Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2022 13:10 1 553 21

ЕК: Само през Черно море повечето от украинското зърно може да бъде изнесено навреме

  • украйна-
  • пшеница-
  • черно море-
  • русия-
  • европейска комисия-
  • шарл мишел-
  • урсула фон дер лaйен

Кремъл използва доставките на храни като оръжие и си служи с лъжи от съветските времена, заяви Шарл Мишел

ЕК: Само през Черно море повечето от украинското зърно може да бъде изнесено навреме - 1
Снимка: shutterstock

Светът има нужда украинските пристанища да бъдат отворени, защото повечето от украинското зърно може да бъде изнесено навреме само през Черно море. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Храната стана част от терористичния арсенал на Кремъл, не може да търпим това, добави тя. Фон дер Лайен отбеляза, че санкциите срещу Русия, наложени от ЕС, нямат нищо общо със затрудненията за износа на украинската зърнена реколта.

Още новини от Украйна

Тя се позова на данни от Световната банка, според които 10 млн. души по света се изправят пред крайна бедност с всеки процент нарастване на цените на храните. Войната, предприета от Русия срещу Украйна, отеква по целия свят, 275 милиона души ще бъдат заплашени поне от недостиг на храна. Инфлацията може да увеличи тези числа значително, добави председателят на ЕК.

Ако в ЕС намалим за година с два градуса температурата за отопление, това ще спести енергия, равна на целия внос по газопровода "Северен поток", отбеляза Фон дер Лайен. По нейните думи ЕС ще осигури средства европейските газопроводи да бъдат пригодени за пренос на водород. Тя отбеляза, че ЕС вече е спрял вноса на руски въглища, предстои до края на годината да бъдат намалени с 90 на сто доставките на петрол и според нея осигуряването на газ трябва да се насочи към по-сигурни и "приятелски" източници като САЩ.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че над 20 милиона тона зърно са блокирани в Украйна и това застрашава световната продоволствена сигурност. Кремъл използва доставките на храни като оръжие и си служи с лъжи от съветските времена, добави той. Руските кораби и ракети пречат на износа, руските танкове, бомби и мини пречат на Украйна да засажда следващата реколта, добави Мишел.

По думите му решението на ЕС за въвеждане на петролно ембарго срещу Русия е забележително постижение. Справедливо е Русия да плати цената за възстановяването на Украйна, затова търсим начини да се използва запорираното руско имущество от ЕС и държавите по света, поясни Мишел. Той отбеляза, че Украйна има нужда от пет милиарда евро на месец, за да поддържа живота в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 2 Отговор
    По време на война не се изнася храна.
  • 2 Путин:

    5 21 Отговор
    Изнасяйте Правете каквото искате Вече съм стар и уморен от всичко
  • 3 тикви

    23 1 Отговор
    Има и риби в морето и те трябва да ядат, очакват се корабите с пшеница да заплуват и потъват!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    11 7 Отговор
    Точно заради това, САЩ доставят на Украйна противокорабни ракети с голям обсег.

    Коментиран от #8

  • 6 Теле

    17 1 Отговор
    Защо, само, пак сте змислили нещо пъклено
  • 7 бобо

    40 1 Отговор
    Нали Русия беше бедна, нещастна, населявана от алкохолизирани "ватенки"! А сега какво излиза, че целия свят бил зависим от Русия! Колко елементарно некадърните ръководители на ЕС се оправдават, за да замажат вината си за ужасната ситуация в която вкараха Европа и света. А какво ще кажат за извънредното положение, което Байдън е въвел в САЩ- тази световна сила, също с мотива, че е виновна Русия!
  • 8 Теле

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Да опуцат житцето нали
  • 9 Сандо

    28 0 Отговор
    Защо бе бе башове-евробосове?Ето,Лукашенко ви дава прав път да стигнете до балтийските пристанища,те са на ваши членове и всичко е тип-топ!Какво не ви се харесва в тая схема или пак сте измислили някакъв гадно-демократичен въртел?
  • 10 дядото

    32 0 Отговор
    като сте големи умници,защо не се разбрахте с путин и русия да няма война.сега пак хленчите-няма енергия,няма храна,и русия да я няма.наглеци глупави,ще си платите
  • 11 Анонимен

    27 0 Отговор

    До коментар #4 от "Диоген":

    Ами това е целта Да се изнесе житото.Западняците не ги интересува дали ще има храна зимата в Окрайна.

    Коментиран от #18

  • 12 Нанай Тольо,Нанай..

    26 0 Отговор
    Ще се Изнесе Хлебеца,когато Вовата Каже!
  • 13 Мицо Тафтаракис

    16 1 Отговор
    А не може ли малко да изнесем и през Гърция...
  • 14 Гост

    25 0 Отговор
    Егати неадекватника.... Съвсем ни взе за невменяеми - значи да стоим на студено, да не се къпем, да ограничим яденето, да не светкаме лампите.... за да им е "гадно" на руснаците! За 30 хилки на месец това ли можа да изговори /изработи/ тоя нищоправещ евро бюрократ!? Той лично едва ли ще се ограничава! Закривай безполезните структури и съюзи! С едногодишния им бюджет цяла Африка можем да нахраним.
  • 15 Опааа

    18 0 Отговор
    Пшеница за ЕС а? 🤣 Санкции има ли още за Русия? 🤣 Урсула-шпиц командира ко изходи по въпроса?
  • 16 Граф Цепелин

    13 0 Отговор
    Напълнете европейските газопроводи с водород. И аз така напълних един дирижабъл навремето....
  • 17 Някой

    15 0 Отговор
    Абе, голям зор. Ще каже човек, че това зърно е на ЕК....
    Защо толкова давате зор? Да не би с това зърно да ви се плаща за оръжието, доставено на Украйна?
    Не смятам, че на ЕК му пука за гладните в Африка, защото и до сега не е направила нищо за решаване на този проблем. Може би идеята е, хем да получат нещо в замяна на оръжието, хем да не допуснат европейците да станат африканци (не говоря за българите - ние за тях не сме европейци)

    Коментиран от #21

  • 18 Някой

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Даже ще са доволни да няма храна в Украйна през зимата, за да може да се хвърли вината върху Русия.
    Обичат да правят пакости и да се оправдават с другите...
  • 19 Хасковски каунь

    12 0 Отговор
    " Ако в ЕС намалим за година с два градуса температурата за отопление, това ще спести енергия, равна на целия внос по газопровода "Северен поток", отбеляза Фон дер Лайен"
    Ако место 3 пъти , ядем 2 пъти храната ще стигне и до бедните и нещастни държави.
    Приятели,
    виждате ли колко умни хора ни управляват.
  • 20 666666

    5 0 Отговор
    Хахаха запада не използвали санкциите също като оръжие или на някой не му изнася!?!?
  • 21 Сократ

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Целия рев за блокираните пристанища, уж от Русия, е да имат причина да вкарат военни кораби на нато в Черно море. Ама Ердоган се е спазарил с Путин и не ги пуска през Босфора. На тези хиени от ек не им пука за гладуващите. Трябва да се демонизира Русия и простолюдието да лапа помията, която му се спуска от ТВ екраните.
Новини по държави: