Last news in Fakti

25 Май, 2022 22:40 3 559 30

Симулации на пандемия: какво показа вирусът на маймунската шарка

  • шарка-
  • маймунска шарка-
  • пандемия-
  • ваксина

Чиста случайност е, че именно сега се регистрират зарази с маймунска шарка в редица държави

Симулации на пандемия: какво показа вирусът на маймунската шарка - 1
Снимка: DW

От години се провеждат симулации за възможното протичане на пандемии, включително и от маймунската шарка. Любителите на конспирацията смятат, че зад това се крият съзнателно планирани епидемии. За какво става дума?

Да си представим такъв сценарий: необичаен щам на вируса, предизвикващ маймунска шарка, започва да се разпространява и за година и половина се превръща в глобална пандемия. В основата ѝ стои нападение с биологично оръжие – генетично произведен вирус на маймунската шарка в една лаборатория, където е имало пропуски в мерките за сигурност и ненадежден контрол. Последиците са катастрофални: три милиарда души на Земята се разболяват, а 270 милиона умират.

Този фиктивен сценарий за пандемия е разигран през март 2021 година в сътрудничество с Мюнхенската конференция по сигурността и инициативата NTI – "Nuclear Threat Initiative" с цел да се анализира рискът от биологична заплаха. Симулацията, подготвяна още от лятото на 2020 година, е трябвало да покаже евентуални критични пропуски в контрола над биотехнологиите, позволяващи случайни или нарочни злоупотреби с катастрофални глобални последици.

Уроци от Ковид пандемията

Изборът на маймунска шарка съвсем случайно се е оказал много актуален, тъй като от средата на май 2022 точно този вирус беше установен в няколко държави, сред които и Германия. Но обратно на твърденията на привържениците на конспиративни теории, зад това не стои някакъв план на елитите за намаляване на населението на Земята. Истинските причини са чисто научни, казват за общественоправната германска медийна мрежа (АРД) представители на Мюнхенската конференция по сигурността и на инициативата NTI.

„Чиста случайност е, че именно сега се регистрират зарази с маймунска шарка в редица държави“, уверява вицепрезидентката на NTI Джейми Ясиф. „Искахме да разберем дали сме си извлекли поуки от Ковид пандемията и дали мерките могат да бъдат прилагани и по отношение на други причинители или при по-различно протичане на пандемията", допълва заместник-председателят на Мюнхенската конференция Бенедикт Франке.

Вирусът на маймунската шарка е бил подбран от учените, за да се покаже, че и от други вируси, смятани за по-безобидни от SARS, може да произлезе значителна опасност, допълва Джейми Ясиф. Според нея симулацията е показала, че „светът е ужасяващо неподготвен да се защити от бъдещи пандемии и че има нужда от спешни мерки, които да отстранят този недостатък“.

Такива симулации не са необичайни

Подобни симулации ("Tabletop-Exercises") се провеждат постоянно по различни теми и не са нищо необичайно. „Целта е да се обърне внимание на политиците и експертите за тази проблематика и да се конкретизира дебатът, допълва Франке.

През октомври 2019 година, тоест два месеца преди началото на пандемията от Ковид, в САЩ беше проведена такава симулация по отношение на коронавируси. В Германия още през 2013 година е проведен анализ на рисковете от пандемия, причинена от вируса SARS, който правителството тогава е поръчало на института „Роберт Кох“.

Сценариите и симулациите обаче „никога не могат да отразят изцяло реалността“, казва Бьорн Хавличка, експерт от Информационното бюро за икономическа сигурност (IBWS). Това е така, защото много рядко настъпва тъкмо ситуацията, която е била предварително симулирана – по-често се появява комбинация от различни варианти. Тъкмо затова е необходимо да се разглеждат и най-различни сценарии, пояснява експертът.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Източна ромелия

    60 2 Отговор
    Никаква случай ост не е, а си е нова пландемия измислена от глобалистите
  • 3 12340

    45 0 Отговор
    какво показал вирусът на маймунската шарка----ходи главно по мисирки !
  • 4 Сух

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Бо първо трябва да победят Русия. Без тази победа члана им ще е половин.. На хаджиганьо ще му шибнат чипа, то е ясно Кирцата е на инструктаж в Давос..
  • 5 Майна

    45 3 Отговор
    Предистория ,,Възможни „терористични атаки срещу маймунска шарка“, обявени от Бил Гейтс през ноември 2021 г.
    В телевизионно интервю с Джеръми Хънт в началото на ноември 2021 г., Бил Гейтс предупреди правителствата да се подготвят за едновременни терористични атаки срещу едра шарка на 10 летища:

    „Казвате: ОК, ами ако биотерорист донесе едра шарка на 10 летища? Знаеш ли, как би реагирал светът на това? Има естествено причинени епидемии и епидемии, причинени от биотероризъм, които дори могат да бъдат много по-лоши от това, което преживяхме днес“, каза той (подчертава се)

    Десет държави, десет летища,,
    Интересно, кой спонсорира лабораториите по света, не знаете ли?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майна

    28 0 Отговор
    Мисля ,че мислещите са вече и достатъчно информирани, не да го публикувам, все пак-,,Бележка за историята на сценарийните симулации на пандемии
    Сценарни симулации на пандемии бяха инициирани със „Сценарий на заключване“ на Рокфелер през 2010 г. , който се състоеше в използването на „сценарно планиране“ като средство за осъществяване на „глобално управление“. В доклада на Рокфелер за 2010 г., озаглавен „Сценарии за бъдещето на технологиите и областта на международното развитие“ , бяха разгледани сценарии на глобалното управление и действията, които трябва да бъдат предприети в случай на световна пандемия.,,
  • 8 Много случайности

    24 1 Отговор
    А китайските другари, казват че ковида не бил случаен. Този маймунски вирус може ли да има отношение резус фактор хора, и цялата пландемия на етапи да атакува определени кръвни групи, като всяка последваща намалява имунитета в цялост на човечеството. И накрая ще останат онези 50 човека със "златните кръвни групи". Все пак на елитите ще им трябват универсални банки с кърв и донори за клонинги.
  • 9 Майна

    38 0 Отговор
    Няма нищо случайно- Китайските ГЛОБАЛИСТИ присъстват в Давос...ДАВОСКАТА банда в момента изобщо не крие намеренията си- това са тотално деградирали същества, Сорос си заяви,че трябва Русия да бъде победена, защото е заплаха за ,,западната демокрация, т.е. за ТЯХ , както и папагалски повтаря Урсула Лайнер..ДА..... Ще пробват всичко ,ако и ние ,ЧОВЕЦИТЕ , НЕ ВСТАНЕМ...

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Рошко

    15 1 Отговор
    Кой каквото ще да симулира, но животните имат мн повече разум от хората, демек са по хора от хората
  • 16 Кокорчо🙄

    24 0 Отговор
    Най голямата симулация бе тази с ковид измамата, за което вие като лъжлива медия взехте дейно участие да я пропагандирате колко хора си отидоха без време от страх и паника заради вас само Господ знае
  • 17 Дърт Вейдър

    24 0 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    По-скоро губят много жестоко войната с Русия и за това изкарват маймунжилъците" ,за да замажат пораженията си във всички свери.
  • 18 Кучето

    15 0 Отговор
    Та ние сме си маймуни. Каква конспирация? За кон спирацията си трябва кон.

    Коментиран от #19

  • 19 Не всички

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кучето":

    При резус фактора, майките приемали бебето като чуждо тяло и организмът им го изхвърлял, затова трябвало да пият някакви медикаменти. После уж на Плащеницата от Торина, кръвта била пак резус. При резуса го нямал, някакъв маймунски ген, нещо си не знам какво точно. Което пък оборвало теорията на Дарвин.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Опитни

    11 4 Отговор
    зайчета. Е, някои оцеляват. И всичко за пари. Ще ви преседне. ОНЗИ отгоре гледа.
  • 22 "демократичните" държави където върлува

    11 4 Отговор
    Имат нужда от човешко зануляване, от тях излиза само болест и зло
  • 23 ⚜️Просветен⚜️

    6 0 Отговор
    Кви журналя сте тук ве? Случайна злоупотреба? Я ми обяснете как се злоупотребява случайно?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 1111

    4 0 Отговор
    Хайде не се оправдавайте знаем, че лъжете както почти винаги
  • 27 БСП за България и Радев

    4 0 Отговор
    Другарят Путин разкри такива лаборатории в Украйна. Ето от къде всяка зима запада пуска нови щамове, за да държи населението в терор
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Геша

    4 0 Отговор
    Устоях да спра да чета още в началото и съм много доволен от себе си. Всичко с емблемата DW не си заслужава и дори да е написана истина, си остава символ на манипулацията и лъжата.
  • 30 Да добре

    3 0 Отговор
    Самият факт,че се "появявят" пандемия след пландемия говори,че всичко е изкуствено създадено. Някой някога да си спомня за бодобен цирк. Лошото е,че ги търпим.
Новини по държави: