Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Юни, 2022 21:00 4 330 86

Руснаци в България искат забрана на символа Z

  • символ z-
  • руснаци-
  • българия-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • фашизъм-
  • свастика-
  • руска свастика-
  • забрана

Откакто Русия започна пълномащабна война, буквата Z заживя собствен живот и днес е символ на подкрепа за руската военна агресия

Руснаци в България искат забрана на символа Z - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Свободна Европа"/ автори: Дамяна Велева, Яна Строй

Много украинци настояват различните държави да криминализират използването на символа Z. Но България е особен случай. Тук забрана на символа поискаха не украинци, а руснаци. Ето как стана това.

Още новини от Украйна

Преди няколко седмици Петър Танев се разхожда заедно с група украинци в Пловдив. Стигат до един от мостовете в града, край който има множество стъпала. Там внезапно се спират - на всяко от стъпалата с ярка боя е изрисувана буквата Z. Украинците обсипват Танев с въпроси - защо управата на града не трие подобни неща, в България ли сме наистина или в Русия. Само допреди минути Танев им е обяснявал колко много българи подкрепят Украйна и осъждат пропагандните послания на Владимир Путин. Откакто Русия започна войнатa си срещу Украйна, буквата Z заживя собствен живот и днес е еднозначен символ на подкрепа за руската военна агресия. През последните месеци този символ редовно се появява освен върху стъпала, и върху автомобили, фасади, плакати, знамена, Фейсбук профили, дрехи.

"Много ме беше срам от това", казва Танев. Танев, който е наполовина българин, наполовина руснак, разказва за случая като пример за това защо използването на знака трябва да бъде забраненo в България.

Той не е сам в това искане. Преди няколко седмици движението "За свободна Русия", което обединява руснаци, противопоставящи се на политиката на Владимир Путин, и в което членува и Танев, изпрати официално писмо до Министерския съвет и няколко от партиите в парламента. Организацията призовава България да забрани пропагандното използване на знака Z. Наричат го "действащата руска свастика".

Кога и къде Z се появи в България

Първоначално, много преди да бъде сравнен със свастика, символът беше забелязан върху руски танкове и камиони, нахлуващи в Украйна. И въпреки че се появиха различни версии за неговото оригинално значение, важно е значението, което му беше придадено впоследствие от руската пропаганда. Министерството на отбраната на Русия започна да го използва в своите кампании в социалните мрежи, които после бяха подети и от останалите институции в страната.

Днес последната буква от латинската азбука може да бъде видяна в почти всички руски градове върху мотрисите на обществения транспорт, билбордове и плакати. Символът бързо доби популярност и извън Русия като демонстрация на подкрепа за започнатата от Владимир Путин война. Още през март в социалните мрежи се появиха снимки на коли в България, облепени със знака Z.

Знакът беше изрисуван със спрей и върху автомобили с украинска регистрация в Добрич и Балчик. В София изложба за войната в Украйна беше вандализирана по същия начин. Участници в отбелязването на 9 май, който Русия чества като Ден на победата, пък носеха плакати със символа в Пловдив и София.

Z - "действащата руска свастика"

От украинска гледна точка използването на буквата Z е еднозначно - по думите на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба то се равнява на публична подкрепа за "руските военни престъпления, бомбардирането на градове, убийството на хиляди цивилни". В края на март Кулеба призова всички държави да криминализират употребата на символа за пропагандни цели. Оттогава досега няколко държави като Латвия, Литва, Молдова и няколко германски провинции предприеха такива действия, такава забрана прие и самата Украйна.

Българският случай обаче е особен - за забрана на символа Z призовават не украинци, а руснаци. "Буквата Z се явява символ на войната, символ на убийството на хора. Вярваме, че не трябва да се използва. Смятаме, че това е обида за гражданите на Украйна, които в момента са много в България", каза пред Свободна Европа Генадий Гудков, председател на българската секция на организацията "За свободна Русия".

Движението обединява руснаци, живеещи в различни държави, които се противопоставят на режима на Владимир Путин. Българският му клон беше учреден през февруари в София. Той официално осъди руската инвазия в Украйна и се извини на украинския и българския народ за агресивните и завоевателни действия на режима на Путин. Самият Генадий Гудков е служил в съветските служби за сигурност, а впоследствие става депутат в руската Дума. Работил е и с партията на Путин "Единна Русия", но от средата на първото десетилетие на 21 век се превръща в сериозен критик на неговия режим. От няколко години живее в България.

В началото на месеца българският клон на движението, който той оглавява, изпрати до Министерския съвет, както и до партиите "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и "Демократична България" писмо с официално искане българските власти да криминализират използването на знака Z. "Нашествието и зверствата на руската армия в Украйна се извършват под символите Z и V, които могат да се приемат като свастиката от времето на нацисткия райх", пише в декларацията.

"В тази връзка Ви молим да разгледате възможността за внасяне в Народното събрание на Република България на законопроект за забрана на използването на действащата руска свастика (Z) и военната пропаганда като цяло на територията на България", се казва още в писмото. Пред Свободна Европа Гудков обясни, че са изпратили искането си точно до изброените три партии, защото само те са откликнали на поканата им да присъстват на учредителното събрание на движението и само с тях са могли да развият работни контакти. Конкретното искане за забрана пък не засяга символа V, тъй като той не е станал толкова популярен, колкото Z. Движението все още не е получило отговор нито от Министерския съвет, нито от която и да било от партиите, но казват, че това е разбираемо заради политическата обстановка в страната през последните седмици.

"Какво е това, ако не фашизъм?"

По думите на Гудков основният мотив зад искането на движението е приликата със символите на нацизма - чиято пропагандна употреба също не е разрешена. "Новият руски символ Z - той е свастика", смята Гудков.

Петър Танев е съгласен с това заключение. Според него сравненията между двата символа изобщо не са преувеличени и разлики между Z и нацистката свастика няма. "Тази символика поражда агресия срещу нация, срещу една определена нация", отбелязва Танев. "Когато навсякъде хората казват, че Украйна не съществува като държава, когато казват, че украинската нация е измислена – какво е това, ако не фашизъм?", добавя той.

Майката на 22-годишния Танев е рускиня, а баща му е българин. Заради семейството си той е живял и в двете държави и познава пропагандата на руския режим и от "двете страни на завесата". По думите му рисуването на символа по фасадите на сгради или автомобили, както и развяването му като транспарант не е нищо друго, освен още една допълнителна форма на агресия срещу украинците. Затова искането за забрана на новите руски военни символи не е "акт на цензура, а превантивен акт". С него ще се предотврати разпалване на езика на омразата не само срещу украинци, но и срещу българи и и руснаци, които се противопоставят на Путиновия режим, смята Танев.

"Това ни обижда, това ни наранява"

За него обаче като наполовина руснак една такава забрана има и допълнително значение. По думите му както в България, така и по света хората започват да забравят за разликата между управляващия режим в Русия и гражданите на страната, някои от които му се противопоставят. "Най-ужасното е, че [режимът]си позволява да използва Z като някаква държавна символика на "руснака", отбелязва Танев.

"Това ни обижда, наранява ни, това е отвратително", добавя той. Според него случващото се ще има много тежки последици за гражданите на Русия, защото престъпленията на Путин в Украйна ще бъдат свързвани с цялата руска нация - точно както и престъпленията на нацизма продължават да се свързват с държавата Германия дори и след падането на хитлеристкия режим. "Затова е много важно да се заявим и да покажем, че ние също не сме съгласни с тези символи", казва Танев.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Fикси

    117 38 Отговор
    Руснаците ще ви го zaвратZ изодZад на сите сороси

    Коментиран от #53

  • 3 Хихихи..

    96 19 Отговор
    И като как ще стане "забраната"?

    Коментиран от #8, #24, #76

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 реру

    78 9 Отговор
    В Чебоксари и Екатеринбург, а сигурно и на други места вече има паметници...

    Коментиран от #17

  • 6 Капрала

    58 12 Отговор
    Всеки да си гледа в канчето викам аз. Ни Руснаци ни украинци ме интересува какво искат.
  • 7 ЗАБРАНИ

    35 9 Отговор
    ТОЙ И СОЦА МНОГО НЕЩА ЗАБРАНЯВАШЕ И НАКРАЯ ЗАБРАНИХА И НЕГО. А Z E НА КРАЯ ПО ДОБРЕ Е ЕДНО А , КАТО АЛФА МЪЖКАР
  • 8 Как ли

    21 54 Отговор

    До коментар #3 от "Хихихи..":

    Ще ти обясня как..като нарисуваш свастика на публично място те прибират и сега ще е същото

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Простия

    44 4 Отговор
    Яааа още един Руди гела.
  • 11 Адолф

    18 40 Отговор
    Не щат зет,искат свастика ватниците!
  • 12 Бонго

    61 9 Отговор
    Хайде Опел изгоря като ланшна фактура.
    Спират му производството и всички собственици са задължени да си предадат колата на вторични суровини-иначе затвор. Да живее демокрацията!

    Коментиран от #51

  • 13 безпартиен

    22 26 Отговор
    Като е тръгнало да има забрани,значи трябва да се забранят червената петолъчка и сърп и чук!Нима по време на управлението на комунисти/социалисти жертвите са по-малко от тези на пречупения кръст?Нима жертвите на една идеология са по-ценни от жертвите на друга?Който владее миналото владее бъдещето!Който владее настоящето-владее миналото!

    Коментиран от #36

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БАЙ КУРТИ

    48 9 Отговор
    Денисчо щом ти го пишеш значи е истина. ВЯРВАМ ТИ.

    Коментиран от #32

  • 16 Сандо

    59 15 Отговор
    Откакто Свободна Европа преди много години съобщи,че в едни села,близо до селото на родителите ми,е вдигнато въстание съм ги зачеркнал.Те са създадени да лъжат,фалшифицират и манипулират хората в интерес на чорбаджиите им.Но докато има балами да им вярват,ще има такива медийни мошеници като тях.
  • 17 го шо

    28 9 Отговор

    До коментар #5 от "реру":

    е, в чебоксари са наши, прабългари. много ясно.
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    61 13 Отговор
    А филма "Зоро" ❓
    А всички Опели❓
    А задачите с Х, У, Z❓
    А западналия свят как ще изписва Зеленски ❓

    Коментиран от #28, #57, #84

  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    40 9 Отговор
    А защо ФВ и Хуго Бос не са забранени❓❗
  • 20 Милен

    46 10 Отговор
    Веднага забрана на филма "zoro" след като главният герой използва тази така омразна буква да се индентифицира, и да се премахне от латинската азбука, как може такова безобразие :))))
  • 21 Тоя тупан

    27 6 Отговор

    До коментар #1 от "Zaвинаги 🇷🇺":

    До сега отпуск ли беше ?
    Помислих, че са го съкратили, поради липса на центове 😂😂😂
  • 22 един от многото

    53 13 Отговор
    Да си отиват в Украйна и там да искат , каквото си искат!

    Коментиран от #45

  • 23 хаха

    42 13 Отговор
    Някой си търси белята, и иска да бъде намерен ЖИГОСАН като добиче със символа на правдата Z!!!!!
  • 24 Калпазанин

    42 10 Отговор

    До коментар #3 от "Хихихи..":

    Щели да изтрият буквата Z от азбуката на латиницата и да я сменят със дз. Джамбаз
  • 25 косача

    33 9 Отговор
    Денизчо, за последен път питам... още ли си жив...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ооо д Жамбаза

    29 7 Отговор
    пак се изрина от дъното
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Въпросче?!

    35 11 Отговор
    А аз дали ще мога да си карам Опелчето-скромничката ми Астричка...?!Щото отпред на капака,немците са изстипосали едно ,,Z"...😯😤🙄😔☹️😖😰...?!?!

    Коментиран от #33

  • 30 А окраинците защо

    43 13 Отговор
    са в Пловдив в наети луксозни апартаменти от поне 700 лева на месец, а не се бият там за страната си???

    Коментиран от #38

  • 31 Да , нормалния

    18 28 Отговор
    Руснак, бяга от руската фашистка федерация, където и да е и завинаги
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Милен

    24 8 Отговор

    До коментар #29 от "Въпросче?!":

    И аз туй се чудя, сега какво да я правя вехтата ми Вектра :)))
  • 34 Рошко

    29 7 Отговор
    Почна се с триенето, все народната любов му дойде в повече на джамбаза

    Коментиран от #39

  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 8 Отговор

    До коментар #28 от "Абе, перо наумов":

    Забелязал ли си , че Zaпада накара нашите политутки да махнат от номерата на НАШИТЕ коли в НАШАТА страна всички букви , които ги няма в тяхната клавиатура ‼️ Тие ги караш да пишат З 😀😀😀
  • 36 реру

    22 13 Отговор

    До коментар #13 от "безпартиен":

    НС гласува на първо четене през 2016 год. закона „Престъпната същност на комунистическия режим“, за да направят публичното показване на комунистически символи НЕЗАКОННО.

    Според него се изисква от публичните места да бъдат премахнати ЗНАЦИ и ПРЕДМЕТИ, създадени по време на комунистическия режим, прославящи бившата комунистическа партия и нейните лидери.

    Предложението обаче никога не е поставяно на второ четене, и съответно подписано от Президента или публикувано в България ДВ - никога не става закон...

    Коментиран от #78

  • 37 Зззз

    27 8 Отговор
    Прочети списвача и зарежи четенето,коментара също.
  • 38 Щото...!

    32 6 Отговор

    До коментар #30 от "А окраинците защо":

    Който украинец има пари,си плаща-,,такса -спокойствие",от порядъка на 10 хил.долара и се припича на плажа на нашето черноморие,отседнал в 5-звезден хотел и паркирал отвън скъпото си Q-7...!
  • 39 Зззз

    19 7 Отговор

    До коментар #34 от "Рошко":

    Прав си ,при неговите списвания триенето е яко ,дори забрана за коментари има.
  • 40 А ще изчегъртат ли...?!

    30 11 Отговор
    Есесовските татуировки-,,ZZ" от кожата на фашистите от ,,Азов"...?!?!
  • 41 Мисля

    26 6 Отговор
    Този измислен Танев е трябвало да се извини на украинците не заради "Z"a заради това,че ги е лъгал.И когато статията е по-дълга от три изречения,никой не я чете.

    Коментиран от #83

  • 42 Механик

    30 15 Отговор
    Тия "руснаци" в БГ, са от ония УКРАИНСКИ руснаци, дето се имат за поляци. Друг е въпроса, защо не ходят да защитават "майка Украйна" ами тука ми се лигавчат!
    Няма такова нещо като "украинец"/ Има руснаци, дето се мислят за поляци, руснаци, дето се мислят за румънци, руснаци, дето се мислят за руснаци и една шепа хазари, дето се мислят за богове и от тях страдат всичките изброени по-горе.
    Е това е положението в Украйна.
  • 43 Притча

    23 8 Отговор
    Ако ще говорим за свобода и демокрация изразени в наложени символи ТО ОТДАВНА ДА СА ЗАБРАНЕНИ латинските букви "U" и "S" !
  • 44 Даа

    11 29 Отговор
    Полека-лека трябва да се забрани всичко свързано с Рашистан. Това е една световна чума, начело с психопата Путлер.
  • 45 Що бе, мунчо?

    5 24 Отговор

    До коментар #22 от "един от многото":

    Може да има и нормални рашисти. Не всички са облъчени от путлеровата пропаганда.
  • 46 Смях

    29 8 Отговор
    Много ми е смешно като гледам "украинска" телевизия на руски и прававерни "украинци" да врещят на руски.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ветеран от Протеста

    11 27 Отговор
    Руски гнусни боклуци и пияндета. -идите на ху,i ....

    Коментиран от #65, #80

  • 49 Митко

    27 5 Отговор
    Някой знае ли освен върху руските танкове буквата "Z" , някъде може да се купи тениски, суитшърти или шапка с този символ на Свободата..., да го носим аз и моето семейство.
  • 50 Лъжите нямат край

    33 9 Отговор
    Никой нормален не подкрепя Украйна, избийте си тоя филм от главите.
    Пътувайте към кочината си и тук не се връщайте.
  • 51 КОй

    5 20 Отговор

    До коментар #12 от "Бонго":

    Ти май май доста си носил ушанката,къде в опел видя Z.....трябва бя студ да си брал в сибир.....ххахахахахахахаха
  • 52 Да ти го

    10 1 Отговор
    А нещо друго имаш ли да кажеш че........
  • 53 реру

    26 10 Отговор

    До коментар #2 от "Fикси":

    "Руснаците ще ви го zaвратZ изодZад на сите сороси"

    -19
    +60

    Явно това е съотношението на българи към руснаци и няколкото руски тролчета, които се подвизават и пишат в сайта...
  • 54 Само Z Z Z Z

    23 5 Отговор
    Та това е само една буква от азбуката!Но символ на подтиснатите,Зоро!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ТИР

    22 4 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Пълна забрана и за ,V моторите,
    Особено Скания V8,
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Аре у лево

    16 2 Отговор
    Някои "хора" мрат да се правят по светци от папата!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Да живее Русия

    25 6 Отговор
    Путин е велик
  • 67 Танев

    24 3 Отговор
    спри да лъжеш. По-добре напиши, че много са българите подкрепящи руснаците и против укро нацистите. И тия прошляци украинци дошли тук с претенции и вдигяще митинги и протести б, не се различават от парадиращите под цветовете на дъгата. Да се праждосват от тук не да се веят със скъпите си тапятайки и да правят демонстрации.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Русофил

    14 2 Отговор
    Свободна европа започнаха да се конкурират с Дойче зеле….
  • 70 Някой знае ли как

    11 2 Отговор
    Някой може ли да каже как се различава рускоговоряща укра от руснаk? Някои казват,че укрите хЪхъли като говорели. Такива са тия в Западна Украйна щото са хибриди между поляци,немциу,евреи и руснаци,но останалите в Централна и Източна Украйна?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 КОИ СА ТИЯ РУСНАЦИ БЕ ЛЪЖЦИ !

    10 0 Отговор
    МАНИПУЛИРАТЕ НИ КАТО ДА СМЕ ПРОСТИ КАТО ВАС ! АРЕ У ЛЕВО !
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Опорка

    12 0 Отговор
    Руснаци предатели има бол. Но да се представят за няква съществена част от руското общество и още повече - за някъв вид елит е 100% пропаганда.
  • 75 Анализатор

    1 9 Отговор
    Трябва да се забранят и думите Путин и Русия!!!
  • 76 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хихихи..":

    МИ КАКТО ЗАБРАНИХА РУСКИТЕ КАНАЛИ ....КАТО ИСКАХА ДА УБИЯТ РУСКИЯ ЖУРНАЛИСТ ОТ РТР САМО ЧЕ РУСНАЦИТЕ СИ ПУСНАХА СОБСТВЕН СПЪТНИК И ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ГИ ГЛЕДАТЕ ..ФАШИСТКА ДЕМОКРАЦИЯ ..НО СКОРО ПУТИН ЩЕ ВИ ГО ВЪРНЕ КАКТО НА УКРИТЕ ЗА ДОНБАС
  • 77 фашизъм

    10 0 Отговор
    Фашистите и хитлеристите са забранявали символи, налагали са цензура и са събаряли паметници! Днешните ни управници все повече заприличват на тях!
  • 78 безпартиен

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "реру":

    Как да го гласуват на второ четене когато всички там са кой син,кой внук на АБПФК/тези със сърпа и чука и червената петолъчка/!Ако има някой малко по-различен то ще е от ДС или син на такъв!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Ветеран от Протеста":

    Ето ви поредният представител на укро културата. Плебей е с ниско ниво на развитие.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Иван Найденов

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Мисля":

    И с какво точно е излъгал украйнците Петър Танев? Всичко вярно е казал, езика на омразата трябва да се махне!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Гудок

    0 0 Отговор
    Генадий Гудков е служил в съветските служби за сигурност, а впоследствие става депутат в руската Дума. Работил е и с партията на Путин "Единна Русия"/
    ТОЙ МНОГО ПРИЛИЧА НА ДОЛЕН РЕНЕГАТ
  • 86 V турбо

    1 0 Отговор
    Искат, ама няма.
    Русия безусловно ще премачка всичко което и се изправи, другото е фантасмагория.
    Z