Last news in Fakti

10 Юни, 2022 19:48 2 765 16

Сложните китайски маневри между Запада и Русия

  • китай-
  • русия-
  • владимир путин-
  • си дзинпин-
  • санкции

Властите в Пекин вероятно искат да продължат да се възползват от руската евтина енергия, но въпреки това те ще избягват да предизвикват Вашингтон и Брюксел

Сложните китайски маневри между Запада и Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пекин мълчи за войната на Русия срещу Украйна и използва стратегическото си партньорство с Москва за евтини енергийни доставки. В същото време комунистическата страна внимава да не се отдалечава прекалено много от ЕС.

Комунистическото ръководство в Китай се опитва да запази труден баланс. Президентът Си Дзинпин все още не е осъдил агресивната война на Путин. Той не е говорил и с украинския си колега Володимир Зеленски. Ръководството на китайската комунистическа партия продължава да поддържа с Русия "приятелски политически отношения, особено що се отнася до енергийните доставки". Така обобщава поведението на Китай Лаури Миливирта, старши анализатор в Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух.

Заедно с това Пекин се опитва да избегне "позицията на страна, която Западът разглежда като помагаща на Русия и заобикаляща санкциите", допълва той. И засега сметките на Пекин изглежда излизат: нито ЕС, нито САЩ са променили драстично тона си спрямо комунистическата държава.

Ръководството в Пекин и китайски държавни компании "тихо увеличиха вноса на енергия от Русия месец след началото на инвазията", казва Дан Уанг, главен икономист в Hang Seng Bank. Данни от митниците показват, че през април Китай е внесъл със 75% повече нефт, газ и въглища от Русия, отколкото през предишната година. А при втечнения природен газ (LNG) увеличението е с 80 процента.

Енергийната сигурност е приоритет

Вносът на коксови въглища, които се използват в промишленото производство, се е удвоил. Китай се възползва от по-ниските цени, които Русия предлага. Един метричен тон, идващ от САЩ, струва 475 щатски долара – срещу 403 долара, колкото иска Москва за същото количество. Китай, също така, може да разчита да "купува суров петрол на преференциални цени за момента", казва още Миливирта. "Руската цена е с около 30% по-ниска от тази на останалите световни доставчици на петрол", посочва той. Говори се и че страната ще внася повече руски суров петрол, за да запълни стратегическите си резерви, посочва експертът.

В Китай енергийната сигурност е основен приоритет, като тя "все още има предимство пред опазването на климата", отбелязва икономистът Дан Уанг и добавя, че това ще доведе до укрепване на търговските отношения с Русия в областта на енергетиката. Доставките обаче не могат да бъдат увеличени в краткосрочен план. Причината за това е, че капацитетът на газопровода "Силата на Сибир", по който руският природен газ пътува за Китай, се смята за изчерпан. "В момента се водят преговори за нови газопроводи между Русия и Китай. Мисля, че руският газов износ за Китай ще нарасне значително през следващите години", казва Дан Уанг.

Лавиране между Запада и Русия

И докато енергийните връзки наистина ще се задълбочават, това по-скоро не може да се твърди за цялостното икономическо сътрудничество между двете страни, твърдят експерти. "В момента не виждам никакъв интерес към по-сериозно сътрудничество, инвестиции или търговия с Русия", смята Дан Уанг. Подобни теми са забранени за обсъждане в медиите и социалните мрежи в Китай, допълва той. "Не наблюдавам и никаква пропаганда за ролята на Китай като поддръжник на Русия".

Анализаторът Миливирта също коментира, че комунистическото ръководство би действало по-скоро предпазливо. "Колкото по-слаба изглежда Русия, толкова по-малко привлекателно за ръководството на Китай изглежда едно задълбочаване на отношенията с Москва", казва той. Много по-важни търговски партньори за Китай са САЩ и Европейският съюз.

Затова властите в Китай вероятно искат да продължат да се възползват от руската евтина енергия. Но въпреки това те ще избягват да предизвикват Вашингтон и Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината

    22 15 Отговор
    Ами западняците и краварите взеха да се ослушват , защото ескалация едновремено с Русия и Китай ще ги довърши .

    Коментиран от #9

  • 2 Матрософ

    11 23 Отговор
    Руснаците молят китайците на колене за някакво оръжие,
    но жълтите казват друг път.
  • 3 Госあ

    9 11 Отговор
    Единственият маньовър е Тайван. Китай определено не иска да започва война със сащ, а по мирен път да постигне целите си. Защото война за Тайван е много по различно от Украйна - означава директен сблъсък със сащ, Япония и англия и техните колонии. Да, Австралия е официална колония на англия. Също така Китай не е в отношения с Индия с каквито е Русия. Та така, сложно е наистина, но ЕС го нема у целата схема и изобщо не може да се сравнява с Русия нито като стратегически, нито като надежден партньор на Китай.
  • 4 пппп

    10 21 Отговор
    Шапка свалям на руснаците опълчили се на американо-еврейския световен диктатор!! Китайците са страхливци и няма да имат Тайван никога повече !! Китайците се скътават , но след Русия идва ред на Си ДзинПин !!

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Госあ

    15 9 Отговор
    Всъщност, подпалването на тази война в Украйна наред с вируса, който беше пуснат в Китай имаше точно такава цел - да разцентрова силите на Китай и Русия.
  • 6 Госあ

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "пппп":

    Що не вземеш и ти да се скЪтаеш ?
  • 7 Няма как Икономическото и военно ЖУ'ЖЕ

    13 14 Отговор
    Москал да е равностоен партньор на ГИГАНТА - КИТАЙ!
    Скоро ПОДНЕБЕСНАЯ ще .. приватизира окончателно ПЛЕБЕИТЕ -алкохолици
  • 8 Матрософ

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "пппп":

    Стига лъга. Във фермата в Москва не носите шапки.
  • 9 777

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "истината":

    Няма лошо да си мечтаеш.
  • 10 Вълчан

    9 3 Отговор
    САЩ, Канада, Израел, Австралия, Англия, ЕС и техните колонии срещу Русия, Китай, Северна Корея, Куба, Иран, Пакистан (не ги гледайте, че са с чалми, имат ядрени оръжия), другите правят сметки на чия страна да минат.
  • 11 нямат бърза работа

    10 10 Отговор
    Китай просто изчаква рашиската армиа да се изтощи и ще ги натиснат нежно.
  • 12 Еее,колко да са сложни китайските маневр

    8 5 Отговор
    Да запазят западните проиизводства ситуирани в Китай! Пък от Русия да отхапят Сибир! Сложно,та сложно....
  • 13 Ехаас

    9 2 Отговор
    Когато стоиш на два стола, може и да паднеш. Ясно е, че Китай, Турция, Индия шмекеруват. Това е добре до един момент. После влизаш в капана. Европа е най-губеща. Но тя си е виновна. Чичко Сам искаше слаба Европа и ще я получи, но и той може да загуби всичко. В една война няма победители. Губещи са бедните и богатеят богатите.
  • 14 пппп

    2 5 Отговор
    Алоооо както виждате това не е война, дори Украйна не е обявила война на Русия!! В следващите 20-30 години САЩ много ще внимават доколко Русия е готова да подвие опашка!! Жалко Китай трябваше да нападне Тайван, след което редица държави страдат от сащ : Бразилия, Аржентина, Никарагуа, Чили, Мексико Куба, Иран, Ирак, Либия, Виетнам , и много други в Азия, Африка
  • 15 Китайче

    7 5 Отговор
    Още помним как ни унижавахте ушанки .сега ще ви го върнем тъпкано .сега просто сте един магазин за нас ,от който купуваме на промоция ....
  • 16 Кол. Ю

    7 3 Отговор
    Путин е ром, от Лом
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания