Last news in Fakti

10 Юни, 2022 20:20 3 567 25

Колко българи са взели германско гражданство за последните 22 години

  • германия-
  • паспорт-
  • българи-
  • гастербайтер

Става ясно, че за последните 22 години общо 27 309 български граждани са се сдобили с германски паспорт - като само за последните 10 години броят им е 18 353

Колко българи са взели германско гражданство за последните 22 години - 1
Снимка: DW

Все повече българи взимат германско гражданство. От 2000 година насам броят им постоянно нараства. А през 2021 е поставен абсолютният рекорд. Ето колко българи са станали германци:

През 2021 година близо 131 600 чужденци са взели германско гражданство. Това е с 21 700 повече, отколкото през предходната година. Ръстът се дължи предимно на сирийските граждани, получили германски паспорт - общо 19 100. През миналата година броят им е почти тройно по-висок, отколкото през 2020.

Как се взима германско гражданство

Германската статистическа служба обяснява това развитие с високия брой сирийски бежанци, пристигнали в Германия между 2014 и 2016 година. Все повече представители на тази група мигранти изпълняват условията за придобиване на германско гражданство. А те гласят: добри познания по немски език, осигурен финансов доход и обикновено осем години пребиваване в Германия. При последното правило може да се направи изключение - при особено добра интеграция в страната, т.е. когато хората са научили особено добре немски език, когато имат особено добри академични или професионални резултати или когато се ангажират в обществото. В такъв случай и членовете на семейството им могат да получат по-рано германски паспорт. Повечето сирийци, взели германски паспорт, са пребивавали по-малко от осем години в Германия - средно по 6,5 години.

На второ място след сирийците се нареждат турците. През 2021 година 12 000 турски граждани са придобили германско гражданство. На трето място са румънците - с 6900, на четвърто са поляците - с 5500, а на пета са италианците - с 5000.

Колко българи са станали германци?

През 2021 година българите, взели германски паспорт, са 2260. Така те се нареждат на 15-о място от общо 173 страни. Впрочем, през миналата година всеки четвърти "нов германец" е бил от страна членка на ЕС.

Според годишните статистики за получаване на германско гражданство, публикувани на уебсайта на Германската статистическа служба, броят на българите с германски паспорт постоянно расте. На страницата на службата са достъпни данни за периода 2000 - 2021 година. От тях става ясно, че за последните 22 години общо 27 309 български граждани са се сдобили с германски паспорт - като само за последните 10 години броят им е 18 353.

През 2021 те са поставили абсолютен рекорд - никога преди толкова много българи не са взимали германско гражданство в рамките на една година. Най-малко германски паспорти на българи пък са издадени през 2005 година - тогава броят им е бил 400.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 35 Отговор
    Не ме занимавайте с тия народоотсъпници. Всички като тия и Зуека, не съществуват за мен. Избрали са на хляба мекото, вместо да се борят до край срещу Тиквата и Чалгаря

    Коментиран от #7, #11, #13, #14, #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Интелектуалец

    18 16 Отговор
    Колко българи взеха руски паспорти?

    Коментиран от #5, #18

  • 4 БОЛШЕВИК

    20 14 Отговор
    Повечето взели това гражданство са жени 80-85% - мъжете българи в Германия са черноработници и ако оживеят се връщат в България, жените се омъжват за ботаи старци и остават там!

    Коментиран от #25

  • 5 БОЛШЕВИК

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "Интелектуалец":

    Има много и такива, но те са повечето семейства, работят хубави работи това което са учели, дават им се квартири на символични цени, някой от единия си имат и собствени жилища.
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    14 7 Отговор
    27 000 НОВИ ГЕРМАНЦИ 150 000 ЕВРО ЗА ДА ОТГЛЕДАТ БЪЛГАРИЯ И РОДИТЕЛИТЕ ЕДНО ДЕТЕ ДО 18 ГОДИНИ ( минимум!)
    .....
    = 4,05 МИЛИАРДА ЕВРО ДИРЕКТНА ЗАГУБА ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ...
    ... БЕЗ ЗАГУБИТЕ ЗА ПОКУПКА НА ЖИЛИЩЕ И Т.Н.

    Коментиран от #10, #16

  • 7 ГЕРБЕР

    10 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    СЛАВА БОЙКО
    СЛАВА ГЕРБ
  • 8 Амин

    14 12 Отговор
    гЕрмания е тъпа държава мир на праха им

    Коментиран от #9

  • 9 666

    14 13 Отговор

    До коментар #8 от "Амин":

    Някога ходил ли си в Германия? Явно не си напускал село.
  • 10 новонемец

    18 7 Отговор

    До коментар #6 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Немците не мислят само за децата,а мислят абсолютно за всеки един свой гражданин. Не е като в България, когато си безработен и нямаш доходи си длъжен да плащаш здравни осигуровки за да не загубиш "здравните си права" . Явно с този закон се казва на българина,ако не иска да си загуби правата трябва да открадне пари за да си плати здравните осигуровки. Навремето ни промиваха мозъците,че Капитализма е лошо нещо,а ние виждаме, че Капитализма е по социална към гражданите си от измисления комунизъм.. Държавата е зад всеки един гражданин. От утробата до смъртта
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 така така

    5 5 Отговор
    Аз пък няма да си сменям гражданството въпреки, че настоящата колония гич не ми харесва не бих си сменил името и паспорта

    Коментиран от #15, #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чудно!

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "така така":

    Не е и нужно. Има позволено двойно гражданство в доста от държавите.
  • 16 Държавата България е мащеха за...

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Българите!Иначе за украинци и други народи,дава мило и драго....Българите я напущат и няма да се върнат..Ердоган ще оправи територията и ще я вкара в пътя...
  • 17 Възмутен

    6 10 Отговор
    Много са безродиците продали род и родина ,срамуват да се наричат българи. Това ,че са взели чужди паспорти не ги прави германци,англичани,американци или други ,а просто едни безродници за които майка България се срамува ,че е откърмила. А те до края на "новият "си живот ще живеят със спомени и с чувство на вина пред паметта на предците си ,че са ги изоставили .

    Коментиран от #19, #22, #23

  • 18 Миролюб Бенатов

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Интелектуалец":

    Те сибирците ако можеха щяха да си захвърлят паспортите , ти искаш нашите да ходят там :)
  • 19 Чудно!

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Възмутен":

    Много си зле!
  • 20 Така де

    6 1 Отговор
    И защо само за Германия думате!А в Холандия,Белгия,Франция,Испания,Италия,Англия,Чехия.....българи които живеят децата им български не знаят,няма и да научат! Без да са граждани на държавата в което живеят никога няма да я напуснат и да се вэрнат в зверилника бг !! От хубаво никой не бяга!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Така ли?

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Възмутен":

    Признай си, че просто им завиждаш.
  • 24 Верно?

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "така така":

    Ама защо, недей така, помисли си пак😆
  • 25 От Германия

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "БОЛШЕВИК":

    А вие в бг-то масово живеете в разкош 😂😂😂
Новини по държави: