Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Юни, 2022 12:04 3 174 21

Западни издания коментират последните новини около конфликта в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • санкции-
  • нефт-
  • газпром

Руските пратеници са останали недоволни от разговорите си в Пекин през последните седмици за получаване на по-голяма подкрепа от Китай

Западни издания коментират последните новини около конфликта в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Джо Байдън ще посети Саудитска Арабия като част от настоятелните си опити за намаляване на световните цени на петрола и да накаже Русия, пише в. "Гардиън" по повод обявената новина, че президентът на САЩ ще посети Рияд.

Подобна визита ще означава неизпълнение на предизборното обещание на Байдън да изолира Рияд заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, отбелязва британското издание. "Гардиън" допълва, че предстоящото посещение в саудитската столица, за което първи съобщиха американските вестници "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс", подсказва, че за президента на САЩ е станало по-важно да намали цените на петрола на международните пазари и да накаже по този начин на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, отколкото положението с човешките права.

Още новини от Украйна

След началото на руската инвазия изолацията на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който беше обвинен за убийството на Хашоги, изглеждаше много вероятно да бъде прекратена с оглед на стремежа на Вашингтон за увеличаване на световния добив на петрол, чрез което да се понижи цената му на международните пазари и така да се лиши Москва от важни финансови приходи, но и да се повишат и без това недобрите шансове на демократите да спечелят тазгодишните междинни избори за Конгрес, коментира "Гардиън".

Сто дни война взеха тежка дан от Украйна, докато на този фон силите на Путин удрят Донбас, пише друг британски вестник - "Индипендънт", в коментарна статия, посветена на навършването на 100 дни от началото на военния конфликт в Украйна.

Бомбите и куршумите вземат своята смъртоносна дан и раняват мнозина. Домове горят, семейства са разделени, а невинни страдат. Сто дни след началото на войната касапницата продължава и оттогава единствено са променили местата, където тече тя, пише "Индипендънт".

Този уникален по своята същност и будещ недоумение конфликт, определящ хода на съвременната история, не показва никакви признаци, че ще приключи скоро, отбелязва изданието.

В. "Дейли телеграф" коментира новината, че Великобритания ще изпрати на Украйна усъвършенствани ракети със среден обсег. По този начин страната се присъединява към САЩ и Германия, които снабдяват Киев със съвременно въоръжение за сваляне на самолети, отбелязва британското издание.

За използване на тези ракети украинските военни ще се обучават във Великобритания. Въпреки че установките, които ще бъдат предоставени на Украйна, ще бъдат по-малко от десет, по данни на "Дайли телеграф" заедно с тях на Киев ще бъде осигурено голямо количество боеприпаси за тези системи.

Пекин е подразнен от исканията на Москва за подкрепа, твърдят представители на китайските власти, цитирани от "Вашингтон пост".

Руските пратеници са останали недоволни от разговорите си в Пекин през последните седмици за получаване на по-голяма подкрепа от Китай. В тях те са настоявали Пекин да изпълни заявката си за "безгранично партньорство", дадена в седмиците преди началото на войната. Проблемът е, че китайското ръководство иска да увеличи помощта за Москва, но без да нарушава западните санкции, и затова е определило таван на подкрепата си, заявяват пред изданието представители на американските и китайските власти.

Това поставя в трудно положение Китай, защото иска да помогне на най-важния си стратегически партньор, но той е започнал война, която в Пекин не са очаквали, че ще се проточи четири месеца, казаха източниците на изданието. По думите им затова президентът Си Цзинпин е възложил на най-близките си съветници да измислят начин как да се помогне финансово на Русия, без да се нарушават западните санкции.

"Това се оказва трудна задача. В същото време от гледна точка на Русия тези усилия са недостатъчни", обобщава пред "Вашингтон пост" високопоставен представител на правителството на САЩ.

Международните санкции срещу износа на усъвършенствани технологии за Русия отслабват военните ѝ способности, казват американски официални лица пред "Ню Йорк таймс".

Причината е, че това ембарго пречи на Русия да произвежда оръжия, които да заменят унищожената ѝ в бойните действия техника, посочват източници от Съединените щати и Европа. Така въпреки че във войната произведени в САЩ и ЕС технологии са били използвани срещу Украйна, сега това на практика дава на Запада важен лост за въздействие върху Москва.

В статията се съобщава, че миналия месец в продължение на една седмица по покана на Службата за сигурност на Украйна (СБУ, украинското контраразузнаване) в Украйна е бил специален експертен екип, който анализирал и разглобявал всеки образец руско оръжие, с който СБУ се е сдобила, след като е бил прибран от бойното поле. Изследователите са заключили, че в почти всеки от тях има западни технологични компоненти като микрочипове, двигатели, антени и други, което прави трудна замяната им.

ЕС одобри шести пакет санкции срещу Русия, който включва поетапното налагане на ембарго върху вноса на петрол, но не и индивидуални санкции срещу руския патриарх Кирил, заради възражения от страна на Унгария, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Американският всекидневник отбелязва, че предстоятелят на Руската православна църква е един от изявените поддръжници на инвазията в Украйна и близък съюзник на президента Владимир Путин.

Ембаргото върху петрола е високорискова стратегия, която принуждава ЕС да скъса със зависимостта си от евтините руски енергоносители. Това вероятно ще увеличи инфлацията, която вече достигна до най-високото си ниво от десетилетия и от двете страни на Атлантическия океан, отбелязва изданието. След дълги и напрегнати преговори върху ембаргото, одобрението на шестия пакет успя да запази единството на съюза на фона на руската инвазия в Украйна. Спорът за петрола показа извади наяве и тавана на възможностите на ЕС да се откаже от вноса на руски енергоносители, който помага на Москва да попълва своя бюджет и да финансира военните си действия, посочва "Уолстрийт джърнъл".

В. "Файненшъл таймс" поставя акцент върху новия отбранителен блок, който се оформя в Европа, след като скандинавските и балтийските държави се обединиха пред лицето на руската заплаха. В сряда в Дания бе произведен референдум, на който страната реши да се присъедини към отбранителната политика на ЕС, а в средата на миналия месец Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО, с което картата на регионалната сигурност значително се променя, коментира британският всекидневник.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е жжж

    15 30 Отговор
    Агресора да оди на ОЙ!
  • 2 Теле

    47 14 Отговор
    Сащ никога не са имали чест, достойнсто, морал

    Коментиран от #6

  • 3 дедо Герчо

    22 5 Отговор
    ТОТАЛЕН РЕЗИЛ ЩЕ БЪДЕ...ХЪХЪХЪ...
  • 4 Ами коментирайте

    13 4 Отговор
    Бля бля
  • 5 натовец

    12 23 Отговор
    Що така не можаха да изпънят плана на вовата за 1 юни да превземат Северодонецк?

    Коментиран от #7

  • 6 Запознат

    8 18 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    това важи и за рашистан.
  • 7 щото

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "натовец":

    такъв план не е имало
  • 8 Ломчанин

    9 2 Отговор
    И тоя ще го замерят с обувки. И като му виждам рефлексите най добре е да слага каската отсега.
  • 9 Аха

    36 5 Отговор
    Аз не помня някога Русия или Путин да обикаля от страна на страна да изнудва,да казва какво как и къде.САЩ е като цветарка.Нема спиране.Това че ЕС е задно със американците е най голямата катастрофа за Европа.
  • 10 Мустафата вън от БГ

    25 8 Отговор
    Байдън щял да накаже Русия...! Смях! Кравария си отива...

    Коментиран от #11

  • 11 Много запознат

    9 12 Отговор

    До коментар #10 от "Мустафата вън от БГ":

    Ами той я наказа, бункерния многоходовик и стратег влезе с двата крака в капана.
    ХАХАХАХА

    Коментиран от #16

  • 12 ттт

    17 3 Отговор
    Причината е, че това ембарго пречи на Русия да произвежда оръжия, които да заменят унищожената ѝ в бойните действия техника, посочват източници от Съединените щати и Европа.


    Още през април писахте, че Русия изразходвала почти всичките си ракети. Още използва, следователно произвежда. Значи източниците от Съединените щати и Европа или грешат или по-лошо - лъжат.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Урюрвкос

    11 1 Отговор
    4бр ракетни установки вече има в Украйна но няма боеприпасите и най вероятно ще получат от най далекобойните които могат да стигнат до московска област а това е основната цел Русия да въведе военно положение и да обяви война.
  • 15 Иванушка  🇷🇺

    15 3 Отговор
    "...Този уникален по своята същност и будещ недоумение конфликт..." - няма никакво негоумение, украинците се правеха на велики и на "македонци" и си го изпросиха. Сега да си сърбат попарата, нещастниците му проЗди ))
  • 16 ттт

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Много запознат":

    Точно колко много си запознат? Видя ли Путин в бункера? Дай гпс координати. Помня много информация от "запознати". Че Шойгу пул арестуван, че Шойгу беше получил инфаркт, че Путин в началото на май щеше да бъде опериран, че беше предал куфарчето на Николай Патрушев, после пък Путин щяха да го оперират след 20-ти май.

    Запомнете едно - когато лъжете, го правете грамотно. Не казвайте "утре слънцето ще изгрее от запад", защото днес може да ви повярват, но проклетото утре ще дойде, а хората ще помнят какво сте казали. Не казвайте и "нощес температурата ще падне под минус 300 градуса", само ще убедите другите, че на вас не може да се вярва.
  • 17 Айде Бегай

    3 1 Отговор
    Това е една последна възможност за Бай-Дън да забременее.
  • 18 Компоненти

    8 2 Отговор
    Всички тези "западни" компоненти в оръжията ги произвеждат в Китай. "Запада" като е толкова технологичен защо намали всички производства поради намалена доставка на чипове !?
    А руснаците вече ги произвеждат тези компоненти и сами. Трябва им огрничено количество, не милиони !
  • 19 Кую

    2 1 Отговор
    Наобратно преписана статия. Русофобски сайт си е Факти.
  • 20 Борис

    3 1 Отговор
    ФАЩ и евро негодниците ,са готови на унищожение на украинците, само и само да се доберат до ресурсите на Русия, тук българските лицемери се тръшкат за бежанците от Украйна(Киевска рус), и се тревожат за икономиката на Русия, а в България водата 4 лв,горивата и газта хвърчат до небесата,икономиката ни в колапс(ако изобщо имаме такава).
  • 21 КРЕМЪЛСКИЯ САТРАП

    1 4 Отговор
    Нападна вероломно свободна и независима Украйна. Кремълски танкове нагазиха украинската земя......убиват и мародерстват. Сега търсят подкрепа от света.....що ли ????