Last news in Fakti

25 Май, 2022 20:20 1 649 21

Мнозинството от гражданите в Хърватия се опасяват от растеж на цените след приемането на еврото

  • хърватия-
  • евро-
  • еврозона

След въвеждането на еврото брутната заплата в съседна Словения се е повишила с 46 процента, а цените - с 26 процента, а в Латвия - съответно с 67 процента и 10 процента

Мнозинството от гражданите в Хърватия се опасяват от растеж на цените след приемането на еврото - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По-малко от една трета от гражданите смятат, че Хърватия е готова да въведе еврото от 1 януари 2023 г., а мнозинството от хората се опасяват, че това ще доведе до увеличение на цените, сочат резултатите на представено днес социологическо проучване, предаде Хина.

Проучването е извършено по инициатива на хърватския евродепутат от Социалдемократическата партия Биляна Борзан през март и април и е включвало 805 анкетирани лица.

Резултатите показват, че 29,9 процента са съгласни с твърдението, че Хърватия не е готова за въвеждане на еврото от 1 януари 2023 г., докато 45,5 процента не са съгласни, а 24,7 процента не са нито съгласни, нито несъгласни.

Също така 86,2 процента от анкетираните смятат, че въвеждането на еврото ще бъде използвано за увеличаване на цените тихомълком.

Борзан заяви, че целта на проучването не е да се създава допълнителна паника, а да бъде възстановено доверието на гражданите и те да получат ясни данни защо въвеждането на еврото е добро, както и да накара правителството да разсее опасенията на хората.

Тя каза, че след въвеждането на еврото брутната заплата в Словения се е повишила с 46 процента, а цените - с 26 процента, а в Латвия - съответно с 67 процента и 10 процента.

Борзан отбеляза, че действително се наблюдава минимално увеличение на цените в краткосрочен план, но дългосрочните ползи са "много видими" за гражданите и тя е сигурна, че и в Хърватия ще бъде така, защото "влизането в еврозоната всъщност означава икономически ползи".

Тя добави, че хърватският закон за въвеждане на еврото забранява на бизнесите да увеличават цените неоправдано, но не предвижда санкции.

Проучването показва още, че 83,2 процента от анкетираните смятат, че търговците, които конвертират цените несправедливо, трябва да бъдат включени в публичен "черен списък".

Борзан каза, че правителството отхвърля това предложение и това е част от проблема.

Освен това 83,8 процента от участниците в допитването са на мнение, че правителствените мерки срещу покачване на цените ще са безполезни без адекватни проверки, а над 50 процента смятат, че пазарните инспектори не вършат добра работата.

Също така 81,4 процента са на мнение, че потребителите в Хърватия не са достатъчно защитени.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само България

    30 7 Отговор
    те се притеснява. Богата държава. Германия още плаче по марката. Важното е, че без Референдум ни вкараха и в НАТО, и ЕС, и еврото. Много демократично.

    Коментиран от #3, #8, #13

  • 2 Уве Зелер

    10 13 Отговор
    С положителност се опасяват, защото те, като украинците, са т. нар. усташи. Крайно десни, ултра реакционни типове, които не се спират пред нищо в името на собственото си благополучие! Убийци!
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Само България":

    Референдум с машините за гласуване на Чавес, Мадуро и.... Сорос, нали??
  • 4 Патето Яки

    13 11 Отговор
    Не се плашете цените ще останат същите, ще се смени в етикета само лв. с евро. Ако една тиква има етикет 2лв. ще си остане 2 евро. Ако сега заплатата ви се равнява на 1000 евро то ще стане равна на 2000лв .

    Коментиран от #10

  • 5 гост

    25 3 Отговор
    НЕ ЕВРОТО В България .

    Коментиран от #9

  • 6 Само тъпите си мислят така

    14 2 Отговор
    Понеже сега изобщо не растат цените
  • 7 Знайко

    5 17 Отговор
    Стига сте плашели хората, че въвеждането на еврото означава инфлация. Инфлация има и без въвеждане на олиото. Сега като сме си с левчетата, да не би да няма инфлация. Цената на олиото скочи двойно, на бензин и дизел с 50%. На газ метал 3 пъти.

    Инфлацията я има заради политиките на печатане на пари без покритие на централните банки на САЩ, ЕС. България е във валутен борд, така че автоматично се пренася европейската инфлация у нас.

    И за сведение без валутен борд или въвеждане на евро банкнотите, който да озаптяват нашите политици. Инфлацията у нас ще отиде в небесата, така както беше през 1990-те години, когато имахме хиперинфлация и средната заплата за няколко години скочи от 120 лева на 320 000 лева.

    Коментиран от #17

  • 8 Стискаме малко

    1 14 Отговор

    До коментар #1 от "Само България":

    Зъби!!! За добро е
  • 9 Ще го въведем!!!

    4 15 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Няма как! За добро е
  • 10 знаеш колкото тиква

    8 11 Отговор

    До коментар #4 от "Патето Яки":

    Пълни глупости бръщолевиш, показваш колко си образован.

    Ако една тиква има етикет 2лв. ще стане 1 евро.

    България отнавна е приела еврото, защото сме във вълутен борд обвързан с еврото. Дали на хартията ще пише ивро или лев няма значение
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Цеко сифоня

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Само България":

    Спомням си навремето като въведоха еврото в Германия, немчугите одеха като ударени с мокър парцал. Изобщо не очакваха какъв ще си го заглавят. Та си прав че плачат още за марката. Те и франсетата циврят за франка, ама нема.
  • 14 Мамул

    20 1 Отговор
    Хайде няма нужда от фалшива пропаганда. Еврото обслужва банкерите глобалисти с цел поробване на държавите. В най-скоро време предстои премахване на физическите пари и натиска за ускорено приемане на еврото е точно с цел предварително унифициране на финансовата система на вкараните в "демократическата " кошара.

    Коментиран от #18

  • 15 Некой ще ме светне ли

    14 1 Отговор
    кви точно са ползите от въвеждането на еврото?
  • 16 Кокорчо🙄

    15 2 Отговор
    Скоро рублите ще са на мода в световен мащаб, а хърватите да се притесняват с право, това и за Словения е лъжа оттам новините са малко постни, преживях го с марката в Германия, само гледайте като ни дойде и на нас на главата, ще си припомним приказката, цяло лято бачках къде ли са ми парите
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Елементарин въпрос

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мамул":

    Като няма значение за еврото. Ми що като сме във Валутен Борд, трябва да я правим тази излишна гимнастика? Освен Германия и Франция, които още плачат по еврото. вижте Гърция, показатели преди влизане в евро и след. Става въпрос за едни 30 милиарда, от които част са заеми, а народа нищо няма да усети. Въвеждането на еврото ще е "втора шокова терапия" за България. Най-малкото от спекулативното нарастване на стоки и услуги. И пак питам да не би Британия да е глупава, че не прие еврото и куп други държави. Пълна глупост е еврото, при наличие, че сме във Валутен Борд. Предупредиха ви хиляди светила, включително и от САЩ, СБ, МВФ.

    Коментиран от #20

  • 19 ИЯО

    2 1 Отговор
    Хърватите не трябва да се опасяват , трябва да се страхуват от предстоящото поскъпване.
  • 20 РОДОЛЮБЕЦ

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Елементарин въпрос":

    Защото 90% от стоките ги купуваме или продаваме в евро. Това са милиарди левове които минават през банките да ги сменят с евро. А познай какви пари дерат банките и чейнч бюрата от смяната и кой няма интерес от въвеждането на еврото.
  • 21 Дааа

    1 0 Отговор
    КОГАТО,НЯКОЙ ТИ ПОВТАРЯ ХИЛЯДИ ПЪТИ,ЧЕ НЕЩО Е ПЕРФЕКТНО ЗНАЧИ ЛЪЖЕ.ТАКА НИ ПРИЕХА В ЕВРО СЪЮЗА А НИЕ ВЪОБЩЕ НЕ БЯХМЕ ГОТОВИ.А ЗАЩО ПЪРВО НЕ НИ ПРИЕМАТ В ШЕНГЕН,ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ МИСЛИМ ЗА ЕВРОТО?ЗАЩО ЛИ?А ПОМИСЛЕТЕ МАЛКО.
Новини по държави: