Last news in Fakti

15 Юни, 2022 20:20 1 330 13

Турция отхвърля предложение на НАТО за тристранни разговори с Финландия и Швеция

  • турция-
  • нато-
  • фето-
  • реджеп ердоган-
  • швеция-
  • финландия

Турските възражения, които възпират процеса, се отнасят до предполагаема подкрепа, оказвана според Анкара, от Хелзинки и Стокхолм на групировки, смятани за терористични от южната ни съседка

Турция отхвърля предложение на НАТО за тристранни разговори с Финландия и Швеция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция е отхвърлила покани на НАТО да участва в тристранни разговори с Финландия и Швеция, насочени да намерят решение на възраженията на Анкара срещу присъединяването на двете страни към Алианса, съобщава в. "Файненшъл таймс".

Анкара е поискала конкретни предложения от двете скандинавски държави за това как ще подходят към безпокойствата ѝ заради тероризма, преди да се съгласи на преговори с посредничество, са казали трима източници, запознати с въпроса. Това е накарало представители на НАТО да се опитат да постигнат споразумение в двустранни преговори с всяка от страните.

Един от източниците посочва, че среща, предварително насрочена за сряда, която трябвало да бъде ръководена от високопоставен представител на НАТО, не се е състояла.

Пред "Файненшъл таймс" представител на Алианса е казал, че такава тристранна среща под председателството на НАТО е "крайната цел... но още не се намираме там". Като причина за това той посочил нежеланието на Турция да участва и липса на яснота на двете кандидатки по отношение на исканията на Анкара.

Запитан за провала на усилията за провеждане на тристранни разговори, генералният секретар на ООН Йенс Столтенберг каза тази седмица, че е налице процес, "при който имаме срещи в различни формати". Столтенберг добави, че той и хора от екипа му работят по разрешаването на "основателните безпокойства" на Турция и призна, че вече не е толкова оптимистично настроен към процеса около кандидатурите на двете скандинавски държави, колкото преди месец.

Турските възражения, които възпират процеса, се отнасят до предполагаема подкрепа, оказвана според Анкара, от Хелзинки и Стокхолм на групировки, смятани за терористични от Турция, както и до спирането на износа на оръжия за Турция от двете страни през 2019 г.

В опит да преодолеят турската съпротива срещу присъединяването им, Финландия и Швеция заявиха, че затягат антитерористичното си законодателство и биха могли да улеснят условията за оръжейни продажби на Турция, след като станат членове на НАТО, напомня вестникът.

"Все още не сме паникьосани или отчаяно разтревожени", коментира пред "Файненшъл таймс" високопоставен представител, добавяйки, че евентуално споразумение, при което Турция да свали възраженията си, "все още е в сферата на дипломатическите варианти".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    15 0 Отговор
    На Ердо му предстои Сирия и знае да се пазари.
  • 2 Сесесере

    9 12 Отговор
    Турция избива кюрди...а Израел Палестинци нооооо така наречения цивилизован свят си мълчи и трайка.....
  • 3 Майна

    8 1 Отговор
    Балканите винаги са били фактор,ще ме прощава проф. Христов, но България също..Айде да спрем да се подценяваме, та ние сме на стратегическо геополитическо място..Важно е да имаме управление мислещо ЗА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ!
    Политиката не винаги е мръсна дума
  • 4 Ердоган Шампион !!

    11 1 Отговор
    Искаха евреите да направят Турция еврогеейска държава, но великия Ердоган, както и великия Путин не го допускат! Китай се снишава, но Тайван си остава еврейски ЗАВИНАГИ, щом китайците няма топките на Путин!
  • 5 Ефросина Е.Банева

    14 1 Отговор
    Правилно ! Никакви държави повече в този военен съюз на този етап. Президентът Ердоган - единственият на когото му пука да има мир на Балканите !
  • 6 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬

    0 14 Отговор
    Тоо па цър вул за кво се мисли. Ако не бяха САЩ и НАТО още да язди магаре из анадола като насредин ходжа.

    Коментиран от #7

  • 7 Ефросина Е.Банева

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬":

    Може и магарица да язди. Достатъчно е да се срещне с Е.Банев, който е там
  • 8 Хохохо

    9 1 Отговор
    Сега Путин и Ердоган ги въртят на шиш на бавен огън. Путин недвусмислено заяви, че няма да спре с Украйна, а Ердоган ги е оставил извън като да се пържат в терористичен сос.

    Коментиран от #9

  • 9 Ефросина Е.Банева

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хохохо":

    Ще спре ! Може да вземе Луганск, Донецк и пристанището Мариупол. Евентуално част от Персонала област. Дотам!

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 10 Корекция

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ефросина Е.Банева":

    Херсонска област да се чете
  • 11 Няма да спре

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ефросина Е.Банева":

    С наритването на НАТО.

    Коментиран от #12

  • 12 Ефросина Е. Банева

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Няма да спре":

    НАТО е със слабо командване. Не му пречи въобще. Турция е с най-голямата армия, защото САЩ имат да преплуват цял океан-далече са. Интересите са предимно икономически и затова посочих точно какво му трябва, т.е.какво от 2014 иска да си вземе.
  • 13 Хихихихи

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ефросина Е.Банева":

    "Може да вземе..." еми те и сега му са в ръцете изброените от теб области! Айде пусни му още мъничко-Киев и Лвов!
Новини по държави: