Last news in Fakti

30 Май, 2022 22:20 3 217 22

Изненадващ възход: Коя е турската "Партия на победата"?

  • юмит йоздаг-
  • турция-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • реджеп ердоган-
  • партия на победата

Юмит Йоздаг не е от вчера в политиката, но реториката му е съвсем нова

Изненадващ възход: Коя е турската "Партия на победата"? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Юмит Йоздаг обича да говори за "завладяването на Турция от бежанците". И намира все повече слушатели за расистките си тези. Новата му "Партия на победата" си пробива път с изненадваща скорост.

19 май е празничен ден в Турция. Основоположникът на републиката - Кемал Ататюрк - го обявява за Ден на младежта и спорта. В турските учебници по история пише, че на 19 май 1919 година той започва освободителна война срещу западните сили, продължила до основаването на републиката през 1923 година.

Бежанците - враг номер 1 на новата турска партия

За Юмит Йоздаг, лидер на новата “Партия на победата”, 19 май беше повод да покаже национализма си. Той посети мавзолея на Ататюрк в Анкара и дори позира с минувачи пред големия монумент. В последните седмици Йоздаг се превърна в истинска звезда.

Навсякъде, където се появи, се събира множество от хора. Всички искат да го видят, мнозина - да демонстрират подкрепата си към него. Защото Йоздаг говори по темите, които интересуват голяма част от турците - галопиращата инфлация, намаляването на покупателна способност, бежанците.

По официални данни в Турция живеят около 3,8 милиона сирийски бежанци. Към тя се прибавят и избягалите от Афганистан, Ирак, Пакистан и други държави. Според Върховния комисариат на ООН за бежанците те са около 320 000. Но реалният брой на мигрантите в Турция вероятно е много по-висок.

“Не искаме народът ни да се бори с глад и бедност, докато парите от данъците ни отиват за сирийци, афганистанци и пакистанци”, разпалено повтаря Йоздаг на събития в последните седмици. Демонизирането на бежанци се приема добре от много турци. Защото те се страхуват - инфлацията в страната е близо 70 процента. Населението страда от големия ръст в цените, а решение не се вижда.

Йоздаг има дълга политическа кариера зад гърба си

Юмит Йоздаг не е от вчера в политиката, но реториката му е съвсем нова. Баща му е сред основателите на крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД). Майка му е първата председателка на женската организация на партията. Йоздаг е роден в Япония в началото на 60-те години, когато баща му работи като дипломат там. След това учи политология, философия и икономически науки в Мюнхен.

Той също е бил член на ПНД, но през 2016 година е изключен от партията заради критики към ръководството ѝ. Йоздаг не одобрява факта, че ПНД е в съюз с Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, изпълнявайки ролята на нейна патерица. С други отцепници той основава “Добрата партия”, но е изключен и от нея през 2021 година. Днес е лидер на собствена политическа сила - “Партия на победата”.

Расистките и крайнодесни възгледи събират подкрепа

Със своята крайнодясна, расистка и антибежанска реторика “Партия на победата” трупа подкрепа. Експерти предупреждават, че Йоздаг залага и на пантюркизма - националистическия идеал за етнически хомогенна турска държава от Балканите до Западен Китай.

Йоздаг остро критикува управляващата партия. Наскоро той имаше сериозен конфликт с министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Сойлу беше разкритикувал Йоздаг за това, че партията му е финансирала филм, насочен срещу бежанците. Конфликтът между двамата мъже стигна дотам, че Йоздаг покани Сойлу на дуел, в случай, че министърът на вътрешните работи се чувствал “достатъчно мъж”. Заради това си поведение Йоздаг получи подкрепа и от опозицията, включително от най-голямата опозиционна партия - Републиканската народна партия.

Ще успее ли Йоздаг?

Може ли "Партията на победата" на Йоздаг да се утвърди? Според политолога Берк Езен от университета "Сабанджъ" все още е много рано да се правят прогнози. Истинският потенциал на Йоздаг ще се разкрие след няколко години. И преди партия се е отцепвала от националистите. Но разликата сега е, че "Партията на победата” е противник на правителството на Ердоган. Освен това останалите националистически партии винаги са били свързани с т.нар. “дълбока държава” в Турция и с паравоенните организации. Йоздаг обаче се дистанцира от тях.

Според политолога Берк Езен "Партията на победата" прилича на европейските популисти. Не само заради реториката срещу бежанците, а и защото за Йоздаг Турция се разделя на два лагера - от едната страна били правителството и опозицията - т.е. политическият елит, който безропотно приемал „завладяването на Турция“ от бежанците. От другата страна били хората, които Йоздаг щял да спаси със своята "Партия на победата". За Езен е доста изненадващо, че подобна популистка партия не се е появила още по-рано в страната. Каквото и да се случи с нея обаче, е очевидно, че въпросът за бежанците ще продължи да вълнува турското общество.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кемалчето

    4 3 Отговор
    шефе, гладни сме
  • 2 КеМалчиш

    3 1 Отговор
    Щом не си умрел още значи не си гладен а Гладен.

    Коментиран от #4

  • 3 Сюлейман Сойлу

    2 10 Отговор
    Всички дойдохме тук от някои места. Ние сме дошли от степите на Монголия. Казват, че ще има инвазия. Кой какво ще нахлуе? Няма "Тиха инвазия". Ние, идвайки тук, нахлухме ли? Турците и мигрантите са братя. Те помогнаха на турската икономика да расте. В крайна сметка ние имаме нужда от тях демографски. Турците не раждат деца, само кюрдите..

    Коментиран от #18

  • 4 КеМалчиш

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "КеМалчиш":

    Щом не си умрел още значи не си гладен а Гаден.
  • 5 Турската бяла златка

    8 1 Отговор
    Болен сайдеров.
  • 6 Турчин

    12 7 Отговор
    Германия като толерантна страна да вземе всички "бежанци" и да си ги интегрира. Дойче Веле ще има повод да възхвалява тази политика. Истанбул се напълни с нинджи и брадати същества. Турчинът може да е мюсюлманин но не е толкова толерантен. Нека толерантните които предизвикаха войните в близкия изток да си ги приберат и интегрират. Турците не са араби. Турция е европейска държава и споделя европейски ценности. Религията не е на първо място. Турчинът ходи на джамия два пъти в годината. На двата Байряма. През останалото време работи защото няма петрол под нозете му.

    Коментиран от #11

  • 7 жалка работа

    4 11 Отговор
    пантюркизъм, ислямизъм, национализъм, ятагани, мракобесие, турция пое пътя обратно към епохата на пещерите

    Коментиран от #9

  • 8 А защо не казвате, че

    6 5 Отговор
    Въпросният Юмит Йоздак е и срещу икономическите уикенд бежанци нахлуващи всяка седмица на пазарите в Одрин?
  • 9 Брендилия

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "жалка работа":

    Пантюркизмът е на Ю.Андропов. Прави са за бежанците. Турция не получава евросредства като България и други страни в ЕС.
  • 10 Рошко

    7 2 Отговор
    Дойчевите зелкиииииии, колкото и да се напъвате ердоган е бетон
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Брендилия

    7 2 Отговор
    13.12.2019 Ахмет Давутоглу "Ердоган е по-опасен за света и от коронавирус"... Така не се бях смяла.😂. А докато му беше съпартиец и премиер всичко беше ОК

    Коментиран от #14

  • 14 стара индийска поговорка

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Брендилия":

    не е разумно да се смеем на истината, смеем се за сметка на късмета си

    Коментиран от #17

  • 15 ОтиЦепиш

    3 0 Отговор
    Този е отцепка от партията IYI на опозицивта.
  • 16 Бахчели

    6 2 Отговор
    Търпение след като напуснем НАТО, всичко ще се оправи.
  • 17 Брендилия

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "стара индийска поговорка":

    Може би сте прав, но аз индийски поговорки не ползвам. Късметът си го зная, че нямам късмет
  • 18 отговор

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сюлейман Сойлу":

    мигрантите са братя. Те помогнаха на турската икономика да расте.
    Ти вярваш ли си в написаното?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 МореСтано

    3 0 Отговор
    Този е бил социалист от народняшката партия на СНР а сека е станал Национал Социалист като Хитлер няма никаква разлика във възгледите им.
  • 21 Кара Ибраим

    0 0 Отговор
    Еничера,Слави Трифонов го каза преди време:Настана време разделно!На евнусите им трябват повече хареми,на дервишите повече дрога за да танцуват в несвяст,а на трудолюбивите хорица им трябва храна за да работят като пчели за търтеите.Роят се такива интригански-ганктерски здружения за да забулват с пушек рояка.ФАКТ!
  • 22 Факт

    1 1 Отговор
    А бе ходя няколко пъти до Турция в последно време..обаче турците си купуваха какво си им хрумне..и това с покупателната способно са пълни глупости...а такава партия от рид на националистическа.. моментално трябва да бъде унищожена ..и не само в Турция а навсякъде където има такива ..защото това са един вид луди хора които са решили че всички различни от тях едва ли не не са хора...а що се отнася до Ердоган никой друг президент включително и Ататюрк не са направили и половината от това което направи Ердоган за Турция ..това е най великият президент на всички времена на Турция..и не Ердоган има вина за инфлацията..Американците са тези които умишлено се опитват да сринат икономиката и...и то само защото Ердоган не си дава за.ника под наем нито на Америка нито на Русия ...и купува от когото си иска каквото си иска ...човек не иска да е слуга нито на Америка нито на Русия ..така че да пишете тук глупости е напълно излишно..човека си гледа интереса на своята държава..и на своя народ..а и бежанците не им пречат защото парите за тях се дават от Европа ...за това и Турция не ги притесняват бежанците..никакви данъкоплатци не плащат за тях ...както е и в България...те се държат на определени места и за тях парите се дават от Европа..а не от България или Турция..или която и да е държава в която има бежанци..освен това тези бежанци..са Хора мъже жени деца...те не са някакви извънземни ...този Озджан да не мисли че е нещо по различен от тях ..аман от тези националисти
Новини по държави: