Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Май, 2022 14:56 6 661 77

Има ли Русия наистина лазерно оръжие и какво може то?

  • руска армия-
  • лазерно оръжие-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин

Какво могат тези оръжия и разполага ли Русия наистина с такива?

Има ли Русия наистина лазерно оръжие и какво може то? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От Кремъл обявиха, че Русия е започнала да използва ново модерно лазерно оръжие в сраженията с Украйна. В пресконференция, която беше излъчена по обществения "Първи канал" в Русия, заместник-премиерът на страната Юри Борисов обясни, че руското лазерно оръжие се казва "Задира" и се използва, за да сваля украински дронове.

Възможно е "Задира" да е част от междуконтиненталната балистична ракетна система, която включва лазерния компонент "Пересвет". Борисов заяви, че "Пересвет" вече се използва и може да заслепява сателити, които се намират на цели 1500 км над Земята.

"Ако "Пересвет" само заслепява, то новите лазерни оръжия унищожават целта - те директно я изгарят", добави Борисов. Военните експерти обаче имат съмнения в достоверността на твърденията на Москва.

Що е то лазерно оръжие?

Лазерното оръжие генерира лъч концентрирана светлина, която може да нагрее обект, докато го изгори напълно. Високоенергиен лазер може да прогори дупка в дебела стомана за секунди. Лъчът се движи със скоростта на светлината, има много по-голям обсег от обикновените снаряди и може да уцели целта си с изключителна точност. Такива оръжия могат да работят дискретно, тъй като генерирането на светлинен лъч не издава силен шум. Най-важното е, че такива оръжия са много рентабилни, защото не са им нужни муниции, а само енергия, необходима за изстрелването на светлинния лъч. Нидерландският изследователски център TNO, който разработва технологии за лазерни оръжия, съобщава, че един изстрелян от системата лъч струва дори по-малко от 1 евро.

Всички тези фактори са превърнали лазерните оръжия в много привлекателни инвестиции за армиите по целия свят. Миналото лято американската армия обяви, че е изпробвала лазерно оръжие. През април министър-председателят на Израел Нафтали Бенет написа в профила си в Туитър, че въоръжените сили на страната му са тествали успешно "първото в света" лазерно оръжие, което може да сваля от въздуха дронове, ракети и снаряди.

Твърди се, че много други държави, включително Франция, Великобритания и Китай работят по свои проекти за лазерни оръжия.

Използва ли Русия лазерни оръжия в Украйна?

"Няколко държави изучават в момента технологията и начините за използване на тези оръжия. Вероятно Русия е една от тези страни", казва говорителят на TNO Маартен Льортцер. "Поради поверителността на такива проекти обаче ние нямаме информация за статута на тестване."

От американското министерство на отбраната твърдят, че САЩ не са открили никакви доказателства, които да подкрепят тезата на Русия, че вече използва лазерно оръжие във войната с Украйна.

Ако в действителност вече използваха такова, то би помогнало много на Москва срещу една от най-големите заплахи за тях в Украйна, а именно: дроновете.

С дроновете си украинската армия вече няколко пъти успява да препъне руските въоръжени сили. Освен с дроновете, които биват доставяни в Украйна от страните членки на НАТО, украинците успяват да откриват и атакуват руски цели и със своите собствени военни и търговски дронове.

Юри Борисов заяви, че руската "Задира" вече е свалила един украински дрон само за пет секунди от дистанция пет километра. От Кремъл твърдят още, че руската армия може да използва това оръжие, за да обърква сателити и военни камери и радари. Лазерите могат и да ослепяват войници - приложение, което обаче е забранено от международната конвенция от 1995.

Оръжия чудо

Австралийският генерал-майор Мик Райън твърди, че руските твърдения не бива да се взимат твърде насериозно. Страната открай време обича да се хвали с военната си мощ, каза Райън пред "Вашингтон Поуст".

Украинският президент Володимир Зеленски нарече твърденията на Русия за лазерното оръжие "ясен признак за абсолютния провал на инвазията". Според него това е доказателство, че Кремъл "се страхува да признае катастрофалните грешки, които бяха допуснати на най-високо държавно и военно ниво в Русия".

Автор: Монир Гаеди


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РУСИЯ ИМА ТРЪНКИ

    51 104 Отговор
    Пропаднала държава на пияници и убийци

    Коментиран от #14

  • 2 Тиква Стайл

    42 66 Отговор
    Че как да няма, лазерни фенерчета, маде ин чайна
  • 3 Хаха

    42 62 Отговор
    Има ама никой не го е виждал.Щот е невидимо.
  • 4 Кучето на танкиста

    44 65 Отговор
    Руското лазерно оръжие ще да е като безаналоговата руска армия. Твърди се, че ги има...
  • 5 Пасков

    34 46 Отговор
    имат и сега ще ги вграждат сериино в Москвичите

    Коментиран от #26

  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    71 25 Отговор
    Питайте китайците, преди много години опитаха да нападнат вече бившия СССР.........тогава руснаците използваха лазер за първи път .....бая народ са опекли тогава.....

    Коментиран от #15, #29, #34, #48, #55

  • 7 Мда

    20 27 Отговор
    Ми руснаците все пак са открили лазера и мазера а германците май нищо не са открили някакви нобелови награфи помполитичевки причини нищо значимо.

    Коментиран от #31

  • 8 Хах

    22 37 Отговор
    Едно време лъжеха, че са унищожили китайците с лазер от космоса.

    Коментиран от #30

  • 9 😆😆😆

    47 18 Отговор
    Направете запитване до Шайгу да ви направи демокрация 😉
    За по-малко от три месеца Русия обезоръжи УСА и НАТО на цяло 😆😆
  • 10 Валентин

    65 17 Отговор
    Не бе - няма! Не разбрахте ли, че всичко е путинска пропаганда, Русия всеки ден фалира по няколко пъти, рублата въпреки че скочи 2пъти от войната става само за тоалетна хартия, а зеленото джудже клоун от Киев скоро ще влезе в Москва да анексира гладуваща за демосрация и атлантическо робство Русия.

    Коментиран от #16, #39

  • 11 АнтиГост

    10 24 Отговор
    За похарчените пари трябва да има, с мощ колкото слънцето.
  • 12 Може

    50 14 Отговор
    Бе те и ракетите бяха мосфилм, ама излезе истина. Най - добре е да не отивате с мечка да берете дренки. Щом е казал човека , значи го има.

    Коментиран от #40

  • 13 Продължаваме промяната

    40 7 Отговор
    Ние имаме най-силното орижие- Кирил Петков!!!
  • 14 Механик

    57 15 Отговор

    До коментар #1 от "РУСИЯ ИМА ТРЪНКИ":

    Вие и за ракетите викахте, че са мултики, а като почнаха да думкат, взехте да ревете, че убивали украинци (язовци).

    Коментиран от #24

  • 15 АнтиГост

    13 14 Отговор

    До коментар #6 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Глупости. Бяха ги унищожили с ГРАД.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 хах

    14 19 Отговор
    ИМА НА КАРТИНКИ И ЗА ПАРАДА ДРУГОТО ОЩЕ НЕ ФУНКЦИОНИРА И Е ВЪВ ФАЗА ПРОТОТИП
  • 18 Тея Руснаци

    24 32 Отговор
    Са най-големите смешници на света. Единствено по-смешни са БГ русофилите. Ама като съветски ботуш е мачкал България 55 години, така ще е. Български патриот и родолюбец и русофил са две НЕСЪВМЕСТИМИ понятия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Нищо нямат...

    14 23 Отговор
    Пак празни хвалби, то не бяха безаналогови ракети, самолети, танкове, водоноски и др. Скраб колкото си щеш, те ако имаха лазерно оръжие до сега да се се самоунищожили.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Има, как да няма !

    14 21 Отговор
    За осветляване на бункера на путин, засега само в един единствен експериментален. Следващите 5 са планирани за 2024 г.
  • 24 Механико

    21 19 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    Оправяй москвета, остави ни нас да караме БМВ-та ;) А и видяхме украинците какво направиха фашистите с М 777 Хоуицърите. Точни изстрели, не като пияните варници дето не могат да оцелят. Абе, две думи ще кажа. Крайцерът Москва. Прави си изводи, безаналогин.

    Коментиран от #43

  • 25 Сух

    32 8 Отговор
    Колкото нямаха и Сармат, мултики, картоони, ама накрая се опулиха. Сещам се много добре как германски военни експерти се изказаха, че било невъзможно да имат свръхзвукови ракети. А то кво стана и тест на противоспътникови ракети им демонстрираха.. Туй шубето е голям страх!
  • 26 поиуъ

    28 13 Отговор

    До коментар #5 от "Пасков":

    Ей ти жокерче за "Москвич"-ите:

    - завода на Рено в Москва НЕ Е част от сделката "до 5г. мога да си откупя дела" и Рено буквално подариха завода
    - там се произвеждат колите на платформа В0- Логан, Дъстър, Аркана, Каптюр
    - Рено ОФИЦИАЛНО потвърдиха, че ще продължат да снабдяват с части завода за да може да работи
    - локализацията на тези модели е над 65%, на Рено не им остава кой знае какво да доставят

    В крайна сметка новият "Москвич" ще бъде Рено с нова емблема... Бонус- печалбата няма да се изнася към Франция.

    Само да питам- у БГ какви коли се произвеждат? От коя марка точно? Изобщо има ли БГ марка за автомобили?

    Коментиран от #33, #42

  • 27 ЛАЗАРА - "ЗАДИРА"

    13 17 Отговор
    ПРАВИШ ПЪРВИ ОПИТ, ЗАДИРА И ОТИВА НА БОКЛУКА! БА ТИ И ЛАЗАРА!
  • 28 ДжафДжаф

    25 8 Отговор
    Всъщност най-много се хвалят американците. Как беше: Супер пупер оръжие. А иначе този Борисов заговори за лазерно оръжие, чак след като се разбра, че всички американски шпионски спътници над Украйна внезапно са почнали да блокират в зоните на активни бойни действия, та в един момент се наложи Илон Мъск с неговите ужким невоенни спътници да помага на Пентагона. А и нещо атаките в приграничните с Русия зони рязко намаляха. Защо ли?

    Коментиран от #41

  • 29 Някой ти е..

    8 14 Отговор

    До коментар #6 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Напълнил главата с глупости, с никакви лазерни оръжия не са унищожавали китайци, някой по горе писа с какво..с "Градове".
  • 30 Бай онзи

    8 11 Отговор

    До коментар #8 от "Хах":

    В казармата 1977 година ни разправяха че от космоса с лазер отворили озонова дупка и там е изгорило всичко .
    Както се казва - може , ама не вярвам!
  • 31 Не можеш да пишеш, обаче устата

    9 16 Отговор

    До коментар #7 от "Мда":

    ти като крайцера Москва пробойната !
  • 32 Доцента

    14 19 Отговор
    Руските нацисти имат най модерното лазерно оръжие,то вече е с газова уредба и е без аналог.
  • 33 Защитаваш

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "поиуъ":

    Смешници

    Коментиран от #38

  • 34 Теле

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Глупости, използваха ГРАД
  • 35 Шамана на Монтерей

    15 26 Отговор
    Русия има много оръжие,но не от това,което руските пропагандисти възхваляват.В Украйна остана да ръждясва голямо количество руски скрап още от съветско време,а дори и по-новите модели се оказаха "безаналогови" само на думи.Както се видя и Т-90 гори не по-лошо от старите модели,а СУ-34,Су-35,Ка-52,Ми-28 падат по абсолютно същият начин,както всеки друг руски боен самолет и вертолет.Видя се също,че и възхваляваните Кинжали,Калибри и Искандери,не са нищо особенно.Украинската ПВО сваля редовно и от тях.Това което го няма по бойните полета в Украйна са "супербезаналоговите" Т-14 и Т-15 от платформата Армата,руският "полустелт" Су-57,дрона Охотник и някои други фантастични животни от руските народни приказки.

    Коментиран от #45, #46

  • 36 Безаналоговите им оръжия

    14 12 Отговор
    Са безналични.
  • 37 Доцента

    17 17 Отговор
    Не се подигравайте,На руснаците лазра е Филипс и Путин си обезкосмява задните бузки с него
  • 38 Сух

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Защитаваш":

    Това ли успя да измислиш?!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Какво имат...

    14 19 Отговор

    До коментар #12 от "Може":

    Те гащите си не могат да вържат а за такива технологии да не говорим, до преди три месеца бяха непобедимата армия, дето за три часа щяха да са в Берлин, за половин час в Брюксел, за двадесет минути щяха да унищожат щатите, сега лъжат..имаме това, онова, утре ще кажат че техните космически сили от луната заедно с Гагарин бомбандират Украйна...ти им вярвай.
  • 41 БРАВО АЛКАШ

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "ДжафДжаф":

    ЛАЕШ ПО ДОБРЕ И ОТ ПАЛЬОШ, БРАВО! А И СИ РАЗБИРАШ, КАКВО ЛАЕШ, БРАВО! ОНЯ С КУЧЕТАТА, ДА НЕ Е ВЪЗКРЪСНАЛ, КАК СЕ КАЗВАШЕ?
  • 42 А АМ

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "поиуъ":

    СЯ ОТВАРЯМЕ ЗАВОДА В ЛОВЕЧ И ЗАПОЧВАМЕ 2140Д
  • 43 Дивуй

    18 7 Отговор

    До коментар #24 от "Механико":

    Видял си баба си кюлотите.Я кажи на тия гаубици защо им няма блока за прецизна стрелба чрез сателити.Страх ги е краварите укрите да не ги продадат на руснаците.Сега да си прости големи оръдия.Оня ден им издумкаха 4 броя преди да стигнат на позиция.
  • 44 А останаха

    6 10 Отговор
    Ли им кораби?
  • 45 Сух

    23 5 Отговор

    До коментар #35 от "Шамана на Монтерей":

    Редовно свалят казваш, само къде не им останаха почти противоракетни системи. Ореваха навсякаде за помощ. И не забравй, че същите тези системи са старите руски..
  • 46 Дивуй

    11 7 Отговор

    До коментар #35 от "Шамана на Монтерей":

    И кога свалиха от тия ракети че нещо не са се хвалили ?Май им пръскат шушоните .Много шамани станахте ,че чак от Монтерей.
  • 47 Лазарен аналоговнет

    9 12 Отговор
    Пак хвалби, а в реалност обосрание.
  • 48 Е не е вярно

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    това твърдение! Никакъв лазер не е използван тогава срещу китайците, нахлули на остров Дамански. Тогава руснаците използват новоконструираната РСЗО БМ - 21 "Град" за първи път, както и 122 мм гаубици. Огънят на "Град"-овете превръщат острова буквално в крематориум, от където възниква и легендата за "лазерното оръжие"...И очевидно са използвали осколочно-фугасни ракети за да превърнат острова в ад. По непроверени данни загиват над 1000 китайци (от двете хиляди, дебаркирали на острова) и 70 руски войници, убити в самото начало на конфликта, преди намесата на градовете...Лазерите по това време са били все още, образно казано, пеленачета за да бъдат използвани за това, за което се опитвате да им припишете...То и сега приложението им за такъв род оръжия все още е много ограничено по понятни причини, а основната е, че изискват огромно количество еленергия...

    Коментиран от #54

  • 49 Русия няма да атакува НАТО, страхува се

    7 14 Отговор
    КАК ША СА СТРАХУВА, БААА! РАШИСТИТЕ ЗА 88 ДНИ ДАДИХА 29200 ГРУЗ 200, ТА СЕГА ДА ГИ Е СТРАХ ЗА 15 МИНУТИ ДА ДАДАТ 145 000 000 ГРУЗ 200? МИ НЯМА ДА ГИ БОЛИ ИЗОПЩО, БААА!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Мнение

    4 4 Отговор
    Има-нема, има-нема
    Море, има, има, кога нема
    Море, нема, нема, само лаже
    Море, има, има, кога нема
    Море, нема, нема, само лаже
  • 52 Отворенгяз каращисан

    1 1 Отговор
    Аве,вий сий знаити !
  • 53 Чапай

    5 4 Отговор
    Купих си и аз едно лазарче ,от битака .свалих дрона на комшията ,докато снима котките на покрива .даже е два цвята ,зелено и червено.само 10 кинта на далавера
  • 54 ТИ ЗА ПРИЯТЕЛСКОТО КИТАЙСКО ПОСЕЩЕНИЕ

    3 5 Отговор

    До коментар #48 от "Е не е вярно":

    ЛИ ГОВОРИШ? КИТАЙЦИТЕ СЪВСЕМ НА ПРИЯТЕЛСКИ НАЧАЛА БЯХА ИЗВЪРШИЛИ КОЗМЕТИЧНИ ОПЕРАЦИИ - КОРЕКЦИИ НА УШИ, НОС, ОЧИ И ГЪРЛО, НО АЛКАШИТЕ НЕ ГИ ХАРЕСАХА И МАЛКО ИЗМРЯХА ОТ ЯД!
  • 55 Митраджия

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Това от кой филм беше ,СТАРТРЕК ли хахаха
  • 56 Пацо

    9 6 Отговор
    Лазерно оръжие няма, има дворци и яхти купени с окрадени пари за лазерно оръжие.
  • 57 защо

    6 3 Отговор
    iслед като израел правят такава противовъзд,шна отбрана е логично да имат и русия и краварите и китаи
  • 58 Юрий Долгорукий с 16-те Булави

    13 6 Отговор
    Не, Руската Федерация нямат лазерни оръжия, нямат хиперзвукови ракети и е лъжа, че бойният арсенал на всеки един от подводните крайцери тип Борей на Руската Федерация е достатъчен да изпари САЩ от картата на света.

    Коментиран от #62

  • 59 Има ли Русия наистина лазерно оръжие

    7 6 Отговор
    Има ли Русия наистина лазерно оръжие и какво може то?

    ИМА БААА! КАК КВО МОИ? КЪТ ГУ ДАДЪТ НА АРМИРИКАНЦИТЕ И ОНИЯ ИМ СВИВАТ САРМИТЕ С НЕГО! КАК КОИ САРМИТЕ - МИ УНИЯ БЕСЪНЪЛОГУВИТЕ, БААА!
  • 60 Анавв

    3 6 Отговор
    Дойче се съмнява ,много изостава ,а ние си спомням без да цитирам държавата преди доста години Русия на границата си изпепели с лазерно оръжие стотици войници! Те не спят ,усъвършенстват воената техника!

    Коментиран от #69, #74

  • 61 Те не спят ,усъвършенстват воена техника

    4 3 Отговор
    КАК ДА СПЯТ, КАТО КИТАЙЦИТЕ ПРИЯТЕЛСКИ ИМ БЯХА ИЗВАДИЛИ ОЧИТЕ...
  • 62 Ейййй......

    7 3 Отговор

    До коментар #58 от "Юрий Долгорукий с 16-те Булави":

    А къде забрави плаващият самовар самолетоносача "Кузя" ???
  • 63 Възможно е, но колко е ефективно!

    1 3 Отговор
    Оръжейната система е разработена от Турския изследователски център по информатика и информационна сигурност. Тя е в състояние да пробие 22-милиметрова стоманена броня от 500 метра.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ТраЛаЛа

    5 2 Отговор
    Един Лазерен Изстрел - 1 Евро, абе тия за малоумни ли ни вземат, то самия генератор струва десетки хиляди, а енергията която разходва стотици евра, то с 1 Евро половин литър Нафта неможеш да купиш, големи вицове са тва !!

    Коментиран от #67

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Чети а не ТраЛаЛа

    9 0 Отговор

    До коментар #65 от "ТраЛаЛа":

    Интернет е със свободен достъп, не е като в Русия. Има доста статии.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 БЛАТЕН РУС ТОКМАК

    5 2 Отговор
    Има как да няма,Юнус 55 се казва,с лазери от 1лв китайски ключодържател,с него мъчели да заслепяват спътници,ама само гаргите се плашили и спряли да мътат!!

    Коментиран от #71

  • 71 Чавките по умни

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "БЛАТЕН РУС ТОКМАК":

    Защото го изпили.
  • 72 Гого

    4 1 Отговор
    Има лазерни фенерчета невероятната руска армия и танкове Т-62.
  • 73 Рико

    4 0 Отговор
    Има един "органичен" и един технологичен недостатъци : 1.Движи се само направо; 2.Необходимо е време на атака в една точка.Пускаш обикновена димка и лъчът няма как да заобиколи, ще се разсее и отрази. Времето също е много важен фактор. Първото лазерно оръжие което беше подготвяно за спътници, се оказа че не става, защото , за да постигне ефект трябва да се задържи в една точка в продължение на 8 секунди! А в космоса всичко се върти. Сега технологиите са напреднали, но дронът се движи,нали.
  • 74 Рико

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Анавв":

    Руската пропаганда ви е направила да не мислите! Пипни за миг нагорещената ютия - ще усетиш, но няма да се изгориш, за да се изгориш трябва да задържиш ръката. Ето това е лазерът. Как ще "изпепелиш"(чак !) движещи се обекти ,каквито са войниците?
  • 75 майтаки

    0 2 Отговор
    Фенерче, сваля дронове и заслепява спътници, и толкова. Само кравари се впечатляват от такива джаджи и се хвалят с подобни, щото не могат да правят ракети.
  • 76 стара истина

    1 1 Отговор
    Руснаците обичайно го вадят голям, но мек.
  • 77 И още

    1 0 Отговор
    Лазерно оръжие има, но защитата от действието му е много ефикасна - използват се отражатели, които отклоняват лъча, дори могат да го пренасочат към първо-изстчника, а това е голям проблем.
Новини по държави: