Last news in Fakti

31 Май, 2022 19:20 2 150 49

Управителят на БНБ обясни предимствата на еврозоната

  • димитър радев-
  • еврозона-
  • евро-
  • икономика

Вероятността една страна да катастрофира икономически е по-голяма, ако е в периферията на ЕС, отколкото ако е в еврозоната

Управителят на БНБ обясни предимствата на еврозоната - 1

Вероятността една страна да катастрофира икономически е по-голяма, ако е в периферията на ЕС, отколкото ако е в еврозоната.

Това коментира управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев на кръгла маса в Народното събрание, посветена на инфлацията, икономическия растеж и въвеждането на еврото, организирана от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Предимството да бъдеш в еврозоната е, че особено след глобалната финансова криза и кризата в Гърция еврозоната изгради и продължава да изгражда механизми за превенция и защита срещу подобни кризи, посочи той. Според Радев обаче еврозоната не може да бъде заместител за добра макроикономическа политика.

Управителят на БНБ отбеляза, че всички решения за влизане в еврозоната се взимат с политически акт, като водеща роля има българският парламент. "Става въпрос за изключително важно политическо решение, което ще определи бъдещето на България в краткосрочен, но също така и в дългосрочен план, т.е. дали България трябва да се присъедини към ядрото на ЕС, където се взимат най-важните решения, или трябва да остане в периферията на ЕС, където се намираме в момента и където тези решения се свеждат за изпълнение За мен, поне на база на опита и знанията, които имам, този въпрос е риторичен. Риторичен, според мен, е също така и въпросът кога това нещо да стане. При днешната геополитическа ситуация за мен логичният отговор е сега или възможно най-скоро, а не след пет или десет години", коментира Димитър Радев.

Той коментира, че мястото за подобна дискусия е в парламента, а платформата - бюджетната процедура. Според Радев трябва да се направи по-прецизна оценка на икономическите критерии за еврозоната. Радев разясни, че за целите на присъединяване към еврозоната, дефицитът се мери на начислена, а не на касова основа. Между двете величини има разлика и в нашия случай, особено за тази година, тази разлика не е пренебрежимо малка, отбеляза той.

Най-спорният и безспорно най-труден за изпълнение е критерият за инфлацията, коментира още управителят на БНБ. Той обаче обърна внимание какво и кога точно се мери. Критерият за инфлацията се мери на база на средногодишната инфлация, измерена от Евростат, по хармонизирания индекс на потребителските цени от 1 май до 30 април на следващата година. Т.е. ако ние разглеждаме участието на България в еврозоната с хоризонт 1 януари 2024 г., при нас инфлацията ще се мери от 1 май т.г. до 30 април следващата година, посочи той. Радев не изключи и по-благоприятно третиране на България по отношение на инфлацията, като това ще зависи основно от добри политики и добри преговарящи. Колкото и труден да изгледа въпросът с инфлацията, той не трябва да ни откаже от това, което имаме като план, смята той.

Управителят на БНБ посочи, че фискалните критерии при същия хоризонт 1 януари 2024 г. ще се мерят на база на изпълнението на бюджета за 2022 г. Той посочи, че по отношение на дълга като процент от БВП нямаме нужда от облекчено третиране, а дефицитът ще бъде обект на облекчено третиране. Според него дългосрочните лихви също не са нещо, което би създало проблем, както и валутната стабилност.

По отношение на конвергенцията, Димитър Радев посочи, че има два възможни подхода. Единият е, че е необходимо да се постигне важен напредък в конвергенцията като условие за присъединяване към еврозоната, другият - че членството в еврозоната ще ускори процеса на конвергенция, включително увеличаване на доходите, и аз съм привърженик на тази теза, допълни той.

Радев посочи, че най-близкият пример до България е Хърватия, която почти сигурно вече ще стане 20-ия член на Еврозоната на 1 януари 2023 г. Според него ако се съпоставят икономическите анализи, включително по изпълнение на номиналните критерии, може да се направи информирано обобщение, че България и Хърватия не се намират в принципно различна позиция спрямо еврозоната, но разликата е, че Хърватия демонстрира много ясен и силен политически ангажимент към процеса, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 4 Отговор
    Не покриваме критериите.

    Коментиран от #8

  • 2 провинциалист от провинция Тракия

    28 6 Отговор
    И какви са предимствата?

    Коментиран от #5, #9, #37, #43, #44

  • 3 средностатически

    42 4 Отговор
    на бас,че на тоя в джоба му има повече джобни пари ,отколкото аз за година ще мога да събера

    говори като синоптик за времето ... може би,възможно е ..
    и там некъде си със сигурност ..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Проф. Вучков

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Човеко казва. Големи. Обаче за някой хора.
  • 6 А питам

    32 3 Отговор
    А кой ще обясни недостатъците на еврозоната?

    Коментиран от #42, #45

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДуДу

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И Лески не покрива критериите за лиценз в А група и Европа.
  • 9 Наталия Кобилкина

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Заплатата ти ще стане 400евро а литър бензин 2,50евро, хляба ще е 1.5 евро.
  • 10 Водеща роля

    29 3 Отговор
    Има Българският Народ. Вие по-можещи и знаещи ли сте от Стиглиц, Варуфакис, Ханке. Суверена ви плаща заплатата и му дължите референдум. Я ми обяснете, защо кризата 2008 г. засегна по-силно в Европа държавите, приели еврото, вие изобщо подобни анализи правили ли сте. Я обяснете защо Италия, Германия, Гърция, Испания, народите им къЛнат еврото. Вие бихте ли влязъл в един тунел без изход, тогава защо карате българският народ да влезе? Каква ви е заплатата, и на каква сума се осигурявате, и кой ви плаща заплата-Парламентът, или Народът?? Н И за какво са тези излишни движения след като сме във Валутен Борд. За да облекчите банките, да изхарчите резерва, да станем като Гърция. Атрибути на държавност са ГЕРБ, Химн, Знаме, Парична единица? Втора шокова терапия, в името на какво????
  • 11 Курти

    24 3 Отговор
    Тоя пак е смъркал бело
  • 12 Наталия Кобилкина

    39 4 Отговор
    Ние от ЕС трябва да излизаме, тоя за еврозоната ни къндардисва

    Коментиран от #18

  • 13 икономист

    25 1 Отговор
    Нима има такъв-Управител на БНБ, по времето на ТИКВАТА/РАПОНА не му се чуваше глас!?!
  • 14 наблюдател

    17 3 Отговор
    Добре, бе, нека има предимства. Ама с тия доходи не ги виждам. Ако заплатите са европейски, покриват нуждите ни, както в останалите европейски страни и няма да обеднеем повече от това, ок, приемайте го. Само дето много се съмнявам.
  • 15 Бгг

    35 3 Отговор
    Това, представете си какъв продажник е шефа на БНБ. Този същият който трябва да брани Българският Лев и БНБ. А той напротив иска да унищожи националната ни валута. Тези продажници на суверенитета на страната трябва да бъдат съдени от народа, а там присъдата е само една. И къде са ДАНС и Полицията и Прокуратурата ??? - и те се управляват от подкупни mekерета.
  • 16 Дилдо

    21 2 Отговор
    Кво се учудвате, от ГЕРБ е, а те са за еврото
  • 17 Така навремето

    33 1 Отговор
    Пръмова лъжеше наивниците, токът няма да поскъпне, като закрием реакторите. Токът поскъпна с 400%. Сащ базите ще развият икономиката, ще купуват, инвестират, оказа се, че дори минералната вода си внасят. НАТО ще ни пази, ще паднад визите, ако участваме в Ирак български фирми ще участват-НИЩО, 6 милиарда за самолети. В ЕС благоденствие, богатство и какво? Санкции, глоби, рестрикции, джендъризъм, прави краставици, санкции от които страдат народите, слугинаж, демографски срив. Нямаме държавна Белене, ЮП, Бургас Александропулус. Веднъж ако ме излъжеш, срам за теб, втори път ако ме излъжеш, срам за мен. Поне се учете от Британия, докато беше в ЕС, че не прие еврото, и още много държави в ЕС не са.
  • 18 Бай градски

    7 14 Отговор

    До коментар #12 от "Наталия Кобилкина":

    Ще излезем от ЕС, ама на куков ден!!!
  • 19 САМО ИНВАЗИЯ

    23 1 Отговор
    ТОЗИ Е ЗА ПУБЛИЧЕН .......РАЗТРЕЛЛЛЛЛЛЛ....... БЕЗ ОБЖАЛВАНЕ ..........КРЪГЪЛ ХЛЯБ 650 КГ 2.50 ЛВ ------ПРИ ...ЗАПЛАТА МИНИМАЛНА 760 ЛВ МИНИМАЛНА ПЕНСИИИИИИя ... КОЛКО ДА ГО ПОПИТАМММММММММ .......САМО РАЗТРЕЛЛЛЛЛЛЛЛЛ ......... ЗА ТАКИВА ДО ЕДИН ..........
  • 20 Някой

    27 1 Отговор
    А защо дава за пример Хърватия, но не и Румъния, която има далеч по-силна икономика, но взе решение да отложи еврото чак за 2029??????????????? Като се хвали сам, че имал огромни знания и опит, сякаш е спечелил 5 Нобела за икономика, защо не каже за държавите, които не искат еврото и не го приеха, а дори и нямат валутен борд. Ние имаме борд, дефакто сме като че сме го приели, но с огромния плюс, че имаме вратичка да го напуснем, не като гърците да искат, ама нямало как да го махнат.
  • 21 Горан

    25 1 Отговор
    Незабавна оставка на правителството!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Заради ЕС и САЩ

    23 3 Отговор
    България изгуби 3 жизненоважни проекта: държавна Белене, ЮП, Бургас Александропулус. Сега щяхме да пълним трезорите с пачки. Така че, тръгне ли български политик да ми рекламира нещо, знам че се случва точно обратното. На човек взимащ 60 000 лева заплата, на държавна работа, плащащ осигуровки само върху 3500, от които половината сума му плаща държавата- народа, доверие нямам. Като въведете прогресивен данък и излезете от ЕС, както Британия, може и да започна да вярвам на банкери. На политици доверие Йок, на банкери доверие 3 пъти ЙОК.

    Коментиран от #27

  • 25 Хммм

    7 2 Отговор
    Доста йезуитско, почти като еврото.
  • 26 Генчев

    15 2 Отговор
    Това е все едно палачът ти да ти обяснява, че ще те приключи безболезнено. Бях в Португалия когато го приеха и видях. Не беше никак приятна тръпка, беше си шок за обикновените португалци.
  • 27 Аксиома

    4 12 Отговор

    До коментар #24 от "Заради ЕС и САЩ":

    Дай пример с една страна, която се е захванала с руzия и да прави пачки ? Няма ! Всички са бедни, корумпирани и безправови !

    Коментиран от #30, #32

  • 28 Наблюдател

    1 14 Отговор
    Единствено наредените на руZката копанка не искат в еврозоната, защото ще им лъснат захранванията, прането на пари, корупционните сделки. А ние и сега сме вързани към Еврото, без да ползваме предимствата.
  • 29 Нед

    11 3 Отговор
    Димитър Радев,и ти си подставено лице според посредствения ти коментар!Може ли да одговориш на българските граждани чий става златния ни резерв “пазен“ в Англия след влизането ни в еврозоната?Не е ли истина,че загубваме един от суверинитетите ни-финансова идентичност,колкото и да премълчавате това заради западните ни “приятели“.Според думите ти-"Става въпрос за изключително важно политическо решение“-точно за това няма водеща роля българския парламент,а Българския народ!Нужен е референдум!Нещо много сте се объркали и самозабравили,което ще разберете при идващите избори!Но призовавам българските избиратели за ревизия на отминалото правителство и парламент и за съдебна отговорност за решенията им,защото защитават задгранични,а не национални интереси!!!

    Коментиран от #41

  • 30 Беларус

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Аксиома":

    Оставяш колата отворена, няма кой да я открадне. Сто лева парно, ток, вода, такса смет и данък сграда 85 кв. Липса на безработица. Липса на престъпност. Минск блести от чистота, един фас няма на улицата. Затвор за корупционери. Строги правила в бизнеса.
  • 31 Знаем ги тези номера

    15 0 Отговор
    Анализ трябва да се направи от НЕЗАВИСИМИ експерти, а не от западно-зависими подлоги като този! Какъв ни е келепирът от ЕС, освен че сме от малцината прецакани с цените на газа? В коя друга "облагодетелствана" страна от ЕС има инфлация 50%???

    Коментиран от #47

  • 32 Унгария

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Аксиома":

    Какво е лошото на Унгария. Че Орбан изгони глобалистите и НПО-тата. Британия защо не прие еврото и излезе от ЕС. 40% от държавите в Европа не са приели еврото. Еврото е проект на Глобалистите. След няколко години ще махнат и националните знамена, след това една история, с писани от глобалистите учебници. Който иска евро, кеф му Франция, кеф му Германия, нали са умни и красиви, да си харчат със здраве евраците..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Смях

    3 11 Отговор
    Нашите чугунени путлерастки глАви от обяснения не разбират. Дай му на нашия рубла, па ако ще и да мизерства. Толкова им е акъла.

    Коментиран от #38, #39, #40, #48

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Господине,

    4 1 Отговор
    моите уважения към Вашия професионален опит и този, който сте натрупали, след 16-годишния Ви престой във Вашингтон, но не знаете ли, че България отдавна е катастрофирала така, че дали сме в периферията на ЕС или в Еврозоната вече е без значение. Хубаво е, че признават, че решението ще е политическо т. е. ни превръщат в " пушещо месо," както се изрази Ваш колега доцент от БАН.
  • 37 Тра-ла-ла

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Предимства има, но те са за банкерите! За обикновените хора има само минуси.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Така

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "А питам":

    Важно! Отиваш в ю-тюб и търсиш Григор Сарийски/еврозоната и българския лев/. Той говори доста обстойно. Може и да се шокираш, ако не си финансист, банкер, политик... Абе изобщо от елитарното общество.
  • 43 Така

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Предимствата са само за банките и финансисти и още някои други звена. Ти, ако си на нормална или под нормална заплата си губещ. Но като цяло, суверенитета ни се превръща в, ще се подчиняваме на ЕС. Ако не приемаме техните изисквания... Познай какво става?
  • 44 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Ми като гръцките - само че по- ... Литър 95 е 2,45 евра, заплатата 600. При нас заплатата ще е 300-400 в по-голямата част на страната... Прави си изводите.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Така

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Знаем ги тези номера":

    Търсете Григор Сарийски, в "Ютюб". Ще разберете всичко за еврозоната.
  • 48 Така

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Смях":

    Русия никога не ни наложи рублата. В СССР беше свобода, а Брюксел, постоянно налага, какво ли не. А сега иска да ни зароби съвсем, с подмяна на лев в тяхната валута.
  • 49 987

    1 0 Отговор
    Сичките шефове банкери само лапат пари от голееми заплати!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове