Last news in Fakti

3 Юни, 2022 11:30 2 010 21

ЕС одобри окончателно отстъпката за България при налагането на частично петролно ембарго срещу Русия

  • европейски съюз-
  • ембарго-
  • русия-
  • петрол-
  • роснефт

Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти

ЕС одобри окончателно отстъпката за България при налагането на частично петролно ембарго срещу Русия - 1
Снимка: shutterstock

Съветът на ЕС разпространи днес съдържанието на одобрените снощи нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват частично ембарго за вноса на руски петрол. В текста се посочва, че България получава временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море.

ЕС въвежда забрана за покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и някои петролни изделия. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти. Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави от ЕС, които заради географското си разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат засега възможности да ги заменят.

ЕС разширява списъка на руските банки, изключени от международната разплащателна система "Суифт", с най-голямата руска банка "Сбербанк", както и с Московската кредитна банка и Руската селскостопанска банка. Добавена е също Беларуската банка за развитие и възстановяване.

ЕС преустановява приемането на още три руски държавни медии - "Россия RTR/RTR Планета", "Россия 24/Русия 24" и канала "Center International". Пояснява се, че тези организации се използват от руското правителство за манипулиране на информацията и за насърчаване на дезинформация за войната в Украйна, включително за пропаганда, с цел дестабилизиране на съседните на Русия страни и на ЕС. Мярката не засяга възможността тези организации и техните служители да извършват дейност в ЕС, например да осъществяват интервюта.

ЕС разширява списъка на руските и беларуските граждани и организации, засегнати от ограниченията за износ на стоки и технологии с двойна употреба. ЕС ще разшири списъка със стоки и технологии, които може да допринесат за технологичното подобряване на отбраната и сигурността на Русия. Това ще включва 80 съставки за производството на химически оръжия, се посочва в съобщението

ЕС ще забрани предоставянето за Русия на услуги от областта на счетоводството, връзките с обществеността, консултациите, данните в облак.

Налагат се санкции на отговорни за зверствата, извършени от руските войски в Буча и Мариупол, както и на руснаци, подкрепящи войната, бизнесмени и членовете на семейства, на олигарси и служители на Кремъл, както и на дружества от областите на отбраната и финансите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рррррррр

    38 7 Отговор
    ЕС Е ПРЕД РАЗПАД ЗАРАДИ СЛУГИНАЖА СИ КЪМ КРАВАРИТЕ

    Коментиран от #5, #17

  • 2 реалистъ

    35 2 Отговор
    Сега е страхотен момент да печелим от ре-експорт. Да внасяме руски петрол и демократично да го изнасяме към страни, които нямат това право.

    Коментиран от #19

  • 3 АнтиГост

    9 2 Отговор
    А пък ОПЕК одобри заместването на руския добив на петрол.
    Няма защо да се плашат руснаците.

    Коментиран от #6

  • 4 Каниба

    22 1 Отговор
    бошлаф отвсякъде!!
    Всички тези санкции, тези кривляния, пози, стойки - чиста профанация!!
    Всички глрдат да печелят на мах и да минават тънко метъра и между капките!! Цинизъм, маразъм и канибалски лкапитализъм!!!!
  • 5 АнтиГост

    8 19 Отговор

    До коментар #1 от "Рррррррр":

    От всички съюзи само свързаните с Русия се разпаднаха: СССР, СИВ, Варшавски договор.

    Коментиран от #8

  • 6 Теле

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "АнтиГост":

    Само за два месеца ще вдигнат происводството, с 200 000бсрела на месец. Няма за кво да се кефиш
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Теле

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "АнтиГост":

    Това е един съюз, гола вода си

    Коментиран от #11

  • 9 гост

    13 1 Отговор
    Харакирито на века!
  • 10 Боли ме фара

    10 1 Отговор
    За ес оставка продажници
  • 11 АнтиГост

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Теле":

    Не си прав. Ние не бяхме в СССР, но бяхме в СИВ и Варшавския.
    Така, че не е само един съюз, облечена вода.

    Коментиран от #12

  • 12 Теле

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "АнтиГост":

    Ще ги възтановим. Пърео СССР
  • 13 Малко уточнение

    8 0 Отговор
    Към тоя с великото предложение СЕГА да печелим от реекспорт: братчед, ти да си чул рафинерията да плаща данък печалба в Бгългария?

    Коментиран от #18

  • 14 Събудете се бе

    16 1 Отговор
    Унгарците казаха, че за замяна на руския сорт Урал, с който работи и нашата рафинерия, е необходимо да се направи преустройство на рафинерията им. За него са нужни между 12 и 18 месеца, както и сума почти на 1 млрд. евро.
    Да сте чули нещо от нашите "министри" или от рафинерията?
    Май само на безнадеждните в умствено отношение вече не им е ясно, че не срещу Русия се води война, а срещу нас и се опитват да ни унищожат по метода на сварената жаба. За руснаците си има предостатъчно клиенти в Азия, дето и в момента искат все повече газ и петрол, но спрете ли вноса на руски петрол у нас познайте каква ще стане цената на бензина и нафтата, познайте какво става и с тази рафинерия, дето няма как да работи със сортовете нефт от С. Арабия без да се изградят нужните съоръжения. За тези съоръжения няма технологично време да се изготвят и познайте дали собственика на Лукойл - Натаниел Ротшилд ще иска да инвестира такива суми.
    Нещата стават или ние, или узурпиралата властта мафия.

    Коментиран от #16

  • 15 Забрана на телевизии..хм

    11 2 Отговор
    Забрана за излъчване на телевизия това нещо да пролича на фашизъм а? Понеже нашата пропаганда не може да достигне до аудиторията и никой не вярва в нея забраняваме противниковата:)))))
  • 16 Мамул

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Събудете се бе":

    Като с газа ще стане работата. Петрола пак ще е руски, но ще е от "наши" демократични и депутинизирани фирми. Последните 30 години "Запада" печели като слага горница на руските суровини и на китайските стоки.
  • 17 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рррррррр":

    Пак ли, бе? Ей, тоя разпад на всеки 6 месеца идва за последните 50 години. Ама тоя пър наистина се разпада и край вече. Още е св в неделя след 3ч, че преди това ще сменям дограмата. Ама след това - край с ЕС.

    Тука само до два дена и туй то. Тая мантра от 50 години я слушам…
  • 18 Ивам

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Малко уточнение":

    Ти пък какво ще печелиш, бе? Ще печели Златев, ти само ще се оплакваш и ще пишеш коментари в интернет.
  • 19 да ама не

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "реалистъ":

    Какво ще спечелиш като рафинерията е руска и петрола е руски и всичко влиза в джоба на макия мук.
  • 20 сега е момента

    0 0 Отговор
    България ще спечели най-много ако изгони Лукойл.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: