Last news in Fakti

20 Май, 2022 18:50 2 279 11

Признават COVID-19 за професионално заболяване

  • коронавирус-
  • професионално заболяване-
  • заболяване-
  • пандемия-
  • ес-
  • ек-
  • вирус-
  • заразени-
  • работа-
  • работници

Това споразумение е ясен политически сигнал, с който се отчита въздействието на COVID-19

Признават COVID-19 за професионално заболяване - 1
Снимка: Shutterstock

Държавите членки, работниците и работодателите постигнаха съгласие в рамките на Консултативния комитет на ЕС за безопасност и здраве на работното място (ACSH) относно необходимостта от признаването на COVID-19 за професионално заболяване в секторите на здравеопазването и социалните грижи и оказването на помощ по домовете, а в условията на пандемия — и в сектори, в които има огнища на болестта при дейности с доказан риск от инфекция, и подкрепиха актуализирането на списъка на ЕС на професионалните заболявания.

Комисарят, отговарящ за работните места и социалните права, Никола Шмит посочи: „Това споразумение е ясен политически сигнал, с който се отчита въздействието на COVID-19 върху работниците и се признава решаващият принос на работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи, както и в други професии, които са свързани с по-голям риск от заразяване с COVID-19. Въз основа на това споразумение Комисията ще актуализира своята Препоръка относно професионалните заболявания, за да насърчи признаването на COVID-19 за професионално заболяване от всички държави членки.“

Вчерашното споразумение е важна стъпка за изпълнение на Стратегическата рамка на ЕС за здравословни и безопасни условия на труд за периода 2021—2027 г., приета от Комисията през юни 2021 г., в която Комисията обяви, че ще актуализира Препоръката на Комисията относно професионалните заболявания, за да включи COVID-19 до края на тази година. В рамката са определени ключовите действия на равнище ЕС с цел подобряване на здравословните и безопасни условия на труд на работниците в идните години. Една от нейните ключови междусекторни цели е повишаването на подготвеността за всякакви евентуални бъдещи здравни кризи. Това предполага също така засилване на подкрепата за работниците по време на евентуални бъдещи вълни от COVID-19.

След становището на ACSH Комисията ще актуализира Препоръката, в която са изброени професионалните заболявания и агентите, които могат да ги причинят, който списък Комисията препоръчва да бъде признат от държавите членки. Целта е държавите членки да адаптират националното си законодателство в съответствие с актуализираната препоръка. Ако болестта бъде призната за професионално заболяване в дадена държава членка, работниците в съответните сектори, които са се заразили с COVID-19 на работното място, могат да получат специални права според националните правила, като например правото на обезщетение.

Въпреки че санитарната криза в Европа, свързана с пандемията от COVID-19, се подобрява и държавите членки постепенно премахват ограничителните мерки, епидемичната обстановка продължава да бъде сериозна. Към 12 май 2022 г. Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) класифицира някои подварианти на Омикрон като „варианти, будещи безпокойство“. Следователно това налага засилване на защитата на работниците с оглед на евентуални бъдещи вълни на COVID-19.

Много работници, особено тези, които са в контакт със заразени лица, например в сферата на здравеопазването и социалните грижи, са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19. Освен това по време на пандемия може да има и други сектори, в които работниците може да са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19 поради естеството на своята дейност. Признаването на и обезщетяването за професионалните заболявания е от национална компетентност. Повечето държави членки съобщиха на Комисията, че вече признават COVID-19 като професионално заболяване или трудова злополука в съответствие с националните си разпоредби. Актуализацията на Препоръката на Комисията относно професионалните заболявания е важна стъпка, която подпомага признаването на COVID-19 като професионално заболяване във всички държави членки.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксиниран3002

    24 1 Отговор
    Хобит вече утече, сега е модерна маймунската шарка, която е 2-3 температура, но веднага ще извадят вакси и за нея, важното е да уморят хората.
  • 2 др Гей Билтс

    15 1 Отговор
    Скоро и менструацията.
  • 3 Ваксиниран3002

    11 1 Отговор
    Хобит вече утече, сега е модерна маймунската шарка, която е 2-3 дни температура, но веднага ще извадят вакси и за нея, важното е да уморят хората.
  • 4 Оня

    16 0 Отговор
    Тоест задължителна ваксинация,постепенно всички сектори

    Коментиран от #5

  • 5 Те да си регистрират боклуците

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Оня":

    В шишетата за инжектиране първо, щот с 9 страници странични супер опасни и с висока честота странични реакции, не можеш да обявиш ГМО рнк инжекционните препарати за "задължителни" , това не е 2020 вече
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Умоф

    17 1 Отговор
    Джамба и ваксините да си заврете знаеш каде на баба ти Урсула в задния двор
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Д-р Златков

    12 0 Отговор
    Бурно привличане между некадърните управляващи и любимия им Ковид19, прекрасна еднополова любов!

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Денисчо

    2 0 Отговор
    определено се е заразил на работното си място докато руснаците са му крали впитите бикини заедно с тоалетната