Last news in Fakti

4 Юни, 2022 18:25 1 846 21

Кое тласна скандинавска държава към отбранителната политика на ЕС

  • дания-
  • ес-
  • отбрана

Дания ще се присъедини към отбранителната политика на Европейския съюз след референдум

Кое тласна скандинавска държава към отбранителната политика на ЕС - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Дания ще се присъедини към отбранителната политика на Европейския съюз след референдум на 8 юни, показват окончателните резултати от вота, което е най-новата промяна сред скандинавските страни за задълбочаване на връзките в областта на отбраната в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, констатира Ройтерс.

Дания е единственият член на ЕС, който не е част от политиката за отбрана и сигурност на блока. Проведеният референдум отбелязва първия път, когато правителство успява да премахне едно от няколкото изключения, осигурени на референдума от 1993 г. за Договора от Маастрихт.

Окончателните резултати показаха, че почти 67 процента от гласоподавателите са подкрепили отмяната на изключването на страната от така наречената Политика на обща сигурност и отбрана на ЕС (ПОСО), което беше най-голямата регистрирана подкрепа за подкрепа в Дания на референдум по въпрос от политиката на ЕС.

Около 33 процента от гласувалите датчани се обявиха против.

Гласуването за премахване на непричастността на датчаните към отбранителната политика на Евросъюза е победа за привържениците на по-широкото сътрудничество с ЕС, докато тези, които са против, твърдят, че пактът за отбрана на ЕС е обременен от бюрокрация и че участието на Дания във военни операции на ЕС ще струва твърде скъпо. По данни на ЦРУ от 2021 г. датските въоръжени сили имат 17 000 души активен личен състав (9000 души пехота, 3000 души във ВМС, 3000 души във ВВС, 2000 души имат други задачи). Военният бюджет на страната през 2021 г. е 1,4 процента от БВП и е над 5,2 млрд. долара.

"Изпратихме сигнал до нашите съюзници в НАТО, в Европа. Изпратихме и ясен сигнал на (руския президент Владимир) Путин", заяви премиерката Мете Фредериксен, след като повечето гласове бяха преброени.

"Когато Путин нахлуе в свободна и независима страна, когато Путин заплашва мира и стабилността, всички ние сближаваме още повече един с друг", каза Фредериксен.

"Когато на нашия континент отново има война, тогава не можеш да бъдеш неутрален“, допълни Фредериксен в реч след излизането на резултатите от референдума, посочва „Политико“. Датската премиерка отбеляза, че веднага към Копенхаген са заваляли послания от нейни колеги от чужбина, приветстващи резултата.

Едно от тях беше на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която заяви в Tуитър, че приветства "силното послание за ангажираност към нашата обща сигурност, изпратено от датския народ днес", и добави, че както Дания, така и ЕС ще "извлекат полза от това решение".

Въпреки че резултатът от референдума няма да има големи практически последствия за Европейския съюз, на него се гледа позитивно в Брюксел, цитира Ройтерс Кристин Нисен, изследователка в Датския институт за международни изследвания. "Това е част от общата тенденция в момента на сближаване на страните", каза Нисен.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диген

    34 11 Отговор
    Някой здравомислещ, може ли да обясни, ЗАЩО във ВСИЧКИ европейски държави има разположени ВОЙСКИ на САЩ ( една държава от континента Северна Америка ) ?!

    ПАЗЯТ ли ни, или са ни ОКУПИРАЛИ ?!

    Същите хора, които твърдят сега, че източно-европейските държави са били ОКУПИРАНИ от СССР, сега обясняват, колко сме СУВЕРЕННИ, въпреки ВОЕННИТЕ БАЗИ на САЩ на наша територия !

    Да си припомним, че когато членувахме във Варшавския договор, в България НЯМАШЕ руски ВОЕННИ БАЗИ !

    Защо, след като военния съюз "Варшавски договор" се саморазпусна, САЩ не разпуснаха НАТО, ами "подканиха" всички бивши съюзници на Русия ( СССР ) да всъпят в НАТО ?!

    Ако една държава държи войски в друга държава и се меси във ВЪТРЕШНИТЕ и ВЪНШНИТЕ РАБОТИ на страната, не може ли да се разглежда, като държава - ОКУПАТОР ?! 

    ВОЙСКИТЕ на САЩ, освен, че ОКУПИРАХА цяла Европа, от години ПРОВЕЖДАТ ВОЕННИ МАНЕВРИ покрай РУСКАТА ГРАНИЦА ?!

    Кой е АГРЕСОРА, в случая ?

    Не е ли, крайно време ВОЙСКИТЕ на САЩ да си приберат у дома, преди да вкарат Европа в ГЛОБАЛНА ВОЙНА ?!

    Според чл.5 от Североатлантическия договор, вОЕННА ПОМОЩ се оказва, в случай на ВЪОРЪЖЕНО НАПАДЕНИЕ, над някой от страните !

    Държавите, членуващи в НАТО, оказвайки ВОЕННА помощ на Украйна ( държава нечленуваща в НАТО ), не се ли самоопределят, като СТРАНА в КОНФЛИКТА ?!

    Говорим, че СВЕТОВНАТА ВОЙНА, не е започнала, а ЦЯЛА Европа под ДИКТАТА на САЩ, вече ВОЮВА с Русия !

    Коментиран от #10, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 шубето е голям страх

    15 6 Отговор
    Преди 3 години един датчанин живеещ на един от островите и като спал на криво /или пиенето му дошло в повече / му се счуло че Руснаците дебаркират на острова.
    Цяла нощ гребал с лодката за да стигне до брега и да предупреди властите !
  • 4 Таласъм

    5 5 Отговор
    зеленски
  • 5 Последния Софиянец

    9 4 Отговор
    Дания изобщо не се намира на Скандинавският полуостров.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Симо черния

    14 11 Отговор
    Аз пък желая България да напусне НАТО и ЕС.

    Коментиран от #14

  • 8 Хабиб

    7 8 Отговор
    Ще има битка на старите капиталисти, докато пуснат кокала, Китай-Русия идват с нов проект Път на коприната,както винаги първо ще има голяма война ,после китайците идват да строят
  • 9 Иванушка  🇷🇺

    9 6 Отговор
    Нещо лошо мирише в Дания 😄😄😄
  • 10 Евроатлантик

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Диген":

    Здравомислещи отдавна не останаха. На всички в Брасълз чавка им е изпила акъла. Жалки безлични политикани, без собствено мнение, корумпирани и некадърни. Някакъв фарс на СИВ и късният Съветски Съюз. Пропаганда, цензура, кухи лозунги и все по-неприкрит тоталитаризъм.
    Най кряскат в захлас тези дето се самоопределят като върли антикомунисти, а всъщност се държат досущ като бившите комсомолски секретари и дружинни ръководителки. Щеше да е смешно, ако не настъпвахме отново същата мотика, с очакването да има по-различен от предишния резултат...
  • 11 армстронг

    3 2 Отговор
    Поредния дебилен слугинаж
  • 12 !!!?

    2 5 Отговор
    Путиновия Гулаг обедини Европа, направи от Украйна независима държава, а от украинците - нация !!!?
  • 13 КОй

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "от друг ъгъл":

    Рашка, да бягаш при мис Крим 2022 че като ви гледам сте си един за друг...и двамата с адамови ябълки....
  • 14 КАРАКОЛЕВ

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Симо черния":

    АЗ пък не желая България да не напуска НАТО и ЕС
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 хахаха

    3 2 Отговор
    За да ги пази от руска агресия, п .е. д.а-л

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания