Last news in Fakti

11 Юли, 2022 22:45 2 370 5

Президентът: Куба ще излезе от сложната ситуация, в която се намира

  • куба-
  • мигел диас-канел-
  • хавана-
  • фидел кастро-
  • раул кастро

Уверенията, дадени от Мигел Диас-Канел, идват в момент, в който островната страна преживява най-голямата си икономическа криза от 30 години насам

Президентът: Куба ще излезе от сложната ситуация, в която се намира - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Куба ще излезе от сложната ситуация, в която се намира, увери днес президентът Мигел Диас-Канел, една година след невижданите протести, разтърсили страната на 11 юли 2021 г., предаде Франс прес. Уверенията, дадени от Диас-Канел, идват в момент, в който островната страна преживява най-голямата си икономическа криза от 30 години насам.

"Ние ще излезем от тази сложна ситуация. И ние ще излезем от нея, извършвайки революция", написа Диас-Канел в Туитър. "Революцията винаги е претърпявала революция на себе си и го е парвила в контекста на постоянна икономическа, политическа и идеологическа обсада", заяви държавният глава, визирайки икономическите санкции, наложени от Вашингтон и американското ембарго в сила от 1962 г.

Точно година след историческите протести, на които хиляди кубинци излязоха по улиците на кубинската столица, скандирайки "Свобода" и "Ние сме гладни," жителите на Хавана днес се бяха посветили на обичайните си задължения.

Петнадесет дисиденти, артисти или независими журналисти обаче обвиниха обаче полицията, че се опитала да ги предупреди да не излизат изобщо от домовете си. Някои казаха, че полицаи патрулират пред жилищата им.

Силно присъствие на полицаи в цивилни дрехи също имаше на няколко невралгични точки в столицата.

"Ако трябва да си спомняме нещо от този 11 юли, то това е победата на кубинския народ, на кубинската революция", каза Диас-Канел.

Протестите на 11 и 12 юли миналата изкараха по улиците на петдесет града хиляди кубинци. По време на тези невиждани събития от 1959 г. насам бе убит един човек, а десетки бяха ранени. Над 1300 души бяха задържани, според неправителствената организация "Кубалекс", базирана в Маями.

Според правителството 790 демонстранти са дадени на съд, а от тях 488 са вече осъдени, някои от които на до 25 години затвор.

Още миналия петък кубинският президент заяви, че онова, което трябва да се празнува на 11 юли, е това, че кубинският народ и кубинската революция са предотвратили един вандалски държавен преврат.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че Гевара

    15 4 Отговор
    Единият брат Кастро почина, другият вече не става за тази работа, а тия перестройчици нещо не се справят.
  • 2 2222

    29 3 Отговор
    Куба, Венецуела, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Северна Корея - съюз на мира и социализма!
  • 3 Ухааа

    19 11 Отговор
    Стойте далеч от САЩ и близо до Русия! Флорида е Куба!
  • 4 Керът

    14 16 Отговор
    Бе няма проблем, той комунизмът само блага носи! Колко па да е криза и глад!
    Ура, дрОгари безаналогови...
  • 5 Куба шъ съ упрай

    13 8 Отговор
    Кога възкръсне Фидел Кастро