Last news in Fakti

1 Юни, 2022 14:17 5 947 11

Четиридневна работна седмица във Великобритания

  • великобритания-
  • работна-
  • седмица-
  • четиридневна-
  • работодател

От днес във Великобритания започва голям експеримент, който предвижда работната седмица да бъде намалена от 5 на 4 дни

Четиридневна работна седмица във Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock

От днес във Великобритания започва голям експеримент, който предвижда работната седмица да бъде намалена от 5 на 4 дни без да пострада производителността и да се намалят заплатите. Причината - мнозина желаят да продължат да работят от вкъщи.

Проучването ще обхване около 3000 души в 60 фирми от различни сектори. 23% от англичаните са готови да напуснат добре платената си работа, ако бъдат принудени да се върнат на място на работа. В шестмесечния експеримент участват пивоварна, магазин за риба, както и ботаническото кралско дружество.

Очаква се да се даде законодателно право работодателите да влизат в договорки със служителите си за работното време.

Според HR специалиста Мария Стоева се говори все повече как балансът между личния живот и работата да бъде постигнат. "Ако 4-дневната работна седмица е с по-дълги работни дни, може ефектът да е негативен", предупреди тя. И допълни, че и у нас има интерес към намалената работна седмица.

"Ритейл компаниите сериозно обмислят този вариант. Там обаче ще е почти невъзможно заради различното работно време на служителите", подчерта Стоева.

От своя страна нейната колежка Елица Панева обясни, че голямо спокойствие е дало постъпателното работно време, въведено в IT фирмите. "Ако 4-дневната работна седмица се въведе за администрацията, а за производството не, ще има недоволство. Не за всички сектори е приложимо", отбеляза тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    32 2 Отговор
    Нашите управляващи престъпници и робовладелците няма ли да последват тоя пример? Или когато се прави нещо хубаво за хората, нашите изверги се правят, че не са чули!

    Коментиран от #6

  • 2 честен ционист

    29 2 Отговор
    В Ганчоландия половината балами бачкат 24/7, останалата няма ни един ден трудов стаж.

    Коментиран от #5

  • 3 АнтиГост

    5 9 Отговор
    Бо, производителите на оръжие за Украйна да работят на четири
    смени 24/7/365!
  • 4 Гост

    13 1 Отговор
    20% по малко безработни.
  • 5 Гошо

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Особено в двигателя на ганчоланската икономика, а именно веригите хранителни магазини. 24/7/365 от 8:00 до 22:00
  • 6 СТРОИТЕЛ

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":

    ПРЕДЛАГАМ ВСИЧКИ СТРОИТЕЛИ АВТОМОБИЛНИ ЗАВОДИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ХРАНА И ПРОДУКТИ ОТ 1ВА НЕОБХОДИМОСТ ДА РАБОТЯТ САМО ОТ ВКЪЩИ И ПО ВЪЗМОЖНОСТ 3 ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА....ГЛОБАЛИСТКАТА ПРОСТОТИЯ НЯМА ГРАНИЦИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ДЕБИЛИЗЪММММММ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Васил

    6 2 Отговор
    И у нас има такъв седем дневна работна седмица а извънредните не се плащат и то от години колко са назад Англетата.
  • 9 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    3 3 Отговор
    4Х10 часа вместо 5Х8...
  • 10 ОБЕКТИВНИЯ

    4 1 Отговор
    Би трябвало целия ЕС да мине на 4дневна работна седмица включително и БЪЛГАРИЯ. Така ще подпомогнем и така наречения "бизнес", който винаги е" ощетен" и синдикатите защитават за сметка на работниците които нямат думата. Горките "бизнесмени" - лакоми и брутални.
  • 11 Само минавам

    1 0 Отговор
    Светът е it сектор, всичко е it. Горките хорица, стресът на работното им място е явно нетърпим вече. Аз като доставчик дали мога да работя от вкъщи или поне да мина 4/5 раб. седмица. Светът заслужава, това което се случва.
Новини по държави: