Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Юни, 2022 15:34 2 595 27

Дарения срещу Путин: в цял свят набират пари за Украйна

  • байрактар-
  • дарения-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • дронове-
  • владимир путин-
  • путин-
  • кремъл-
  • пари

Обикновени граждани правят дарения за Украйна и против Путин

Дарения срещу Путин: в цял свят набират пари за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Само 48 часа след нападението на Русия срещу Украйна Фарид Бакиров от Амстердам взима решението да създаде инициатива, чрез която да се събират пари в помощ на Украйна. В началото на юни към Украйна се отправя джип с помощи – натоварен с 86 дрона от най-обикновените. Това са „очи“, предназначени за Украйна.

„Още от самото начало искахме да дадем гласност на военните престъпления на руската армия“, казва пред ДВ Бакиров, който произхожда от Казахстан. Предприемачът работи за украински въздухоплавателни компании от 1990-те години насам.

Още новини от Украйна

Дарители от цял свят

Украинските войски използват свободно продаваните дронове за да откриват местоположението на руските танкове. Когато в края на февруари все повече и повече танкове се насочиха към Киев, снимките от дроновете бяха от полза за пехотните части – да покажат къде са танковете и да разбият с леки противотанкови ракети руското военна техника.

В Европа и в САЩ има стотици инициативи като тази на Фарид Бакиров. Ученият Камил Галеев от американския мозъчен тръст "Wilson Centre" разпространи в Туитър подробен списък с номера на сметки и имена на военни части, които молят за дарения. Освен от дронове, те се нуждаят и от уреди за нощно виждане, защитни жилетки и пакети със санитарни материали за оказване на първа помощ.

В помощните акции се включват и творци

И в самата Украйна частни инициативи събират пари за помощни средства, предназначени за войниците. Сред помагащите е и известният писател и музикант Серхий Жадан, автор на бестселъра "Откриване на джаза в Донбас".

Неговите усилия сега са насочени към това да окаже съдействие на родния си град Харков: той публикува във Фейсбук снимки с войници, за които е купил пикапи и други цивилни автомобили, предназначени за фронта.

"Тази акция на Жадан наистина функционира добре", потвърждава берлинският музикант и писател Юрий Гуржи. Той пристига в началото на 1990-те години от Харков в Берлин и работи заедно с Жадан по множество културни проекти.

"Байрактар" за Украйна

В края на май инициативите на украинците зад граница за набиране на средства достигнаха нов рекорден резултат – тогава литовската интернетна телевизия Laisves TV отправи призив да се събират средства за покупката на боен дрон "Байрактар" от Турция. В рамките на 48 часа се събраха дарения от над пет милиона евро. Малко по-късно литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас оповести в Туитър, че турският производител възнамерява да отпусне безплатно дрона на Украйна.

Както посочва експертката по Източна Европа в германската фондация "Наука и политика" Маргарете Клайн, подобни инициативи възникват още след революцията на Майдана в Украйна през 2014 година - събират се дарения за каски и бронирани жилетки за защитниците срещу руските нападения в Източна Украйна. "Но ако тогава инициативите бяха концентрирани в рамките на Украйна, сега виждаме много по-широко международно сътрудничество."

Помощта чрез набиране на средства е "крайно необходима"

Украински офицер, който се сражава в Донбас, чието име не се назовава по съображения за сигурност, казва пред ДВ, че този вид акции за набиране на средства са "крайно необходими". След което започва да изброява: "За нашата артилерийска част например не са предвиден джипове, затова ни ги предоставят доброволните помагачи. Без тези превозни средства почти няма как да се води война." Украинският офицер допълва, че армията изобщо не е купувала от обикновените дронове - може би защото високопоставените армейски служители изобщо не са знаели за тяхното съществуване.

Без парите от даренията не биха стигали и компютрите за по-нисшите чинове, а наличните термокамери и системи за нощно виждане биха били крайно недостатъчни.

Настъпи "умора"

Поради това предприемачът от Амстердам Фарид Бакиров се надява да набере и още дарения чрез своята инициатива, но междувременно това става все по-трудно. "Миналата седмица изобщо не получихме дарения", казва той. Хората като че ли някак се измориха да слушат новините от войната в Украйна.

Той усеща все по-голямо разочарование сред украинците – от това, че голяма част от обещаните от Запада доставки на оръжие все още не са осъществени. А точно сега са много важни. Войната в Донбас следва по-различни закони от успешната отбрана на украинската столица - вместо партизанска тактика сега става дума за артилерийски боеве.

Има и още един проблем - армията на Путин е увредила сериозно и военната инфраструктура на Украйна, като например фабриките за муниции. С всеки следващ такъв удар страната става все по-зависима от доставките от Запада. Поради това Бакиров е твърдо решен да помага на Украйна с дронове - за да могат войниците поне да виждат откъде идва опасността.

Автор: Франк Хофман


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    17 9 Отговор
    Дарения против Путин са сериозни ако се разбира за скорошен летален изход.
  • 2 Е хайде

    36 7 Отговор
    Чак пък цял свят
  • 3 ДОСТ

    40 10 Отговор
    АЗ ПАРИ ЗА УКРАЙНА НЕМА ДА ДАВАМ.

    Коментиран от #9

  • 4 Анонимен

    39 6 Отговор
    Да си даряват, кой им пречи. Не, че са много умни
  • 5 ПАРИ НА ВЯТЪРА

    34 6 Отговор
    КАТО ИМ ГЛЕДАМЕ УСПЕХИТЕ НА УКРАЙНА МАЙ Е ПО ДОБРЕ ДА СПРАТ ДА СЪБИРАТ.НЕ СЕ ЛИ СТЕГНАТ И СПРАТ С РЕВОВЕТЕ НИЩО НЯМА ДА НАПРАВЯТ
  • 6 Стрелата

    19 4 Отговор
    Ила в бгтоо даваме по цяла заплата🤣🤣🤣
  • 7 ЖЕКО

    39 7 Отговор
    А РУСИЯ СИ ПРЕВЗЕМА ГРАД СЛЕД ГРАД СКОРО УКРАИНА ЩЕ БЪДЕ РУСКА

    Коментиран от #21

  • 8 Гошо

    37 5 Отговор
    За спасението на украинците, никакви дронове и подобни играчки не са нужни Единственото което им трябва е бял плат ,може и найлон да е важното е да е бял
  • 9 Мост

    5 35 Отговор

    До коментар #3 от "ДОСТ":

    От тебе някой нещо иска ли , по добре прати някоя рубла на Путлер ...

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Зоро

    35 2 Отговор
    Какво ще им дават на тези авантаджии! То украинец си стана международен синоним на =аванта.Верно има много прости хора да продължават да ги хрантутят
  • 11 ДОСТ

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "Мост":

    ТИ СЕ СКРИЙ В НЯКОЯ ЯМА.
  • 12 ФЕЙК

    30 2 Отговор
    МолА, други да не си присвояват първеУнството! НАШ ЛЮБИМИЙ КИР40 беше първиЙ! Той и сега дава своя всяка заплата за приятеля и другаря по слугинаж Zеленски. Добре, че женаму прави торти, че човекът е останал без пари и за хлябV Да спирам до тук, защото аконапиша неправилна думичка.... ще има гумичка!
  • 13 Мима-димка

    10 2 Отговор
    Да се включим и ние със зелева салата,ако се добави и пресен магданоз,зрението се подобрявало.
  • 14 Някой

    24 2 Отговор
    От кога 1/3 от света е целият свят? Да не би да имате в предвид целия "демократичен" свят?
    Много плоска взе да става пропагандата... Като за западноевропейци...
  • 15 Слава Україні

    18 3 Отговор
    Нашите управници на фекалната територия, приеха да дават по 365 лева на украинец плюс осигуровки върху 710 лв. Кирцата дари една заплата, е в сметката на жена си, но призова и ние да даваме по заплата за украинците. Разни наши работодатели започнаха да наемат украинци на двойни заплати, докато ревът, че разходите им били непосилни. А един наш пенсионер живее с 350лв, плаща 20% ДДС върху храна и лекарства и си доплаща на доктора.Един работещ нашенец го скъсват от данъци и такси и ДДС и му удържат осигуровки върху мизерните доходи от 1000лв с които трябва да си плати двойно по скъпия ток, вода, парно, газ и бензин. И за него няма петзвезно спа в хотела на морето, безплатен паркинг и билет в рейса. Та от това идва умозаключението, че българите си нямат държава. Това което го има е едно недоразумение, което е против чялото българското население. Не е ли по добре да дръпнем шалтера на нацисткото недоразумение и да се свършва. А тези които реват за пари за Украина, нека да се съберат, да вземат по една пушка и беж в Луганск да биете руснаци и чеченци. Можете да си вземете и Кирцата и Херо и Ристю и Моше и т.н.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Родригес Boy ьч

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мост":

    Браточка, много е скъпа рублата вече. Днес стигна до 45 рубли за долар.
  • 18 УкроМразец

    15 3 Отговор
    Пари ли ??? Да си заминават и тези К…у…рви украински по нашите курорти.Тея си мислят ,че Европа работи за тях
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хихи

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Слава Україні":

    Голем злобар си бе, мунчо...
  • 21 Да бе

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЖЕКО":

    Град след град, общо 6 града. Много, ва ..
  • 22 ПАРИ НА ВЯТЪРА

    11 1 Отговор
    .......................в цял свят набират пари за Украйна....................ЗА БЕЛИЯ ПРАШЕЦ НА ЗЕЛЕНИЯ КОМИК !
  • 23 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬

    1 12 Отговор
    Слава Украiна

    Коментиран от #27

  • 24 Да живее България

    12 1 Отговор
    Няма ли да я приключват тази Украйна,та да отдъхнем малко.Аман от тези професионални просяци и измамници
  • 25 калитко

    5 0 Отговор
    То дронове добре ама накрая няма да останат украинци. Нещо няма много желаещи да воюват вече.
    Ако войната продължи до последния украинец беспорно победата ще е за Русия, СаЩ и Ингилизите.
    ЕС ще е от губещата страна с икономика в рецесия
  • 26 Поредната лъжа!!!Живеещ в западна Европа

    6 0 Отговор
    Цял свят не са 65 държави от които 48 от колонията на САЩ ЕС и останалите англосаксонски и техните сателити.130 държави не подкрепят санкциите срещу Русия и не им пука за нациститеОтОсрайна.Хайде стига се опитвахте да ни лъжете.Не сме от Левуново нито от индийския остров на индианците,които живеят в първи век след христа.За тези нагли измисленяци няма да дам и един цент.Всички ги мразят и ги наричат "нагли безплатни туристи"
  • 27 Слава на тази,която е твоя майка-1

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬":

    и работи на околовръстното.ЖалъкТрол!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания