18 Май, 2022 13:39 694 5

Хърватия: Безрезервно подкрепяме членството на Финландия и Швеция в НАТО

  • хърватия-
  • финландия-
  • швеция-
  • нато-
  • подкрепа-
  • членство

Заяви днес хърватският външен министър, Гордан Гърлич Радман

Хърватия: Безрезервно подкрепяме членството на Финландия и Швеция в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Хърватия "безрезервно" подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО, заяви днес хърватският външен министър, Гордан Гърлич Радман, и допълни, че е дал напътствие на постоянния представител към НАТО в Брюксел да приеме молбата за членство на двете страни, съобщава порталът Индекс. Гордан Гърлич Радман заяви пред Хърватското радио, че на неформалната среща на министрите на външните работи на НАТО в Берлин през изминалия уикенд е дал недвусмислена, безрезервна подкрепа за членството на двете страни в Алианса.

Хърватският външен министър каза, че заради руското нахлуване в Украйна и последиците от реконфигурацията на световния международен ред двете традиционно неутрални страни са решили да потърсят своята сигурност в НАТО, която дава сигурност на своите страни-членки.

Те се чувстват застрашени, те са добре дошли в съюза, с оглед на собствения си потенциал те укрепват с това демократичните стандарти и общия потенциал на НАТО. Постоянният хърватски представител в щаба на НАТО в Брюксел Марио Нобило има мое напътствие за приемане на молбата на Финландия и Швеция в НАТО и ще получи пълномощно от правителството за подписване на протокола, който ще последва тези дни, заяви хърватският външен министър, добавяйки, че "съществуват още някакви разговори с Турция" .

Във връзка с изявленията на президента Зоран Миланович, че Хърватия трябва да блокира приемането на споменатите държави в НАТО, докато не се измени изборният закон в Босна и Херцеговина, Гордан Гърлич Радман заяви, че това е "шантаж" и определи това поведение като "неевропейско". Това е шантаж, тези два процеса трябва да се разделят, каза хърватският външен министър и добави, че по въпроса за положението на хърватския народ най-много се бори правителството на Андрей Пленкович.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    9 2 Отговор
    Май ще влезете в югославия
  • 2 Брендилия

    9 0 Отговор
    Колко прилича на нашата политика и по Борисово време. Президентът им казва едно, Правителството си прави каквото иска. Като кацне Байдън на Балкани че му "били приоритет" както се изрази самият той, друга песен ще запеете хървати.
  • 3 Пако

    7 2 Отговор
    ХЪРВАТИТЕ СА ТУРБО ФАШИСТИ,ПО НИЩО НЕ ОСТЪПВАТ НА БАНДЕРОВЦИ.МРАЗЯТ МНОГО СЛАВЯНИТЕ И СА КОФТИ КАТОЛИЦИ.
  • 4 така така

    6 0 Отговор
    Безрезервно сте корумпирани!
  • 5 Сашо

    1 0 Отговор
    И той да се подваже и да се изкаже непитан - лизачи. Ама вашия съсед Австрия не ще НАТО, а така!
Новини по държави: