Last news in Fakti

7 Юни, 2022 19:00 4 618 64

Новите граници на ЕС

  • полша-
  • украйна-
  • русия-
  • европейски съюз-
  • владимир путин

Съществуват няколко сценария за следвоенно споразумение, но всички те като че ли предвещават геополитическо сближаване между Варшава и Киев

Новите граници на ЕС - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нахлуването на Русия в Украйна се превърна в Трета световна война, която ще доведе до сериозни промени, включително прекрояване на границите в Европа. Не сме сигурни, че Франция и Германия ще останат най-големите и влиятелни държави в нашия съюз.

Противоречията между Франция, според която, Русия не бива да бъде унижавана, и група държави, водена от Полша, които искат Москва да бъде победена, не бива да се приемат с лека ръка. На дневен ред е много по-голямо от обичайното противоречие между ястреби и гълъби.

Русия на Путин направи много грешки, като започна тази война. Тя обедини и укрепи НАТО, убеди Швеция и Финландия, че трябва да се присъединят и вдъхнови Дания да се откаже от взетото решение да не участва в общата отбранителна политика на ЕС. Но нещо много по-голямо, но в същото време много по-малко видимо, е истинският фактор, който може да промени играта.

Полша, за която обикновено се говори като за черната овца на ЕС, тъй като си позволява волности по отношение на върховенството на закона, спечели авторитет, тъй като доказа, че е права в отношението си към Русия. Полша се постара да окаже всякакъв вид помощ на Украйна. Никога досега отношенията между две страни на континента не са процъфтявали толкова бързо.

Съществуват няколко сценария за следвоенно споразумение, но всички те като че ли предвещават геополитическо сближаване между Варшава и Киев.

В най-лошия случай Украйна ще бъде лишена от голяма част от територията си, а останалите територии ще бъдат интегрирани в Полша. Унгария може и да иска парченце, но Орбан ще остане с празни ръце.

При най-добрия сценарий Украйна ще запази по-голямата част от значителната си територия. Изправена пред отказ от ускорено членство в ЕС, страната ще предприеме стъпка към сливане с Полша, което автоматично ще ѝ даде статут на територия на ЕС, както бившата Германска демократична република беше интегрирана във Федерална Германия през 1990 г.

За тези, които ще кажат, че съществува евентуален юридически проблем, нека си спомнят колко небрежно се отнася ЕС към териториалната си цялост. През 2004 г. Кипър стана член на блока с цялата територия на острова и фактът, че северната му част де факто се контролира от Турция, не развали съня на Европейската служба за външна дейност.

Името на бъдещата държава е подробност, но можем да предположим, че то ще съдържа имената и на Полша, и на Украйна от юридически и политически съображения. Заради това тя няма да се казва Жечпосполита, макар че ще бъде нещо като нова версия на първата Жечпосполита Полска от 1569-1795 г.

Такава държава с население от 80 млн. души и 900 000 кв. км. би имала повече територия от Франция или Германия и повече население от Франция. Още по-ключовото е, че тя би била естествено ядро за група страни-съмишленици, сред които Литва, Латвия, Естония, отскоро Словакия, евентуално Румъния, която може да преследва своето сливане с Молдова.

България все още не е решила каква роля ще играе, но както Румъния, така и България, разположени на Черно море, ще придобият по-голямо значение, тъй като предишните планове за Пътя на коприната трябва да бъдат сведени до централен маршрут през Каспийско и Черно море.

Логично е и балансът на силите в ЕС да се промени, както и стратегиите за еманципация на ЕС от САЩ. За разлика от Франция, Полша и нейните съмишленици отдават приоритетно значение на трансатлантическите отношения.

Въпреки че тази статия силно наподобява политическа фикция, имаме информация, че подобни съображения присъстват в умовете на политиците и дипломатите от ЕС, стане ли въпрос за вземане на решения, свързани с Украйна. Това обяснява по-добре защо Франция и Германия предоставят помощ с капкомер.

Когато Путин започна тази глупава война, той нанесе жесток удар по двете толкова приятелски настроени към Русия сили на ЕС. Трудно е да си представим как ще възстановят от този удар.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поп Богомил

    87 19 Отговор
    Само Русия може да граничи с който си поиска!

    Коментиран от #27

  • 2 Хихихи..

    79 16 Отговор
    Вовата решава - той е главният географ!
  • 3 Географ

    66 11 Отговор
    За кво им е на толкова прост народ като хохленския такава огромна територия. Още повече, че не е тяхна, а подарена основно от Австрия и след това и от Русия.
  • 4 Мдааа

    88 14 Отговор
    Путин си искаше само Донбас, обаче дрогираното зелено човече май ще го предизвика напълно да заличи жалкото му подобие на Държава, пълно с криминални елементи и про сти тут ки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 горския

    57 9 Отговор
    Паляците а са кривнали от пътя , а са изяли боя . Като някакви чакали са . Няма член 5 ти , няма член 10 ти .
  • 7 Етнограф

    63 12 Отговор
    Няма такова нещо като украинска нация и език. Територията е населена с руснаци до Днепър и с поляци след Днепър. Езикът, който претендира да е украински е някаква смешна смесица от силно изопачен руски, заместено славянското "и" със смешното "i" (подобно на македонците) и диалекта суржук (производен на полския), който се говори основно в селата около Киев. Та въпросният украински се разибра от около 20% от украинците. Останалите си говорят на руски.

    Коментиран от #10, #19, #44

  • 8 Аха

    13 66 Отговор
    Значи, това е добра идея! Ако Украйна и Полша се слеят, мисля даже ще успеят да си вземат и голяма част от Русия! Мисля, че сега е момента да настъпят!

    Коментиран от #12, #38, #62

  • 9 домино

    40 4 Отговор
    нито един от вариантите не е реалистичен, само догадки
  • 10 Долче Густо

    51 5 Отговор

    До коментар #7 от "Етнограф":

    Особено от Киев до полската граница говорят на "официалния " украински - Мова . Моват , моват па като се скарат почват на Руски .А Мовата е смесица от Полски , Унгарски, сигански Румънски , Руски и др . Даже самите Украинци понякога не могат да се разберат за какво става въпрос .
  • 11 ИсторикЪ

    36 8 Отговор
    Да не забравяме, че към територията на Украйна апетити имат освен Полша, също и Унгария и Румъния. Значителни територии бяха откраднати от последните две, които Сталин подари на така наречената Украйна. Тогава все още УССР.
  • 12 Ъхъ

    28 4 Отговор

    До коментар #8 от "Аха":

    Ако рекат да разделят Украйна - Унгарци ,Румънци , Руснаци , Беларус , че и ние ще трябва да претендираме за парче от нея .

    Коментиран от #20

  • 13 Рошко

    36 7 Отговор
    Ако някой не знае кой поръча музиката да му припомня. Този който плаща сметката, а сметката я плаща РУСИЯ!!!

    Коментиран от #32

  • 14 Теле

    10 17 Отговор
    Бг се обединява с турция и хоп голям ес
  • 15 Абвг

    46 6 Отговор
    Ако Полша влезе с войски в Украйна без позволение на Русия, на украинска територия ще яде голям пердах.
    На практика това ще покаже безполезността на НАТО и ще доведе до разпад на пакта.

    Коментиран от #18

  • 16 Станислав

    40 6 Отговор
    На мен са ми смешни така наричащите се украинци, като започнат да си изопачават имената. Скоро прочетох че Дмитро Кулеба (всъщност роден като Дмитрий Кулебов) е кръстил единия си син Йехор. Първо помислих, че е някакъв евреин, като Зеленски, обача като го видях изписано, всъщност разбрах че става въпрос за руското име Игор. Колко тъ п трябва да си за да прочетеш нормалното ИГОР като Й Е Х О Р ?!?

    Коментиран от #17, #22, #37

  • 17 Попов

    51 5 Отговор

    До коментар #16 от "Станислав":

    Така е - украинците изопачиха руското име Александър, на Оликсандър, Николай - на Микулаи, Алена - на Олена, Владимир - на Волдимир, Дмитрий - на Дмитро, Пьотр/Петър - на Петро. Смешници и половина. Не случайно и президентът им е клоун.

    Коментиран от #34

  • 18 Аха

    12 7 Отговор

    До коментар #15 от "Абвг":

    Не е нужно да влиза с войски, ако се направи референдум, който бъде гласуван - За!
  • 19 от Кранево

    47 4 Отговор

    До коментар #7 от "Етнограф":

    А бе у наше село край морето е пълно само с "украинци" даже са няколкократно повече от нас местните ...но 100 дни чувам само на РУСКИ СИ ГОВОРЯТ . На този непонятен за мен "украински" слушам само техния Зеленски да приказва ...

    Коментиран от #33, #35

  • 20 Айде и ти сега

    25 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ъхъ":

    Украйна ще последва съдбата на Югослявия - по демократичен път с референдуми

    Коментиран от #23, #28

  • 21 Сорос.нет

    48 4 Отговор
    Украинците си проиграха късмета . Искаха държава - Руснаците им я дадоха . Дадоха им и повече земя отколкото трябваше .Направиха ги голяма държава . Крим ,Донбас ,Одеса и други области от източна Украйна никога не са и принадлежали .
    Хрушчов с едно парче хартия наречено указ - ги прехвърля на Украйна .
    Освен това Сталин им дава земите от Киев до Полската граница . Лвов не е бил Украински .
    Поляците ги компенсираха с част от Германия . Въпреки че не заслужаваха . И тях ги направиха голяма държава .
    Обаче всички се оказаха неблагодарници .
    Сега ще си връщат вересиите .
  • 22 поп Богомил

    12 14 Отговор

    До коментар #16 от "Станислав":

    То и Дмитро (Димитър, Димитрос) , не е нито "украинско, нито руско, нито славянско!
  • 23 Ъхъ

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "Айде и ти сега":

    Да ама някой друг път . Първо ще изяде боя без референдум , а после други ще решават.

    Коментиран от #30

  • 24 РЕШЕНО

    15 3 Отговор
    И ДВЕТЕ СТАВАТ ГУБЕРНИИ.
  • 25 Динков

    41 2 Отговор
    И аз се чудя защо всички украинци, които дават по телевизора говорят на руски, а то било защото на украински едва ли ще могат да се разберат. Не всички го знаят. Дори и тези, които го изучават задължително в училище, след като Зеленски забрани руския. Голям буламач е - някаква неприятно звучащи смесица от полски, унгарски, чешки и не знам още какво. Може би и малко мамалигарски ци ган ски за цвят.
  • 26 Аз си мисля, че

    37 2 Отговор
    ако Украйна и Полша тръгнат да се обединяват, Русия ще си вземе парче от Украйна чак до Лвов...
  • 27 даааааа

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "поп Богомил":

    Ще граничи, ако я има!

    Коментиран от #29

  • 28 Ъхъ

    22 2 Отговор

    До коментар #20 от "Айде и ти сега":

    От друга страна може и да си прав . Донецк ,Луганск и Крим вече направиха референдум .
  • 29 Нострадамус

    36 6 Отговор

    До коментар #27 от "даааааа":

    Русия ще съществува вечно . За останалите не гарантирам .

    Коментиран от #36, #60

  • 30 Айде и ти сега

    12 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ъхъ":

    Така де, първо армията и после реферрендум, като донецк и другите "осовбодени" - точно като в Югославия
  • 31 Нашия

    24 0 Отговор
    Евроактивните щом си мислят ,че това е ТРЕТА световна явно са много далеч от разбирането на действителните факти и събития в световната история...няма смисъл да си губите времето с писанията на нискокомпетентни и ограничени в способностите им да свържат логически минали и настоящи събития...тази война започна на 13 март/петък/ 2020 и е ЧЕТВЪРТА
  • 32 Бай градски

    1 10 Отговор

    До коментар #13 от "Рошко":

    Тия припомняния ги прави на баба си! Тя ще св зарадва, НО НИЕ НЕ!!!
  • 33 Офффф

    8 24 Отговор

    До коментар #19 от "от Кранево":

    Ми много пъти ви се каза, че украинците си говорят на руски и никога не е бил забраняван! Още повече, че Путин нападна руско говорящите райони! Какво не ти е ясно! Само, че сега докато са там, иди ги питай защо не са избягали при Путин и Русия, като Путин ги освобождава? Иди ги питай! Щото той войната, уж заради тях я направи, да влиза да ги освобождава! Та иди ги питай и пак пиши!
  • 34 поп Богомил

    3 12 Отговор

    До коментар #17 от "Попов":

    Какво е това руско име Александър?
  • 35 Офффф

    18 4 Отговор

    До коментар #19 от "от Кранево":

    А мога и да ти кажа, че военните от Азов, също си говорят на руски и са с руско потекло и родители!

    Коментиран от #45, #46

  • 36 !!!?

    6 11 Отговор

    До коментар #29 от "Нострадамус":

    Няма "вечно" !!!?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 !!!?

    14 1 Отговор
    Свободни съчинения по картинка !!!?
  • 40 Панов

    31 6 Отговор
    Украинските голтаци начело с комика сега си мислят че като Запада им праща оръжия са голямата работа. НО, когато накрая Запада и по специално чичо Сам им представят сметката ще мигат като гърмяни зайци. Или зеления с меш ник си мисли че САЩ му дават 40 млрд. ей така щото е готин?

    Коментиран от #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Земемер

    23 5 Отговор
    Границите на новата държава Хох лия ще са там, където каже господин Путин.

    Коментиран от #50

  • 43 Дълбоко виждащ

    23 3 Отговор
    На мястото на така наречената Украйна ще се появят 4-5 нови държави. По-малки, но ще ги свързва нещо при това много силно - уважението към Майка Русия.
  • 44 Нашия

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Етнограф":

    Грешката ти е БАЗОВА т.е.изначално вървиш в гршната посока....ако наистина искаш да знаеш ,а не да се люшкаш по повърхноста ще се наложи малко четене ВА вкараш в употреба....не разчитам да ме разбереш ,но се надявам...нали тя умирала последна/надеждата де/
  • 45 Сорос.нет

    25 1 Отговор

    До коментар #35 от "Офффф":

    Руснаците много сбъркаха като ги мислеха за близки . Украинците , особено тия които взеха властта след преврата са наследници на СС Галиче . Още от Времето на Тимушенко и Кучма им промиват мозъците . Допълнително американци и европейци с разни обещания и съвместни учения ги надъхаха
    че са велики и нещо повече от Руснаците .
    И тия ненормалници почнаха да хвърчат в небесата . Почнаха да кроят планове да влязат в нато и да предизвикат конфликт с Русия .
    Не случайно бяха приказките че ще маршируват на Червения площад .
    Обаче както са тръгнали нещата ще гризнат дървото .

    Коментиран от #49, #56

  • 46 истината

    22 1 Отговор

    До коментар #35 от "Офффф":

    Азовците са с произход край Лвов. Мариопул беше в Луганската република . Успяха с много терор да го задържат Украинците . После настаниха там азовците . 20 хиляди човека поделение.
    Е , сега вече ги няма .
  • 47 Нашия

    17 1 Отговор

    До коментар #40 от "Панов":

    Ти защо си мислиш ,че Зеления има някакви илюзии относно това кой ще плаща....нали няма да е той ,а поръчката ще бъде изпълнена /доколкото е способна кликата около него/
  • 48 ха ха ха

    6 1 Отговор
    по-големи простотии не бях чел. ще ме уморите от смях.
  • 49 Хихи

    5 25 Отговор

    До коментар #45 от "Сорос.нет":

    Украинците искат да живеят в Европа, това е причината! Но аз искам да ви задам един обикновен въпрос! България и българите са свободни хора, извоювали демокрация и живеем свободно! През последните години са заминали от България 3 млн души за страни от цял свят но главно в западните страни и САЩ! Та въпроса ми е "другари", вие също живеете свободен живот, защо не сте тръгнали за Русия така както решиха всички тези българи да заминат за чужбина? Защо вие, при всичката ви любов към Русия и Путин, живеете в прогнила страна от ЕС, като България и живеете свободно, а не отивате при Путин? Защо? Защо всъщност, през всичките тези години в които живеете свободен живот, всъщност руснаците пристигнали в България са повече от българите заминали за Русия? Страна, която е ваша гордост и президент който е ваш идол? Защо сте тук, при положение че заминаха много други за западни страни? Вие също сте свободни да заминете? Защо сте тук?

    Коментиран от #51, #53, #58, #63

  • 50 Така е

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "Земемер":

    В него е рулетката !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Вуте

    11 0 Отговор
    През 1912/13г. плячката беше Македония. През 2022г. плячката е Украйна.
  • 53 Шайба

    10 1 Отговор

    До коментар #49 от "Хихи":

    И аз все това се чудя,как така мухите все на ланото ходят да кацат?!
  • 54 Култура миянко

    14 0 Отговор
    Ами ще стане интересно,ако това се случи.Четвъртия германски р@ их засега само негативи ни носи и дано не просъществува дълго.Ако това се случи ще има вътрешна конкуренция в ЕС или съюза ще се разпадне.И двете неща са добри.
  • 55 Руските еничари

    17 2 Отговор
    До оня ден си мислех,че названието "укри"е леко подигравателно,а се оказа,че точно украинските нацисти от Западна Украйна се гордеят с това наименование и даже се считали на наследници на древните германци и викинги,а слявяните били тор.Чипа започват да им го сменяват след 1596г.,унията от Брест с която станаха униати и от тогава се отродяват. Всъщност укрите са руските еничари,отстъпници от етноса и вярата.
  • 56 Водещ опит

    15 2 Отговор

    До коментар #45 от "Сорос.нет":

    SS дивизия " Галичина " , диверсионният батальн, после полк " Нахтигал ",както и десетките военно-полицейски батальони са само етап от вековното преинсталиране на софтуера на укропците. Чудя се само на Русия защо тия ги брои за славяни заради гена им,след като са със софтуер "Нацистоус", " Католикоус "? Нацизмът в Лвов и Ровно може да се изгори само по модела на Дрезден - да почерпят водещ опит от янките.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ежко Бежко

    14 3 Отговор

    До коментар #49 от "Хихи":

    Отговарям подробно. Аз като много други българи напуснах родината с мечтата да се върна някой ден. Бях в Африка, работих в Азия и Латинска Америка. От 6 години съм в БГ. Защо не съм в Русия? Защото е студено, климата не ми допада. Даже ще ти кажа ако Беларус беше на Средиземно море, вече да съм там. Идеална страна, но студено. Бидейки в Родината разбрах, че тук е пълно с мekepeта като теб. Връщам се в Африка. На оставащите в Европа гуууд лак.

    Коментиран от #61

  • 59 не може да бъде

    8 1 Отговор
    Тази статия просто дава допълнителни опорни точки на тезисите на Путин.Ако се окажат верни преположенията на автора ,много украинци ще се питат -защо ги ручахме жабетата.Убеден съм че много от тях и сега ксе питат!Авторът добре е пояснил как полша ще завладее западна Украйна ,но видимо не се досетил ,че и други може да имат претенции и таези претенции се реализират/решават със сила.А специално за главния претендент -кой е казал че Русия ще позволи на Полша да анексира западна Украйна!?Русия има много силни козове във вид на най-различни ракетни системи ,а Полша само един голям мерак!
  • 60 .... споделям това земляк ...

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Нострадамус":

    и аз....
  • 61 СССР

    4 2 Отговор

    До коментар #58 от "Ежко Бежко":

    Споделям казаното от теб земляк .... и ... имат късмет , че Русия е много великодушна , но прекалиха с търпението и , и чашата започна да прелива ...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ама много си п рос т

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Хихи":

    България са напуснали 3 000 000 .Дали това е повод за гордост,нещастнико!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.