги е имало и ще има!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Кочо

    15 2 Отговор

    До коментар #63 от "Истината":

    Еталон за развития свят, най вече в сферата на духа е новата говорителка на Белия дом! Една духовна, джендърно извисена чернокожа емигрантска, лесбийка, сключила брак с подобна духовно извисена дама! И по чудесен начин родили отроче, които тепърва ще се самоопределили според свободния си избор от кой от 37-те пола е! И тези титани на духа ще обливат целият развит свят с духовната си извисеност!
  • 74 Посетител

    12 2 Отговор

    До коментар #68 от "Истината":

    Това, което си описал, едно към едно се отнася за САЩ! Те са тези с претенцията за собствената им "изключителност", вярата че са предопределени да управляват света а всички останали да им се подчиняват! И не търпят други да са им равностойни! Но, времената се менят и други народи се осъзнават и отказват да им се подчиняват повече!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Айде Бе....

    1 0 Отговор
    Вълка козината си мени....нататък го знаете.
    Като преминат критичното ниво за някое място го превръщат
    в същата свинщина от където са дошли и се местят на друго.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Няма лошо

    13 4 Отговор
    Руснаците се чистят от предателите.

    Коментиран от #87

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Син болшевизъм

    9 1 Отговор
    В действие ..Всеки що е несъгласен със Запада е низвергнат
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Hi-Fi

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "Реалиста":

    БРАВО !
  • 92 Боби

    0 0 Отговор
    Синед що за име е?!
  • 93 Хаха

    9 1 Отговор
    Джамбаза пак се е напушил
  • 94 ШЕФЕ БАТЕ,

    3 2 Отговор
    ТО НА НА ТЕБ ЩЕ ТИ ТРЯБВА НАНСЕН ПАСПОРТ ЩОМ СИ ЕМИГРИРАЛ В НАЙ ПУ.ФИЛСКА ДЪРЖАВА В ЕС🤔
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 AlienMind

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    А ти знаеш ли зи защо ги чупят? Ще ти кажа,за де не станат зверствата които са снимали достояние на хората!
  • 97 AlienMind

    5 3 Отговор
    И аз не искам да имам нищо общо с човека зад статията но ето че сме сънародници!

    Коментиран от #105

  • 98 Display

    6 3 Отговор

    До коментар #46 от "Само питам":

    Питай, питай, че само дето още не сте сменили нашето с украинското знаме, точно вие сте безродници с български лични карти............
  • 99 денис джамбАЗОВ

    4 2 Отговор
    не смогва да превежда пропагандни материали...
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Хаха

    4 1 Отговор
    Сетих се за един тук русофил лицемерен, дето се опитваше да свърже агресията на Русия с великите руски учени и дейци на културата и изкуството ! Аз тогава го попитах дали според него те биха одобрили това, което се случва в момента в Украйна, а тази статия е красноречив отговор на моя въпрос, какъвто от него тогава не получих ! Дано я прочете и той, а и другите като него ! .... Значи, Стравински, Рахманинов, Репин, Набоков, ..и т.н. ....ехххх.., великата матушка Русия..!!!
  • 102 Истината

    4 1 Отговор
    Откакто болшевиките превзеха властта в Русия, я превърнаха в страна на бруталната простотия и терор ! Ето защо съм казвал много пъти, че ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНЕМ да бъркаме Царска Русия, която ни е освободила, с тази - болшевишката, която е неин палач и антагонист !
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Бил Гет

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Ти твоя го пази , че ще се топлиш зимата с него .
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Дедо

    3 0 Отговор
    Историята е доказала, че и от родителите си да се откажете, наглосаксите пак няма да ви признаят за хора! Дори и олигарси го изпитаха на гърба си, та вие ли. Наглосаксолюбците са жалки наивни, стават само за слуги
  • 107 Бучо

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ned":

    Има голяма разлика между изменник на родината си и такъв , който се бори срещу прогнилата , дивашка власт в родината си . Нали се сещаш , кой е изменникът ?