Last news in Fakti

15 Юни, 2022 23:33 2 166 20

Хонконг никога не е бил британска колония - според нови учебници за китайските ученици

  • хонконг-
  • великобритания-
  • китай-
  • си дзинпин

Промените ще гарантират, че някои учители вече няма да могат да предават своите погрешни и отровни политически възгледи на учениците, когато преподават този курс

Хонконг никога не е бил британска колония - според нови учебници за китайските ученици - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новите учебници в Хонконг ще учат учениците, че градът никога не е бил британска колония, след основен ремонт на учебен предмет, който властите обвиниха за предизвикване на продемократичните протести, пише "Гардиън".

Според местни доклади новите текстове ще учат ученици, че китайското правителство не е признало договорите, които отстъпват града на Великобритания след опиумните войни (1840-1842 г. и 1856-1860 г.). Те приключиха през 1997 г., когато Великобритания върна Хонконг под китайски контрол и следователно текстовете твърдят, че Хонконг никога не е бил британска колония.

Новите книги приемат и разказа на Пекин, че протестното движение през 2019 г. е било движено от "външни сили", съобщи South China Morning Post.

Четирите комплекта учебници по либералните науки в Хонконг бяха пуснати онлайн миналата седмица, за да могат училищата да изберат материали за новата учебна година през септември. Те са предназначени да се използват от ученици от четвърти клас в часовете по "гражданство и социално развитие", които замениха курса по либерални науки, създаден през 2009 г., за да научи учениците на критично мислене. През 2020 г. курсът по либерални науки е атакуван от про-пекинските власти, които го обвиниха, че подтикват младежите към протести и обещаха коригиране.

Кари Лам каза, че учениците се нуждаят от защита, за да не бъдат "отровени" и да бъдат хранени с "фалшива и предубедена информация".

Последвалата ревизия на образователната система включва повишен акцент върху националната сигурност и патриотизма, като учителите бяха насърчавани да докладват за ученици, които са нарушили закона за националната сигурност.

"Необходимо е училищата да научат учениците да мислят позитивно и да обичат своята нация", каза в понеделник ръководителят на образователния отдел на Хонконг.

Няколко от учебниците обсъждат закона за националната сигурност от 2020 г. - широко критикуван като нарушаване на основните свободи чрез забрана на актове на несъгласие като ги определя за тероризъм, сецесионизъм, чуждо влияние или бунт. Според един учебник законът е въведен в отговор на "насилствени терористични дейности" и незаконни действия през 2019 г., които застрашават националния суверенитет и сигурност.

Друг споменава "националната сигурност" 400 пъти на 121 страници, се казва в доклада.

Поддържаният от държавата таблоид в Китай Global Times заяви, че промените ще гарантират, че "някои учители вече няма да могат да предават своите погрешни и отровни политически възгледи на учениците, когато преподават този курс".

Танг Фей, редактор и рецензент на два от учебниците, а също и законодателен орган в Хонконг, каза пред изданието, че текстовете са преминали вътрешен преглед и сега очакват окончателно одобрение. С новите текстове "няма да е необходимо учителите да внасят твърде много друго съдържание", каза Танг.

Предложените нови учебници идват само седмици преди Хонконг да отбележи 25 години от връщането му от Великобритания. На територията бяха обещани 50 години полуавтономия, но активисти твърдят, че репресиите след 2019 г., законодателството за националната сигурност, изборните промени и нарастващите намеси на централното правителство в гражданското общество и медиите на практика вече са сложили край на тази полуавтономия.

Тазгодишната годишнина на 1 юли също ще отбележи първия ден на новия избран от Пекин лидер на града Джон Лий. Лий, бившият шеф на сигурността, ще поеме поста от Лам.

Висшите ръководители на Китай традиционно присъстваха на церемонията по полагане на клетва. Присъствието на Си Дзинпин не е потвърдено, но спекулациите се увеличиха, след като поне едно основно училище в Хонконг обяви, че търси ученици, които да прекарат една седмица в хотелска карантина, което предполага, че подготовката за строга "затворена" система ще позволи на Си да посети събитието.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смях

    25 24 Отговор
    Само 100 години..И добре,че беше британски ,че да се радва на това ,което е днес.
  • 2 Ако

    17 16 Отговор
    Познавате историята , знаете , че е вярно ! На ингилизизите не им изнася !

    Коментиран от #14

  • 3 Катъра на хана

    19 10 Отговор
    Да живее комунизма . След време ще пише,че Сибир никога не е бил руски .
  • 4 Трифон зарезан

    11 6 Отговор
    Скоро всички ще сме китайски провинции

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хохо секса

    7 2 Отговор
    Оруел, в 1984 е казал същото..
  • 7 Хахаха

    14 10 Отговор
    Е ха кажете ми има ли по-лицемерни лъжци от комунистите !

    Коментиран от #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 какви англосаксонци?

    12 8 Отговор

    До коментар #8 от "Мияги":

    китайските комуняги вече колят и бесят в Хонг Конг - те са направили тези промени. Няма по-долни от комунистите, на черното казват бяло.
  • 10 склери

    9 9 Отговор
    Вярно е, той и Путлер не е нападал Украйна.
  • 11 Златка

    8 5 Отговор
    Е, това е лъжа- до преди 15- Тина години ХонКонг беше британски и дори имаше протести да не го дават на Китай

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Катър Македонски

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Златка":

    След още 15г. децата ти няма и да помнят това написаното.
    Партията нарежда, ние борим.Ний македонците сме същите-югокомуняги
  • 13 дядя

    14 3 Отговор

    До коментар #11 от "Златка":

    Прочети внимателно, китайците го тълкуват като предаден за ползване на британците по договор след опиумните войни, който не признават. Никой не твърди изобщо, че е нямала британска власт над острова! Зомбираха ви вече, медията предоставя информейшъна сдъвкан според политкоректността и зомбитата поглъщат без да осмислят!
  • 14 Северен

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ако":

    "Ако знаеш историята ще знаеш, че западната територия си е със собствен език и история и не е била българска
  • 15 Хе хехе

    5 0 Отговор
    Те и Македония е била дадена за временно стопанисване на българите. Но сега не го признават. Хахаха
  • 16 Само питам

    6 2 Отговор
    Каква е разликата : Хонконг не е бил британска колония,а България не е била под турско робство?Второто пак ли комунистите го твърдят?

    Коментиран от #17

  • 17 няма разлика

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Само питам":

    Ейм при нас имаме присъствие и съвместно съжителство! При нас е поликоректно така да се представят нещата а при тях е наложено от кУмунистическата диктатура!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Погледни сегашните ни учебници по история и после пиши.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания