Last news in Fakti

12 Юни, 2022 11:25 2 222 15

Каква е версията за изчезването на британския журналист в Амазония?

  • журналист-
  • амазония-
  • изчезване-
  • бразилия-
  • разследване

Основната линия сочи към международна мрежа, която плаща на бедни рибари да ловят незаконно риба

Каква е версията за изчезването на британския журналист в Амазония? - 1
Снимка: Shutterstock

Основната линия, по която върви полицейското разследване в Бразилия на изчезването на британски журналист и представител на коренното население в Амазония сочи към международна мрежа, която плаща на бедни рибари да ловят незаконно риба в територия, в която коренното население има специални права, съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес.

Журналистът на свободна практика Дом Филипс и Бруно Перейра от коренното население в региона са били видени за последен път миналата неделя сутринта близо до долината Жавари, която е втората по големина територия на коренното население в Бразилия. Тя е в район с големината на Португалия и граничи с Перу и Колумбия.

Двамата мъже са били в селището Сан Рафаел. Те са се връщали с лодка до близкия град Аталая до Норте, но така и не стигнали до него.

След забавяне в началото, армията, флотът, гражданска защита, щатската полиция и доброволци от коренното население бяха мобилизирани за участие в издирването на изчезналите. Вчера федералната полиция каза, че все още се анализират човешки останки, открити предния ден в района, където двамата мъже изчезват.

Схемата се ръководи от местни бизнесмени, които плащат на рибари да влизат незаконно в долината Жавари, да ловят риба и да им я доставят. Сред най-ценния улов е арапайма - най-голямата сладководна риба в света. Тя достига тегло до 200 килограма и дължина 3 метра. Рибата е продавана в близките градове в Колумбия, Бразилия и Перу.

Единственият известен заподозрян за изчезването на Филипс и Перейра е рибарят Амарилдо да Коща де Оливейра, известен и като Пеладо, който е арестуван. Според местни хора, които са били с журналиста и придружителя му, Де Оливейра размахвал пушка пред тях в деня преди да изчезнат. Той отрича да е извършил нещо нередно и според негови роднини казал, че военните полицаи го измъчвали, за да изтръгнат признание.

Перейра, който в миналото е бил начело на правителствената агенция за коренното население, е участвал в няколко операции срещу нелегалния риболов. В тях по правило риболовните принадлежности на нарушителите се изземват и унищожават, а на рибарите се налага глоба и за кратко ги задържат. Само коренното население има право да лови риба в своите територии.

Мотивът за престъплението е лична вражда заради риболовни инспекции, каза кметът на Аталая до норте Денис Паива.

Федералната полиция обаче не изключва и други хипотези в разследването, освен „рибната мафия“, защото в района има засилен наркотрафик.

Навлизане в обширната долина Жавари трае около месец, разказва Маноел Фелипе – местен историк и учител. За всяко незаконно проникване рибарят получава равностойност на най-малко 3000 долара.

Хората, които плащат на рибарите, са колумбийци, каза Фелипе. Според него в колумбийския град Летисия всички са били ядосани на Бруно Перейра и е възможно да са изпратили някой да го убие.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хорейшо

    12 2 Отговор
    Амазонка го е отвела до Днепър и сега чака присъда в ДНР

    Коментиран от #15

  • 2 Е ми, в казана май е

    5 3 Отговор
    - Тази русата с дългите крака в мойто легло.
    -Тате, а мама !?
    - С орис.
  • 3 Възможни причини

    10 0 Отговор
    Изяден от пирани, изяден от пуми, изяден от анаконда, изяден от канибали, изяден от амазонки или нещо подобно. Това е жунгла все пак.
  • 4 Злите езици говорят,

    8 1 Отговор
    че по тия земи има канибали. Изяли са го. Време е било и от някой журналист да има полза...
  • 5 Виновен

    7 0 Отговор
    Не е ли Путин виновен?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 SDEЧЕВ

    6 0 Отговор
    ГОЛЯМО БЯЛО ПИЛЕ-ТАКА ВИКАТ НА БЕЛИТЕ ТАМ
  • 8 като е

    5 0 Отговор
    Като е от М6 как няма да изчезне аре стига сте овъртали вече, умзна ни от вас вече
  • 9 Крокодилите

    5 0 Отговор
    са го изяли...
  • 10 свидетел

    2 1 Отговор
    няма версии - мерсии ! истината е - хам-хум, ам-ам и малко крокодилски сълзи......
  • 11 Механик

    0 0 Отговор
    Аз само да попитам, ама Боширов и Петров не са ли били в близост?
    Нещо, новичоци, али-бали и санкции за Путин няма ли?

    Коментиран от #14

  • 12 веселяк

    0 0 Отговор
    Путин е бил там на лов и го е объркал за медвед!
  • 13 русофил

    0 0 Отговор
    ммм какви вкусни бУргери
  • 14 били

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    са в лоното на мамаша ти
  • 15 савченко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хорейшо":

    ти праща много поздрави
Новини по държави: