Last news in Fakti

26 Май, 2022 21:01 4 458 72

Пендаровски: Проблемът е, че България оспорва идентичността ни

  • северна македония-
  • българия-
  • история-
  • език-
  • идентичност-
  • ес

Българските искания са много по-противоречиви от гръцките

Пендаровски: Проблемът е, че България оспорва идентичността ни - 1
Снимка: БГНЕС

Според българските обяснения те искат да имитират гръцкото поведение към Северна Македония през последните десетилетия, въвеждайки условия за нашето влизане в ЕС, за да защитят националния си интерес, каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от МИА.

В интервю за Евронюз Пендаровски посочи, че е необходимо да се говори за истинските аргументи и критерии, които страната е изпълнила, за да се присъедини към Съюза, а не да се обсъждат събития от 19-и или 20-и век.

Българските искания са много по-противоречиви от гръцките. Защо? Защото гърците никога не са поставяли под въпрос нашия етнически произход. Никога не са казвали "ти не си македонец". В ситуацията с Гърция дадохме възможност, ако искате да се идентифицирате като етнически македонец, можете да го направите. Ако някои хора в Гърция днес казват, че са македонци, те имат право да го направят. България оспорва идентичността на македонците и това е големият проблем, каза Пендаровски.

Според него България изразява позицията на българското общество като резултат на дългогодишната позиция на българските политици и историци, датираща от времето на комунизма.

След Втората световна война, особено през 50-те и 60-те години на миналия век, за Македония се заговори като за измислена нация, създадена с указ на Тито. Така че наистина мисля, че българските политици, както и обикновените граждани, гледат на македонците като на етнически българи или поне вярват, че сме били такива до края на Втората световна война. Също така те смятат македонския език, който е познат и признат в цял свят, за диалект на българския, посочва още Стево Пендаровски в интервюто за Евронюз.

Президентът Пендаровски добавя, че вижда съществена промяна в поведението на България. Въпреки всички събития на европейския континент с руската инвазия в Украйна и всички геополитически мотиви, които поставят под въпрос концепцията за обединена Европа, Пендаровски посочва, че българската позиция все още е твърда преди решението на Брюксел, което се очаква до края на юни.

По думите му шансовете на Северна Македония да започне преговори за членство с ЕС след 17 години статут на страна кандидат са под 50 процента.

Относно включването на българското малцинство в конституцията на Република Северна Македония Пендаровски казва, че това е едно от малкото неща, които обединяват управляващите и опозицията.

Това е една от темите, по които всички партии в парламента са единодушни. Защо да не включим българите в нашата конституция? Но искаме това да бъде обвързано със срок, искаме гаранция, че това е последното искане от българска страна, за българското малцинство, българите, живеещи в Северна Македония. В противен случай всеки месец или всяка година ще трябва да продължаваме да убеждаваме нашите граждани да променят нещо, било то нашата конституция, закони или нещо друго.

Можем да го направим, но къде е гаранцията, че това е последното българско искане по тази тема, каза държавният глава на Северна Македония.

На въпроса за отделянето на Албания при започването на преговорите с ЕС Пендаровски отговори, че би било напълно нормално за Тирана да постави интересите на своите граждани на първо място, ако е изпълнила всички условия, а междувременно все още няма зелена светлина от България.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 54 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да,бе

    121 5 Отговор
    Проблемът ви е,че нямате индентичност,освен на сърбомански жалки крадци.

    Коментиран от #62

  • 3 ПППП

    50 15 Отговор
    Ще ви пуснем в ЕС да си трошите главите и да имате други началници!
  • 4 Световната

    73 5 Отговор
    Македонска идентичност ли...като Филип Македонски , МаКдоналдс, Мадона, Марс ,та чак до Перу и Австралия ..пу
  • 5 Русенец

    100 3 Отговор
    Какви македонци сте вие, бе? Я, веднага едно ДНК изследване да докаже, колко общо имате с древните македонци. Вие сте българи, населяващи област Македония, отцепени с Берлинският договор и сформирани като държава от великите сили, раздробяващи Балканите на парчета. Това сте вие. Цар Самуил дори не е чувал за вас.

    Коментиран от #53, #63

  • 6 Тошко Токмака

    70 2 Отговор
    Историята и ценностите не могат да се заменят с бизнес, сметки и търговия. В случая с Македония не бизнес връзките са важни, а са важни истината, паметта и достойнството на българския народ. РСМ се възползва от тези пробойни във външната ни политика, за да не изпълнява договора за добросъседство.
  • 7 сервитьор

    40 2 Отговор
    "имитират гръцкото поведение към Северна Македония"

    както се вика - ако, мине номера (...за къщата)
  • 8 БЮРМ/FYROM

    81 1 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО завинаги. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 9 Бай Събин

    82 2 Отговор
    Компромиси по темата "Македония" не се правят докато няма промяна в политиката на Скопие спрямо България!!
  • 10 Скорпи

    80 3 Отговор
    Вие сте българи, не сте гърци,така че тях ги боли фара,за тях сте македонци...за нас сте българи.....ПРОМИТИ.....
  • 11 Наблюдател 1

    49 2 Отговор
    Каква идентичност?
  • 12 Грульо

    63 2 Отговор
    "Пендаровски: Проблемът е, че България оспорва идентичността ни"

    Оспорва само тълкуването на идентичността, не самата коренна българска едентичност на македонското население. РСМ е нова държава със старо българско население.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ААААААААааааааааа

    74 3 Отговор
    Коя идентичност: Тя е ясна не оспорваме нищо след 1944 г. когато са ви измислили? Преди това е все история на България, което се намира извън нейната територия? В края на краищата Цар Самуил според гърците е БЪЛГАРИН
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Помнете историята!

    55 3 Отговор
    Населението около Скопие е взело най-лошите черти от Българите и сърбите и мечтае да е гръцка подлога. Те това им е ИНДИНТИТЕТОТ.
  • 17 Русенец

    50 4 Отговор
    Наричате се по името на древна област, върху чиито земи се намирате днес. По тази логика ние можем да се наречем римляни, че навремето тук са били техни земи.
  • 18 умник

    29 4 Отговор
    То и гърци няма, има ромеи!
  • 19 Русенец

    37 2 Отговор
    Наречете се Куберови българи. През 680 г, по вашите земи Хан Кубер се заселва с хората си - Куберова България.

    Коментиран от #55

  • 20 Стамат

    42 3 Отговор
    Не бе стево, па не си разбрал, не само да ги включите, а да спрете да ги тормозите по УДБАшки.
  • 21 Ново 20 😂

    51 3 Отговор
    Не мисля, че нашите искания са по противоречиви от гръцките. Точно обратното 🤔🤔🤔
    Гърция ви накара да се отречете от Александър и по този начин от претенциите, че сте македонци и говорите македонски език. Вие подписахте, че Александър Македонски е грък, съответно македонците са гърци и македонският език е гръцки, нали 🧐🧐🧐🧐
    Ние просто искаме равни права за хората, които се определят като българи и спиране на фалшификациите и езика на омразата. Много по смислени искания, напълно съвместими с европейската общност. 👍👍👍👍
    Не ни бъркайте в споровете ви с Гърция, с тях си определяйте идентитетот 🧐🧐🧐
    На мен не ми дреме какви сте, но явно сте съгласни, че не сте македонци 🤔🤔🤔
    Затова всички ви наричат северни македонци, за да не ви бъркат с гърците🧐
    Истината ще ви освободи 💪💪💪
  • 22 ММ586

    39 2 Отговор
    На тоя "МАК ЛАЙН" все България му е виновна.
    Що не одиш да се оплачеш на тито?
  • 23 ха сега де!

    37 2 Отговор
    А кога ще посочат конкретни факти за това което говорят и повтарят като папагали? Защо трябва непрекъснато да обясняваме едно и също, а те да говорят свои измислици и да ги тиражират пред обществото? То бива идиоти, но чак такива и то български...
  • 24 Пъци

    27 2 Отговор
    Добре бе,Македонци сте,и Луната е македонска,и.....?????Проблема си е у вас,затова няма кой друг да ви го реши.

    Коментиран от #25

  • 25 Пъци

    36 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пъци":

    Признахме им държавата,ама не сме им били признали "идентитетот".…..македонска шизофрения
  • 26 уайтнойз

    16 4 Отговор
    македонската трансгалактическа компания ще кръсти на киро тъпото поне една комета... ще доставят и торти за алфа кентавър с фрии шипинг. всичко пазарено
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Въпрос ?

    32 2 Отговор
    Риторичен въпрос ?
    Пък на тоя Пeндаровски кой му иска "идентитетот" сбъркан и "jазикот" осакатен ?!
  • 29 Перо

    32 3 Отговор
    Крайно зомбиран македонист!

    Коментиран от #32

  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    43 0 Отговор
    Идентичност не се гради с лъжи за историята...
  • 31 Иван

    25 1 Отговор
    Братя македонци, един ден пак ще се обединим. Така предсказа Ванга. А каквото е казала тя, няма мърдане.

    Коментиран от #36, #56

  • 32 Македонците зомбирани

    7 19 Отговор

    До коментар #29 от "Перо":

    Българите полирани.
  • 33 САТЪРА НА ХАНА

    15 6 Отговор
    СТЕФАН ПЕНДАРЕВ ... НЕ СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ
    ...
    НЕ КАЗВАМЕ ЙОЦЕ КОЗАРЕВСКИ, А ИВАН КОЗАРЕВ
    ....
    ИЛИ НИКОЛА ВАПЦАРОВСКИ :)))
    .....
    МАКЕ-ДОНЦИТЕ ПРОИЗХОЖДАТ ОТ УКРОПДКОТО ПЛЕМЕ ЖИВЕЕЩИ ОКОЛО РЕКА МАКЕЕВСКИЙ ДОНЕЦ В ДОНБАС
  • 34 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    13 4 Отговор
    Тоя Пендаровсми знае ли изобщо какво е ИДЕНТИЧНОСТ? Която оспорваме? ИДЕНТИЧНОСТ ЗНАЧИ ЕДНАКВОСТ С НЕЩО, А ТЕ С КОИ СА ЕДНАКВИ? НЕ СА С МАКЕДОНЦИТЕ, ЗАЩОТО НЯКОГА ТАМ Е ИМАЛО ПЕОНЦИ, А НЕ МАКЕДОНЦИ. А, АКО Е ИМАЛО ЕДИНИЧНИ ПРЕСЕЛНИЦИ-МАКЕДОНЦИ/от Северна Гърция.. /ОТ ИСТОРИЯТА Е ИЗВЕСТНО, ЧЕ СЛЕД 4-ти ВЕК ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА БАЛКАНИТЕ /включително траките! /Е БИЛО ИЗТРЕБЕНО ОТ ОСТГОТСКИ И АВАРСКИ НАШЕСТВИЯ. А, СЛЕД ТЯХ, В ТЕЗИ ОБЕЗЛЮДЕНИ ЗЕМИ СА СЕ НАСТАНИЛИ СЛАВЯНИТЕ, ПРЕЗ 5-6 ВЕК /пристигнали от североизточна Европа, Белорусия, Полша.. /И ИМЕННО ТЕ СА ПОСРЕЩНАЛИ ПРАБЪЛГАРИТЕ. Затова и тук не са били останали нито ТРАКИ, нито някакви ИЗМИСЛЕНИ МАКЕДОНЦИ..
  • 35 1111

    9 0 Отговор
    И вие нямате претенции за македонци в Гърция, нали? Това е разликата.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Нещастници

    13 0 Отговор
    За дръжте си идентичността, обаче вън от ЕС
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Папи

    15 0 Отговор
    Този господин Педаловски доста послъгва.
  • 40 отвратен от ганьовщина

    5 27 Отговор
    Толкова ли нямат нашите политици съветници за да им обяснят,че политиката им спрямо Македония е ИДИОТСКА! Г-н Премиер,г-жо Външен министър,и двамата сте се запънали като магарета на мост пред една задънена улица наречена политика спрямо Северна Македония.Не ви ли става ясно,че искате от македонците да се отрекат от себе се и да се обявят за българи!?Не ви ли е ясно,че тези условия които им поставяте са неизпълними!?Не ви ли е ясно,че вместо да станем по-близки ще ни намразят още повече!?Не можете ли да проумеете,че приятелството и добросъседството не се постигат с договори и меморандуми,а с искрени жестове и съпричастност към проблемите на другия!?Сега Македония трупа омраза към нас благодарение на вас господа дебили.Аз съм чист българин и искрено се отвращавам от политиката,която водите.Не знам вдички около вас ли са си седнали на очите и на ушите,та да не ви светнат малко в каква помия сте се накиснали.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Щирлиц

    17 0 Отговор
    РСМ са се нарекли на Александър Македонски, ама той е бил грък и не е знаел македонскиот язик. После там дошли славяните, но нямали държава, били в Римската империя. После дошли българите и направи със славяните държава. Тези територии преминавали в три държави: България, Византия, после в Османската империя. Питам кога и откъде са проявили днешните славянски македонци, като не са никоя от тези 3 държави, не говорят никой от тези езици и не са били от рода на А. Македонски?
    Е на това да даде обяснение Пендаровски и да си гради идентитетот върху истини.
    Докато краде историята ни, не зачитат истината и хулят България - никаква помощ от нас. Ветото им е най малкото възмездие.
  • 43 666

    2 8 Отговор
    Не, вие сте прави! Ние сме Македонци както Руснаците са Украинци!!!
  • 44 Софиянец в повече

    15 0 Отговор
    Покойният професор Божидар Димитров предлагаше на макетата 50000 евро за техен официален документ от преди 1945, написан на македонски език. Така и не дочака някой да вземе тия кинти...а и ние няма да дочакаме.
    Затова пък дори в нета има купища македонски документи, написани на....чист български!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 абе

    17 0 Отговор
    Ако ги няма тия да дуднат все нещо по България, 99% от българите ще забравят че има някакви си западнали роднини в югозапада.
    Ти не се знаимаваш и интересуваш от него, то постоянно си внушава, че само с него се знаимаваш.
    Диагноза!
  • 47 Проблемът е, че лъжете

    17 0 Отговор
    И крадете българска история, личности, език и унищожавате българското културно наследство, идентичността ви я знаем-нагласена от коминтерна около 1920г, 30г се правихте на антични елини, но гърците ви отрязаха, сега на какви се правите, сподели
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Айде

    12 0 Отговор
    Не може да има македонска идентичност за сметка на България!
  • 50 българански

    12 0 Отговор
    не! вие господа измислени крадете българската ни идентичност! и цялата история по вашите земи е българска история! и ако се намери дори един българин който да ви признае, това ще е национално предателство със съответните последствия за българската държава и идентичност. арогантността ви придобива космически размери! защо например не вземете от сръбските ви побратими тяхната история, крали марко, косово поле, крал милан....защот точно нашата история ви трябва да я опаковате в някаква си македонска?!!? или найк-добре се запишете украинци, те също са много древни колкото вас...по може да минете!
  • 51 Бойко

    0 7 Отговор
    Абе пускайте ги да пасат трева и да се радват , че са велика нация. Никакви преговори и никакви опити за сближение няма да помогнат за решаването на историческите разногласия! А и на кой му дреме за тези разлики. Много от младите българчета дори не знаят, че Македония е държава и че имаме обща граница с Макето!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Разберете и гледайте 2 хода напред

    1 12 Отговор
    Не ми дреме, че 70г ги учат да ни мразят. Някой ден след 2-3 поколения ще разберат, че не са били прави. Сега трябва да им дадем "зелена" светлина за ЕС.

    Коментиран от #58

  • 58 българански

    12 0 Отговор

    До коментар #57 от "Разберете и гледайте 2 хода напред":

    по твоята логика ако искаш 5-хода напред, да се прекръстим на източна македония! и понеже тези родоостъпници от самуилово време до нашите възрожденци, искат всичко да прилапат. утре ще кажат, че и хан аспарух е велик македонец, дошъл от изток... извращенията няма да спрат. утре европейскиот союз нема да го има, какви ще бъдем тогава ние за пред света.?!?!? айде без отстъпки. колкото и да ни е уродлива образователната система, още има България и българи които помнят, кой е дал четмо и писмо на славяните, и от кой са треперели и на запад, и на изток !!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Иванчо

    16 0 Отговор
    Tе си преименуваха държавата заради гърците, но имали идентичност.
    Смях в залата!
  • 61 Айшето

    9 0 Отговор
    А може да се преименуват на Северозападна Македония и влизат у ЕС!!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Борислав

    6 0 Отговор
    Това не е вярно. Гърците изрично им казаха, че Александър Македонски е грък и ги задължиха да преименуват летището и булевардите си, както и да махнат паметника на Александър Велики.
  • 65 Иванов

    7 0 Отговор
    Оспорва се нещо което било факт а факта е че Македония е била област район не държава със история спрете да се правите на улави глави и да се влияете от вашите господари сърбите история имат гърците и след това България която е вече е била империя третата в света и на бълканите.дори един английски писател знае че сме били империя .
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 И аз се питам!

    3 0 Отговор
    Как така изражението на лицето на Стево Педалоски прилича на изражението на Н.Пр. Митрофанова след изявлението на Путин за св.св. Кирил и Методий?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Айде бе

    2 0 Отговор
    Чувал съм, че турците имат много добри архиви. Няма ли историци, да издирят и преведат какво пише в тях? Аз съм демократ и приветствам самоопределянето - македонци - бъдете македонци, но с уточнение, че държавата е Северозападна Македония, учредена през 1945. И никакво унищожаване на паметници, документи и артефакти! Насила няма да ни заобичат, тогава да се договорим за правила как да не се изтрепем помежду си
  • 70 грешен код от картинката

    2 0 Отговор
    Македонците са измислена нация с цел да се държи България изкъсо и да мирува. Но заради това, че СССР насърчи отцепването на Македония от България сега има проблеми с Украйна, нещо като карма. Ако Русия признае, какво всъщност представлява Македония нещата ще потръгнат по-добре за нея. На Гърция кармата (затова че не казва кои са македонците) и тя стои на пауза, но твърде скоро ще се отприщи.
  • 71 Вето до дупка.

    1 0 Отговор
    Проблемът е, че рускосръбската марионетка РСМ, която още чества кръволока Тито, краде българска история, и език и по този начин, оспорва българската идентичност. Да не говорим, че нарича българите "татарите "фашисти". Вето.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: