Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Май, 2022 12:41 2 939 8

Балтийските страни вече не внасят руски ток. Съюзната държава на Русия и Беларус все по-близко?

  • владимир путин-
  • алекснадър лукашенко-
  • русия-
  • беларус-
  • ток-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски

Литва, Латвия и Естония прекратиха вноса на руски ток

Балтийските страни вече не внасят руски ток. Съюзната държава на Русия и Беларус все по-близко? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин се среща днес в Сочи с беларуския си колега Александър Лукашенко. Според агенция Интерфакс, основната тема на разговорите е бъдещото сътрудничество между Русия и Беларус. И по-конкретно: бъдещето на двете страни в рамките на обща съюзна държава, т.нар Съюзна държава на Русия и Беларус. Тази идея не е нова. Целта е поетапно да бъде постигнато единно политическо, икономическо, военно, митническо, валутно, правно, хуманитарно, пазарно и културно пространство.

Тема на разговорите в рамките на срещата в Сочи се очаква да бъде също така сътрудничество в областта на ракетните науки, преразпределянето на беларуските стоки в руските пристанища, както и строежът на беларуско пристанище в близост до Санкт Петербург.

От оспорваните президентски избори през 2020, при които Лукашенко бе обявен за победител без признанието на Запада, Минск става все по-зависим от Москва. Лукашенко подчертава, че Беларус остава независима държава. Но идеята за съюзната държава придобива все по-конкретни очертания. Международни политически наблюдатели смятат, че възможността Беларус да се присъедини към Русия е реална.

Балтийските страни вече не внасят руски ток

Заради войната в Украйна балтийските страни преустановиха вноса на руски ток. "Това е важна крачка по пътя ни към енергийна независимост", каза литовският енергиен министър Дайниус Крейвис в неделя пред агенция Франс прес. "С нашия отказ да внасяме руски енергийни ресурси ние отказваме да финансираме агресора", каза той. В петък енрегийната борса "Северен полюс" изпрати съобщение на руския енергиен доставчик InterRao, че той вече е изключен от търговията с балтийските страни заради международните санкции. Латвия внесе последното количество руски ток в началото на май, а Литва и Естония преустановиха вноса в неделя, 22 май. През миналата година руският ток е представлявал 17% от доставките на ток в Литва. От години балтийските държави работят по въпроса за преустановяването на енергийната зависимост от Русия. За тази цел от една страна те разшириха местното производство на ток, от друга подсилиха връзките си със Скандинавия.

"Всеки ден загиват между 50 и 100 украински войници"

Според украинския президент Володимир Зеленски всеки ден на фронта в източната част на Украйна загиват между 50 и 100 украински войници. "Днес може да паднат между 50 и 100 украински войници на най-тежкия за нас фронт в страната", е казал Зеленски, цитиран от агенция РБК- Украйна при съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда. "те пазят свободата и зависимостта ни, за които говорят в цял свят." Именно заради високия брой жертви Зеленски отхвърли петиция, която настоява за това на украинските мъже да бъде позволено да напускат Украйна. Последно украинският президент беше говорил за загубите на Украйна през месец април. Тогава той каза, че от началото на руската инвазия са загинали около 3000 украински войници. Президентската служба обаче не назова конкретни числа. Това е военна тайна, обясни президентският съветник Олексий Арестович.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинче

    11 23 Отговор
    Путин се уплаши че може да изтърве и Беларус както стана с Украйна и сега иска да ги държи изкъсо
  • 2 Мамул

    34 11 Отговор
    Пуделите в цирка си имат дресьор! Литва, Латвия, Естония, както и България се състезават коя държава ще изчезне най-бързо.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Путин му прати

    10 26 Отговор
    2020 та преди изборите Путин му прати Вагнер и двете страни бяха пред война. Явно Лукашенко е клекнал по един специфичен начин и сега са приятелки с Путлер, заедно се "подържат" ;)
  • 4 Киро Ракетата (блокираният)

    15 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мамул":

    Ще бъде оспорвано състезание. Аз залагам на наще дупeдaвци.
  • 5 В.В.П.

    15 3 Отговор
    Укрите не казват умрелите укри,колко са!.Казват колко са рускоговорящите украинци.,.Те ги смятат за Ликвидирани руски военни.
  • 6 Ирис

    9 5 Отговор
    Спрели вноса,защото няма износа.
    Ще сложат едни 25-30% горница и пак ще има внос-износ.
    Аз не искам на мен да е добре,а на Вуте да е зле.
  • 7 ПУТИН В ШОК

    2 2 Отговор
    Тия не са на свещи
  • 8 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мамул":

    Те са членове на НАТО.....
    Не ги мисли
Новини по държави: