Last news in Fakti

13 Юни, 2022 19:59 983 2

Борис Джонсън ще публикува плановете за премахване на части от Протокола за Северна Ирландия

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • северна ирландия-
  • консервативна партия

Юнионистите искат премахването на Протокола изцяло, защото съзират в прилагането му опасност за отцепване на провинцията от Обединеното кралство

Борис Джонсън ще публикува плановете за премахване на части от Протокола за Северна Ирландия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън ще публикува тази вечер плановете за премахване на части от Протокола за Северна Ирландия, който урежда търговските отношения с ЕС след Брекзит.

Брюксел, опозицията и някои депутати от управляващата Консервативна партия изразяват загриженост, че едностранните действия на Даунинг стрийт нарушават международните норми и може да се стигне до търговска война.

Цял ден Борис Джонсън подготвя общественото мнение за спорния законопроект, който ще бъде внесен в Камарата на общините. Премиерът иска да промени Протокола, част от сделката за Брекзит, за да се улесни преминаването на някои стоки от останалата част на Обединеното кралство към Северна Ирландия, защото те подлежат на митническа проверка, тъй като провинцията остана в общия европейски пазар.

Юнионистите искат премахването на Протокола изцяло, защото съзират в прилагането му опасност за отцепване на провинцията от кралството.

Съпротивата срещу законодателството обаче е много голяма, защото мнозина виждат в него пряко нарушаване на международните закони чрез отказ от вече подписано споразумение.

В интервю за Радио LBC тази сутрин Джонсън заяви, че всичко е в рамките на закона, че се вдига прекалено много шум и че се предлага "сравнително тривиален набор от корекции към голямата схема".

Премиерът на Ирландия Михол Мартин обаче реагира незабавно като подчерта, че промените далеч не са незначителни след като нарушават международните норми.

По-рано от опозицията поискаха да видят правния съвет, въз основа на който правителството твърди, че не се нарушава законът, но така и още не го е получила.

Дипломат в Брюксел заяви, че ЕС няма да седи със скръстени ръце и да наблюдава как Великобритания разкъсва подписан договор, което означава, че Европейската комисия ще поднови заплахата си за съдебни действия след като се запознае със съдържанието на проектозакона.

От Брюксел обаче посочват, че са достатъчно гъвкави да продължат преговорите за намиране на решение. В ЕС дори смятат, че законопроектът е нескопосана тактика на британците в преговорите на фона на вътрешнопартийните противоречия на торите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МирО

    7 2 Отговор
    Абе РОШАВИЯ, защо мачкате Ирландия вече деситилетия на ред,
    а се правите на големите правозащтитници на ПОКРЙНИНАТА.
    Свободния свят трябва да снабди ИРА с ядрено оръжие та английските
    джендърчета да видят, къде зимуват раците.

    Коментиран от #2

  • 2 смех

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "МирО":

    А ри кво искаш бе шумдра рошава да си дадат Англииската земя ли бе.
Новини по държави: