Last news in Fakti

2 Юни, 2022 20:23 6 582 54

Хърватия въвежда еврото, България ще трябва да почака. Защо?

  • хърватия-
  • евро-
  • еврозона-
  • европейска централна банка

София не изпълнява критерия за стабилност на цените, нито е хармонизирала в достатъчна степен националното си законодателство, в това число и устава на Централната банка, с изискванията и правилата в ЕС

Хърватия въвежда еврото, България ще трябва да почака. Защо? - 1
Снимка: shutterstock

ЕК даде зелена светлина за въвеждане на еврото в Хърватия, която се присъедини към ЕС преди по-малко от десет години. България, която влезе в "чакалнята" на еврото заедно с Хърватия, ще трябва да почака. Защо?

Решението следва закономерно от заключителната оценка на ЕК, която гласи, че Хърватия изпълнява критериите за въвеждане на еврото. Експертите са направили анализ на стабилността на обменните валутни курсове и на инфлацията в Хърватия, която членува в ЕС едва от 2013 година. Така по-малко от десет години след присъединяването си към ЕС Хърватия е готова да въведе и общата европейска валута. Доклад на ЕЦБ също стига до извода, че страната изпълнява критериите за въвеждане на еврото. Фактическото преминаване към общата европейска валута ще стане на 1 януари догодина, когато еврото ще замени хърватската куна.

Номер 20

Според председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен влизането на Хърватия в еврозоната ще подсили не само хърватската икономика, но и самото евро, което, по думите ѝ, за 20 години се е превърнало в една от най-важните валути в света. "Еврото е символ на европейската сила и единство", заяви още Урсула фон дер Лайен.

От общо 27 страни членки на ЕС еврото дотук са въвели 19 държави. Освен Хърватия национални валути имат още България, Румъния, Унгария, Полша, Чехия, Дания и Швеция. Според европейските договори всички страни от Общността, с изключение на Дания, се задължават да въведат еврото, когато изпълнят критериите за това. Някои страни като Швеция и Унгария обаче не преследват много енергично тази цел.

В Хърватия се надяват, че еврото ще даде силен тласък на туризма, който е изключително важен сектор за адриатическата държава. В същото време много хора се опасяват, че преминаването към еврото ще повиши сериозно разходите за живот.

България получава лоша оценка

С Хърватия еврозоната вече ще включва 20 страни членки на ЕС, а препоръката за нейния прием означава и това: че страната изпреварва България, която влезе в "чакалнята" на еврото заедно с Хърватия, отбелязва по темата германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Изданието припомня, че правителството в София още през 2018 година декларира желанието си за бърз прием в еврозоната. Сега обаче става ясно, че ЕК не го препоръчва.

Две са причините за това, допълва изданието: България не изпълнява критерия за стабилност на цените, нито е хармонизирала в достатъчна степен националното си законодателство, в това число и устава на Централната банка, с изискванията и правилата в ЕС. Корупцията и проблемите с върховенството на закона са другите две слаби места на България, обобщава изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Обективно

    85 10 Отговор
    Урсула си мисли, че така, ще ни изнудва и итнъщава за севернамакедония, но за пръв път това некадърно същество ни прави услуга!
  • 3 Тити

    46 6 Отговор
    При такава корупция няма да стане.

    Коментиран от #10

  • 4 честен ционист

    57 11 Отговор
    Бе какво Евро ви гони с тая инфлация 50+%. Вие сте по-близо до купонна система, отколкото до смяна на валутата. А как само си повярвахте, заради надписите на Кирилица по банкнотите. Не вдянахте, че е да правят четки на руснаците, понеже те друга писменост не разбира. Сега вече може и да престанат да дописват най-отдолу с полу=прозрачна Кирилица.
  • 5 Един от многото

    45 12 Отговор
    Дойче зеле да си гледа работата тоя съюз няма да го има ние ще се набутваме на сила или от коняк така са наредили.....
  • 6 така така

    54 13 Отговор
    И по добре даже изобщо не ни трябва имаме си бъкгаески ЛЕВ

    Коментиран от #8, #47

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 така така

    39 8 Отговор

    До коментар #6 от "така така":

    И по добре даже изобщо не ни трябва имаме си български ЛЕВ
  • 9 Киро Теслата

    15 8 Отговор
    Много е лесно само цепиш на 2 но бюрократите от европата требе да ядат

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ФЕН

    28 10 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Имаш предвид ГЕРБ/ДПС ! Теса крадците и убийците на българската демокрация
  • 12 честен ционист

    46 7 Отговор

    До коментар #9 от "Киро Теслата":

    Хахаха, ама ти много си се заблудил, че ако някога ви превалутират в Евро ще е на курс 1,95. Първо ще ви разкачат от МВФ, тогава курсът BGN-EUR ще горешат няколо световни банки и в рамките на часове ще си свидетел как левът се нарежда до гривната по кухост. Накрая ще ви обменят Евро на курс 30+ лв за евро.
  • 13 Джамбазът

    31 4 Отговор
    Като толкова искаме Евро защо не го направим вътрешно конвертируемо?
    Да може човек да си купи хляб за 2.29 лева или за 1.17 Евро.
    А дори и сега може да стане задължително цената да се изписва и в Евро.
    За да видим как нищо няма да поскъпне, освен всичко.

    Коментиран от #18, #19

  • 14 Така

    22 1 Отговор
    Румен Гечев каза, че ЕС има 90% дълг.
  • 15 Наталия Кобилкина

    22 9 Отговор
    Хърватия е в ЕС от 10 години, а България от 12 години я управлява Тиквата.
  • 16 Хайл

    30 17 Отговор

    До коментар #9 от "Киро Теслата":

    Ще цепиш друг път- цените в магазина остават същите само че вместо лев ще е евро-2 пъти по висока цена, заплатата ти няма да е вместо 1000 евро а ще е 500...2 пъти по беден... Та кво стана-4 пъти надолу... Харесва ли ти още еврото

    Коментиран от #30

  • 17 Ицо

    29 9 Отговор
    Тежко им и горко им на хърватите
  • 18 Хайл

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "Джамбазът":

    Нищото даже ще поевтинее 2 пъти и ще се пише така- 00 та и за там ще се дава вместо 0.50 лв-0.50 евро
  • 19 Наталия Кобилкина

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Джамбазът":

    Скоро ще може да си купиш хляб за 2.29лв

    Коментиран от #20

  • 20 Грульо

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Наталия Кобилкина":

    Днес в магазина средна цена на хляба 2.20 за 600 грама, нема нужда да чака туй скоро. :D
  • 21 Мноооого добре

    27 3 Отговор
    Отървахме кожата.Гледаме сега какво ще се случва в Хърватска .Унгарците са си още с форинта и са си супер.Ама за тази работа трябва глава.Посмилиха се господарите или се поуплашиха, че народа ни обедня и ограбването може да доведе до бунтове.
    А за хърватите, като им обезценят на народа спестяванията, тази разлика в кой джоб ще иде
  • 22 Новите лапачи

    17 2 Отговор
    Са тези дето имат интерес да купуваме руски газ през гърция и да скубят комисионни.Та парите в чекмеджето на Боко ще са жълти стотинки в сравнение с тези от комисионни от газ, нефт и т.н.
  • 23 Просветен

    28 6 Отговор
    Какво евро, каква валута? ЕС е пред разпадане??? Ние се натискаме за какво? Прах в нашите очи? Сигурно Харварстките момчета си мислят, че само те са учили ??? " Пази Боже сляпо да прогледне"...

    Коментиран от #28

  • 24 Матей преображенски

    15 5 Отговор
    Защото ще ви счу-пим дебелите чОтури,голям келепир от еврото,това е пълен абсурд да го приемем,трябва да сме си намразили живота.И да се откажат от тая севда,да не я хвалят като стара мома,прехвалената стока нищо не чини.
  • 25 ОБЕКТИВНИЯ

    12 1 Отговор
    И защото държавата подпомага на така наречения"бизнес" а не работещите. Заплатите и пенсиите изостават от средно европейските. Изобщо освен, че сме назад сме и много в страни от Европа и европейските ценности и успехи.
  • 26 Име

    18 4 Отговор
    Финансовия СУВЕРЕНИТЕТ на една държава се крепи на НЕГОВАТА НАЦИОНАЛНА ПАРИЧНА ЕДИНИЦА !

    Ако НЯКОЙ в България ЖЕЛАЕ да се ОТКАЖЕМ от БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ и ЕЦБ да ни ПЕЧАТА и КОНТРОЛИРА парите, т.е ЕВРОТО, то трябва да ДОКАЖЕ, че го прави за "доброто" на НАЦИЯТА и ДЪРЖАВАТА !

    Коогато се вземат ВАЖНИ за БЪДЕЩЕТО на България и НАЦИЯТА ни РЕШЕНИЯ, всеки БЪЛГАРИН трябва да ИМА ПРАВОТО, да УЧАСТВА в този ИЗБОР !

    По тази причина, ИНИЦИИРАНЕТО на РЕФЕРЕНДУМ по въплоса за ОТКАЗВАНЕТО от БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ, е ПРАВИЛЕНО и ДЕМОКЛАТИЧНО !
  • 27 Македония

    3 3 Отговор
    Македония също , ами в Булгария живеят най-умните и работливи хора, затова.
  • 28 Шопо

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Просветен":

    Абе просветен, некак си не моем да ти вържем просветеността с правописа. Защо са ти теа питанки, дека си ги ръгнал? Харвард се пише така, и не да прогледне, а да прогледа.
  • 29 кирчо подлошки

    9 3 Отговор
    се зъби на руснаците и поради това сме на 5 място по инфлация в ес от 27 държави.
    а когато дойде еврото цените пак ще скочат щото бизнесмени които са милионери
    ще станат половин милионери
  • 30 омфг

    18 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хайл":

    Би ли обяснил в коя държава приела в еврото продуктите са на същата цена като тук но в евро ? Няма такава.
    Само един некомпетентен човек може да изръси такава простотия. Защо цените сега не са двойни според вас ? Защо трябва да е в евро ? Да не мислиш че хората са прости, заради един знак евро вместо "лв." няма да забележат ?
  • 31 Бай Лисан

    6 3 Отговор
    Те ни казват да почакаме, пък ние хич не щем...
    А дали пък Европейската централна банка не иска да лапне българския златен резерв....

    Коментиран от #36

  • 32 Млад българин

    12 2 Отговор
    Чао чао независима Хърватия.
  • 33 Бамби

    7 2 Отговор
    Именно - не сме готови, не отговаряме на критериите. Защо е това бързане, натиск и опън?! Когато отговаряме на всички критерии - тогава еврозона. А и сме назад със заплатите - не знае как ще ни се отрази обменния курс изакръглянето на цените нагоре. Ние и без еврото сме цъфнали и вързали...
  • 34 Чичо Ви

    4 3 Отговор
    Няма значение евро или лев,то при тези доходи с тази инфлация.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бай Лисан":

    КЪСНО Е!!!!ЛОНДОН ГО ПРИЛАПА ОТДАВНА!!!!!!Затова само КУСУРИ НИ НАМИРАТ!!!!!!!....които описах в ИЗТРИТИЯТ пост........
  • 37 Хохо секса

    9 3 Отговор
    Защо трябва да бързаме?
    Много години имаме валутен борд и това ОПРЕДЕЛЕНО не ни е навредило.
    Гърците преди време за малко не фалираха, ние - не.
    Можем да го отложим еврото за друг път... няма краен срок
  • 38 Павел пенев

    10 3 Отговор
    За сега корупцията и липсата на върховенство на закона и правото спасяват нашия лев, еврото не ни трябва, а DW да не се прави на загрижена медия за нас. Всепак там работят работят щатни агенти на BND- специалисти по активни мероприятия и дезинформация.
  • 39 Никога повече герб и дпс

    8 7 Отговор
    Никакво евро не ни трябва, ще СЪСИПАТ НАРОДА още повече както го направи тиквата от Банкя и неговата проклета партия герб гепи.

    Коментиран от #51

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Соломон

    9 3 Отговор
    ВЕЛИКА Британия, ИЗЛЕЗЕ от ЕС, защото НЕ ИСКАШЕ да "приеме" ЕВРОТО !

    Всъщност, Великобритания, НЕ ИСКАШЕ да се ОТКАЖЕ от АНГЛИЙСКАТА ЛИРА!
  • 44 Моряк

    6 2 Отговор
    Ей няма да пипате нашия лев. Той е много вървежен по света. Засега за 20 г. откакто съм моряк. Само в Истамбул са ми го взимали когато ходя до тоалетните. Дайте пример коя чужда банка или чейнч бюро взема нашия супер вървежен лев.
  • 45 Соломон

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "ХЕЙТЪР":

    Сред 20-те най-задлъжнели страни, 5 са от ЕС и ползват ЕВРО !
    Като в едната се намира СТОЛИЦАТА на ЕС и централата на НАТО !
    А, Хърватия, която ВЕЧЕ са я довели до СЪСТОЯНИЕ да "приеме" ЕВРОТО, е на 19 място в света.

    3. Гъpция
    Дълг (милиapди): $378.03
    Дълг нa чoвeĸ oт нaceлeниeтo ($): $35,282.33
    2019 Бpyтeн Дълг/БBΠ (%): 176.64

    6. Итaлия
    Дълг (милиapди): $2,647.93
    Дълг нa чoвeĸ oт нaceлeниeтo ($): $43,869.29
    2019 Бpyтeн Дълг/БBΠ (%): 133.15

    11. Πopтyгaлия
    Дълг (милиapди): $277.91
    Дълг нa чoвeĸ oт нaceлeниeтo ($): $27,073.61
    2019 Бpyтeн Дълг/БBΠ (%): 117.55

    16. Бeлгия
    Дълг (милиapди): $522.83
    Дълг нa чoвeĸ oт нaceлeниeтo ($): $45,631.41
    2019 Бpyтeн Дълг/БBΠ (%): 101.01

    18. Иcпaния
    Дълг (милиapди): $1,347.71
    Дълг нa чoвeĸ oт нaceлeниeтo ($): $28,886.10
    2019 Бpyтeн Дълг/БBΠ (%): 96.41

    19. Xъpвaтия
    Дълг (милиapди): $43.14
    Дълг нa чoвeĸ oт нaceлeниeтo ($): $10,625.39
    2019 Бpyтeн Дълг/БBΠ (%): 71.07
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Смешен провал на ДВ

    6 1 Отговор
    Целта на смешната поръчкова статийка, е да ни накара да "завиждаме" на Хърватия. Ние обаче хич не им завиждаме.
  • 49 Слава богу!

    2 1 Отговор
    Това правителство няма капацитет и не може да създаде организация за нормално приемане на еврото.
  • 50 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    продължава антибългарската пропаганда тук.копеиките се толерират и се гони всеки които не е антибългарин.сега реват срещу еврото.нека делфините се сетят за една държава с по-лоши показатели за живот от българия ,която е в евро зоната и делфини помислете що хърватия или германия имат високи дългове и ги обслузбват без проблемно ,а русия с малкия дълг изпадна в несъстоятелност?сгреших с тва че ви карам да мислите та не мислете делфини,броите копеиките дeто ви дават от тоя продажнически саит.
  • 51 Никога повече руската БСП.

    2 4 Отговор

    До коментар #39 от "Никога повече герб и дпс":

    Никога повече БСП и нейният авангард, децата на комунистите от ПП. При ГЕРБ България имаше всички шансове да влезе в Шенген през 2023, или 2024.
  • 52 Жожо

    3 0 Отговор
    Бях в Италия две години подред преди и след еврото. По телевизията даваха екип който пазарува от супермаркет определени продукти преди еврото. Сметката беше 100 000 лирети а отдолу равностойност около 50 евро. На следващата година влезнаха в същия супермаркет и напазаруваха абсолютно същите продукти. Сметката беше 74 евро. Инфлацията тогава беше минимална...
  • 53 Повторението е

    0 0 Отговор
    Майка на знанието.
  • 54 Ура

    0 0 Отговор
    Няма по- важно за нас от националната ни валута - гаранция за суверинитета на БНБ и нашите влогове, заплати, и гаранция, че няма да поемем на гърба си милиардите дългове на Гърция, Испания, Италия и т н.....След еврото ще последва дигитализация на еврото и никой от нас неинжектирвните през два месеца с килгейноцидовка няма да може да има достъп до парите си - само срещу баркод от зелен сертификат ....
Новини по държави: