Last news in Fakti

16 Май, 2022 13:29 1 665 13

Експлозивно разрастване на COVID-19 в Северна Корея. Ким Чен Ун изпраща армията.

  • северна корея-
  • пхенян-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ким чен ун-
  • армия-
  • инфекции

Северна Корея изпитва сериозни трудности да се справи с взрив от инфекции

Експлозивно разрастване на COVID-19 в Северна Корея. Ким Чен Ун изпраща армията. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Северна Корея явно се разраства епидемията от коронавирус. Властите съобщават за нови смъртни случаи и стотици хиляди новозаразени със симптоми на COVID-19. От края на април досега в Северна Корея са регистрирани над 1,2 милиона нови заболявания, както и 50 смъртни случая.

Миналата седмица Пхенян за пръв път от началото на пандемията преди две години призна, че в страната са потвърдени първите случаи на инфекция с варианта Омикрон. Държавните медии информират за епидемията, но без да употребяват думата „коронавирус“.

Армията ще "стабилизира" снабдяването с лекарства

Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун е наредил на армията „незабавно да стабилизира“ снабдяването с медикаменти в столицата Пхенян. Държавната осведомителна агенция KCNA съобщи и това, че според Ким избухването на заразата е предизвикало „голямо безпокойство“ в страната.

Диктаторът е отправил тежки упреци към здравните власти – аптеките не били редовно снабдявани с лекарства, което се дължало на „безотговорно отношение към работата“ и „слаба организация“ от страна на отговорните функционери. Според севернокорейския диктатор действията срещу пандемията били дилетантски.

Политбюро одобри със спешен декрет незабавното освобождаване и бързо разпределяне на медикаменти от държавния резерв, за да се овладее „експлозивното“ разрастване на пандемията. На аптеките е наредено да работят по 24 часа без прекъсване. Мерките обаче не били прилагани правилно – е цитиран да казва Ким. По време на ново спешно заседание на Политбюро той е разпоредил в снабдяването с медикаменти на аптеките да се включи и армията.

Драматични последици за страната

Ако Северна Корея не се справи с този взрив от инфекции, страната я очакват изключително тежки последици, коментират експерти. Системата на здравеопазването е крайно недоразвита, в страната почти няма ваксинирани хора срещу коронавирус, а голяма част от 26-милионното население страда от недохранване.

Държавното ръководство на Северна Корея досега отказваше да приеме предлаганите по линия на ООН ваксини срещу коронавирус, тъй като подобна стъпка би изисквала въвеждането на международен контрол.

Според държавната осведомителна агенция KCNA във всички провинции и градове на страната е бил разпореден „пълен локдаун“. В началото на 2020 година Северна Корея затвори държавните граници, за да се предпази от разпространението на пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Редник Райън

    11 0 Отговор
    Ми като не разбира от дума тоя вирус, ше разбере от куршумите на Ким, че шега не бива!!!
  • 2 Копейкин.... Костя Копейкин

    16 2 Отговор
    Трия си старите постове, че в Северна Корея няма да има никога вирус

    Коментиран от #3

  • 3 Пешо

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Копейкин.... Костя Копейкин":

    Ай стига..вижте статистиката. 1.2млн заразени и 50 смъртни случая. тук помните ли как беше в "развитата" ни здравна система?

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Мерките

    13 1 Отговор
    На всеки войник са раздадени по 2 пълнителя с "медикаменти".
  • 5 хе хе

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    ти вЕрно ли си толкова наивен и вярваш на Северно корейските данни?
    Дали за 50 умрели нямаше да покрият всичко?

    Коментиран от #9

  • 6 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Сериозен ли си да вярваш , че са само толкова?
  • 7 Хоуст

    7 1 Отговор
    Тия щом накрая си признават смятай къв бербат е там сега…
  • 8 Псевдоним

    8 0 Отговор
    Някой включи севернокорейците в цирка.
  • 9 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "хе хе":

    А ти наистина ли вярваше, че файзер има 99% ефективност срещу вируса ?
  • 10 Последния Софиянец

    1 0 Отговор
    Направо да изстреля няколко ядрени ракети срещу ковида и ще го елиминира веднъж завинаги. Или поне следващите 100 години
  • 11 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    1 1 Отговор
    ИНТЕРЕСНО НЕИЗБЕЖНАТА ПЪРВАТА ПОМОЩ ОТ КОЯ ДЪРЖАВА И ОРГАНИЗАЦИЯ ЩЕ ПОЧНЕ ДА ИДВА....🤔🤔🤔ЕВРОПА ,РУ. ИЯ ,КИТАЙ,ЮЖНА КОРЕЯ,ИНДИЯ ,СИНГАПУР.....ИЛИ О 😱ОТ САЩ!!!!!
  • 12 Просветен илюминат

    0 0 Отговор
    Медийната манипулация е яко задействана,а Ковид няма.
    След като от години се справям без лекарства и доктори и стигам до причината в себе си,как да вярвам на приказки от 1001 нощ?
    Те сега едни доктори се задават,наистина ще е интересно какви здравни услуги ще получавате от специалисти с купени дипломи.
    Играта загрубява и става все по-динамична.
    Пандемия,война и т.н. ........
  • 13 Антирепресивни мерки

    0 0 Отговор
    Ръкопляскането с вдигнати длани на нивото на лицето,придружено и с подскачане в изблик на "радост", както и обезателното носене на тефтерче с химикалка в едната ръка - гарантира сигурно оцеляване !
Новини по държави: