Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юни, 2022 22:10 8 635 53

Полковник Гиркин: При провал в Северодонецк последствията ще са много тежки

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • северодонецк-
  • игор стрелков-гиркин

Прилича на Counter Strike, бием се за всяка къща, за всяка улица, допълва командирът на украинския батальон "Свобода"

Полковник Гиркин: При провал в Северодонецк последствията ще са много тежки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Невероятно тежки сражения се водят в момента в град Северодонецк. Боевете се водят за всяка къща и всяка улица. Украинските сили не отстъпват, въпреки превъзходството на руснаците в артилерия, танкове и жива сила. Това е общата картина в момента, която се потвърждава както от руските, така и от украинските източници.

Ето какво съобщава един от доскорошните безрезервни пропагандисти на Кремъл Игор Стрелков-Гиркин, който е бивш министър на отбраната на сепаратистите от така наречената ДНР. Трябва да се посочи и че през последните седмици този руски националист изобщо не пести критиките си към руското военно управление и действията на Кремъл като цяло.

Гиркин, който е с чин полковник, посочва, че на Харковския фронт се водят само локални боеве и артилерийски престрелки и няма никакви съществени промени. Според него горе-долу същата е ситуацията и на всички останали участъци на фронта, с изключение на района на Северодонецк-Лисичанск.

"Всички основни сили на противника в Донбас сега са съсредоточени в района на Северодонецк и Лисичанск. Руското командване логично се опитва да "изтласка" ВСУ, която е в котел около гореспоменатите градове. Украинските сили упорито се придържат към всеки метър от терена и - вероятно по политически и пропагандни причини - също толкова упорито не желаят окончателно да напуснат Северодонецк, където продължават ожесточените улични сражения", обяснява Стрелков-Гиркин в канала си в Телеграм.

Той потвърждава, че в резултат на контраатаки от индустриалната зона (завод "Азот") "украинският враг" е успял да пренесе бойните действия обратно в Северодонецк. Руският пропагандист не е категоричен дали става дума за частичен или за по съществен успех на ВСУ на територията на Северодонецк, посочвайки, че и двете страни избягват да публикуват видеа от случващото се.

"Затова казвам само, че прогнозата ми отпреди четири дни, че "нашите войски ще приключат с овладяването на Северодонецк до ден-два, ако врагът не хвърли там свежи части за клане", не беше оправдана в първата си част, но беше оправдана във втората. Украинците разполагат с резерви (включително прословутия "чуждестранен легион") и боевете продължават. Целесъобразността на подобно решение на противника ще може да се оцени едва в края на битката. Ако нашите войски успеят да обкръжат цялата групировка Северодонецк-Лисичанск, тогава още части и формирования ще попаднат в казана и ще бъдат разгромени. Но ако не стане - тогава врагът ще има възможност да обвърже нашите войски с боеве в района на града за още няколко дни до няколко седмици (в зависимост от развитието на нещата)", казва Гиркин.

Според него "затварянето на котела" в района западно от Лисичанск също е неясно дали ще се реализира.

"Нашите хора твърдят, че постепенно напредват. Украинците твърдят, че "твърдо държат и контраатакуват". Ще видим. Във всеки случай залогът е доста висок. Командването на ВСУ вече няма възможност да изтегли организирано групировката си от района на Северодонецк-Лисичанск-Золоте, без да понесе много тежки загуби на техника и хора. В момента се водят ожесточени боеве с масирано използване на артилерия, авиация и бронирани машини. Нито една от страните не може да си позволи да завърши битката с "равенство". Обкръжаването на украинците ще бъде тежко поражение за тях. Както във военно, така и в политическо отношение. Същото важи, ако руските командири не успеят да ги обкръжат и разгромят. Това ще доведе и до тежки военни и политически последици", категоричен е той.

За боевете в Северодонецк разказа и командирът на батальона "Свобода" Пьотр Кузик. Според него ситуацията там напомня на популярната шутър игра Counter-Strike.

"Руските нашественици имат известно предимство като артилерия, брой танкове, вероятно и като жива сила. Те използват активно това предимство, което налага да маневрираме през цялото време", посочва той.

Според Кузик това, което очакват защитниците на Северодонецк е да получат подкрепления, особено по отношение на далекобойната артилерия.

"Буквално се бием за всяка къща, за всяка улица. Понякога един ден можем да напреднем с един блок, а друг ден можем да бъдем отблъснати с един блок назад", обяснява командирът.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    59 9 Отговор
    Голямо събаряне на опушени панелки пада. После с китайските контейнери - смарт сити като на Кире ще строят.
  • 2 поп Богомил

    58 5 Отговор
    "Верваме" Ви!
  • 3 Майна

    115 33 Отговор
    Жал ми е за укрите, не за укронацистите, молят се горките да не ги съдят за да могат да се предадат на руските, защото няма как...Жал ми е като за нормални хора, които не се бият по собствена воля ..., Направи ги жертвени глобалистични агнета онзи наркоман..

    Коментиран от #8

  • 4 Зззз

    62 11 Отговор
    Поредния предател или поредното предаване на думите му както дяволът чете евангелието.
  • 5 Факти

    34 94 Отговор
    Провал не знам дали ще има ама победата е вече невъзможна.Русия няма сили да вземе Североданцк.Ами той е само един град.Има още поне шест като него в Донетска и Луганска област.

    Коментиран от #12, #34, #35

  • 6 Някой

    85 20 Отговор
    И що да зсгубят Северодонецк? Нацистите са изтласкани в завод "Азот". Вадим спомените за "Азовстал" и виждаме какво ги чака нацистите.

    Коментиран от #51

  • 7 Майна

    94 28 Отговор
    Руските громят по всички направления...Украйна свърши , скоро ОФИЦИАЛНО, да видим какво ще следва с глобалистките правителства , които ще превърнат Европа в икономическа Сахара...

    Коментиран от #32

  • 8 честен ционист

    16 51 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Спокойно бре, ти взривена украинска панелка с обзавеждане виждал ли си? Или руснаците ги отарашват преди да да ги думнат, или им дават шанс на собсттвениците да си закарат съветските секции у дачите.
  • 9 ЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬььь

    57 5 Отговор
    А за Святогорск нищо не казвате, кой на къде бяга как е преплувал реката от зор, щото го няма моста.
  • 10 Ами бийте се

    46 3 Отговор
    Края идва
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ами така ще е

    76 12 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Спряха руската тв. Да не гледаме резила.
  • 13 Иванушка  🇷🇺

    76 21 Отговор
    "...Невероятно тежки сражения се водят в момента в град Северодонецк...." - как бе, нали уж си бяхте "върнали" Северодонецк пък сега Невероятно тежки сражения. А разбирате ли че руснаците не са ви напънали, просто си правят тренировка и рутина ? ))
  • 14 Цион

    27 73 Отговор
    Отиват си млади хора. Позор, позор за Москва! От кога са се готвили да разрушават в името на Русия майчица!
  • 15 В.В.П.

    61 16 Отговор
    Този укро ,,националист ,ще го одерат за назидание ..Както у 2500 парцаляка от мазетата на Азов..Навсякъде по света. ,,национализмът ,казват е лоша слава ,обаче в Осрайна е добре ..Чудесно е ..Само ,че удариха пак на руския член..Отново
  • 16 Цион

    5 3 Отговор
    Изтрито разбира се
  • 17 Хххххй

    54 20 Отговор
    Престанете с тези руски нашественици това си е територия на ссср. Дано цялата паплач от чуждестранния легион да отидат там от където са се пръкнали.

    Коментиран от #27

  • 18 Много

    1 6 Отговор
    Обичам контрастрайка, обаче от комра всъщи
  • 19 Верно ли

    51 10 Отговор
    Прочетох "Прилича на Counter Strike, бием се за всяка къща, за всяка улица, допълва командирът на украинския батальон "Свобода" и съм дотук! Откъде накъде ще ме занимавате със словоизлиянията на някакъв си нацист, който кой го знае на какви "транквиланти" е, та чак му приличало на CS!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пако

    39 3 Отговор
    ГИРКИН ПОМОЛЕТЕ БРЕНДО ДА ВИ СНАБДЯВА С ПЪРВО КАЧЕСТВО.
  • 22 Новината е фейк.

    33 10 Отговор
    Когато в смотаното СайтчеФакти пишат такива неща, значи урките са се прибрали към Киев
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Превратните дни във войната в Украйна!

    14 54 Отговор
    Идат големи промени във войната в Украйна и през следващия месец руските нашественици и окупатори ще бъдат отблъснати и Украйна с помоща на западното си въоръжение ще премине в успешна контраофанзива и ще има пробив във военната ситуация в източната част на страната, като през септември Украйна ще може да възстанови заграбените от руснаците украински територии...!!!

    Коментиран от #43

  • 27 При ленин там е топло и приятно

    11 21 Отговор

    До коментар #17 от "Хххххй":

    Аве царул ти не разбра ли че СССР умре още?
  • 28 мистър Фейк

    12 20 Отговор
    "Ето какво съобщава един от доскорошните безрезервни пропагандисти на Кремъл Игор Стрелков-Гиркин.."
    ---------------------------------
    Прочетох дотук и спрях. Гиркин никога не е бил пропагандист на Кремъл. Той е враг на Кремъл и лично на Путин и никога не го е криел.
  • 29 Шамана на Монтерей

    19 35 Отговор
    Украинците ликвидират стотици руски нашественици по улиците на Севернодонецк,като постепенно ги избутват от заетите позиции.Руската офанзива в Донбас приключи преди няколко дни,когато бяха обявили,че са "превзели" Севернодонецк.Опита на окупаторите да завземат цялата територия на Луганска област се провалиха,а в Донецка са изтласкани назад,като владеят около половината територия на областа.Тепърва войната ще се развива в посока Изток.
  • 30 читател

    7 13 Отговор
    "...която е в котел около гореспоменатите градове."

    Лъжа, котел няма!

    Коментиран от #42

  • 31 ТИГЪР

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Кинжал":

    От мен +
  • 32 тъп рублофил

    13 30 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Спрете да се излагате тръбяхте че била свършила миналия месец и по-миналия, ама на не е.
    Смешни русороби.
  • 33 Запознат

    12 20 Отговор

    До коментар #11 от "Кинжал":

    "Руснаците съобщиха..."

    И спирам да чета.
    А бе нали нямаше да атакуват Украйна?

    Коментиран от #36

  • 34 Споко,не се вълнувай чак толкоз...!

    27 6 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Днес руснаците превзеха още един град ...-Святогорск...!
  • 35 Факт е,че си неграмотен...!

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    1.Не е-,,Североданцк"...,а...-,,Северодонецк"...!
    2.Не е ,,Донетска",а е...,,Донецка"...!
    Айде бегай другаде да раздаваш акъл...
  • 36 Незапознат

    21 6 Отговор

    До коментар #33 от "Запознат":

    Те вече почти половината Украйна превзеха,ти още се чудиш дали са нападнали,или не...😉🍷😂!
  • 37 Цв.Цв.

    12 1 Отговор
    А бе тоя ,,Гиркин" да не е физкултурник като мен...?!Май бая ,,Гири" е вдигал...?!
  • 38 Боко-Зайчарников!

    8 1 Отговор
    ,,Прилича на Counter Strike..."
    Ко речи...Ко...?!Нъл знайш,чи ни зная ингилизки език...!
  • 39 Хъкълбери Тиквата

    18 6 Отговор
    Руснаците защо ги бавят а не избомбят и последния мост към Лесичанск и да видим как нацитата ще плуват Кроу през реката като в Святогорск?

    Коментиран от #49

  • 40 Данаил Лазаров

    27 11 Отговор
    Заради ината и продажността на актьора Зеленски, избухна тази война, от кояте сега страдаме всички, като плащаме всичко по-скъпо!
    Дъртия вампир Джо Байдън подтикна Зеленски да влезе във война с Русия, а сега Америка пече от това, като изолира Русия от енергийния пазар, но това рефлектира върху всички нас, като плащаме всички пре скъпо!

    Коментиран от #46

  • 41 тома

    24 4 Отговор
    Едните укри взривили моста да не бягат другие укри.Ама те взели и преплували реката да бягат.Добре че руснаците не са ги стреляли.Че това е новината за героите на украйна

    Коментиран от #45

  • 42 ТОЧНО ТАКА...!

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "читател":

    Котел няма...,има...- чувал...😛!
  • 43 хайко

    20 5 Отговор

    До коментар #26 от "Превратните дни във войната в Украйна!":

    Айде стига с тези украински , тайвански и македонски нации и суверенни територии . Сащ направо да забранят изучаването на история по света и да раздадат по един наръчник с указания , кой какъв е и защо е там . Това отричане на истината не се трае вече . До къде искат да доведат света , до една господстваща нация и цял свят слуги. Ще летят ракети , ако не се спрат и този път и те ще пострадат....по лош път са тръгнали заедно с платените си правителства ,
  • 44 Песимист

    20 3 Отговор
    След като , либерално демократична Европа , където има свобода на словото , забрани излъчването на руски телевизии , трябва и да наложат със закон всички да вярват на статуквото , Гьобелс ряпа да яде .
  • 45 падналия ангел

    14 2 Отговор

    До коментар #41 от "тома":

    Около 80 са били "плувците", руснаците не са стреляли по тях! Оставили са ги да стигнат до другия бряг! Абе нечовешко, направо рашиско!
  • 46 Митраджия

    7 14 Отговор

    До коментар #40 от "Данаил Лазаров":

    Всеки очакваше като теб ,Украйна да падне за 3 дни .хахаха няма такъв филм ,ще ги бият орките по канчетата .това им се полага .да не се влизали в Украйна да убиват изнасилват да грабят . рашисти прости
    И единствено Путлер е виновен за тази ситуация ,дъртия изкуфелник...

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Раша

    12 1 Отговор
    Така ли-онака,-руснаците притискат ВСУ в котела.
    Националистите взривиха моста,за да не могат части да отстъпват.
    Така или иначе-обкръжението ще факт за укрите.
  • 49 Абвг

    10 3 Отговор

    До коментар #39 от "Хъкълбери Тиквата":

    Руската тактика сега е такава: винаги оставят един свободен път за бягство от котела и тези, които бягат, не биват обстрелвани. Така насърчават бягството от фронта на мобилизираните украинци и то става масово. Така бе и при Святогорск, но нацистите взривиха моста, за да предотвратят отстъплението. Тогава два украински батальона зарязаха оръжието и преминаха пеш по бродове реката. На следващия ден Святогорск бе превзет от руснаците в движение.

    Коментиран от #50

  • 50 Аз съм

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "Абвг":

    За това че никога не трябва да се притиска враг плътно до стената и винаги да му се оставя път за бягство , защото иначе ще се бие до последно ,пише още Сун Цу в "Изкуството на Войната" 500г пр.н.е.
  • 51 защо

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    чака ги евакуация укрите - осовено най краините свобода :)
  • 52 защо

    4 4 Отговор

    До коментар #46 от "Митраджия":

    никои не е очаквал да паднат за 24 часа - това са глупости измислени от укрите - после като са казали за толкова - викат не стана - фронта е по дълъг от обиколката на бг - какви часове - ти за 24 снаса с кла ако караш бавно по пътища не можеш да я преминеш тая държава - срокове дават само укри и DW CNN - мошеници
  • 53 Този казан

    0 2 Отговор
    който е котел, трябваше да се затвори още в края на април според Гиркин. И човекът се сърди...
Новини по държави: