Last news in Fakti

17 Май, 2022 13:54 1 350 7

Северна Корея прати армията си срещу вируса

  • северна корея-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • армия-
  • заразени-
  • ким чен ун-
  • лекарства

Фармацевтичните лаборатории увеличиха производството на лекарства

Северна Корея прати армията си срещу вируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Севернокорейската армия предприе интензивно раздаване на медикаменти, предназначени за борба с епидемията от КОВИД-19. Това съобщи днес севернокорейската информационна агенция КЦТА, като информира за близо 1,5 милиона случаи на „треска“ в страната, предаде БТА,

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун разпореди общонационална карантина в опит да възпре разпространението на вируса в страната, чието население не е ваксинирано. Той изпрати войската на помощ в борбата с епидемията, като изрази недоволството си от начина, по който се води тази борба. Стотици военни от Народната армия на Корея с камуфлажни дрехи се събират в столицата Пхенян, се вижда на снимки, разпространени от КЦТА. Армията „спешно разположи мощните си сили във всички аптеки в град Пхенян и започна да предоставя медикаменти, предлагайки услугата денонощно“, заяви КЦТА.

На снимка на агенцията се виждат войници, маршируващи в близост до дълга колона камиони в маслиненозелен цвят. Ким Чен-ун остро разкритикува вчера правителството и здравните власти за това, че не се справят с овладяването на епидемията и, по-специално, заради неспособността им да поддържат аптеките постоянно отворени. След като КНДР съобщи в четвъртък, че е регистрирала първия си случай на заразяване с ковид, Ким лично се зае с борбата срещу епидемията, която, по думите му, предизвиква „големи сътресения“ в страната. Властите информираха за над 1,48 милиона случая на „треска“ и за 56 починали, откакто КОВИД се е появил в страната. Според тях „най-малко 663 910 души получават медицински грижи“.

Хронично недохранване

Властите поведоха по-интензивни агитационни кампании в медиите, а фармацевтичните лаборатории увеличиха производството на лекарства, заяви КЦТА. Севернокорейската здравна система бе класирана на 193 място от общо 195 в различни страни в миналогодишен анализ на университета „Джонс Хопкинс“. Общоизвестен е недостигът на оборудване и консумативи в болниците из страната, които имат малко отделения за интензивни грижи. Според експертите КНДР не разполага с никакво лечение срещу КОВИД-19 и няма възможности за масово тестване на населението.

„Повечето севернокорейци страдат от хронично недохранване и не са ваксинирани, в страната практически вече няма лекарства, а здравната инфраструктура е неспособна да се справи с пандемията“, казва Лина Юн, изследователка кореистка в „Хюман райтс уоч“. Тя призова международната общност да осигури на Северна Корея медикаменти, ваксини и инфраструктури. До момента Пхенян не е отговорил на подобно предложение от Сеул, заяви южнокорейското министерство на обединението.

Новият президент на Южна Корея Юн Сук-йол застана на по-твърди позиции спрямо КНДР, която разполага с ядрени оръжия, в сравнение с тези на своя предшественик. Вчера президентът заяви пред парламента, че „без колебание ще предостави необходимата помощ на севернокорейския народ“, стига той да я приеме. Въпреки здравната криза нови сателитни снимки показват, че Северна Корея е подновила отдавна преустановеното строителство на ядрен реактор. Вашингтон и Сеул подозират, че Пхенян подготвя ядрен опит – седми в историята на страната и първи от 2017 г., с цел да отвлече вниманието на севернокорейското население от здравната криза.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро

    8 1 Отговор
    И остатъка от руската армия ще помага!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Вирус срещу Ким

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Скоро":

    Едно на Нула за Вируса!!! На Ким му потече цифката

    Коментиран от #3

  • 3 Русия Малката Северна Корея

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вирус срещу Ким":

    Ще помага!!!!
  • 4 Иванушка  🇷🇺

    4 8 Отговор
    Корея по-добре да прати Армията,си в Украйна, да покаже на немогликите рашки как се воюва и трепят укро-фашистки капиталисти 😄😄😄

    Коментиран от #6

  • 5 „МАСЛИНЕНО ЗЕЛЕНИ КАМИОНИ”....

    6 0 Отговор
    ТИЯ(....)ДА НЕ ВЗЕМАТ ДА ИЗЯДАТ КАМИОНИТЕ🍴🍴
  • 6 Така е

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка  🇷🇺":

    Тази на Путин както видяхме за нищо не става освен.
  • 7 другаре ким чи уиййй

    2 0 Отговор
    редовна ваксинация с ЛПО-50
Новини по държави: