Last news in Fakti

24 Май, 2022 11:20 1 233 12

СЗО не вижда необходимост от масова ваксинация срещу маймунска шарка

  • световна здравна организация-
  • ваксина-
  • шарка-
  • маймунска шарка

Ричард Пебоди, който ръководи екипа на европейския клон на организацията за високорисковите патогени, заяви в интервю, че наличните доставки на ваксини и лекарства са сравнително ограничени

СЗО не вижда необходимост от масова ваксинация срещу маймунска шарка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната здравна организация (СЗО) не смята, че установяваните в последно време случаи на маймунска шарка извън Африка налагат масова ваксинация. Според нея мерки като добрата хигиена и безопасното сексуално поведение ще са ефективни за овладяване на разпространението на заразното заболяване, каза високопоставен представител на СЗО, цитиран от Ройтерс.

Ричард Пебоди, който ръководи екипа на европейския клон на организацията за високорисковите патогени, заяви в интервю за агенцията, че наличните доставки на ваксини и лекарства са сравнително ограничени.

Той каза това в момент, когато американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията обявиха, че се подготвят да ваксинират близките контакти на хора, болни от маймунска шарка, отбелязва Ройтерс. Също вчера Германия заяви, че разглежда различни варианти, а Великобритания предложи ваксини на някои здравни работници.

Властите в Европа и Северна Америка проучват над 100 потвърдени и предполагаеми случаи на маймунска шарка. Засега не е установена причината за най-голямото разпространение на инфекциозното заболяване извън Африка, където то е ендемично. Много от заразените, но не всички, са мъже хомосексуалисти, отбелязва Ройтерс.

Франс прес посочва, че това, което озадачава и тревожи експертите, е едновременната поява на случаи в редица държави, най-вече в Европа. При това заразените не са пътували до Африка.

Основните мерки за овладяване на разпространението на маймунската шарка са проследяването на контактите и изолацията, каза пред Ройтерс Пебоди. Той се аргументира, че вирусът не се предава много лесно, нито е причинил засега сериозно протичане на заболяването. Освен това ваксините, използвани срещу маймунската шарка (по принцип те са срещу на практика изчезналата едра шарка), може да имат някои сериозни странични ефекти, обърна внимание представителят на СЗО.

В САЩ засега е потвърден един случай на човек с маймунска шарка - в щата Масачузетс, посочва Франс прес. Четири други случая са анализирани, но е много вероятно също да са на това заболяване - по един в Ню Йорк и Флорида и два в Юта. И петимата са мъже, пътували в чужбина.

Здравните власти в Мароко междувременно съобщиха за три предполагаеми случая на маймунска шарка.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    26 0 Отговор
    Няма никаквамаймунска шарка. Глобалистите търсят шебеци за ваксинация.
  • 2 Про митак

    28 0 Отговор
    Класически прозорец на Oвертон. Почват ви от далеко. След година ще сте със зелени паспорти за маймунска шарка и ще се радвате
  • 3 Истина

    24 1 Отговор
    А за хепатит кога? Ставате смешни вече, явно Китай трябва да започне война за Тайланд, за да може да се спрете.

    Коментиран от #4

  • 4 Истива

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Истина":

    Тайван
  • 5 НЕЛИ

    20 0 Отговор
    УТРЕ ЩЕ ВОДЯ БАБА ДА Я ВАКСИНИРАТ ОТ МАЙМУНСКА ШАРКА ПРИ КОНСКИЯ ДОКТОР
  • 6 🇧🇬🇷🇺

    24 0 Отговор
    СЗО мафия и терористи еврейска сган алчна
  • 7 сега

    18 0 Отговор
    ваксините за ковид да не ги преквалифицират за маймунска шарка- видяха, че немина номера с ковид ваксинацията...
  • 8 Така се почва, то и с ковида така

    19 0 Отговор
    След месец ще е друго - световна епидемия и ще имат точните "изпитани ваксини". Втора фаза от пЛандемията почна.
  • 9 Кики

    18 0 Отговор
    Щом СЗО не вижда необходимост от ваксинация срещу маймунска шарка , значи идва задължителна и насилствена ваксинация с поредната отрова
  • 10 що,бе

    8 0 Отговор
    Да мрат амбриажите...
  • 11 Бахтю Ебахтев

    11 0 Отговор
    Догодина ще има- лесбийск@ треск@...
  • 12 Павел пенев

    5 0 Отговор
    С този генерален директор СЗО не може да функционира нормално. Вредно е цигани и негри да работят на такива отговорни постове,защото са по корумпирани от белите.