Last news in Fakti

19 Май, 2022 19:06 6 587 57

В Скопие: Ако правителството на Северна Македония се съгласи българските искания да влязат в преговорната рамка, това е капитулация

  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • стево пендаровски-
  • димитър ковачевски-
  • християн мицковски

В рамките на вчерашния ден френският президент Еманюел Макрон проведе телефонни разговори с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и с българския президент Румен Радев

В Скопие: Ако правителството на Северна Македония се съгласи българските искания да влязат в преговорната рамка, това е капитулация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Като равнозначно на пълна капитулация определи лидерът на ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски хипотезата правителството на страната да се съгласи с това в преговорната рамка да залегнат поетите от Република Северна Македония ангажименти по отношение на България и правно обвързващи гаранции за това, което е било част от разговорите на българския президент Румен Радев с френския му колега Еманюел Макрон.

„Нека бъдем по-точни. Радев настоява всичко, което София иска на базата на декларацията на българския парламент от ноември 2019 г. да бъде включено в преговорната рамка, най-вероятно в глава 35. Това иска и казва Радев. И че докато тези искания не са изпълнени, няма да допусне да се проведе първата междуправителствена конференция, т.е. не може да допусне начало на преговори. Това е същността,“ коментира Мицкоски. Той добави, че ако подобно искане влезе в преговорната рамка, това би означавало пълна капитулация.

"Или асимилация и европейско бъдеще, или никога няма да имаме европейско бъдеще“, каза Мицкоски.

"Това е изборът, трети вариант нямаме. Включването (на тези условия) в преговорната рамка означава, ще повторя, асимилация и българизация. Сега, когато практически става ясно чрез Охридската архиепископия, че ние имаме многовековна разлика с българския и другите балкански народи. Ако се стигне до гласуване в парламента и е нужно мнозинство от 2/3, ние от ВМРО-ДПМНЕ няма и да си помислим да го приемем.“, каза Мицкоски.

Той коментира и предложението на Еманюел Макрон за политическа европейска общност, като по думите му мястото на Република Северна Македония не е във "втората лига", защото като кандидат-член досега е направила неща, които никой друг не е направил.

„За жалост на мястото ни на масата на преговорите беше попречено първо от нашия южен съсед, с това глупаво искане, свързано с името и с десетилетия тъпчехме на едно място. Сега имаме още по-глупаво искане от нашия източен съсед,“ каза Мицкоски, припомняйки, че Договорът за асоцииране е бил подписан още през 2000 г. и родените тогава деца вече са пълнолетни, гласуват и през цялото време "само слушат за европейско бъдеще".

"Мисля, че Европа трябва да остане принципна по отношение на обещанията си и поне за (Република Северна) Македония да не прилага двойни стандарти. Трябва веднага със сериозен натиск върху София (Република Северна) Македония да започне преговори, без никакви отстъпки, без никакви унижения. Това очаквам аз, очакват го и студентите ми и народът в тази миролюбива, проевропейска държава в сърцето на Балканите,“ заяви Мицкоски по време на посещението си в скопската община Аеродром.

В рамките на вчерашния ден френският президент Еманюел Макрон проведе телефонни разговори с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и с българския президент Румен Радев. Според съобщението от прессекретариата на Румен Радев в този разговор той е посочил, че между България и Република Северна Македония е постигнато съгласие за изготвяне на пътна карта, която да очертае краткосрочни и дългосрочни цели, чието изпълнение да придвижи напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, но все още няма резултати в тази насока, а също така, че очакването на страната ни е за правно обвързващи гаранции, които да залегнат в преговорната рамка за Република Северна Македония, и така да гарантират изпълнението на поетите ангажименти от страна на Република Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тоз е Титовист

    78 3 Отговор
    Къв е тоя бе ние да не сме във война ?!?
  • 3 Батман от Прилеп

    74 3 Отговор
    За нас ,истинските македонци от севера,е много срамно ,че говорим на сръбски и ни разбират и българите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Български казан (неохраняем)

    88 2 Отговор
    Ако България отстъпи от позицията си за Македония по добре да не съществува щом пред тези ще отстъпи.3 национални катастрофи с кръв от нашите предци.Нито крачка назад който отстъпи не е Българин (Киро Асен и Гуглена)
  • 6 Селяк

    77 6 Отговор
    Сега разбрахте ли защо са поставени металните врати в парламента?! Щот скоро ще бъдат използвани, но не заради това което всеки си мисли, ами защото в деня в който България бъде продадена тогава ще се надигне народа и тея метални врати са за да пазят обичаните от народа политици! Но ще бъде късно! Сега само си мълчим и чакаме да видим какво ще направи правителството, но когато се случи, вече ще е късно за България и българският народ, и да изгорим парламента и да изгоним политиците - няма да си върнем продадената история!

    Коментиран от #30

  • 7 Ако щете бе гниди

    65 2 Отговор
    Нас какво ни интересуват вашите македонски проблеми?! Ясе факайте шитове!
  • 8 Комон Сенс

    57 3 Отговор
    Разширението на ЕС има смисъл само дотолкова, доколкото са уважени чувствата на България, зачетена е историческата истина. спазени са правата на македонските граждани - на ВСИЧКИ македонски граждани.

    Както искате го наричайте това - капитулация, детитозация, връщане към нормалното.... важното е да се случи.
  • 9 МакеДоро

    5 39 Отговор
    Киро ке ни подпише.
  • 10 2020

    64 2 Отговор

    До коментар #4 от "Айде у лево":

    Изпълниха всички искания на гърците - смениха си името на държавата, знамето, дори името на магистралата, на летището, а на нас нещо ни се дръвчат.....

    Коментиран от #21

  • 11 Само ги слушайте

    65 2 Отговор
    за да нямала Русия или Китай влияние в Македония, България трябвало да предаде историята си, езика и народа ни! Макета, знайте си местото!
  • 12 Шо е маке се е говнно

    57 2 Отговор
    Народна поговорка от севернамакедония. Гърците до ден днешен наричат държавата им Скопия!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 един народ

    21 5 Отговор
    Историческото примирение минава през историческо обединение. Историческото обединение минава през сваляне на политическите шайки извършвали геноцид над собствения си народ в продължение на десетилетия. И в Македония, и в България. Както и отнемане на всичките ѝм капитали придобити по незаконен и престъпен начин. И създаване на икономически и дипломатически взаимовръзки.
  • 15 БЮРМ/FYROM

    49 2 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО завинаги. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абе

    52 3 Отговор
    Ако щете бе, дали сте в ЕС или не си е ваш проблем, но историята ни не се продава
  • 18 идея

    47 2 Отговор

    До коментар #16 от "Милев":

    Предлагам да съберем пари за генетичен анализ за този чист ариец и потомък на Александърт Велики. И да го публикуваме в медиите. Ако лицето не се срамува от произхода си, би трябвалои да се съгласи.
  • 19 Наблюдател 1

    36 4 Отговор
    Даже малко е поискал Радев.

    Коментиран от #22

  • 20 Като цяло

    26 11 Отговор
    Макетата не са виновни. Те си искат своето! Проблемът са българските продажни и зависими политици. Как не се намери един истински управник на България. Как никой не смее да каже една дума на Унгарския, всички отрепки от западна европа и америка се изредиха да омагьосват денилите в правителството и президентството. Пиша с малко букви, понеже тези институции не заслужават главни букви. Нашите скапаняци са виновни. Обикалят на какви ли не екзотични командировки, но иначе не успели да предствят България достойно.... България не заслужава да съществува в този си вид!
  • 21 откачалки

    33 2 Отговор

    До коментар #10 от "2020":

    Гърците дори им трият сол на главата за футболни мачове. Не може коментатора да каже "македонските футболисти" или "македонския отбор". Трябвало да е "северомакедонския".
    Ама да признаят с една дума народа,с който са най-близки, наравно с всички останали, които са им чужди, не може.
    Явно са възпитани така, че на всеки друг да се кланят, само на собствения си ген да се репчат.
    Добре са го измисли враговете им/ни.
  • 22 прав си

    26 2 Отговор

    До коментар #19 от "Наблюдател 1":

    Ужасно малко е поискал даже. Но това е само защото знае, че те няма да се навият.
    Демаскира ги като неспособни на какъвто и да е компромис.

    Коментиран от #26

  • 23 Да ви питам

    24 6 Отговор
    Кирчо, Кокорчо, Нестимирчо и разни темподобни какво биха избрали?! Доларова милионна офшорна сметка или Националните интереси на България?

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Наблюдател 1

    8 9 Отговор

    До коментар #23 от "Да ви питам":

    Във всеки случай не биха избрали интересите на Русия, което е важното в случая.
  • 26 Наблюдател 1

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "прав си":

    Май..та им.
  • 27 Аха

    19 2 Отговор
    Рано или късно ще трябва да капитулирате пред Истината !
  • 28 ВЕТО ДО ИЗРЯЗВАНЕ НА ГНИЛОТО!

    22 2 Отговор
    АКО РСМ НЕ СЕ ОСВОБОДИ ОТ ДЕБИЛИТЕ И МАЙЦЕПРОДАВЦИТЕ ЗАТВАРЯМЕ ГРАНИЦАТА И ЕВЕНТУАЛНО СЛЕД 4 - 5 ПОКОЛЕНИЯ ЩЕ ОТВОРИМ НОВ КРЪГ ОТ РАЗГОВОРИ. НО НЕ И ПРЕГОВОРИ!

    Коментиран от #47

  • 29 Иван

    27 2 Отговор
    Долно Мекере дето цвили на умряло ще има да чака Европейски съюз . Знаеш ли фразата кога цъфнат налъмите а нещаснико ? 80 години промиване на мозъци в тази държава с такива фалшификации, която е 100% с Българско население - Ако можеха да те чуят дедите ти така щяха да те бият ,че никога повече да не можеш даже да говориш тези лъжи и манипулации . Всичко там е само и единствено Българско и нищо друго до 1945 година тиквенико проклет !
  • 30 Мдааа....

    26 3 Отговор

    До коментар #6 от "Селяк":

    Ама дяволски си прав .ЕС даде на Кирчо ултиматум до юни,а той наближава .Тия решетки ги сложиха точно за това .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Абе

    29 3 Отговор
    България не иска да ви "асимилира или българизира" бе ейййй.., ако беше така нямаше първи да ви признаем държавицата ! Единствено искаме да признаете историческата истина, а тя е че съществувате като нация и държава от 1991г. насам, и да не крадете българска история, това е всичко ! Никаква обща история нямаме, общи са само народностните ни корени и култура !

    Коментиран от #36

  • 33 Крас

    22 1 Отговор
    Какво сме се напрегнали с тази измислена държава и разните му мутковски,матковци.
    Проблема не са северно македонците. Проблема е можем ли да ударжим на натиска на нашите европейски и американски партньори,който нито виждат проблема,нито искат да го видят.
    Така,че внимателно с политическата класа( отражение на българския народ).
    Можем ли да устоим нашата кауза или пак ще ни раздробят на парчета,плюещи се по форумите.
  • 34 Пенди

    17 2 Отговор
    И без това нищо не става от тъпи макета като вас! Абняци!
  • 35 Арис

    24 1 Отговор
    От Балкана до морето само вето!

    Коментиран от #48

  • 36 Ирис

    6 6 Отговор

    До коментар #32 от "Абе":

    Подкрепям коментара ти!
    Но тъй като някой му беше сложил минус,искам да попитам този с минуса виждал ли е северно македонска пощенска марка,виждал ли е златни,сребърни или бронзови монети или книжни пари различни емисии.Р
    Всеки,който желае може да допълн коментара ми с други артефакти за национална автентичност
  • 37 Гочо

    13 2 Отговор
    Подавайте молба за Евразийският...там поне влизането Ви е гарантирано...
  • 38 Герги

    17 1 Отговор
    Поканете го тоз Мицкоски на гости в Родината на дядо му....да се потопи в родната действителност...и накрая да се посъветва......
  • 39 Дред

    14 1 Отговор
    Всички в РСМ вече разбраха , че са българи , от тук нататък всякакво отричане е с цел двете части на България да не се обеединят евентуално...това не е изгодно за западните ни “съюзници “и за това притискат България , а РСМ ги устройва с антични македонци , мразещи българите .
  • 40 Тъмен субект

    11 0 Отговор
    Европейският път на Северна Македония не може да се базира на лъжа и омраза към собственото семейство. Така че да се постараят да оправят всичко това.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Пешо z

    8 2 Отговор
    Македония е аналог на Украйна.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 !!!!

    11 1 Отговор
    Значи,гърците,за,едно,вино,на,изложба,вдигнаха,скандал,на,югокомунистическите Ренегати,та разбра и глухия цар! А на нас искат да ни отнемат цялата средновековна история, плюят ни наричат ни какви ли не,а ние да им клякаме! Кукишшш- вето до дупка! Или спазват договора или ЕС през крив Макарон!

    Коментиран от #51

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Прометей с гащи от Скопие

    6 1 Отговор
    И язе съм северомакедонец.
  • 50 На мицко югокомунистическите

    3 1 Отговор
    Лъжи ги знаем, мицко да млъкне, вече много му личи, че играе за сърбия и русия
  • 51 То не е само за едно вини, то е

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "!!!!":

    Непрекъснато за всичко, все от съседите-Гърция и България, само дето русия ги командва чрез сърбия
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Явор

    1 0 Отговор
    Ами като е капитулация тогава стойте си от вънка. Вие сте тези които искате да влизате, не ние. Като не ви отърва задръжте си нещата по начина по който са си сега и гледайте ЕС през крив макарон
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Емилия Масларова

    0 0 Отговор
    Да да слабо ме интересуват какво мислят македонците за нас
Новини по държави: