Last news in Fakti

26 Юни, 2022 17:18 2 156 23

Пуснати коси и американска музика: младите иранци копнеят за глътка свобода

  • иран-
  • иранци-
  • ислям-
  • техеран-
  • репресии-
  • музика-
  • кафенета-
  • консерватизъм-
  • свобода

Модерните кафенета в Иран са истински оазис за младите хора

Пуснати коси и американска музика: младите иранци копнеят за глътка свобода - 1
Снимка: Shutterstock

Мелика работи в кафене в иранския град Шираз. Харесва ѝ това, че на работното си място може да слуша музиката, която иска - идваща от САЩ, с звуци на китара и текстове на английски. До неотдавна такава музика беше немислима в иранските кафенета.

Шефът ѝ Фаршад няма нищо против, дори напротив - той иска неговото кафене да е модерно, с подходяща атмосфера. Което за него означава атмосфера като във всяко западно заведение. Точно такава, каквато преди години е виждал в Италия.

"Нашият бранш се модернизира", казва Фаршад. "Кафенетата вече не приличат на тъмни мазета, излизат на улицата, където на чист въздух и под сянката на чадъри клиентите разговарят свободно", казва Фаршад. До него минава млада жена. Под широкото си блуза тя носи изрязано горнище.

"Винаги съм искала да избягам от семейството си"

Мелика е започнала работа в това кафене преди 8 месеца. "Тук откривам много нови неща. Всъщност издържах приемния изпит в университета, исках да следвам медицина, но бързо разбрах, че това не е моето желание, а желанието на семейството ми. Затова прекъснах следването си и си потърсих работа", казва 21-годишната жена.

Много родители в Иран искат децата им да станат лекари, които печелят сравнително добре. Родителите на Мелика също не са били във възторг от решението ѝ да прекъсне следването си. "Винаги съм искала да избягам от семейството си и да натрупам собствен опит", казва тя.

Младата жена се е преориентирала към друга специалност - генно инженерство. Но не иска да се отказва от работата си в кафенето, което за нея е един вид оазис, място, където може да се докосне до западния стил на живот: "Дори и през почивните си дни идвам тук", признава Мелика.

Концепцията на Фаршад изглежда е печеливша, тъй като се приема много добре от посетителите на заведението. Един поглед към клиентите го потвърждава: навън под чадърите са насядали млади хора, включително жени, които пушат цигари, говорят по мобилните си телефони, а забрадките си носят като шалчета на врата.

В общата картина се открояват Марям и Ана, които са пристегнали забрадките си, така че да не се вижда дори и един кичур коса. Ана обяснява, че двете работят на държавна работа и за тях това е задължително.

Консервативно управление и международни санкции

С избора на ултраконсервативния Ебрахим Раиси за президент на страната преди 1 година мнозина очакваха, че може да се стигне до ограничаването на свободите на хората, въвеждането на повече контрол и дори налагането на глоби за по-свободно държане - както например в кафенетата. И не съвсем без основание: в мрежата се обсъжда случай от Техеран на внезапна проверка в едно такова модерно заведение, където обслужващият персонал е бил заставен да носи хиджаб. След което момичетата са напуснали.

В кафенето на Фаршад пристига техник, който трябва да поправи климатика. Обяснява как това ще е много трудно, тъй като заради американските санкции за този модел климатици няма резервни части. Фаршад обаче запазва самообладание - съветва техника сам да си произведе въпросната резервна част. Той сякаш има решение за всеки въпрос. Кафе например купува от местни производители и така не е зависим от вноса. От международната изолация на страната Фаршад дори печели - в Иран няма заведения от водещите световни вериги като "Старбъкс", които да създават конкуренция

"Успяваме да научим по нещо за техните страни и на техните езици"

За Мелика кафенето е малък прозорец към света: "От време на време идват и чужди туристи, за да изпият по едно кафе или да хапнат нещо. А ние с колегите успяваме да научим по нещо за техните страни и на техните езици", казва тя. Младата иранка е напълно погълната от работата си. И нищо чудно изобщо да не стане генен инженер. Защото като че ли повече иска да има собствено кафене.

Автор: Карин Зенц


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    22 0 Отговор
    “ Мелика е започнала работа в това кафене преди 8 месеца. "Тук откривам много нови неща. Всъщност издържах приемния изпит в университета, исках да следвам медицина, но бързо разбрах, че това не е моето желание, а желанието на семейството ми. Затова прекъснах следването си и си потърсих работа", казва 21-годишната жена.” хахахахахаха Бравос !!! Похвално ! Хахахаха

    Коментиран от #23

  • 2 Урюрвкос

    9 10 Отговор
    Много родители в Иран искат децата им да станат лекари, но когато получат дипломата искат да станат шофьори на такси в Берлин и заминават през девет земи в десетата.
  • 3 Тия резани хипари

    6 6 Отговор
    са закъснели с около шейсетина години,остава и да заподскачат рок под китарата на Елвис,няма да преобърнат планетата кой знае колко..
  • 4 Раданч Татлъту

    38 1 Отговор
    Бравос на Мелика!За кво и е университет,кат мое да мие чинии и да слуша хамериканска музика!?💋👧🥳🤡👍
  • 5 Българин

    9 32 Отговор
    Американска музика слушат дори и в Иран, а не руско-съветска балалайка.

    Коментиран от #7

  • 6 Мишо

    33 1 Отговор
    А гейпарад ще има ли?

    Коментиран от #11

  • 7 Раданч Татлъту

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    А Киро защо свири на балалайка?🙉🥳🤡🥳🙉
  • 8 Юсуф

    11 3 Отговор
    Видя ли пусната коса имам право да я онодя или сабя.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 До Сороспиите

    22 3 Отговор
    Не се навирайте където не ви е работа! Далеч от Иран!

    Коментиран от #18

  • 11 Там е така

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мишо":

    Идва автокран на площада и нареждат посочените от теб с по въже на врата, закачени към стрелата. След това кранът повдига стрелата и това е. Ужасно е, но е факт.
  • 12 Насри

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "Юсуф":

    Това не ти е Туркията. Това е Иран, не Ирак. Иранците не са араби! Набий си го в дебелата кратунна! Езикът е Фарси, а не Арабски.

    Коментиран от #19

  • 13 Лъжете тях!

    15 1 Отговор
    Какво ми разказвате за Иран, ето отвън е "свободата", дрогирани, пияни, разтропани, погълнали западни ценност със съмнителен пол. едни водят кученца, други и кученца нямат, красота!
  • 14 Маде ин Булгария!

    16 1 Отговор
    А нашите роми у квартал факултето пият, маат кючеци и слушат гну сна ромска див ашка музика!
  • 15 Уса

    14 0 Отговор
    За 20 години живот в САЩ не чух една чуждестранна песен по радио или телевизия само техните си буламачи.На повечето им списания е англииската кралица и газа на Кардашян.Една българска песен не пуснаха а толкова нагазване падна от страна на шепа българи.Всъщност чух българска народна песен в боксов клуб и там знаеха,че песента е българска,но това е друг свят свързан със спорт и друг живот останалите са зомбита
  • 16 Джеки Чан от Перник

    3 0 Отговор
    В Шираз са Азери не са точно Иранци!
  • 17 Щом е сервитьока

    3 1 Отговор
    ясна е работата.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хисторик

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "Насри":

    Ти знаеш ли въобще за културата и населението на Иран ве? В иран 65% от населението са турци. По-точно азербайджански турци. 45 процента са персийци. Както и вече там не съществува персийска култура а арабска както при турците в Турция.

    Коментиран от #20

  • 20 ВЕРНО ЛИ

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хисторик":

    ИРАН ИМА 110% НАСЕЛЕНИЕ?
  • 21 курт шумахер

    3 0 Отговор
    типична пропагандна статия.тип дойче веле!Тези двете куклички от снимката нещо много белички ми се виждат за иранчанки.ха ха ха ха!Иран-в общи линии население колкото германия/80 млн жители/територия колкото 4 германии 1,6 млн кв километра.Религия-здрав ислям и най-важното мразят сащ от дъното на дущата си/Както дойче веле мрази Русия.Така че тези майтапи че иран слуша американска музика ги разказвайте на баба ви
  • 22 Еврогеец

    2 0 Отговор
    Преди четири години бях командировка в Беларус в столицата Минск.Пет дни бях в завода на Кинерго.Трябва да ви кажа че пропагандата е страшно нещо.Беларусите не знаеха колко по добре живеят от нас същите заплати ,но комуналните услуги са без пари тристаен апартамент със всичко платено беше 400 лв ток и парно включително и интернет.И то в центъра говоря за тристаен апартамент.А те мислеха че в Европа е супер.Автобуситя бяха безплатни.Но въпреки това те смятаха,че всички при нас е по добре каква ирония....
  • 23 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Да ама заглавието на дойче зеле както винаги кърти