Last news in Fakti

13 Юни, 2022 12:06 1 240 5

Партията на Макрон - без мнозинство в следващия френски парламент?

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • избори-
  • марин льо пен-
  • жан-люк меланшон

Колко е тежък ударът за партията на Макрон?

Партията на Макрон - без мнозинство в следващия френски парламент? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Малко след преизбирането на Еманюел Макрон за президент на Франция, френският президент трябва да се съобрази с факта, че в следващият парламент може да изгуби абсолютното си мнозинство.

В първия тур на парламентарните избори воденото от Жан-Люк Меланшон ляво-зелено обединение "Нов народен екологичен и социален съюз" получава почти толкова гласове (25,7%), колкото и центристката коалиция около Макрон "Заедно" (25,8%). Според официалните данни разликата между гласовете за двете сили е едва 21 442 гласа - незначителен брой на фона на 48,7-те милиона, които право на глас във Франция.

Макрон ще има най-много депутати, но дали ще му стигнат за мнозинство?

Особеностите на френската избирателна система обаче водят до известни разминавания между спечелените проценти и местата в парламента. За избора всъщност има значение единствено кой печели в различните избирателни райони. Според социолозите при втория тур следващата неделя коалицията на Макрон може да се надява на много от гласовете на тези, чиито кандидати са отпаднали в първия кръг.

Коалицията около президента се очаква да получи между 255 и 295 места в парламента. За абсолютно мнозинство са необходими 289. Прогнозира се, че новото ляво обединение ще разполага с между 150 и 210 депутати. Но ако Макрон загуби абсолютното си мнозинство, това ще означава, че той трябва редовно да преговаря с другите политически групи и да е готов за много компромиси, включително за планираната пенсионна реформа.

Поражение за президента?

Затова Меланшон вече оцени изборния резултат като поражение за опонента му Макрон. "Истината е, че президентската партия е победена и разгромена още на първия тур", каза той в Париж в неделя вечерта. Дясната популистка Марин льо Пен също се надява, че партията ѝ "Национален фронт" ще може да сформира парламентарна група. За целта са необходими 15 депутати, според прогнозите тя ще разполага с между 10 и 30 места.

Новата министър-председателка на Франция Елизабет Борн, която също е кандидат, призова за "седмица на мобилизацията". Но дали това ще се случи изобщо не е ясно. Избирателната активност тази неделя беше рекордно ниска - под 50% от имащите право на глас отидоха до урните.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всяко куче има своя ден

    16 1 Отговор
    Късмет Жан-Люк Меланшон светлина в тунела
  • 2 Лост

    10 0 Отговор
    Да се обади на великият контактьор Зеленский да му напазарува. Може и на М. Константинов да му обясни как.
  • 3 нено

    8 0 Отговор
    Борис оцеля ,но няма да е за дълго. Макрон загуби мнозинство, има светлина в тунела, дано се спре фашизирането на света , подето от Окраина и немският неофашист Шолц, забравих Урсула не по малко агресивна!
  • 4 надарена кака

    1 0 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 5 Украинка

    2 0 Отговор
    Браво
Новини по държави: