Тема: Украйна

31 Май, 2022 12:18 2 061 8

Дания провежда референдум заради руската агресия срещу Украйна

  • война-
  • дания-
  • ес-
  • референдум-
  • украйна-
  • русия-
  • отбрана-
  • сигурност-
  • нато

Очаква се над 65% от гласоподавателите да подкрепят отпадането на изключението

Дания провежда референдум заради руската агресия срещу Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След като 30 години Дания стоеше извън общата отбранителна политика в ЕС, референдум в сряда ще реши дали това изключение да отпадне след нахлуването на Русия в Украйна, предаде АФП, съобщи БНР.

Очаква се над 65% от гласоподавателите, чийто брой е около 4,3 милиона, да подкрепят отпадането на изключението, показа последно проучване на общественото мнение, публикувано в неделя. Анализаторите обаче са по-предпазливи заради очакваната ниска избирателна активност в Дания, която често казва "не" на задълбочаване на интеграцията с ЕС, за последно през 2015 г. Премиерът Мете Фредериксен призова датчаните да гласуват на последния телевизионен дебат в неделя.

Още новини от Украйна

"Вярвам от цялото си сърце, че трябва да гласуваме с "да". Във време, когато се нуждаем от битка за сигурността в Европа, ние трябва да сме по-обединени с нашите съседи", каза тя. Дания е член на ЕС от 1973 г., но не позволи да бъдат прехвърлени повече правомощия на Брюксел през 1992 г., когато 50,7% от датчаните отхвърлиха Договора от Маастрихт – основополагащия договор на ЕС. За влизането му в сила той трябваше да бъде ратифициран от всички страни членки. А за да бъдат убедени датчаните, Копенхаген договори серия изключения и на следващата година гласоподавателите го одобриха. Оттогава Дания е извън единната европейска валута – еврото, което бе отхвърлено на референдум през 2000 г., както и извън общата политика на Съюза в правосъдието, вътрешните работи и отбраната.

Оставането извън общата отбранителна политика означава, че скандинавската страна, която е сред основателките на НАТО, не участва във външната политика на ЕС, когато става дума за отбрана, и не дава войници за военни мисии на съюза. Дания е единствената страна, договорила изключение за отбраната, макар че Малта фактически също е извън тази обща политика. Копенхаген е използвал правото си на изключение 235 пъти за 29 години, сочи статистика на европейски мозъчен тръст. Премиерът Фредериксен насрочи референдум само две седмици след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, след като постигна споразумение с повечето партии в парламента на Дания. Същевременно обяви и планове за увеличаване на военните разходи до 2% от БВП, в съответствие с изискванията на НАТО, до 2033 г. Тласък за подобен ход бе решението на Берлин рязко да увеличи военните разходи. Германия е най-близкият съюзник на Дания, заедно със САЩ.

Единадесет от 14-те датски партии в парламента настояха избирателите да гласуват с "да" на референдума за отпадане на изключението. Общо те имат над три четвърти от депутатите. Две крайнодесни евроскептични партии – Датската народна партия и Новата десница, както и крайно лявата Обединена листа призоваха да се гласува с "не". Един от основните им аргументи е, че появата на обща европейска отбрана ще стане за сметка на НАТО, която е крайъгълен камък в отбраната на Дания от създаването на организацията през 1949 г. След като Финландия и Швеция неотдавна се отказаха от десетилетната си политика на военен неутралитет и подадоха молби за членство в НАТО, както и след референдума в Дания, трите страни изведнъж могат да се окажат едновременно в НАТО и в Европейската отбранителна политика. Резултатите от допитването се очакват около полунощ българско време в сряда. Гренландия и Фарьорски острови, които са автономни области на Дания и не са част от ЕС, не участват в референдума. През декември 2015 г. датчаните казаха "не" на задълбочаване на сътрудничеството с ЕС в по полицейските въпроси и сигурността заради опасения, че могат да изгубят суверенитет по имиграцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    19 9 Отговор
    Какво стана с голямата измама? ... имам напредвид Covid19 ?
  • 2 Анонимен

    14 5 Отговор
    100% глупости!
  • 3 Анонимен

    9 5 Отговор
    Те са диктатура, но имат ссср и положителни отзиви за тях. Не всичко минало в Бг е било лошо и не всичко сега е ок. И днес хората здрави, умни по живково, през 1989,кой спечели със зелените карти срещу 10 000 лева евро в Америка. Оставете парите, но елита на българската нация отиде там и спечели Америка, Загубите бяха и до днес за България. Ромката вие вика по цял ден и покой няма, нито им се работи, а раждат и им са защитници дпс, нареждат се и им дават пари по време на избори, смучат социала, телк, не съм националист, но не искам и с подобие либерали от дпс и народа им да съжителствам. Мнението си е ваше, на Дания.
  • 4 Анонимен

    8 14 Отговор
    Има ковид 19. Не манипулирайте народа. Колко от дпс ми кажете, че са се ваксинирани, както и българи. Ваксината предпазва и ако се заразите, ще я изкарате заразата по леко. Ваша си работа. Мрете
  • 5 Гаринча

    12 4 Отговор
    Датчаните са сила ама във футбола .
  • 6 Перо

    7 6 Отговор
    Датчаните видяха какво стана с Англия!
  • 7 Матей

    13 1 Отговор
    Без да обсъждам какво трябва да направят, намирам за много положително това,че се допитват до народа за по-важните решения
  • 8 мародер

    6 2 Отговор
    Ако имат Ум ще кажат НЕ, ако не ще хапнат дървото че и нещо друго.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания