Last news in Fakti

7 Юни, 2022 13:23 793 3

Испания ще одобри проектозакон за предотвратяване на разхищението на храна

  • испания-
  • проектозакон-
  • разхищение-
  • храна-
  • компании

Санкциите за компаниите, които не спазват този закон, ще са в диапазона между 2001 и 60 000 евро за сериозни нарушения

Испания ще одобри проектозакон за предотвратяване на разхищението на храна  - 1
Снимка: БГНЕС

Испанското правителство се очаква да одобри днес проектозакон, който ще задължи ресторантите да информират клиентите си, че могат да си вземат остатъците от консумираната храна, съобщи в. "Паис".

Испанските домакинства изхвърлят годишно 1,364 милиона килограма хранителни продукти или средно 31 килограма на човек, според данните на министерство на селското стопанство, риболова и хранителната промишленост за 2020 година. Сега правителството иска да сложи край на това разточителство.

За целта то ще одобри днес проектозакон за предотвратяване на разхищението на храна и след това ще го изпрати за одобрение в парламента. Сред мерките, които включва този законопроект, с чиито основни положения "Паис" се е запознал, е да се накарат всички участници в хранителната верига да разработят план за предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци. Освен това се предвиждат санкции за барове, ресторанти или супермаркети, които не спазват разпоредбите.

Санкциите за компаниите, които не спазват този закон, ще са в диапазона между 2001 и 60 000 евро за сериозни нарушения. Наказание може да бъде наложено, ако например не се дарят остатъците на различни социални инициативи. В случай на рецидив глобата може да достигне 500 000 евро.

Този закон се опитва да постигне една от целите за устойчиво развитие в "Дневен ред 2030 година" на ООН – да намали наполовина глобалните хранителни остатъци на човек от населението. Според министерството Испания ще стане третата страна от ЕС, приела подобна законодателна норма след Франция и Италия.

Новият закон няма да се прилага за хора, които изхвърлят отпадъци в домовете си. За тях са предвидени информационни кампании.

75 на сто от испанските домакинстват признават, че изхвърлят хранителни продукти. От храните, които попадат в кошчетата за боклук, три четвърти са непреработени продукти. Сред тях най-често се изхвърлят плодове (32,1 на сто), зеленчуци (13,6 на сто), хляб (4,8 на сто) и мляко (4,5 на сто).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    3 0 Отговор
    Разхищението не само на храна, а и на ресурси е много сериозен проблем. Но съм убеден, че тоя закон е направен не в името на доброто на хората, а само на доброто за някои хора.
    За съжаление, капиталистическите държави от много години възпитават потребителско общество. Произвеждат неще, които не могат да се ремонтират и убеждават хората ,че е по-добре да си купиш ново, отколкот да се мъчиш да поправяш. Да, по-лесно е, но не е по-добре. Ама нагласата на хората вече е такава и едва ли ще се промени, докато на истина не свършат ресурсите. До тогава обаче ония от Давос ще са направили човечеството под милиард и самите те ще живеят в охолство, докато милиарда роби произвежда балагата, и се гърчи на тъмно от глад.
  • 2 ежко

    3 0 Отговор
    Накарайте тунеядците мислещи подобни закони да работят т.е. да произвеждат и положението рязко ще се подобри!Утре някой може да се сети,че ресторантите са задължени да държат по 2-3 прасета да папкат остатъците!Щом си платил нещо или си го произвел ,то е твое!Ти си му господар и ти решаваш какво да правиш с него, не разни чиновници!Явно са забравили как 80-те години умишлено унищожаваха селскостопанска продукция, за да се вдигне нейната цена?!?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: