Last news in Fakti

2 Юни, 2022 13:20 20 094 72

Спешно! ОПЕК+ се събира заради европейското ембарго върху руския петрол

  • опек+-
  • роснефт-
  • петрол-
  • нефт-
  • санкции

Някои експерти се опасяват, че временно отстраняване на Русия може да доведе до разваляне на споразумението от 2016 г. за регулиране на пазара

Спешно! ОПЕК+ се събира заради европейското ембарго върху руския петрол  - 1
Снимка: shutterstock

Страните от групата ОПЕК+ се събират днес, за да коригират петролното си производство предвид обявеното от ЕС ембарго върху руския петрол, което поставя Москва в деликатно положение в рамките на групата, предаде Франс прес.

Анализаторите разчитаха допреди два дни, че статуквото ще се запази въпреки призивите на Запада неформалното обединение да отвори повече кранчето, за да се спре скокът на цените, който ускори темп след съобщението на 27-те за ембаргото. Всички те изтъкнаха волята на 23-членната група, де факто ръководена от Рияд, да щади Русия и да запази единството на обединението.

Досега пазарът предполагаше, че ОПЕК+ ще остане на същата вълна и ще повиши съвсем малко обема на производство от 432 000 барела на ден през юли, включвайки Русия, обобщава Карстен Фритш, анализатор в "Комерцбанк" (Commerzbank).

Тази стратегия, започнала през пролетта на 2021 г., цели постепенно възстановяване на равнищата на производство от преди пандемията от КОВИД-19 след драстичното намаление в контекста на срива на търсенето, свързано със санитарните ограничения и локдауните по света.

Статия във в. "Уолстрийт джърнъл" обаче пося съмнение. Според американското издание членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) проучват възможността Русия да бъде отстранена от споразуменията, определящи производствените квоти. Подобен сценарий би позволил на Обединените арабски емирства (ОАЕ) да черпят от неизползваните си мощности, за да компенсират отчасти пропуснатите печалби, а така пазарите да бъдат успокоени.

Дебатите между 13-те членки на ОПЕК, начело със Саудитска Арабия, и десетимата им партньори, оглавявани от Русия, ще започнат с технически дискусии в 12 ч. по Гринуич (14 ч. във Виена, където е централата на картела, или 15 ч. българско време). След това ще се състои пленарно заседание чрез видеоконферентна връзка.

Някои експерти, сред които Стивън Бренък от Пи Ем Ви Енерджи (PMV Energy), се опасяват, че временно отстраняване на Русия може да доведе до разваляне на споразумението от 2016 г. за регулиране на пазара.

В понеделник ръководителите от ЕС постигнаха споразумение, което би трябвало да позволи да бъде намален с около 90 на сто вносът на руски петрол в общността до края на годината, за да се спре финансирането на войната на Москва в Украйна.

На този етап Рияд не изглежда склонен да облекчи пазара. На последния Световен икономически форум в Давос външният министър принц Фeйсал бин Фархан Ал Сауд отново заяви, че "кралството е направило каквото е могло", посочват икономически медии. "Ситуацията е по-сложна от просто добавяне на барели на пазара" подчерта той, след като миналата седмица страните от Г-7 изтъкнаха ключовата роля на ОПЕК+ срещу затягането на международните пазари.

В този контекст никак не е сигурно, че може бързо да се разсее нежеланието за широко отваряне на кранчетата, отбелязва Сузана Срийтър от "Хагрийвс Лансдаун" (Hargreaves Lansdown).

А дори и да иска, ОПЕК+ не може да замени изгубените обеми на Русия поради затрудненията на някои страни членки да достигнат квотите, припомня анализаторката.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антируснак - докрай и винаги

    65 218 Отговор
    Наводнете света с нефт, та да се удавят гнусните москали и да си го складират техния дето слънце не огрява, хахаха!

    Коментиран от #8, #33, #45, #52

  • 2 Спец

    154 22 Отговор
    И ОПЕК ще минава на спотови цени на петрола, тогава жална ни майка!

    Коментиран от #15

  • 3 росомаха

    59 204 Отговор
    съвсем скоро ще потънат миризливите ушанки - само че омазнени с нефт
  • 4 Пенсионер

    60 227 Отговор
    Русия трябва да бъде изключена от всички световни организации, докато не се изтегли до последен руски войник от Украйна, докато не бъде осъдена на репарации за възстановяване на причинената разруха, не свали това варварско и кърваво путиново правителство .

    Коментиран от #12, #17

  • 5 Наталия Кобилкина

    96 15 Отговор
    Само да не направят така че петрола да се тиргува на Бойковата борса за електроенергия..
  • 6 Страните от ОПЕК

    189 32 Отговор
    са се парили от интригите и лъжите на САЩ, затова са и на страната на Русия и е почти сигурно, че няма да действат срещу нейн интерес!

    Коментиран от #27, #30

  • 7 Значи

    121 20 Отговор
    скоро да очакваме новите, по-високи цени.
  • 8 Дърва и Кюмюр

    91 22 Отговор

    До коментар #1 от "Антируснак - докрай и винаги":

    Ще мръзнем жестоко, както в Сталинград мръзнехме.
  • 9 С.П.

    126 11 Отговор
    Поредното подвеждане в заглавието на статията - заседанието на ОПЕК + не е спешно, а съгласувано и планирано. Поради тази причина, два дни преди заседанието, Лавров беше на двудневно официално посещение в Суадитска Арабия, където се срещна с външните министри на арабските държави от Персийския залив.
  • 10 Хлъц

    139 11 Отговор
    Ами същото , като с газовите доставки.Краваря натиска емиратите,да увеличат дневните квоти,най вече в собствен интерес.Защото галончето за няма три месеца,удари 6,3 зелено.( 2,2 пъти по скъпо от мн.г) В Калифорния ,гони 6,7 и няма изгледи да спре.Но емирите не са дялани с брадва.Защо да увеличаваш добива( източваш повече) ,след като можеш да продаваш по скъпо,за по малък обем? Руснака,спрямо 2021 г като обем газови доставки има спад над 28%. Но за по малки количества е реализирал по 1,5=милиарда свръх печалба на ден,спрямо миналата година .Сега ЕС налага ембарго и върху петрола.Пълна и,д, ио,тия! Това задължително ще вдига борсовата цена.Независимо кой е продавач.Няма такъв луд,който да изпусне милиардни приходи, срешу по малки количества " стока" .
  • 11 Няма страшно, след като

    25 123 Отговор
    руснаците "закусят" с Путин и си изберат свестно правителство, Русия отново ще излезе на пазара, но всеки ще си има три на ум колко може да им се вярва !

    Коментиран от #18, #25

  • 12 Наталия Кобилкина

    87 26 Отговор

    До коментар #4 от "Пенсионер":

    Сега Путин ще газифицира цяла Русия, бензина в Русия ще струва копейки и най накрая населението в Руската федерация ще заживее както трябва.

    Коментиран от #16, #23, #26

  • 13 Монгола

    130 14 Отговор
    Надявайте се ОПЕК да се дистанцира от Русия който държат житото на Салдитска Арабия! ОПЕК е твърдо на позиция да не повишават добива на петрол!
  • 14 Моджерип

    114 16 Отговор
    Петрол за САЩ и ЕС няма да има цените ще продължат да се повишават.

    Коментиран от #22

  • 15 Жоро

    40 13 Отговор

    До коментар #2 от "Спец":

    Ще си купя цистерна 1000л пълня я с евтин бензин на 3,30 и като свърши минавам на електричка
  • 16 Жоро

    19 60 Отговор

    До коментар #12 от "Наталия Кобилкина":

    Да им на направи и кенефи с канализация че сега половината ходят в дупки!
  • 17 Айде и ти сега

    122 13 Отговор

    До коментар #4 от "Пенсионер":

    Пенсио, къде беше тоя ти призив последните 30-40 години кохато краварите нападаха където им скимне а? Не съм чул да са им налагни някакви санкции от "демократичните" нации
  • 18 Наталия Кобилкина

    18 46 Отговор

    До коментар #11 от "Няма страшно, след като":

    Путин ще иляди. Единствено Китай може да събори Путин.
  • 19 ГруЮ

    74 5 Отговор
    Всичко Ок, само дето Саудитска Арабия декларира едни и същи запаси от 20-30 години. Което означава, че или там въобще няма толкова, колкото трябва да има или това не е точно нефт, а технологична вода (която се използва за да изтласкат нефта и да няма свличания). Та може и да искат повече нефт от саудитците, ама те може и да не могат.
  • 20 Робо

    28 1 Отговор
    Ееееех петролче беее. Цяла чашка. И две три съчми от лагер за мезе.
  • 21 Даа

    16 93 Отговор
    Рашистан е низвергнат отвсякъде. Май не съм чул да са ги шутирали само от федерацията по модерен петобой. Големи жалкари с фашагата Путлер начело...
  • 22 Ееее

    22 84 Отговор

    До коментар #14 от "Моджерип":

    Точно САЩ и ЕС с цени не може да ги уплашиш. Въпросът е джуджето да гризне дръвчето...

    Коментиран от #56

  • 23 Хихи

    17 72 Отговор

    До коментар #12 от "Наталия Кобилкина":

    Рашистите поне да се научат да си правят ютии и сешоари. Че за нищо не ги бива завалиите..

    Коментиран от #29

  • 24 Анализатор

    18 82 Отговор
    ОПЕК + може да удари Русия, повече от санкциите.
    Дано да го направят!
    Ще поевтинее петролът, а петрорублите на Путин ще намалеят.
    Пък и Путин и олигарсите му ще пообеднеят, е не колкото руския народ, който не е излизал от тайгата или страната си...

    Коментиран от #69

  • 25 Най-добре

    12 73 Отговор

    До коментар #11 от "Няма страшно, след като":

    Санкциите да важат до края на света. Монголо-татарското племе да се самоизтреби...
  • 26 Анализатор

    16 54 Отговор

    До коментар #12 от "Наталия Кобилкина":

    И Кобилкина ще отиде да си живее в Сибир и да води лекции по сексология пред ушанките...
  • 27 А бе, мунчо

    40 8 Отговор

    До коментар #6 от "Страните от ОПЕК":

    Не знаеш на кой свят светуваш...

    Коментиран от #28

  • 28 Дай

    13 15 Отговор

    До коментар #27 от "А бе, мунчо":

    боже мунчо да съм все на страната на истината, пък за теб все да "не знам" на кой свят съм!
  • 29 Ха хо

    49 16 Отговор

    До коментар #23 от "Хихи":

    Русите правят и ютии и сешуари. А ти чушкопек можеш ли да сглобиш?

    Коментиран от #60

  • 30 Анализатор

    27 20 Отговор

    До коментар #6 от "Страните от ОПЕК":

    Сега прочетох коментара ви и останах изумен...
    Наистина ли не знаете кои са страните от ОПЕК?
    Наистина ли не знаете, че най-големите петролни компании в Саудитска Арабия, ОАЕ и пр. са с 50% участие на американски компании, като Ексон Мобайл, Шеврон и пр...
    Просто се изумявам от невежеството в този сайт.

    Коментиран от #31

  • 31 Ами

    28 9 Отговор

    До коментар #30 от "Анализатор":

    не знам с какво участие са и дали са, но виждам какво се случва! Това е повече от показателно! А който иска да търси под вола теле!

    Коментиран от #32, #34

  • 32 Анализатор

    18 60 Отговор

    До коментар #31 от "Ами":

    Наблюдавайте какво ще се случи в световен план за по-дълъг период.
    Страните от ОПЕК леко ще повишат добива, за да покрият приблизително руския дял без цената да падне. даже леко ще се увеличи. От това ще спечелят фирмите от страните от ОПЕК, в тлчл американските компании и британската Бритиш Петролеум, а руснаците ще останат извън голямата игра. Ще започнат да продават на Китай, Виетнам и др. бивши соц. държави, но на ниски цени.
    Цивилизования свят много добре знае интересите си и ще натрие носа на самонадеяните руски олигарси. Путин ще падне от власт.

    Коментиран от #35, #38, #63

  • 33 бай пешо

    30 9 Отговор

    До коментар #1 от "Антируснак - докрай и винаги":

    И на теб да кажа,... пиенето на ракия на обяд и тропането по клавиатурата след това е противопоказно - СЗО
  • 34 преминаващ

    15 44 Отговор

    До коментар #31 от "Ами":

    Не знаел той, ама иначе виждал... Днес Саудитска Арабия заяви, че е готова да увеличи добива, а след това всички ще го увеличат. Арабите сега ще се възползват на максимум от рашистанската глупост. Още преди ембаргото танкерите от Русия си плуваха в морето и никой не им искаше нефта. Затова и добива им падна, защото няма къде да го складират. Ама иначе виждал той...

    Коментиран от #36

  • 35 Ами

    54 15 Отговор

    До коментар #32 от "Анализатор":

    те руснаците Изведнъж няма да почнат да продават, защото продават освен на тези и на още много пазари! А дори и с 20% по ниско да продават, на тези цени, печалбите са им в пъти повече от предните години! Без износ на газ и петрол към Европа, БВП, ще им спадне между 3 и 5%, което е много, но е твърде далеч от глупостите които се пишат! Да не говорим и колко от тези проценти, ще се компенсира от по високите цени! На този фон, Европа се самоубива ритуално, слугувайки на интригите на САЩ! Ще е чудо, ако Европа остане цяла след тази война!

    Коментиран от #37

  • 36 Ами

    19 9 Отговор

    До коментар #34 от "преминаващ":

    старая се да не знам глупости, а да гледам действия! Нещо което ако правеха повечето, щяхме да сме далеч по добре! Та ще поживеем, ще видим!

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мдаа

    50 11 Отговор

    До коментар #32 от "Анализатор":

    Не съм сигурен в твоята теза-Русия си има лоби в сектора и съм повече от убеден,че сценария с ембаргото е предвиден още преди войната...Големия удар ще отнесе не САЩ,а ЕС влизайки в рецесионна спирала,която от своя страна ще доведе до масови протести и смяна на правителства...
  • 39 преминаващ

    16 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ами":

    И действията ги знаеш колкото данните

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ами

    5 8 Отговор

    До коментар #39 от "преминаващ":

    действията не се знаят, а се наблюдават! :)))
  • 42 Аз Негодника

    44 18 Отговор
    БЛИЗО 80% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА РУСИЯ ПОДКРЕПЯ ПРЕЗИДЕНТА СИ ПУТИН...ТОВА СА КРАТКОРОСРОЧНИ МЕРКИ ЦЕЛЯЩИ ДА НАКАРАТ НАСЕЛЕНИЕТО ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ПОДКРЕПАТА СИ ЗА ПУТИН...В ОБЩИ ЛИНИИ ПОРЕДНАТА БЕЗСМИСЛИЦА...КОЯТО САМО ЩЕ ЗАТВЪРДИ. И УВЕЛИЧИ ПОДКРЕПАТА ВЪТРЕ В СТРАНАТА...РУСИЯ Е ОБЕЗПЕЧЕНА И САМОДОСТАТЪЧНА...И ЦЕЛТА Е ОТНОВО РУСКИТЕ РЕСУРСИ...НЯКАКВИ НЕУСПЕШНИ МАЙДАНИ...ЗАПАДА ЗАТЪВА ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ В СОБСТВЕНАТА СИ ИДИОТЩИНА

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ддд

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Антируснак - докрай и винаги":

    Е нали така и себе си ще удавят…
  • 46 Анализатор

    22 28 Отговор

    До коментар #42 от "Аз Негодника":

    Едно време в Бг близо 99% подкрепяха Живков, а в СССР 99% подкрепяха Брежнев, ама дойде 1989 и изведнъж спряха да ги подкрепят.
    СССР се разпадна, Югославия се разпадна, СИВ се разпадна, Варшавския договор се разпадна, но Европа и САЩ не се разпаднаха...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 13 Отговор
    ей на мразещите путин ще им изкочи жлъчката от злоба бе ужас голям
    слава на русуя , слава на путин бензина нека стане 5лв и ще стане скоро

    Коментиран от #58

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Рико

    13 0 Отговор
    Трябва да се следи какво ще се реши на тази среща. Много е важна тази среща и решенията и.Много неща могат да се променят с тези решения.
  • 54 Рико

    10 23 Отговор

    До коментар #50 от "Газ Рубли.":

    Рублата е виц. Възможна(ако не и наложителна) е парична реформа. Който има рубли - изгаря.
  • 55 Ами

    1 9 Отговор

    До коментар #49 от "Путлер":

    ако някой плаща за истина, добре е дошъл! 😊
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Темата

    7 4 Отговор

    До коментар #56 от "Болярин":

    е за петрол, а не кой какво мрази! 😂
  • 60 БМДТ

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "Ха хо":

    Да бе, то затова в една песен се пееше:"като камък на шия, като руска ютия", щото е много, ама много много иновативна. 😄
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ашколсун, бре

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Анализатор":

    Ама и този път не позна
  • 64 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #56 от "Болярин":

    Май си доста неориентиран или лесен за водене за носа :-)
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Луд

    7 4 Отговор
    На 50% плюс съм от рублата.
    На умниците дето се вайкат да им кажа:
    Тавекс купува и продава рубли.
    Няма акции няма биткойн ...да живее рублата.

    Коментиран от #67

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 о ясно

    0 1 Отговор
    всеки трети полет какво носи? не пътници!
  • 69 йхгжцд

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Анализатор":

    Никой нищо няма да "удари" по ЕЛЕМЕНТАРНИ причини- казват им "бюджет" на тези причини... При арабите от много години насам бюджета се формира при заложена цена на петрола от минимум $70/барел при горе-долу сегашните обеми продажби. НЯМАТ интерес от ниски цени тип "да убием конкуренцията" както беше по времето на СССР, нито могат да си го позволят, нито пък искат да вдигат рязко добива щото това са повече разходи и по-малки приходи заради спада на цената... Сега ще се разберат тихо и кротко да КОМПЕНСИРАТ по-ниските продажби на Русия- леко ще им се вдигнат разходите, но цените няма да мръднат щото в момента ВСИЧКИ се запасяват с петрол и газ доколкото могат. Идея си нямаш само Ф.А.Щ. колко петрол трябва да купят за да попълнят държавният си резерв който дъртака източи за да свали цените- и не успя разбира се...
    Жокер: бюджета на РФ се формира при $40 петрол и $100 газ- при сегашните цени дори още утре да спрат тотално износа на горива Русия си е получила приходите за годината от петрол и за 4-5 години от газ...
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 иутгъд

    1 0 Отговор
    Скоро колело ще струва повече от автомобил.
    Особено тези с по-скъпите коли , продавайте бързо , защото скоро ще ги ползвате за зайчарници.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: